Appel-havermout ontbijt uit de oven

Gepost: 10 januari 2021 Laatst bewerkt: 24 februari 2024
Appel-havermout ontbijt uit de oven
226

Een gezond havermout ontbijtrecept dat doet denken aan appeltaart? Ja hoor, dan zit je goed met deze havermout uit de oven met warme appel.

Havermout uit de oven

Het meest bekende ontbijtrecept met havermout is natuurlijk havermoutpap, maar er zijn veel manieren waarop je dit kunt maken. In een pan, in de koelkast, maar ook: havermout uit de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit de oven een mooi (en vooral lekker) voorbeeld van.

De combinatie van havermout met appel uit de oven maakt dat het lijkt alsof je een warm appeltaart ontbijt aan het eten bent, maar dan een stuk gezonder en dus ook minder zoet. Als vervanging van de slagroom, die nou eenmaal niet weg te denken is van een punt appeltaart, kun je er een lekkere schep Griekse yoghurt bij eten. Heerlijk vind ik dat.

BAKTIP! Om dit havermout ontbijt uit de oven te maken gebruikte ik een klein ovenschaaltje (van ongeveer dit formaat), dat ik een mooie éénpersoonsportie vind. Let er wel goed op dat de schaaltjes die je gebruikt geschikt zijn om in de oven te verhitten.

Appel-havermoutje uit de oven (2) watermerk

Wat is havermout?

Bij havermout merk ik dat mensen vaak in de war raken of het nu om een grovere vlok of fijnere vlok gaat. Om te beginnen is havermout gemaakt van haverkorrels, die worden geplet en geknipt. Daardoor valt havermout onder de noemer ‘volkoren granen’.

Havermout bestaat uit fijnere vlokken en dat maakt het ook zo’n geschikt ingrediënt voor ontbijtrecepten. De grovere vlokken koken bijvoorbeeld minder snel tot pap en nemen minder vocht op. In koekjes resulteren die grovere vlokken dan juist wel weer in een knapperige bite.

Nog veel meer van dit soort informatie over havermout lees je in dit artikel.

Havermout ontbijt

Ik word vooral doordeweeks altijd erg vrolijk van een havermout ontbijt. Het klinkt misschien cliché, maar havermout is echt heel veelzijdig en je kunt er zoveel lekkere ontbijtrecepten mee maken.

Om je te inspireren zet ik hieronder 4x een ontzettend lekker havermout ontbijt op een rij:

Havermout met appel uit de oven

Havermout uit de oven maken

Havermout

Het meest belangrijke ingrediënt om dit ontbijtrecept te maken is natuurlijk havermout! Kies altijd voor de fijne vlokken, want die nemen het beste vocht op waardoor je een smeuïg havermout ontbijt krijgt. Als je glutenvrij eet, let er dan goed op dat de havermout glutenvrij gecertificeerd is. Dit staat op de verpakking.

Water of melk

Door havermout te combineren met vocht krijg je een lekkere smeuïge pap. Met name door verhitting trekt het vocht snel in de pap, maar je kunt het ook koud mengen en een nacht in de koelkast zetten. Zo maak je overnight oats. In principe hoef je geen melk te gebruiken, maar is water ook afdoende. Ik vind een havermoutpap, overnight oats of dit havermoutje uit de oven een stuk smaakvoller met melk. Je kunt hiervoor elke melksoort gebruiken, dus ook een plantaardige variant.

Fruit

Havermout met appel is toch wel een klassieke combinatie, maar met banaan is het ook erg lekker. Fruit geeft niet alleen een lekkere smaak aan je havermout ontbijt, maar het zorgt ook voor een zoet randje. Ik maak zelf ook wel eens havermoutpap met peer of ik roer er op het laatste moment rood fruit doorheen.

Smaakmakers

Naast fruit zijn er meer smaakmakers te bedenken. Maak een chocolade havermout ontbijt door wat cacaopoeder erdoor te mengen! Of kies voor vanille-extract, kaneel of speculaaskruiden. Genoeg lekkere mogelijkheden.

In dit recept heb ik ook een theelepel honing en een eetlepel rozijnen door het ontbijt gemengd, om net even wat dichter bij de smaak van appeltaart te komen en het geheel wat zoeter te maken. Dit is optioneel en kun je ook gewoon weglaten als je zo min mogelijk suiker wil eten.

Havermout uit de oven

 

Havermout ontbijt

Recept afdrukken

4.24 van 76 stemmen

Appel-havermout ontbijt uit de oven

De gezonde havermoutpap-variant van appeltaart, daar doet dit appel-havermout ontbijt uit de oven mij aan denken. Lekker met een schep Griekse yoghurt!
Porties: 1 portie
klein ovenschaal (bijvoorbeeld 12 x 12 cm)

Ingrediënten

  • 40 gram havermout
  • 150 ml melk
  • 1 appel geraspt
  • 0,5 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • 1 el rozijnen geweld

Instructies

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en doe in een vuurvast kommetje of eenpersoons ovenschaal.
  • Bak het appel-kaneel havermoutje in 15 minuten af op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer eventueel met een eetlepel Griekse yoghurt.
Tips

De rozijnen kun je ook weglaten. Vervang de appel eens door peer of voeg wat stukjes pecannoot toe.
Bewaren

Eenmaal afgebakken meteen opeten, maar prima voor 2 dagen voor te bereiden. Maak dan een dubbele portie, bewaar de andere portie in de koelkast en bak de volgende ochtend pas af.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

42 reacties

  1. Ellonie schreef:

    Wat een leuk recept!! Die ga ik zeker proberen!
    Zou je hem ook kunnen maken met bijvoorbeeld amandelmelk?

    1. Daisy schreef:

      Ik heb hem net gemaakt met sojamelk, wat echt heel lekker is. Amandelmelk kan ongetwijfeld ook!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten, kan in principe met elke soort plantaardige melk: havermelk, kokosmelk, sojamelk, amandelmelk.

  2. Heike schreef:

    Heb het net gemaakt…en het is heerlijk. Dit wordt echt mijn favoriet ontbijt, snel gemaakt en het lijkt idd net appeltaart

  3. Hannah schreef:

    Op de foto ziet de havermout er krokant uit. Als ik het maakte was dst niet zo. Hoe kan ik er toch voor zorgen dat de bovenkant krokant is?

    1. Margo schreef:

      Ik heb hem nog even onder de grill gezet 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

      Krokant wordt het zeker niet. Dan zou je minder melk en meer suiker toe moeten voegen.

  4. Sylvia schreef:

    Met havermelk en op 175 in een heteluchtoven, dan is die in 15 minuten nog lang niet klaar ? tips? ?

    1. Sylvia schreef:

      Het is heel klef gebleven, zelfs na een uur in de oven ?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik weet niet helemaal wat je ervan verwachtte, maar het komt ook niet als een krokant taartje uit de oven. Het is een soort haverpap deluxe uit de oven in appeltaartsmaak ;). Als het echt te klef was dan heb je misschien een hele grote appel gebruikt?

  5. Suzan schreef:

    Heerlijk! Vanmorgen gelijk gemaakt na ons rondje hardlopen. We hebben het met amandelmelk gemaakt, stukjes walnoten en wat kokos vlokken toegevoegd.

    1. Mireille schreef:

      Ik had geen appels in huis, dus heb het gemaakt met een geprakte banaan, pecannoten en blauwe bessen. Toen 15 minuten in m’n Ninja Foodie op bake stand… Was echt genieten!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oeh, dat is absoluut ook een heerlijke combinatie Mireille!

  6. Kathleen schreef:

    Hij staat in de oven! Hier voor de lunch, ben benieuwd wat de kinderen ervan vinden!

  7. Silke schreef:

    Moet de appel geraspt worden? Of kan ik hem ook gewoon in stukjes snijden? Ziet er wel heerlijk uit!

    1. Suzan schreef:

      Kan ook maar dan zal je meer moeten kauwen ?.

    2. Karin schreef:

      Net gemaakt, wow dit is echt ?.
      Heb hem gemaakt in de airfryer 175gr en dan 10 min. Heerlijk en voor herhaling vatbaar.

  8. Silke schreef:

    Moet de appel geraspt worden? Of kan ik hem ook gewoon in stukjes snijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk vind ik geraspt het lekkerste resultaat geven, maar de appel fijn snijden kan ook.

  9. Mieke schreef:

    Wat voor havermout wordt er gebruikt? Vlokken, grof of fijn?

    1. Henny schreef:

      Hoeveel cal is het recpept

    2. Liesan Verstijnen schreef:

      Gebruik de vlokken. In de papieren zak van de Aldi of AH of Coop ( deze zitten bij in de buurt) voor € 0.50 . Gezellig in een weckfles op je aanrecht.

    3. Laura's Bakery schreef:

      Havermout zoals hier omschreven: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-havermout/
      Fijnere vlokken zijn dat, die nemen het vocht het beste op.

  10. Charlotte schreef:

    Zowel gisteren als vandaag gegeten als lunch, echt heerlijk! Top!

  11. M schreef:

    Bij mij werd het ook niet krokant, misschien de volgende keer minder melk erin doen? De smaak was wel goed!

    1. Iris schreef:

      Het is ook havermoutPAP he? 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het is ook geen recept dat krokant hoort te worden.

  12. Iris schreef:

    Het was lekker! Leuk weer eens een variant te hebben op mijn meestal standaard havermout. Dank je!

  13. Ariette schreef:

    Ik vond het leuk te proberen maar ik had er meer van verwacht. Vond het wat te flauw van smaak en vind zoeter lekkerder ? én veel meer rozijnen bv?

  14. C schreef:

    Heerlijk recept! Echt super fijn om het van te voren al klaar te kunnen maken, geen geroer meer in een pannetje smorgens. Het was voor mij wat te zoet, dus ik laat de honing weg de volgende keer.

    1. Karin schreef:

      Wat vreemd dat het niet warm is, ik heb de airfryer gebruikt en die geeft hete lucht. Dit was na 10 min heerlijk warm.

  15. C schreef:

    Vraagje: Waarom moet dit recept met onder en bovenwarmte en niet met hete lucht? (Eigenlijk algemene vraag, ook voor andere recepten)

    Mijn pap is met 15 min nog niet warm genoeg, of kan dat komen doordat ik er 2 porties tegelijk in heb zitten?

    Ik heb er vandaag plakjes banaan bij in gegooid, ben benieuwd hoe dat zal smaken straks 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bak altijd op onder-bovenwarmte en vind dat het meest prettig werken (met het beste resultaat). Heb je een dubbele portie gemaakt in een grotere vorm? Dan zou het wat langer nodig kunnen hebben inderdaad. Was de oven wel voorverwarmd?

      1. C schreef:

        Inderdaad dubbele portie in grotere vorm. Wel goed voorverwarmd. Met 5 min erbij was ie warm genoeg, lekker warm om meteen te kunnen eten maar niet heet, gewoon warm.
        De banaan er door was ook heerlijk!

  16. Mirella schreef:

    Heel erg lekker. Dit recept ga ik erin houden!

  17. Jolanda schreef:

    Welke appelsoort gebruik je? Ik had Jonagold, maar vond deze erg zurig.

  18. Naomi schreef:

    Super lekker! Maar wel veel? kan het terug opgewarmd worden als je het al klaargemaakt hebt voor de dag erna?

  19. Anne schreef:

    Met soja drink en schepje suiker ipv honing.
    Magnetron 2 min op 800 W, doorroeren en 2 min laten staan.
    Werkte prima.

  20. Jessica schreef:

    Ik heb de rozijnen weggelaten en de appel heel fijn gesneden ipv raspen. Onwijs lekker en gezond ontbijt

  21. Iris schreef:

    Om het ietwat knapperig te krijgen aan de bovenkant, kan je op laatst, vlak voordat je het in de oven doet, ook nog wat havermout op de oppervlakte verdelen en een klein beetje mengen. Werkte wel prima!

  22. Jessica schreef:

    Hemels! Wat is dit lekker zeg. Ik heb de appel in stukjes gesneden, eetlepel kokosrasp, eetlepel lijnzaad en wat chiazaad toegevoegd. Dit is echt smullen, bedankt voor het recept!

  23. Kath schreef:

    Gemaakt voor de volgende dag.
    Ik gebruik om de meeste vitaminen/vezels te behouden een Jonagold appel altijd helemaal met schil/klokkenhuis. Alleen het steeltje gooi ik weg 😉
    Maar daardoor krijg je samen met de melk toch iets teveel vocht in verhouding met de havermout.
    En ik heb gewoon een goedkoop pak havermout uit een grote supermarkt gebruikt.

    Hierna nog een keer gemaakt met iets meer havermout.
    Bij gebruik van 60gr havermout kreeg ik het ontbijtje zoals je gewend bent met een havermout ontbijtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *