Soorten suikers om mee te bakken

Gepost: 4 juni 2017 Laatst bewerkt: 5 juli 2024
Soorten suikers om mee te bakken

Als het aankomt op suiker dan heb je behoorlijk wat keus. Ik spreek dan nog niet eens over de verschillende ongeraffineerde suikers of suikervervangers. Nee, in dit artikel ga ik mij bezighouden met geraffineerde suikers, voor sommigen de ‘slechte’ suikers, maar voor ons de verschillende soorten suikers om mee te bakken. Waar gebruik je welke suiker voor en wat is nou het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker. Ik zal proberen op zo veel mogelijk van deze vragen een antwoord te geven. 

Kristalsuiker

Staat er suiker in een recept dan bedoelen ze daar meestal kristalsuiker of tafelsuiker mee. Dit is gewone witte suiker die iedereen wel in huis heeft. Wel heb je de mogelijkheid om gewone kristalsuiker te kopen of fijne kristalsuiker. Voor het bakken raad ik je aan altijd fijne kristalsuiker te kiezen. De gewone kristalsuiker is vrij grof waardoor je het risico loopt de suikerkorrels terug te vinden in je baksel. Bewaar de normale kristalsuiker voor in de koffie of thee en koop fijne kristalsuiker om mee te bakken.

Basterdsuiker

Over basterdsuiker heb ik recentelijk nog een artikel geschreven. Je vindt het artikel terug door hier te klikken. Basterdsuiker maakt baksels vaak net wat smeuïger, omdat de suiker een toevoeging van karamel en/of stroop heeft. Wil je dus een iets ‘zachtere’ of ‘vochtigere’ cake, dan kun je de kristalsuiker vervangen door basterdsuiker.

Witte doet het goed in een vanillecake, lichtbruine is lekker in een cake waar je iets meer karamelsmaak aan wilt geven zoals een appel-kaneelcake en de donkerbruine past het beste in chocoladecakes en brownies.

Poedersuiker

Poedersuiker is in principe heel erg fijn gemalen suiker. Het is zo fijn dat het een poeder is. Vaak zit er ook nog een anti-klontmiddel in de suiker, oftewel een bepaalde zetmeel zodat de poeder ook echt poederig blijft. Poedersuiker gebruik je voor je baksels voornamelijk als ingrediënt in frostings zoals botercrème en cream cheese frosting. Daarnaast maak je bijna ieder baksel sprookjesachtig mooi met een laagje poedersuiker.

Soorten-suiker1
Rietsuiker

Rietsuiker is in principe gelijk aan kristalsuiker en dan voornamelijk de grove variant. Aan de rietsuiker in Nederlander is een melasse toegevoegd waardoor die een lichtbruine kleur heeft. Verder is het gewoon suiker zoals kristalsuiker. Omdat het grof van structuur is zoals gewone kristalsuiker gebruik ik het liever niet in een baksel om bovengenoemde reden. Rietsuiker is lekker om over het deeg of beslag heen te strooien zodat je een extra krokant laagje krijgt.

Vanillesuiker

Ook over vanillesuiker heb ik al iets geschreven. Je leest het in dit artikel. Vanillesuiker gebruik je als aroma of smaakmaker in een baksel. Als je 10 gram vanillesuiker toevoegt kun je in principe 10 gram minder suiker gebruiken, vooral als je ervoor kiest om vanille extract te vervangen met vanillesuiker. Het is namelijk suiker met een smaakje.

Kaneelsuiker

Kaneelsuiker kun je kant-en-klaar kopen en ik gebruik het vaak net zoals rietsuiker, als laagje over een baksel net voordat het de oven in gaat. Eigenlijk is kaneelsuiker net zoals vanillesuiker gewoon suiker met een smaakje. Aan de fijne kristalsuiker is kaneel toegevoegd. Je kunt het dus ook heel makkelijk zelf maken door kaneel en fijne kristalsuiker te mengen, op die manier kun je ook zelf bepalen hoe sterk je de kaneelsmaak wilt hebben.

Geleisuiker

Geleisuiker is geen suiker om mee te bakken, maar kan wel een onderdeel zijn van een ingrediënt in je baksel. Met behulp van geleisuiker maak je namelijk heel eenvoudig jam en dat gebruik je dan weer in je baksel. Wil je dus je eigen jam maken dan kun je het jezelf makkelijk maken met geleisuiker.

Hopelijk ben je iets wijzer geworden over de verschillende soorten suikers om mee te bakken. Als je fijne kristalsuiker in huis hebt, kom je in ieder geval al een heel eind en ben je altijd klaar om aan de bak te gaan.

Mocht je nog vragen hebben over bovengenoemde suikers dan kun je hieronder een reactie achterlaten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Madeleine schreef:

    Dat je geleidelijker kunt gebruiken om jam te maken is duidelijk, maar wat is het precies? Waarom kun je er niet mee bakken cq bv in de koffie doen? Is er iets aan toegevoegd?

  2. Madeleine schreef:

    Ik bedoel natuurlijk geleisuiker!

  3. Cynthia schreef:

    Kan je misschien de Amerikaanse namen toevoegen aan de beschrijvingen? Ik bak wel eens Amerikaanse recepten maar weet niet altijd precies welke suiker ze nu bedoelen. Klopt het dat ze daar geen bastaard suiker hebben? Bedoelen ze met caster sugar dan rietsuiker?

    1. Esther schreef:

      Hoi Cynthia,

      Hieronder een lijstje met Amerikaanse en Nederlandse namen:
      Granulated sugar = kristalsuiker/tafelsuiker
      Caster sugar = fijne kristalsuiker
      Icing sugar = poedersuiker
      Cane sugar = rietsuiker
      Brown sugar en light brown sugar = donkere basterdsuiker en lichtbruine basterdsuiker
      Ergens las ik dat brown sugar en light brown sugar niet hetzelfde zijn als de Nederlandse basterdsuiker, dus daar ben ik niet helemaal zeker van. In mijn ervaring (zowel in Nederland als in Australië en Nieuw-Zeeland) werkt het prima om ze met elkaar te vervangen.
      Ik hoop dat dit je helpt. Veel bakplezier!

      Groetjes,
      Esther

  4. Michiel schreef:

    Kaneelsuiker maak ik altijd zelf door op iedere 20 gram suiker 1 theelepel kaneelpoeder toe te voegen. Lekker om de appelstukjes voor een appeltaart vervolgens mee te mengen. Het lijkt misschien veel kaneel in verhouding maar in een taart (of ander baksel) mag best sterke kaneelsuiker, anders proef je na het bakken niets meer van de kaneel.

  5. Deborah schreef:

    Kan je fijne kristalsuiker vervangen door poedersuiker/bloemsuiker in de bereiding van chocomousse? En zoja wat is de verhouding dan van poedersuiker/bloemsuiker tegenover fijne kristalsuiker? Groetjes

  6. Helena schreef:

    Hallo ik wil graag spiraal koekjes maken . Kan ik normal suiker vervangen met bastard suiker. Gaat dat samen met vanilla extract ? Ik kleur de deeg ook rood 😀

    Graag help

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die soorten suikers zou ik niet vervangen nee. Gaat zeker samen met vanille extract.

  7. Viola schreef:

    Kan je elke soort suiker op een koekje strooien voordat je hem gaat bakken? En moet je dan bv eerst ei over het koekje heen smeren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Elke soort suiker heeft weer een ander effect. Meestal hoef je koekjes niet af te smeren met ei.

  8. Caroline Maas schreef:

    Hoi Laura, goed artikel, dank je wel!

    Ik heb een vraagje. Ik woon in Spanje en hier kan ik niet aan basterdsuiker komen (ik kan het hooguit in een NL winkel kopen, maar dan betaal je ook de hoofdprijs). In baksel als koekjes, kan ik daar de basterdsuiker gewoon vervangen door kristalsuiker? En zo ja, is dat dan 1 op 1? Alvast heel hartelijk bedankt voor je moeite!

    Warme groet,
    Caroline Maas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Caroline, dat kan maar het resultaat wordt dan wel anders. Ik raad het dus niet aan. Hier lees je er wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-basterdsuiker/. Groetjes, Laura

  9. Anja Verhoeven schreef:

    hallo Laura,
    kan ik voor de angel cake de kristalsuiker ook vervangen met witte basterd suiker?
    groetjes,
    Anja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen eigenlijk.

  10. Gerda Moerenhout schreef:

    Goeieavond,
    Kan ik Geleisuiker gebruiken om cake mee te bakken ipv gewone witte kristalsuiker ?
    Graag uw oordeel/raadgeving aub.
    Bij voorbaat dank.
    Gerda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat kan niet. Je leest er in dit artikel meer over. https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/

  11. Deborah schreef:

    Hoi Laura. Ik wil een toetje maken van mascarpone en kersen. De laatste keer was de saus een beetje dik door de maïzena. Nu heb ik geleisuiker maar kan nergens de verhoudingen vinden.

  12. Romina schreef:

    Wat is het verschil tussen de kandij suiker in NL en cassonade suiker in België? Er zijn van beide ook licht en donker denk ik

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is volgens mij niet hetzelfde. Kandijsuiker zijn klontjes gekristalliseerde suiker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *