Mijn favoriete tiramisu is een tiramisu zonder ei, naast het recept deel ik ook mijn tips om de allerlekkerste en beste tiramisu te maken. Deze tiramisu is geschikt voor iedereen, of er nou kinderen, ouderen of zwangeren in je gezelschap zijn.
Tiramisu maken
Het maken van tiramisu zonder ei is een fluitje van een cent. En met tiramisu zonder ei bedoel ik dat er geen rauwe eieren in het gerecht zelf zitten, maar wel in de lange vingers (dit is altijd het geval bij lange vingers).
Officieel wordt tiramisu met rauw ei gemaakt, dus Italianen zullen niet vrolijk worden van mijn recept. Vroeger werd tiramisu zelfs met alleen eigeel (zonder eiwit) gemaakt, maar na verloop van tijd is er ook eiwit aan het recept toegevoegd om het geheel luchtig te maken.
Tiramisu zonder ei
Eidooiers zorgen voor vet en romigheid en eiwit voor volume en luchtigheid. Om die reden vind ik slagroom de ideale eivrije-vervanger. Het is vet, romig en kan ontzettend lekker luchtig geklopt worden.
In veel recepten lees ik terug dat het toevoegen van opgeklopt eiwit aan het mascarponemengsel nogal een uitdaging kan zijn; ook daar heb je met slagroom geen last van. Voor mij gaat er dan ook niks boven deze versie van tiramisu zonder ei.
BAKTIP: Voor deze tiramisu heb ik een ovenschaal van 30×15 cm gebruikt. Ik maakte eerder ook al tiramisu in een glaasje, in dessertglaasjes met porties die precies goed zijn voor één persoon. Vandaag is het tijd voor een schaal ei-vrije tiramisu die je aan je hele familie kunt voorschotelen.
1 van de ingrediënten van lange vingers is toch gewoon ei? Dan bevat deze Tiramisu dus wel gewoon ei!
Daar heb je helemaal gelijk in. Ik bedoelde rauw ei, maar ik ga het direct verduidelijken in het recept. Dankjewel voor je bericht!
1 van de ingrediënten van lange vingers is toch gewoon ei? Dan bevat deze Tiramisu dus wel gewoon ei!
Klopt! Ik bedoel in dit geval ook rauwe eieren, dit staat ook in het recept: Het maken van tiramisu zonder ei is een fluitje van een cent. En met tiramisu zonder ei bedoel ik dat er geen rauwe eieren in het gerecht zelf zitten, maar wel in de lange vingers (dit is altijd het geval bij lange vingers).
Voor mij was het bericht duidelijk hoor, Laura, een heel fijn recept waarvoor dank!
Dank voor het recept! Precies wat je nodig hebt als je zwanger bent, of borstvoeding geeft of het ook aan je kinderen wilt serveren. Helemaal top!
Hoi Laura,
Je klopt de slagroom en de mascarpone dus samen op? Niet eerst de slagroom waar je dan de mascarpone doorheen spatelt?
Groeten,
Maaike
Klopt!
Ha die Laura,
Dank voor weer een geweldig recept!
Wat ik mij nog wel afvroeg, als import Nederlandse, is of de 40 ml slaat op de hoeveelheid koffie per kopje, of op de hoeveel likeur die je erbij doet, als je dat doet. Als het slaat op de likeur, hoeveel koffie moet er dan in? Ik heb twee kopjes espresso gemaakt, en dan kom ik op 55 ml.
De vraag is dus of je bij de ingrediënten zou willen specificeren hoeveel een kopje koffie is 😘
Er komt 40 ml per kopje bij, dus 80 ml in totaal. Als je twee kopjes espresso zet is dat prima. Het aantal ml luistert niet heel erg nauw omdat je altijd wel iets overhoudt na het dippen, je moet hier immers genoeg voor hebben.
Right, mijn excuses. Ik bekeek het recept op mijn telefoon en “Tips” gemist. Zag pas na het printen dat er bij de tip staat dat een kopje koffie 140 ml is. Er staat nu 80 ml bij de koffie, maar dat zou dan over de likeur gaan, toch?
Ik heb 280 ml koffie gebruikt, en 80ml koffielikeur (Tia Maria in dit geval). Heb maar kort gedipt, en was eigenlijk precies genoeg. Ben heel even vreemd gegaan en heb even andere recepten opgezocht om erachter te komen op welke kant de lange vingers moesten liggen, en heb ze dus met de suikerkant omlaag gedaan.
Was erg lekker, dankjewel!
Aha daar had ik het neergezet, het is al even terug dat ik het gemaakt heb, maar het moet inderdaad 280 zijn. De koffielikeur is naar smaak. Fijn dat het gesmaakt heeft!
De dementerende ouderen waar ik werk mogen geen rauw ei. Met dit gerecht kunnen ze toch tiramisu eten. Ze waren super blij! Bedankt Laura❤️
Hoi Laura,
Maakt het nog uit of je de slagroom/mascarpone met de hand (een garde) mixt of met een mixer?
Groetjes Lotte
In principe maakt het niet uit, met een garde duurt het alleen wat langer (en train je je armspieren 😉 ).
ik gebruik altijd Kahlúa coffee liqueur. super lekker, echter de tiramisu minstens een dag laten staan, als dat lukt 🙂 dan is hij minstens een keer zo lekker! wat ik ook altijd doe is de mascarpone 40 sec op 800 Watt in de magnetron en de slagroom half opkloppen dan mengt het zo lekker en wordt het wat luchtiger.
Omdat iedereen kennelijk Tiramisu wilde maken met Kerst, waren de lange vingers op, in 3 supermarkten! Met Café Noir (koffiekoekjes) wordt het ook héél lekker! Dat ga ik nog een keer doen! Wel een hele nacht laten staan, heerlijk zacht.
Ik heb het idee dat als je de slagroom apart opklopt en daarna de mascarpone erdoor heen spatelt de crème toch nog luchtiger wordt of zou dat niet uit mogen maken?
Dat zou kunnen! Zelf vond ik het zo luchtig genoeg en makkelijk.
Ik heb zoals aangegeven de slagroom met de mascarpone tegelijk gemixt maar het wordt een grote klonter. Al na een halve minuut. Wat doe ik fout? Moet ik gewoon door blijven mixen?
Zijn de ingrediënten op kamertemperatuur? Dan mixt het wat makkelijker. Anders kan het inderdaad zijn dat het wat langer duurt.
Nog even doormixen leverde ook geen resultaat. Dus alles in een bak gedaan en ingevroren, wordt misschien wel lekker ijs. Nieuwe mascarpone gehaald en nieuwe slagroom en beiden los geklopt en daarna gemengd.
Wat me ook nog opviel aan het recept is dat ik met 280 ml koffie (met een scheut drank erin) maar één laag van 12 lange vingers kon maken. Toen was de koffie op. Dus heb de tiramisu met één laag gemaakt. Staat nu in de koelkast, morgen het resultaat. Ben heel benieuwd.
Waarom gaan mijn slagroom en mascarpone schiften?
Kan ik hier nog iets aan doen?
Dat gebeurt meestal door een te groot temperatuurverschil. Je zou kunnen proberen het iets te verwarmen bijv met een föhn, al is dat vooral iets wat goed werkt met botercrème.
Goedemiddag Laura, dank voor een mooi recept. Mag je in plaats van mascarpone 500 g, mascarpone 250 g en cream cheese 250 g doen?
Uiteraard mag dat, maar dan zul je wel een wat steviger resultaat krijgen vermoed ik.
Om het glutenvrij te maken heb ik de lange vingers vervangen door glutenvrije Madeleines (want de glutenvrije lange vingers waren op). Vanavond komen we er achter of dat lekker is😅
Dankuwel. Ik laat u weten als het is gemaakt.
Wil je wel ei in de tiramisu maak dan van de eieren sabayon. Het ei is dan gaat en de sabayon is heerlijk door de tiramisu. Ik doe dat altijd bij een groter gezelschap. Dan is het veilig voor iedereen. En als je bang bent voor teruglopen van de massa, kun je een zakje klopvast toevoegen.
Ik heb het recept uitgeprobeerd maar helaas vind ik het mengsel veel te “massief”
Heerlijk, de slagroom en de mascarpone waren al een tijdje uit de koelkast en gingen schiften!! Slagroom mag niet 5 minuten opgeklopt worden. En ook niet samen met de mascarpone uren uit de koelkast. Jammer dat het niet genoemd word. Mijn zoon werkt bij een patisserie, en gaf de tip om eerst slagroom tot yoghurt dikte op te kloppen en ook de mascarpone flink op te kloppen. Het door elkaar spatelen en nog even met de garde even heel kort kloppen. Dan is het heerlijk!! Je heb een prachtige site, met heerlijke recepten!!
Hallo Marjan. Er staat ook nergens in het recept dat de mascarpone en de slagroom uren uit de koeling moeten? De slagroom en de mascarpone geef ik aan als ongeveer 3-5 minuten kloppen. Het ligt aan een aantal dingen – waaronder de snelheid waarmee je klopt – hoe lang dat precies duurt. Dus dat is altijd een inschatting afhankelijk van veel factoren. Dankjewel voor de complimenten.
Zo simpel, snel en echt heel lekker!