Eierkoeken met chocolade

Gepost: 14 maart 2023 Laatst bewerkt: 19 mei 2023
Eierkoeken met chocolade
44

Eierkoeken zijn op zichzelf al lekker, maar met een laagje chocolade wordt het een echte traktatie. Deze eierkoeken met chocolade zijn dus absoluut een aanrader als je het mij vraagt!

Eierkoeken met chocolade maken

Dat ik van eierkoeken houd was je misschien al eens opgevallen. Er staan namelijk al meerdere recepten voor eierkoeken hier op het blog. Maar de eierkoeken met chocolade ontbraken nog, en dat vond ik toch wel erg lekker klinken.

Sowieso vind ik het maken van eierkoeken onwijs leuk, het is helemaal niet moeilijk en je kunt er makkelijk mee variëren. Met deze variatie ben ik dus gegaan voor eierkoeken met een laagje chocolade, weer eens heel wat anders en nog steeds eenvoudig om te maken!

Eierkoeken met chocolade maken

Chocolade eierkoeken in overvloed

Toen ik aan de slag ging met deze eierkoeken, maakte ik gelijk ook nog wat andere eierkoek- recepten. Je kunt je wel voorstellen dat ik dus een flinke stapel had na mijn bakdag. Helemaal niet erg natuurlijk, want ik ben gek op eierkoeken, maar dit waren er zelfs voor mij wel een beetje érg veel.

Bleek ik namelijk ook nog eens ‘per ongeluk’ eierkoeken besteld te hebben bij mijn supermarktbestelling. Eierkoeken in overvloed had ik! Gelukkig kun je de zelfgemaakte eierkoeken heel goed invriezen, en heb ik nu dus een heerlijke tussendoortjes-voorraad. Helemaal niet vervelend dacht ik zo 😉 .

Tussendoortje en lekkernij

Al zijn deze eierkoeken met chocolade niet eens echt een tussendoortje, maar zelfs meer een traktatie of zelfs koekjes met chocolade te noemen. Prima geschikt dus ook als lekkernij voor bij de thee of koffie met visite of op een verjaardag. Eierkoeken 2.0 zou ik ze zeker willen noemen!

Chocolade drizzle over de eierkoeken

Zoals je ziet op de foto van de chocolade eierkoeken heb ik over de melkchocolade-laag nog een drizzle gemaakt met witte chocolade. Dat ziet er misschien ingewikkeld uit, maar is eigenlijk heel erg simpel om te maken.

Het kan met een lepel, maar nog makkelijker vind ik het om een spuitzak en een glas heet water te gebruiken om de chocolade in te smelten. Dat scheelt ook weer afwas en het is zo klaar! In deze reel liet ik al een keer zien hoe ik dat dan doe. Handig toch?!

Chocolade eierkoek recept

De lekkerste chocolade eierkoek

Voor zowel de chocoladehelft als de drizzle gebruik ik trouwens zelf graag callebaut chocolade. Ten eerste omdat deze chocolade heel fijn smelt en daarnaast omdat het ook heel erg lekker is. Maar je kunt uiteraard ook andere chocolade gebruiken, bijvoorbeeld je favoriete chocoladereep uit de winkel.

De chocoladehelft heb ik heel simpel gewoon ‘besmeerd’ met chocolade met een spatel. Het is dus alleen de bovenkant. Eventueel kun je het ook dippen als je beide kanten met chocolade wilt, dan heb je uiteraard wel meer chocolade nodig. En de drizzle is uiteraard optioneel, die kun je ook achterwege laten. Of extra feestelijk: vervang het met sprinkles of voeg deze extra toe!

Makkelijk recept voor eierkoeken

Voor dit recept heb je ook nog eens niet zoveel nodig. Waarschijnlijk heb je het meeste ook al in huis! Want het enige wat we nodig hebben is: eieren, suiker, rasp van een citroen, bloem, bakpoeder, een snufje zout en dus in dit geval ook de chocolade. Ideaal dus voor op een regenachtige dag wanneer je zin hebt om iets te bakken, maar vooral niet om de deur uit te gaan om ingrediënten te halen.

Eierkoeken bakken met kinderen

Omdat het recept voor eierkoeken zeker niet ingewikkeld is, is het ook zeker een aanrader om deze te maken met kinderen. Daarvoor zou je ook deze receptprintable voor eierkoeken voor kunnen gebruiken. Dit geïllustreerde recept maakt het voor kids nog makkelijker om ermee aan de slag te gaan.

Speculaas eierkoeken met amandelmeel

havermout amandel eierkoeken

Meer recepten voor eierkoeken

Zoals ik al zei, ik ben dol op eierkoeken en je vindt dan ook meerdere variaties op het blog. Deze eierkoekrecepten zijn ook zeker een aanrader eens te proberen:

Veelgestelde vragen over eierkoeken met chocolade

Kan ik eierkoeken bewaren?

Jazeker! Je kunt de eierkoeken goed luchtdicht verpakt 3-4 dagen buiten de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 3 maanden goed.

Kan ik ook andere chocolade gebruiken?

Dat kan prima. Zelf vind ik de callebaut melkchocolade fijn om te gebruiken omdat deze goed smelt en erg lekker is, maar je kunt in principe ieder soort chocolade gebruiken.

Kan ik het ook zonder suiker maken?

Dat heb ik zelf niet getest voor dit recept, maar kun je uiteraard proberen. Zonder suiker zou ik zelf niet snel doen, ik zou dan eerder experimenteren met een kleinere hoeveelheid suiker. Heb je dit geprobeerd? Het resultaat mag je altijd delen hieronder in de reacties, dan kan iedereen meelezen.

 

Eierkoeken met chocolade

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Eierkoeken met chocolade

Eierkoeken zijn op zichzelf al lekker, maar met een laagje chocolade wordt het een echte traktatie. Een aanrader als je het mij vraagt.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • rasp van een halve citroen
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram melkchocolade
  • 20 gram witte chocolade

Instructies

  • Klop de eieren en suiker goed luchtig, dit duurt wel een paar minuten.
  • Voeg citroenrasp, bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig met de hand door het beslag.
  • Schep met twee eetlepels of een ijslepel hoopjes op een bakplaat. Neem steeds een flink volle eetlepel als hoeveelheid. Plaats de hoopjes beslag niet te dicht op elkaar, ze zullen nog wat uitlopen.
  • Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • De eierkoeken mogen er nog best wat bleekjes uitzien, als de randjes maar goudbruin beginnen te kleuren. Als je ze te lang bakt worden ze droger en brosser.
  • Wanneer de eierkoeken zijn afgekoeld smelt je ⅔ van de melkchocolade au bain marie. Wanneer dit volledig is gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de melkchocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade volledig is gesmolten.
  • Gebruik een spatel om de chocolade op de eierkoeken te smeren. Ik smeerde dit zelf alleen op de bovenkant en bedekte de helft van de eierkoek met chocolade. Laat de chocolade goed uitharden
  • Doe de witte chocolade in een spuitzak en hang deze in een glas met heet water. Wanneer de chocolade volledig is gesmolten, knip je een klein puntje van de zak. Drizzle de chocolade over de met chocolade bedekte kant van de eierkoeken. Laat de chocolade uitharden.
Bewaren

Goed luchtdicht verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Susanne Kamp schreef:

    Kan je ook citroensap gebruiken ipv rasp?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is vloeibaar en minder sterk, maar je kunt het eventueel eruit laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *