Verschil tussen botercrème en cream cheese frosting

30 juli 2017 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Verschil tussen botercrème en cream cheese frosting
5

Als het op smaak aankomt verkies ik altijd cream cheese frosting boven botercrème frosting. Toch gebruik ik ook vaak genoeg botercrème, omdat die crème geschikter is voor datgene wat ik ben aan het maken. Er zit dus verschil in het gebruik, maar ook de smaak is compleet anders. Vandaag ga ik daarom in op het verschil tussen botercrème en cream cheese frosting, want je wilt natuurlijk wel de goede frosting gebruiken voor jouw baksel.

Botercreme 1 HB

Botercrème

Van botercrème bestaan verschillende recepten. Van de meest simpele 1:1 met poedersuiker en boter variant die niet te eten is tot de Zwitserse meringue botercrème. Iedere botercrème heeft z’n voor- en nadelen, maar dat lichten we een keer uit in een artikel over allerlei soorten botercrèmes. Als ik over botercrème spreek in dit artikel ga ik uit van een standaard botercrème, bijvoorbeeld zoals je krijgt met dit recept. Maar het kan dus ook een botercrème met een smaakje of kleurtje zijn. Het gelinkte recept smaakt overigens niet naar boter, het is echt een lekkere luchtige crème die romig smaakt,

Botercrème gebruik je voornamelijk voor het afwerken van taarten en cupcakes. Het is ideaal om strak mee te werken en mooie toeven mee te spuiten. Botercrème wordt dan ook het meest gebruikt in Amerika, want daar zijn ze dol op groter dan grootse taarten. Ook cupcakes zijn een nog erg geliefd product in de Verenigde Staten. Wat vaak wel verschilt is dat de Amerikanen veel meer suiker gebruiken en in plaats van roomboter kiezen voor shortening waardoor je een echt witte crème kunt maken. Dit noemen ze dan een buttercream icing. Onze botercrème is dus wel iets anders (en lekkerder).

Botercrème is ideaal om toeven mee te spuiten, want het zakt niet tot nauwelijks uit. Daarnaast is botercrème ook erg geschikt om kleurstoffen aan toe te voegen, wij werken het liefst met kleurstoffen op gelbasis. Botercrème is dus een alleskunner en ik gebruik het dan ook altijd om taarten strak mee af te smeren. Of als ik met een speciaal spuitmondje strakke toeven wil spuiten die niet inzakken op een cupcake.

Als ik een strak afgewerkte taart of cupcake wil kies ik altijd voor botercrème.

cream cheese frosting 1a
Cream cheese frosting

Cream cheese frosting is anders in gebruik en smaak. Laten we beginnen met de smaak, deze crème is nog romiger en heeft een rijkere smaak. De roomkaas proef je natuurlijk wel een beetje terug, maar heeft niet de overhand. Ik vind het een zalige frosting.

Als je een taart strak wilt afwerken met een royale laag of decoreren gebruik je minder snel cream cheese frosting. Ik spuit er zelf wel eens toeven mee op een cupcake of ik smeer er een taart mee af, maar dan weet ik dat het resultaat niet zo strak zal zijn als bij botercrème. Opstijven is bij deze crème ook nog belangrijker dan bij botercrème. Een taart met cream cheese frosting moet in de koelkast bewaard worden.

Waar is cream cheese frosting dan wel goed voor, vraag je jezelf misschien af. Cream cheese frosting moet het hebben van de smaak en het feit dat het een heerlijke combinatie geeft met bijvoorbeeld carrot cake of red velvet. Gebruik cream cheese frosting dan ook echt als topping (of vulling) voor smaak en niet zozeer voor decoratie.

Welke frosting gebruik jij het liefst en waarom?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Adrienne schreef:

  Hi Lian,

  Dankjewel voor dit artikel, dat verklaart waarom ik mijn carrot cake niet strak kreeg afgesmeerd met cream cheese frosting 😉

  Vraagje; wat zou jij aanbevelen om een naked carrot/red velvet cake mee af te smeren? Toch botercreme terwijl het de smaak niet ten goede komt?

  Dankjewel!

 2. Tineke schreef:

  Hoi Lian,
  Duidelijk artikel.
  Mijn vraag: zou je dan bij een biscuit fondanttaart de taart kunnen vullen met Cream cheese frosting en afsmeren met botercreme? Of is de combi samen niet lekker?
  Groetjes Tineke

 3. Ortencia schreef:

  Hallo, En als je wat gelatine in je Cream cheese frosting doet ? Zou dat dan niet lukken denk je ?

  1. vary varken schreef:

   ja het wordt vast heerlijk

 4. Jarmara schreef:

  Kan het decoreren dan wel ook met botercreme? Ik wil een unicorn taart maken gevuld met frosting en dan afwerken met botercreme en de haren na maken met verschillende kleuren botercreme. Maar ik ben bang dat het smelt of niet mooi blijft zitten.

 5. Marie schreef:

  Ik heb dezelfde vraag, zie nog geen antwoord..

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat is je vraag?

 6. Marije schreef:

  Of je de taart kan afsmeren met botercreme als er Cream cheese vulling in zit.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor dat kan naar mijn idee prima 🙂

 7. Marije schreef:

  Oké, ik ga het proberen! Thanks!

 8. Monique schreef:

  Hoi Laura,
  Je schrijft over het kleuren van de botercreme (ik las je artikel daarover ook al), maar betekent dat dat je beter geen kleurstof kunt toevoegen aan de Cream cheese vulling? Dat kan ik nog niet zo goed vinden of gaat dat hetzelfde als met de botercreme?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe wel ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *