Als het aankomt op suiker dan heb je behoorlijk wat keus. Ik spreek dan nog niet eens over de verschillende ongeraffineerde suikers of suikervervangers. Nee, in dit artikel ga ik mij bezighouden met geraffineerde suikers, voor sommigen de ‘slechte’ suikers, maar voor ons de verschillende soorten suikers om mee te bakken. Waar gebruik je welke suiker voor en wat is nou het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker. Ik zal proberen op zo veel mogelijk van deze vragen een antwoord te geven.
Kristalsuiker
Staat er suiker in een recept dan bedoelen ze daar meestal kristalsuiker of tafelsuiker mee. Dit is gewone witte suiker die iedereen wel in huis heeft. Wel heb je de mogelijkheid om gewone kristalsuiker te kopen of fijne kristalsuiker. Voor het bakken raad ik je aan altijd fijne kristalsuiker te kiezen. De gewone kristalsuiker is vrij grof waardoor je het risico loopt de suikerkorrels terug te vinden in je baksel. Bewaar de normale kristalsuiker voor in de koffie of thee en koop fijne kristalsuiker om mee te bakken.
Basterdsuiker
Over basterdsuiker heb ik recentelijk nog een artikel geschreven. Je vindt het artikel terug door hier te klikken. Basterdsuiker maakt baksels vaak net wat smeuïger, omdat de suiker een toevoeging van karamel en/of stroop heeft. Wil je dus een iets ‘zachtere’ of ‘vochtigere’ cake, dan kun je de kristalsuiker vervangen door basterdsuiker.
Witte doet het goed in een vanillecake, lichtbruine is lekker in een cake waar je iets meer karamelsmaak aan wilt geven zoals een appel-kaneelcake en de donkerbruine past het beste in chocoladecakes en brownies.
Poedersuiker
Poedersuiker is in principe heel erg fijn gemalen suiker. Het is zo fijn dat het een poeder is. Vaak zit er ook nog een anti-klontmiddel in de suiker, oftewel een bepaalde zetmeel zodat de poeder ook echt poederig blijft. Poedersuiker gebruik je voor je baksels voornamelijk als ingrediënt in frostings zoals botercrème en cream cheese frosting. Daarnaast maak je bijna ieder baksel sprookjesachtig mooi met een laagje poedersuiker.
Dat je geleidelijker kunt gebruiken om jam te maken is duidelijk, maar wat is het precies? Waarom kun je er niet mee bakken cq bv in de koffie doen? Is er iets aan toegevoegd?
Ik bedoel natuurlijk geleisuiker!
Kan je misschien de Amerikaanse namen toevoegen aan de beschrijvingen? Ik bak wel eens Amerikaanse recepten maar weet niet altijd precies welke suiker ze nu bedoelen. Klopt het dat ze daar geen bastaard suiker hebben? Bedoelen ze met caster sugar dan rietsuiker?
Hoi Cynthia,
Hieronder een lijstje met Amerikaanse en Nederlandse namen:
Granulated sugar = kristalsuiker/tafelsuiker
Caster sugar = fijne kristalsuiker
Icing sugar = poedersuiker
Cane sugar = rietsuiker
Brown sugar en light brown sugar = donkere basterdsuiker en lichtbruine basterdsuiker
Ergens las ik dat brown sugar en light brown sugar niet hetzelfde zijn als de Nederlandse basterdsuiker, dus daar ben ik niet helemaal zeker van. In mijn ervaring (zowel in Nederland als in Australië en Nieuw-Zeeland) werkt het prima om ze met elkaar te vervangen.
Ik hoop dat dit je helpt. Veel bakplezier!
Groetjes,
Esther
Kaneelsuiker maak ik altijd zelf door op iedere 20 gram suiker 1 theelepel kaneelpoeder toe te voegen. Lekker om de appelstukjes voor een appeltaart vervolgens mee te mengen. Het lijkt misschien veel kaneel in verhouding maar in een taart (of ander baksel) mag best sterke kaneelsuiker, anders proef je na het bakken niets meer van de kaneel.
Kan je fijne kristalsuiker vervangen door poedersuiker/bloemsuiker in de bereiding van chocomousse? En zoja wat is de verhouding dan van poedersuiker/bloemsuiker tegenover fijne kristalsuiker? Groetjes
Hallo ik wil graag spiraal koekjes maken . Kan ik normal suiker vervangen met bastard suiker. Gaat dat samen met vanilla extract ? Ik kleur de deeg ook rood 😀
Graag help
Die soorten suikers zou ik niet vervangen nee. Gaat zeker samen met vanille extract.
Kan je elke soort suiker op een koekje strooien voordat je hem gaat bakken? En moet je dan bv eerst ei over het koekje heen smeren?
Elke soort suiker heeft weer een ander effect. Meestal hoef je koekjes niet af te smeren met ei.
Hoi Laura, goed artikel, dank je wel!
Ik heb een vraagje. Ik woon in Spanje en hier kan ik niet aan basterdsuiker komen (ik kan het hooguit in een NL winkel kopen, maar dan betaal je ook de hoofdprijs). In baksel als koekjes, kan ik daar de basterdsuiker gewoon vervangen door kristalsuiker? En zo ja, is dat dan 1 op 1? Alvast heel hartelijk bedankt voor je moeite!
Warme groet,
Caroline Maas
Hi Caroline, dat kan maar het resultaat wordt dan wel anders. Ik raad het dus niet aan. Hier lees je er wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-basterdsuiker/. Groetjes, Laura
hallo Laura,
kan ik voor de angel cake de kristalsuiker ook vervangen met witte basterd suiker?
groetjes,
Anja
Dat zou ik niet doen eigenlijk.
Goeieavond,
Kan ik Geleisuiker gebruiken om cake mee te bakken ipv gewone witte kristalsuiker ?
Graag uw oordeel/raadgeving aub.
Bij voorbaat dank.
Gerda
Nee dat kan niet. Je leest er in dit artikel meer over. https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/
Hoi Laura. Ik wil een toetje maken van mascarpone en kersen. De laatste keer was de saus een beetje dik door de maïzena. Nu heb ik geleisuiker maar kan nergens de verhoudingen vinden.
Ik weet niet zeker welk recept je zoekt: https://www.laurasbakery.nl/monchou-flensjes-met-warme-kersen/ of https://www.laurasbakery.nl/kwark-panna-cotta-met-kersen/ misschien?
Wat is het verschil tussen de kandij suiker in NL en cassonade suiker in België? Er zijn van beide ook licht en donker denk ik
Dat is volgens mij niet hetzelfde. Kandijsuiker zijn klontjes gekristalliseerde suiker.