Zelf aardbeienjam maken

45

aardbeienjam 1a

Ik heb zo’n ellenlange lijst met allemaal recepten die ik óóit nog eens wil maken. Een lijst die eigenlijk veel te lang is en het zal niet lukken om mij op korte termijn door al die ideeën heen te werken. Maar ja, echt opschieten doet het ook niet. Ik bedenk wat nieuws en dat wordt vervolgens sneller gemaakt dan dingen die al een paar jaar op mijn lijst staan. Nu ik er zo over nadenk, dat gebeurt eigenlijk vaker dan dat ik iets van de beruchte lijst uitkies. Ik wil kunnen afstrepen in die lijst. Daar ben ik dol op; strepen in to do lijstjes!

Nou, dan brengen we daar toch verandering in? Zelf aardbeienjam maken is ook zo’n dingetje dat al tijden op die lijst stond. Ik weet precies waardoor ik mij liet tegenhouden. Stiekem ben ik namelijk helemaal niet zo dol op jam. In taarten en gebak vind ik het lekker (uiteraard 😉 ), maar op een broodje of iets dergelijks wordt ik er niet echt gelukkig van. Nu is het aardbeienseizoen, een goed moment dus om jam te maken vertelde ik mijzelf. Toen ik in de Appie niet om een gigantische berg aardbeien heen kon (lang leve de bonus!), kon ik het niet langer meer uitstellen. Die dag zou er aardbeienjam gemaakt worden!

aardbeienjam 2a

aardbeienjam 3a

aardbeienjam 4a

aardbeienjam 5a

Aardbeienjam

Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Hier een eenvoudig recept voor het maken van jam. Potten jam kun je wel een jaar bewaren.
Porties: 700 ml jam

Ingrediënten

  • 700 gram aardbeien (gewassen en schoongemaakt)
  • 780 gram geleisuiker
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Als je weet welke potten je gaat gebruiken doe je die in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht verdampt.
  • Je hebt nu je potten gesteriliseerd en kunt zo de jam lang bewaren.
  • Was eerst alle aardbeien en dep ze goed droog. Verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in stukjes. Ik wilde niet allemaal stukken in de jam dus heb eerst even met een aardappelstamper de aardbeien iets fijner gemaakt.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe aan de aardbeien en draai het vuur aan op een middelhoge stand. Breng het mengsel aan de kook zodat het flink borrelt, roer ondertussen in de pan. Als het goed door blijft koken terwijl je roert moet je het ongeveer nog 4 minuten laten koken.
  • Let op! De massa zal even flink schuimen, zorg dus dat je pan hoog genoeg is. Het spettert ook behoorlijk en bij mij zat alles onder. Een hoge pan is dus zeker aan te raden ;).
  • Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er gelijk op, zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je het dus ook beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips

Wil je liever het hele pak geleisuiker in één keer opmaken? Op een kilo geleisuiker heb je 900 gram aardbeien nodig.

Bewaren

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!

aardbeienjam 6a

Lekker voor op brood (ik ben er nog steeds niet dol op, maar deze jam vind ik eigenlijk best oke op een broodje) maar ook voor in gebak. Jup, dat is heel lekker kan ik je vertellen. Of gewoon een lepeltje snoepen zonder het ergens op te smeren, ook erg lekker ;).

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

89 reacties

  1. Marja schreef:

    Hoi Laura,ik ben een beetje in de war want er stat 700 graam schoongemaakte aardbeien en 780 gram gelei suiker. Maar later staat er tussen haakjes…..voor 1 kilo gelei suiker heb je 300 gram aarbeien nodig! Hoe zit dat dan eigenlijk precies? Ik wil ook graag jam maken, mar ik snap je verhaal nu niet helemaal! Wil je please, please, please antwoord geven? Bij voorbat hartelijk dank!
    Liefs, Marja. . :-/

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marja,
      Ik heb zelf 700 gram aardbeien met 780 gram geleisuiker gebruikt. Een pak geleisuiker is 1 kilo, als je die liever in 1 keer opmaakt heb je 900 gram aardbeien nodig. Zal het ter verduidelijking er nog even bijzetten.
      Liefs, Laura

  2. Marja schreef:

    Dank je wel voor je supersnelle reactie! Het is me nu helemaal duidelijk en ga ook aan de gang met zelf jam maken! Leuk. Ik verheug me al op de smaak. Zal vast beter zijn dan de potjes van Appie!
    Liefs, Marja. 😉 <3

  3. MySimplySpecial schreef:

    Wat een goed idee om zelf jam te maken! Dat komt ook op mijn to do lijst.

  4. Juliet schreef:

    Ik wil ook graag aardbeienjam maken maar wil geen geleisuiker gebruiken. Kan je de geleisuiker ook vervangen voor een gezonder alternatief?

    1. Erica schreef:

      Jazeker, je kunt Konfitura van Biovegan nemen, je hoeft dan geen suiker te gebruiken!
      Of je kunt geleisuiker speciaal nemen, je gebruikt dan de helft aan suiker.

    2. Laura's Bakery schreef:

      De geleisuiker speciaal wilde ik je als tip geven, maar ik zie dat Erica helemaal een goed alternatief heeft om jam zonder suiker te maken.

      1. Carmen schreef:

        Als je geleisuiker speciaal neemt, heb je dan dezelfde hoeveelheid nodig als in jou recept?

        1. Laura Kieft schreef:

          Nee, volgens mij kun je dan minder gebruiken. Ik zou het even op de verpakking checken voor de zekerheid.

        2. Ank van Roon schreef:

          Ik maak al jaren jam, maar maak ze gezonder door minder suiker te gebruiken .mijn recept 1 kilo aardbeien en 200 gr. Geleisuiker speciaal dan een minuutje goed laten pruttelen en klaar. Super lekker,kan alleen niet zo lang bewaren ongeveer 2 tot 3 maanden

    3. Tanja schreef:

      Of je gebruikt geleipoeder [van Gilse] dan heb je maar 250 gr. suiker op een kilo fruit nodig.

  5. Lisanne schreef:

    Toevallig heb ik dit ongeveer twee weken terug op school gemaakt tijdens een les algemene natuurwetenschappen. Het enige leukste wat we dit jaar hebben gedaan tijdens dat vak, haha! Omdat iedereen zelf fruit moest meenemen hadden we uiteraard wat minder gemaakt. Wij deden bij 100 gram aardbeien 100 gram geleisuiker. Ik ben normaal ook niet zo’n fan van jam, maar ik vond deze toch wel lekker. Volgens mij was het wel goed gelukt! Ik wil het in de vakantie thuis ook nog eens maken, en dan zeker een hele pot vol! (:

  6. Tanja schreef:

    Ik gebruik altijd geleipoeder [van Gilse] , Je hebt dan op een kilo fruit maar 250 gram suiker nodig en 1 zakje geleipoeder.
    De jam is dan nog zoet genoeg.
    Als je potjes echt superschoon wil hebben kun je ook eerst in soda water weken en daarna heel goed afspoelen met gloeiend heet water.

  7. Carla schreef:

    Het ziet er heerlijk uit!
    Tip: Doe ook eens een lepel jam in de yoghurt!

  8. Annemiek schreef:

    Heerlijk! Wij maken al jaren jam voor onze B&B. Plukken zelf de aardbeien bij de kweker, dit jaar 15 kilo! Inderdaad vlak voor gebruik de potjes spoelen met soda. Geleisuiker speciaal, is minder zoet en geeft een heerlijk resultaat. We hadden 64 potjes dit jaar. En als ik je een tip mag geven, potjes niet omdraaien, dan krijg je ze heel lastig open omdat de jam toch een beetje tussen het schroefdraad gaat zitten. Gewoon rechtop en ze ‘ploppen’ vanzelf vacuüm (leuk gehoor als je er heel veel maakt 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wow wat veel! Maar wel ontzettend leuk zeg 🙂
      De potjes gaan hier gelukkig (tot nu toe) prima open, zal het volgende keer ook eens zonder draaien proberen.

  9. Rebecca schreef:

    Zo leuk om eigen jam te maken. Ik heb het eigenlijk alleen een keer geprobeerd tot nu toe, jammer eigenlijk want het gaat best snel en is zooo lekker 😉
    groetjes!

  10. Anoeska schreef:

    Dit wil ik ook zo graag nog een keer doen! Ziet er heerlijk uit.

  11. Kelly schreef:

    ZOjuist met jou recept heerlijke jam gemaakt !!!

    Bedankt !!

  12. Aline schreef:

    Klinkt heerlijk, Laura! Ik ga dit recept binnenkort proberen. Bedankt allemaal voor alle tips! 😉

  13. Manon schreef:

    Kan ik ook diepvriesfruit gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook!

      1. Jennifer schreef:

        Leuk recept Laura, ik ga het ook een keer proberen! Zijn de verhoudingen bij het gebruik van diepvriesfruit trouwens hetzelfde, aangezien er wel vocht uit het fruit zal komen?

        1. Laura schreef:

          Ja hoor, je kunt hetzelfde aanhouden (dat vocht zit immers ook in de verse aardbeien, alleen houden die het beter vast)

  14. Ingrid de Roos schreef:

    Is de verhouding bij elk soort fruit gelijk mbt suiker en fruit of is het afhankelijk van de zoetheid van het fruit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij aardbeien heb je iets minder suiker nodig dan bij andere soorten fruit. Op de verpakking van de suiker staat aangegeven hoeveel je nodig hebt.

      1. Felicia schreef:

        Hoi,

        Ik heb net de jam gemaakt. 1kg geleisuiker met 900g aardbeien. Maar de jam is echt mierenzoet.. Ik heb er nog 300g aardbeien bij gedaan en nog echt veel te zoet. Als ik de volgende keer de helft van de geleisuiker gebruik, wordt ie dan wel dik genoeg?

        Groetjes,

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat durf ik niet te zeggen.

  15. Wilma schreef:

    Kun je de aarbeien ook eerst pureren? Ken mensen die niet van stukken in de jam houden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

      1. Wilma schreef:

        Super dank je wel

  16. schreef:

    Hallo Laura.

    Ik maak ook graag rabarberjam, maar krijg het niet stevig.
    Gebruik 1 kilo rabarber op 1 pak geleisuiker. Laat het 6 min, koken
    Wat doe ik niet goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het dan wat langer laten doorkoken. Er komt van rabarber natuurlijk veel vocht af.

    2. Lianne schreef:

      Ook rabarber-aardbei of rabarber-banaan jam is echt een aanrader!

  17. Janny schreef:

    Hoi Laura,
    Ik had ook ergens gelezen dat je de potten in de oven kan zetten om ze te
    stereliseren, maar ik ben de temperatuurstand vergeten, weet jij die?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Durf ik je niet te zeggen, wel hoog lijkt mij.

    2. mijke schreef:

      je kan de oven op 100 graden zetten en de potjes er ong 30 minuten in laten. dan zijn ze iig helemaal goed! De dekseltjes kook ik zelf wel in n klein pannetje, waar ik later ook even de lepel om mee op te scheppen in zet; isdie ook schoon! 😉

  18. amber schreef:

    hai Laura,
    Kun je de aardbeien ook vervangen door bramen?
    En hoeveel suiker ben je dan nodig???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, dan heb je iets meer suiker nodig. Op het pak suiker staat deze verhouding volgens mij aangegeven 🙂

  19. Janny schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb toch nog de site gevonden waar staat over dat je die potten in de oven kan plaatsen. Hier is het bericht:

    In de oven
    Maak de potten en deksels schoon met warm water en soda.
    Was ze in het sopje af en spoel ze vervolgens goed schoon met heet water. Zet de potten omgekeerd op een schone theedoek. Leg de deksel ook op de theedoek.
    Vervolgens zet je de potten omgekeerd op een (schone!) bakplaat in oven van 150 graden Celsius. Leg de deksels erbij. De potten en deksels moeten minimaal 15 minuten in de oven voordat je ze kunt gebruiken.

  20. Janny schreef:

    Ik heb de jam gemaakt, maar ik vind hem te zoet en een beetje te dik.
    Ik ga erop gokken, om minder geleisuiker te gebruiken. Verder is jam wel lekker.

  21. Janny schreef:

    Hoi Laura,

    Weet jij ook waar ik van die rood geruite (zijn het papiertjes?) die je boven op de potjes kan doen om het er wat fraaier uit te laten zien. Die gaan dan over de dekseltjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar wordt meestal gewoon een stukje stof voor gebruikt en soms zie ik ook wel eens dat er baking cups worden gebruikt.

  22. Ina Hummel schreef:

    Gisteren een poging gedaan, maar helaas mislukt! Dat krijg je als je je hoofd er niet helemaal bij hebt. Doe vandaag een nieuwe poging volgens jou recept!

  23. Manon schreef:

    Hoi Laura,

    heb de jam gisteren gemaakt, maar wat was hij zoet! En dat terwijl ik aardbeien rabarber jam had gemaakt. Volgende keer ga ik veel minder suiker gebruiken: 1 kilo fruit en 500 gram suiker, De fotos en uitleg zijn overigens erg fijn!

    liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hij zo zoet was komt misschien juist ook door de combinatie met rabarber, of misschien had je ook al hele zoete aardbeien. Je hebt trouwens ook een soort ‘light’ geleisuiker. Zou de gewone niet zomaar minder doen omdat de werking dan dus ook niet goed is en je te dunne jam krijgt.

  24. Jolanda schreef:

    Ik wil peren jam maken maar wat voor peren zijn het lekkerst?

    1. Marja schreef:

      Ik denk de handperen die je zelf het lekkerste vind. Dat gebruik ik altijd als uitgangspunt. Als je ze niet lekker vind om zo te eten zijn ze ook niet lekker in de jam. Toch? Het is maar een idee, maar voor mij werkt het. Veel suc6! 🙂

      1. Laura's Bakery schreef:

        Zoals Marja het zegt zou ik het ook aanpakken 🙂

    2. Lianne schreef:

      Vorig jaar heb ik ook stoofperen jam gemaakt. Eerst de peren een paar uur laten sudderen voor de kleur, daarna snufje kaneel erbij. en geleisuiker speciaal, evt. pureren. Was ook een heerlijke jam.

  25. toos schreef:

    ik wil graag aardbeien jam maken maar dan zonder suiker, wat kan ik dan het best gebruiken?

    1. Bert schreef:

      Jazeker, je kunt Konfitura van Biovegan nemen, je hoeft dan geen suiker te gebruiken!

      staat er gewoon

      gemak dient de mens

      1. toos schreef:

        is dat gewoon in de supermarkt te koop?

        1. Marja schreef:

          Als ik zoiets niet weet, dan kijk ik op google! Google weet alles!
          Veel suc6.
          Groetjes, Marja. 😉

  26. Bert schreef:

    Er staat doe naar 4 minuten het vuur uit,
    wij koken op inductie dus geen vuur

    1. Marja schreef:

      Ik kook keramisch. En zet dan na 4 minuten de plaat uit en de pan op een koud stukje van de plaat. Want een keramische plaat blijft nog lang heet/warm.
      Suc6.
      Groetjes, Marja. 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      dan zet je de plaat/verwarmingsbron uit of je zet hem ergens anders neer 😉

  27. Anja schreef:

    Hoe lang kun je de jam bewaren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de pot gesloten blijft kun je die op een donkere plek tot wel een jaar bewaren.

  28. Suzanne schreef:

    Zojuist dit recept als basis gebruikt.
    Ik heb er voor gekozen om 700gr aardbeien te gebruiken met 500gr geleisuiker.
    Deze jam ga ik gebruiken voor een taart.

    Smaakt prima, alleen nog wat aan de zoete kant.

    Maar… weer wat geleerd en dit ga ik zeker vaker doen!

  29. helene schreef:

    hallo,ik kom tot de ontdekking dat ik geen citroensap in huis heb…is dat perse nodig??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet per se, maar het maakt het wel lekkerder.

  30. Jannie Roseboom schreef:

    Gisteren aardbeienjam gemaakt.
    Maar…..is wat dun.
    Wat kan ik eraan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt proberen om het opnieuw nog even te koken, dan zal het wat meer indikken.

    2. Andrea schreef:

      Dat hadden wij vorige jaar hebben het gebruikt als saus in de yoghurt en op ijs erg lekker

  31. Mieke schreef:

    goedemorgen kan ik ook honing in plaats van suiker gebruiken om jam te maken
    ik hoor het graag er zijn zoveel bramen daar moeten we wat mee doen
    gr Mieke

  32. Mieke schreef:

    goedemorgen kan ik ook honing in plaats van suiker gebruiken om jam te maken er zijn zoveel bramen daar moeten we wat mee doen gr Mieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een recept voor bramenjam online staan: http://www.laurasbakery.nl/zelf-bramenjam-maken/
      De geleisuiker bevat een bindmiddel en is niet zomaar door honing te vervangen.

  33. Annette schreef:

    Hoi laura,

    Ik wil de Victoria Sponge Cake vanavond of morgen graag maken en ga dus zo meteen zelf jam maken. even een snel vraagje. Hoelang moet ik de jam ongeveer laten afkoelen voordat ik hem kan gebruiken bij het maken van de taart?
    En moet ik het na het maken in de koelkast zetten gelijk of pas in de koelkast na opening?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verschilt, hangt af van de grootte van het potje etc.. Als hij op kamertemperatuur is kun je hem gebruiken. Pas nadat je het potje weer hebt geopend bewaar je hem in de koelkast.

  34. Marcel schreef:

    Ik maak graag eigen stoofperen op pot. Als je ze goed afwast en voor gebruik
    een half uurtje in de oven op ongeveer 110 laat liggen, niet staan, dan gaat
    het prima. Daarmee voorkom je een coldspot in de pot (de warme lucht komt
    wat moeilijker in een staande pot).
    De deksels in een pannetje water doen dat net aan de kook is en
    vlak voor gebruik pas eruit halen. De potten ook. Steeds een uit de oven halen,
    vullen en wegzetten. Dan pas de volgende pakken etc etc.
    Stoofperen heb ik een keer zelfs twee jaar bewaard en die waren nog steeds goed.
    Normaal redden ze het zolang niet hoor!

    Mijn andere opmerking gaat over het in de koelkast zetten.
    Ik bewaar mijn pot aangebroken jam (of stoofpeertjes) altijd in de koelkast.
    Het is aan te raden om de pot al eerder in de koelkast te zetten, zo word
    de inhoud goed koud voordat je de pot opent wat de houdbaarheid
    zal bevorderen. Ook appelmoes, ik ben de enige die dat eet, zet ik al van
    te voren in de koelkast.
    Eigenlijk staan er steeds 2 potten van elk in de koelkast.
    Eentje aangebroken en, als die half leeg is, eentje nieuw.

    Oh ja, jam heeft pectine nodig om “dikker” te worden.
    Pectine komt in bepaalde soorten fruit meer voor maar in aardbeien juist weinig.
    De geleisuiker vervangt de pectine. Wil je jam maken met weinig suiker gebruik
    dan eens een combinatie van aardbei (weinig pectine) en appel (veel pectine).
    Citrusfruit bevat veel pectine (citroen) maar wel als het niet al te rijp fruit is.
    Overrijp fruit is eigenlijk niet geschikt voor jam.

    En de houten lepel? Die maakt niet zoveel herrie in de pan en die kan je in de hete
    substantie laten staan zonder dat hij heet wordt.
    Neem er een met een lange steel. Als de hete jam per ongeluk spettert komt die niet
    zo gauw op je handen terecht wat weer brandwonden kan schelen.
    Maar een metalen lepel is net zo goed te gebruiken hoor.

    Iedereen succes met het op potten zetten van wat dan ook.

    1. Laura schreef:

      Bedankt voor alle tips, hartstikke handig!

  35. Renske schreef:

    Bedankt, Laura, lekker zeg! Ook heel leuk om samen met de kinderen te maken!

    Voor mij is de jam wel te zoet, ook met de minder zoete geleisuiker. Een alternatief is agar agar, te koop bij bv de Sligro en dergelijke en toko’s. Is een plantaardig bindmiddel waardoor je met veel minder suiker (bv. palmsuiker) af kan.

    1. Marja schreef:

      Of je bestelt gewoon via een website ( Google er eentje ) pectine. Dan kun je met heel veel minder suiker toe en het is een natuurlijk bindmiddel, gemaakt uit appelpitten. Op het zakje, dat in diverse gewichten te koop is, staat precies hoeveel je nodig hebt. Werkt uitstekend voor jam en voor gelei! Veel suc6.
      Groetjes, Marja. ??????

  36. Iris schreef:

    Ik wil zelf graag is jam maken. Op deze link staat echter dat “• Eén zakje is goed voor 1 kg fruit.”, kan iemand dat bevestigen? Lijkt me zo’n bizarre conclusie. 32gram Konfitura vs 780gram geleisuiker.

    Ben erg benieuwd, ziet er lekker uit!

    1. Laura schreef:

      Ik heb de link even verwijderd, maar denk dat je het het best bij de verkoper na kunt vragen. Zelf heb ik er geen ervaring mee en ik vind het ook een bijzondere verhouding. In jam hoort nu eenmaal geleisuiker. Niet alleen om het te verdikken, ook voor de houdbaarheid.

  37. Marcel schreef:

    Iris,

    suiker is een natuurlijk conserveringsmiddel en in dat spul zit volgens de website geen conserveringsmiddel.

    De jam zal dan ook eerder aan bederf onderhevig zijn. Het is puur een verdikkingsmiddel wat bij de suiker gevoegd kan worden en dan kun je net zo goed geleisuiker gebruiken.

    Groet Marcel.

  38. Viviana Cuypers schreef:

    ik giet de jam met een literpot in de potjes en niet scheppen met een pollepel. gaat vlugger en je morst niet. je kan van alle soorten fruit confituur maken, als je fruit hebt dat maar blijft liggen kan je dit gemakkelijk even koken met geleisuiker en je hebt weer een potje met een andere smaak.

  39. Marietje schreef:

    Laura

    ik heb voor de jam een 1kg aardbeien en 1kg. geleisuiker gebruikt en de jam 4 minuten laten koken, maar de jam is te dun. Hoe kan dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk omdat je een grotere hoeveelheid gebruikt, dan moet de jam nog even wat langer doorkoken.

  40. Marijke schreef:

    Kan ik ook citroenrasp gebruiken in plaats van citroensap? En hoeveel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik in dit geval niet doen.

  41. Kimberly schreef:

    Ik heb net jam gemaakt alleen heb de geleisuiker speciaal gebruikt en dan de hoeveelheid

    Is dat erg of word hij nu heel zout

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb geen ervaring met dat product, maar volgens mij moet je dat in andere hoeveelheden gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *