Snel en eenvoudig karamel maken

90

Karamel, wie is er niet dol op? Er zijn verschillende soorten karamel en ook kun je het op verschillende manieren maken. Je kunt suiker en water in een pannetje karameliseren, dit wordt bij het afkoelen keihard. Niet altijd even handig. Ik maakte al eens een heerlijke karamelspread. Dat recept is niet zo zeer heel ingewikkeld, vooral het afkoelen kost tijd. Ook is de spread niet dik genoeg om overal voor te kunnen gebruiken.

Maar hoe maak je dan nog meer karamel? Dan komt toch al gauw het blikje gecondenseerde melk tevoorschijn. Minimaal 3 uur in een pan met kokend water en daarna volledig af laten koelen. Niet handig als je het snel wil maken. Maar daar heb ik een oplossing voor. Je kunt namelijk ook de gecondenseerde melk uit het blikje halen en er in een pannetje met wat boter en suiker een heerlijke karamel van maken. Binnen een kwartier heb jij karamel!

Ik maak de karamel altijd wat aan aan de stevige kant omdat ik hem meestal gebruik voor de caramel shortcake, bij het aansnijden van de taart loopt de karamel er dan niet tussen uit. Je kunt de karamel natuurlijk ook dunner maken door eerder het pannetje van het vuur te halen, dan lijkt het meer op de karamel die je krijgt als je wel het blikje gecondenseerde melk kookt. Is de karamel iets te stevig geworden? Verwarm deze dan even op het vuur, dan wordt hij vanzelf weer zacht.

Karamel

Snel en eenvoudig karamel maken? Hier lees je hoe je dat doet! Deze vulling is snel klaar, zo afgekoeld en gelijk klaar voor gebruik!
Porties: 1 schaaltje vol

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker

Instructies

  • Smelt de boter in een pannetje, als dit helemaal gesmolten is voeg je de suiker toe. Roer dit snel door elkaar.
  • Voeg dan de gecondenseerde melk toe.
  • Roer met een garde tot het mengsel een egale kleur heeft.
  • Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. Dan begint het pas wat dikker te worden.
  • Blijf constant roeren in je karamel. Hier zie je dat het al iets dikker begint te worden.
  • Je keuken ruikt nu al heerlijk naar karamel, maar nog even geduld en goed blijven roeren.
  • Op bovenstaande foto is de karamel dik genoeg. Ik gebruik hem dan als vulling in een taart. Als je de karamel ergens overheen wilt gieten kun je beter het vuur iets eerder uit zetten.
  • Kijk goed uit met de karamel, deze is ontzettend heet. Niet eigenwijs willen proeven of hij net zo lekker is als hij ruikt, dat vinden je vingers en/of tong niet leuk (geloof mij maar). Even geduld tot hij wat is afgekoeld en dan kun je rustig proeven van de karamel die nog aan je garde zit.
Bewaren

Dit is niet echt een karamel om daarna te bewaren, maar meer om direct in een recept te gebruiken. Hij hardt namelijk uit. Je kunt wel een een bakje wat bewaren, maar dan zul je het weer op moeten warmen om het smeerbaar te maken.

Deze karamel gebruik ik meestal voor de caramel shortcake uit mijn boekje. Als deze klaar is giet je hem over de koekbodem en verspreid je de karamel met een spatel. Doe dit als de karamel nog warm is, bij het afkoelen stolt de karamel namelijk. Hij blijft wel een beetje zacht maar is niet meer te verspreiden met een spatel.

Geen idee waar je deze karamel nog meer voor kunt gebruiken? Maak dan deze lions en gebruik deze karamel in plaats van de spread. Deze komt denk ik (ik heb het nog niet uitgetest) nog meer in de buurt bij de originele lions!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

167 reacties

  1. Mama Krieltje schreef:

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Ik wil al zo lang miljonair shortbread maken en laat me steeds tegenhouden door dat 3 uur kookproces. Met een kind van 2 is dat gewoon niet te doen.
    Dit idee is zo geniaal, ik ga dit komende week eindelijk een keer proberen. En ben ook maar meteen jouw blog gaan volgen. 😉

    Liefs,
    Mama Krieltje

  2. Rebecca schreef:

    He Laura!
    Hoe veel ml zitten in je blikje gecondenseerde melk? 😉
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      In het blikje zit 397 gram (op een of andere manier gaat dit op gewicht ipv ml)

  3. Nicole schreef:

    Als je het blikje twee uur onder (!) water laat koken, krijg je ook caramel…
    Duurt veel langer, maar heeft geen boter en suiker meer nodig.

  4. Janine schreef:

    Je krijgt idd 2 verschillende soorten caramel.
    Mijn oudste zoon wordt over 2 weken 18 jaar en traditioneel staat er weer een banoffee op het menu (10e jaar op rij favoriet) en dit jaar ook de short cake.
    Maar voor de banoffee ga ik de blikjes wel koken. De caramel is dan veel smeuïger en lichter van kleur.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan deze karamel ook minder lang koken, dan is hij zachter. Voor de caramel shortcake vind ik het vaak fijn als hij wat steviger is. Dat hij donkerder is klopt, dat komt de de bruine suiker (die ook voor smaak zorgt omdat deze karamel zo snel klaar is).

  5. Anneleen schreef:

    De caramel krijgt bij mij donkere klontjes, wat doe ik dan niet goed. Ik heb wel de hele tijd geroerd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik roer de karamel altijd van begin tot eind stevig door waardoor de karamel door de hele pan constant in beweging blijft. Gebruik je ook een pan met een goede antiaanbak laag? (ik gebruik zelf een keramische steelpan).

      1. Marijke schreef:

        Zou je de gecondenseerde melk ook met een mixer kunnen mixen? Bij mij ook altijd zwarte klontjes.
        Kun je het dan nog wel gebruiken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat durf ik niet te zeggen. Zijn het zwarte klontjes van verbranding of zijn het suikerkorrels?

          1. Marijke schreef:

            Ik denk verbranding. Ik kom met de garde niet helemaal in de randjes van de pan. Wel eentje met anti aanbak laag. Welke garde gebruik jij?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ik heb een rondere pan (zie foto), dus ik denk dat ik er daardoor geen last van heb. Je zou het ook kunnen proberen met een pannenlikker.

  6. Thea schreef:

    Ik heb het met water, suiker en slagroom gemaakt is heerlijk maar het moet vloeibaar blijven en dat wordt kogel hard als het afgekoeld is ik wil voor ons 40-jarig huwelijk een stroopwafeltaart gaan maken. Hoeveel suiker en boter gebruik je dan als je de gecondenseerde melk gebruikt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze karamel blijft niet vloeibaar. Hij hard uit maar blijft wel redelijk zacht. Vloeibare karamel maak je wel met water, suiker en slagroom. Misschien heb je niet de juiste verhoudingen gebruikt of het te lang laten koken?

      1. Cecile schreef:

        Krijg je dat nog goed als het niet wil indikken of weggooien

        1. Laura's Bakery schreef:

          Krijg je wat nog goed als je het niet wilt indikken? Ik begrijp niet wat jouw karamel-situatie is 😉

  7. Dineke schreef:

    Waar kan ik gecondenseerde melk kopen?
    groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gecondenseerde melk vind je in de supermarkt op de aziatische afdeling (blikje Friesche Vlag)

    2. Amy schreef:

      Bij de jumbo staat dit blikje bij de koffiemelk 🙂

  8. Nathalie schreef:

    Het is echt superlekker! Zojuist gemaakt voor over de monchoutaart , daarna gebrokkelde stroopwafel er over heen, van het restje kon ik ieder geval niet afblijven, ga zometeen het geheel proeven.

  9. Pleun schouten schreef:

    Lekker!! Ben het nu aan het bakken

    1. Pleun schouten schreef:

      Ik ook ik ben bo.. Alleen de caramel stinkt!! Haha

  10. Linda schreef:

    Bij veel caramel shortbread recepten wordt en gezouten boter in de caramel gebruikt of een snuf zout en ongezouten boter. Bij dit recept zie ik dat niet terug klopt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit karamel recept gebruik je wel ongezouten boter, maar geen zout. Als je een soort gezouten karamel wilt zou je dit kunnen doen, maar daar zijn ander soort recepten meer geschikt voor.

  11. Joke schreef:

    Heb je ook een recept voor de bodem die je hier gebruikt? (Waar je de caramel over heen hebt gestreken)

  12. Sara schreef:

    Dag Laura,

    Leuke blog. Via de zoekmachine hier terechtgekomen. Kan ik deze caramel ook gebruiken voor een banoffee taartje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, daar kun je deze karamel ook prima voor gebruiken.

      1. jolanda schreef:

        Hoe maak je banoffee en hoe gebruik je die gecondeseerde melk als taartvulling

        gr jolanda

  13. laila schreef:

    Kan ipv de bruine suiker kristalsuiker gebruikt worden? zou voor een vloeibaardere karamel gaan, voor taartvulling, niet die hele dikke;

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept heeft echt bruine basterdsuiker nodig. Als je een vloeibare karamel wilt maken heb je een ander recept nodig, dat staat helaas (nog) niet op het blog.

  14. Sandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wilde van het weekend karamel ganache maken als vulling voor een taart. Hiervoor heb je dulce de leche nodig van een blikje gecondenseerde melk dat in een pan met kokend water heeft gestaan. Ik had het blikje al staan, maar toen ik het open maakte, zaten er allemaal harde korreltjes in. Heb jij enig idee wat dit geweest kan zijn? Ze losten niet op toen ik de dulce de leche opwarmde. Als alternatief heb ik jouw karamel gemaakt en die was erg lekker!

    Groetjes,
    Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sandra,
      Wat gek zeg die korreltjes. Heeft je blikje wel constant onder water gestaan? En de houdbaarheidsdatum was ook nog goed?

  15. Tineke haans schreef:

    Bruine basterd is niet helemaal gesmolten. Ik vond hem ook niet goed van structuur. Donkerder( br.basterd) en niet een geheel zoals met die 3 uur koken. Wat heb ik fout gedaan??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de suiker wel eerst helemaal laten smelten voordat je de gecondenseerde melk toevoegde?

  16. Kithly schreef:

    Kun je ook rietsuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan ook, al zal het effect wel iets anders zijn.

  17. Déwi schreef:

    Hey Laura!!
    Maak je de karamel au bain marie of gewoon alleen in een steelpan? Ik heb namelijk geen keramische, dus vroeg me af of au bain marie dan een oplossing was.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon direct in de pan, hij hoeft niet per se keramisch te zijn hoor. Ik heb het ook al eens in een normale gemaakt.

  18. betsie Theunissen schreef:

    Hallo laura na zoeken op internet kwam ik uit op je site.lekkere recepten en alles ziet er over heerlijk uit
    maiar nu heb ik een paar vragen zijn de recepten ook uit te printen en heb je ook boeken uit gebracht zo ja welke en waar te koop

    Groetjes betsie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Betsie,
      Onderaan elk bericht staat een groene button. Als je daar op klikt kun je het recept printen. Ik heb 2 boekjes gemaakt voor action, maar deze zijn – voor zover ik weet – inmiddels overal uitverkocht. Ik heb (nog?) geen andere boeken uitgebracht.
      Groetjes, Laura

  19. Ellen schreef:

    Hallo Laura,

    De structuur van mijn caramel is niet glad/smeuïg, maar wat korrelig/droog. Ik heb licht bruine basterd suiker gebruikt. Kan het daar aan liggen? de suiker was wel gesmolten, maar nog wel duidelijk te onderscheiden van de boter.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De suiker moet je eerst helemaal laten oplossen op laag vuur voordat je verder gaat. Als het korrelig en droog is denk ik dat je het te lang hebt laten koken.

  20. Eline schreef:

    He Laura, net deze taart gemaakt…net als jou in een lage taartvorm. Eerst het deeg, vond het best kruimelig, dat hoort zo toch? Toen aan de slag met de vulling, boter eerst, dan suiker daarin oplossen, en daarna de melk. Ging bij mij erg hard, dus nu pannetje uitkoken( want aangebrand

  21. Danielle schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang kun je deze caramel bewaren?? Ik wil namelijk die lions gaan maken maar ik weet niet of dan alles op gaat. Dus moet ik nog even bekijken waar ik hem evt. nog meer voor kan gaan gebruiken…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is niet echt een karamel om daarna te bewaren, maar meer om direct in een recept te gebruiken. Hij hardt namelijk uit. Je kunt wel een een bakje wat bewaren, maar dan zul je het weer op moeten warmen om het smeerbaar te maken.

  22. Vanesa schreef:

    Kan je da ook gebruiken als onderlaag van cake om dan de suikerpasta erover te doe

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, daar is deze karamel niet voor geschikt

  23. Christine schreef:

    Hoi Laura, nog nooit eerder karamel gemaakt tot ik dit recept via,via op fb voorbij zag komen. Vorige week gemaakt en brownie gebakken, af laten koelen, hier de karamel overheen gedaan en daar weer een laagje chocola. Hmmm.
    Dank voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      oeh dat klinkt heerlijk! 🙂

      1. Christine schreef:

        Volgens mijn schoondochter was het een goddelijke brownie. Ik had nu mee bak chocolade door de brownie gedaan, volgende keer noten e/o cranberries erdoor.

  24. Alice schreef:

    Hoi Laura!

    Wanneer ik deze karamel maak voor de karamel shortcake, krijg ik ‘m niet goed verdeeld. Hij blijft aan de lepel plakken en trekt zelfs nu en dan stukjes van de bodem los!
    Wat doe ik fout? :O

    Groetjes, Alice

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan is je karamel al te stevig, volgende keer iets minder lang laten doorkoken.

  25. Suus schreef:

    Wauw!!!
    Super geslaagd recept.
    Ik heb vandaag gevulde bonbons gemaakt met deze karamel. Ze zijn echt goddelijk al zeg ik het zelf..
    Eerst een laagje gesmolten pure chocolade in een bonbonvorm uit laten lekken langs de randen op een rooster. Vervolgens hard laten worden in de koelkast. Ondertussen de karamel gemaakt. Toen de vormpjes uit de koelkast gehaald, gevuld met de karamel en weer wat pure chocolade laten smelten om de bonbons mee af te strijken. Op laten stijven in de koelkast en smullen maar…

  26. Anouk schreef:

    Ik heb al vaker geprobeerd karamel te maken, maar telkens kon ik mijn pan daarna weggooien.. Krijg je met dit recept je pan naderhand wél schoon?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, heel gemakkelijk. Met karamel die je maakt van suikersiroop is de pan lastig schoon te maken, dat moet je als het ware laten smelten in heet water (of weer even verhitten).

  27. jolanda schreef:

    Hoe maak je banoffee en hoe gebruik je die gecondeseerde melk als taartvulling

    gr jolanda

  28. lola schreef:

    Hallo Laura,
    Als ik de karamel op deze manier maak, dan krijg ik een boter laagje over de karamel, deze moet ik eerst afgieten. Wat doe ik verkeerd??
    Gr. Lola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Blijf je wel constant roeren en gebruik je ongezouten roomboter?

  29. Angelique schreef:

    Ik haal de gecondenseerde melk altijd iit het blikje doe dezd in een ovenschaal en dek het af met zilverfolie. Schaal in braadslee zetten en driekwart vullen met water. Ongeveer drie kwartier in de oven tot deze licht bruin kleurt ff door mixen en klaar is je dulce de leche.

  30. Manon schreef:

    Na het halve internet afgestruind te hebben kwam ik dit recept voor karamel tegen. Dit moest ik zelfs kunnen, en raad eens… Het is gelukt! Dankjewel dat je dit gepost hebt! De karamel is HEERLIJK 🙂

  31. Anne schreef:

    Wat een heerlijk recept! Vandaag gebruikt voor een fijne familiezondag om een cake wat meer smaak te geven. de cake horizontaal door de midden gesneden en een fijne laag karamel! Was een groot succes en totaal niet moeilijk, bedankt 🙂

  32. Eline schreef:

    Is de karamel echt hard als je hem wilt gaan snijden of nog lekker smeuïg?

    1. Laura schreef:

      Dat ligt eraan hoever je hem doorkookt, hoe langer je hem doorkookt, hoe steviger hij wordt. Tijdens het afkoelen dikt hij ook nog verder in.

  33. cindy schreef:

    kan je deze caramel gebruiken om bv tussen macrones te doen of wordt dit te hard?

    1. Laura schreef:

      Je kunt het proberen als je hem niet te ver doorkookt, ik zou persoonlijk kiezen voor dulce de leche (recept staat ook online)

  34. Janneke schreef:

    Hoi hoi.
    vraagje, hoelang en op welke manier blijft dit Goed?

    1. Laura schreef:

      Ik maak deze karamel altijd om gelijk te verwerken. Maar in een afgesloten bakje kun je het wel een paar dagen bewaren.

  35. Lia schreef:

    Ik heb vanochtend 3! Blikjes gekookt voor 2 banoffe’s, 1 wil ik gekookt en wel bewaren tot volgende week , ongeopend natuurlijk, kan dit eigenlijk wel?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan (ik neem tenminste aan dat je dulce de leche bedoeld?)

  36. Linde schreef:

    Hallo,
    Ik heb een vraag.
    Kan je ook witte bastard suiker gebruiken?
    De drie uur lange manier ging bij mij verkeerd (ik had de melk te kort in het water gezet) en ik wil graag dezelfde melk gebruiken. Kan dat?

    Groetjes,
    Linde

    1. Laura schreef:

      Ik zou wel een nieuw blikje gebruiken omdat het nu al anders is dan wanneer je het niet kookt. Ook kun je beter gewoon donkere suiker kopen.

  37. Agatha schreef:

    Laura, Bedankt voor dit recept ik heb het als een basis gebruikt om een chocolade karamel cheescake te maken.
    Naast het door jou genoemde recept
    2 zakjes vanille suiker
    4 repen van 80 gr donkere chocolade gesmolten
    300 gr MonChou
    200 gr slagroom stijfgeslagen
    snuifje zeezout
    Alles doorelkaar smaakt als een Rolo
    Met deze mix heb ik gebuikt om een chocoladewolkencake van dr. Oetker ‘om te toveren’ in een gelaagde taart.
    Boven op met witte chocolade een spinnenweb gemaakt te decoratie.
    Een chocolade koffieboon als een spin aangekleed.
    Niet al te moeilijk, ziet er leuk uit en smaakt heerlijk.

    1. Laura schreef:

      Klinkt heerlijk!

      1. Agatha schreef:

        Hij was inderdaad heerlijk, maar wel erg machtig!

  38. Anne schreef:

    Ha Laura,
    Ik wil graag lactosevrije karamelsaus maken. Kan ik hiervoor ook lactosevrije kookroom of lactosevrije melke gebruiken?
    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik denk dat dat zeker moet lukken.

  39. mirjam schreef:

    ik krijg altijd bruine stukjes in de karamel terwijl ik heel hard roer

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je het vuur te hoog staan, probeer het volgende keer op een lager vuur.

  40. Anne schreef:

    Hoi Laura,
    Waarom moet je op deze manier nog suiker en boter toevoegen? Kan je de gecondenseerde melk niet alleen inkoken?

    1. Laura schreef:

      Je kunt een blikje in een pan water koken, dan heb je dulce de leche. Dit is karamel en ook anders van smaak.

  41. Elly schreef:

    vandaag de karamel in een pannetje geprobeerd te maken ondanks dat ik ben blijven roeren bakte mijn bodem toch aan waarschijnlijk een verkeerde pan (gewone steelpan ) nu dan maar in water proberen de aanhouder wint toch 🙂

  42. José schreef:

    Ik heb deze karamel gebruikt voor mijn eerste banoffee taart. Heerlijk!! Ik vond hem de volgende dag nog lekkerder! Enige probleem was dat toen vocht uit de taart was gelopen. Toevallig had ik een stukje niet opgemaakt met banaan en slagroom, omdat ik het in de vriezer wil doen, en met die karamel was niets aan de hand. Nou heb ik ergens gelezen dat het vocht uit de slagroom kan komen, maar ik kan het niet meer vinden. Heb jij een oplossing?

    1. Laura schreef:

      Slagroom wordt dunner naarmate de taart langer staat. Met klopfix zou je het langer stevig kunnen houden, maar niet heel veel langer.

      1. José schreef:

        Dankjewel, ik ga klopfix proberen of misschien aangevette slagroom.

  43. Corine schreef:

    Ik heb al twee pogingen gedaan om deze karamel te maken, maar beide zijn mislukt 🙁
    Er zitten allemaal stukjes in en het stinkt heel erg. Ik heb echt de suiker goed opgelost in de boter en ik heb de hele tijd goed geroerd. Wat doe ik fout?

    1. Laura schreef:

      Misschien op een te hoog vuur en te lang doorgekookt?

      1. Corine schreef:

        Nee, meteen toen het ging koken kwamen er wat stukjes omhoog.

        1. Laura schreef:

          Dan heeft misschien het vuur te hoog gestaan en heb je niet genoeg/snel genoeg geroerd, dan zijn kleine stukjes al een beetje aangekoekt die je los roert.

  44. Suze schreef:

    Hey Laura! Ik heb een vraagje, kan je deze karamelspread ook gebruiken voor je karamel brownies?
    Ik heb namelijk helaas geen tijd om zelf dulce de leche te maken, maar de brownies lijken me wel goddelijk 😉
    xx Suze!

    1. Laura schreef:

      Het kan, maar dan zou ik het niet te ver doorkoken en je moet het echt gelijk verwerken in de brownie, anders wordt het te stevig.

  45. Fanny schreef:

    Beste Laura,
    Het recept ziet er erg lekker uit en ik wil het zeker proberen.
    Maar even een vraagje.
    Wordt deze ook hard zoals een karamelsnoepje?
    Kan ik er blokjes van maken?
    mvg,
    Fanny

    1. Laura schreef:

      Als je hem nog langer door laat koken zou je er karamelsnoepjes van kunnen maken, de smaak is echter wel iets anders.

  46. roadlaura1969 schreef:

    Goedemorgen Laura,

    Ik was helemaal happy met het maken van de caramel, het was goed ingedikt heb het belegd en in de koelkast geschoven.
    Het probleem en een raadsel voor mij , de caramel is vloeibaar geworden.
    Weet jij hoe dat kan ?

    Mvg een naamgenoot Laura ?

    1. Laura schreef:

      Dat is vreemd, dit is namelijk een karamel die (normaal gesproken) juist opstijft in de koelkast. Heb je er iets aan toegevoegd of op een bepaalde manier verwerkt in een recept?

      1. roadlaura1969 schreef:

        Hoi Laura ik heb banoffeepie gemaakt, de bananen liggen op de karamel die toen nog goed stijf was en daarop de slagroom, zo was het in de koelkast teruggezet , volgende dag was de karamel vloeibaar.

        Echter mijn karamel was niet zo bruin als de jouwe hierboven en ook niet zo dik. Ik mis namelijk info hoelang het geheel mag koken en hoe warm je moet beginnen. Misschien dat daar mijn fout in lig ?

        1. Laura schreef:

          Dan heb je het waarschijnlijk niet lang genoeg doorgekookt en is het vocht uit de room erin getrokken. Ik heb er bewust geen tijd bij gezet omdat dit verschilt per pan en fornuis. Ik stop altijd pas op het moment dat hij er bijna is, na afkoelen en indikken is hij dan precies goed.

          1. roadlaura1969 schreef:

            Oke dank je wel Laura, dan weet ik wat ik beter kan doen.

            Trouwens je recept van de Hollands botertaart met citroen was ook lekker ?

  47. Pieter schreef:

    Hoi Laura,

    Leuke blog en dank je wel dat je het op deze wijze met ons deelt. Vraagje. Het maken van de taart is niet helemaal goed gegaan. Met name de caramel was mislukt. Deze was veel bruiner dan die van jou. Hoeveel gram bruine basterd suiker gebruik je als je vier el bedoeld? Ik vermoed dat het saar in zit. Dikte was prima maar smaak niet top. Ook beerje aan laten branden. Morgen weer een nieuwe poging. Groetjes Pieter

    1. Laura schreef:

      de 4 eetlepels is ongeveer 60 gram. Qua dikte kan het ook zijn dat je het net iets te lang hebt laten doorkoken.

      1. Pieter schreef:

        Hoi Laura,

        Dank je wel voor je snelle reactie. De tweede poging is super gelukt. Teveel suiker idd. 4 eetlepels bij mij bleken 100 gr basterd suiker. En ergens las ik op hoog vuur waardoor deze idd aangebrand was om het ook niet in een pannetje met antiaanbaklaag gedaan was. Super bedankt! Groet Pieter

  48. Mickey schreef:

    Kan ik dit recept melkvrij maken door de boter te vervangen door wajang, en de gecondenseerde melk door kokosmelk?
    En eventueel ipv bruine suiker kokosbloesemsuiker zodat de glycemische waarde lager is?

    1. Laura schreef:

      Boter kan, suiker zou je gewoon eens moeten proberen want dat weet ik niet zeker, kokosmelk kan niet. Dat is te dun.

      1. Jeannet schreef:

        Er is ook gecondenseerde kokosmelk bij de supermarkt (plus) te koop.

        1. Marike schreef:

          Met gecondenseerde kokosmelk gaat het ook heel goed! Te koop bij Jumbo.

  49. W vermeulen schreef:

    Caramelsaus gemaakt heb kleine velletjes er in gekregen komt het omdat ik in een teflon pan het gemaakt hebt of door niet goed roeren? Graag reactie.
    Dank u wel.
    W vermeulen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk door niet goed roeren of doordat het vuur te hoog stond.

  50. José schreef:

    Heb 2 blikjes in een pan kokend water 3 uur laten koken. Resultaat : zachte caramel met irritante scherpe kristalletjes. Brrrr
    Hoe voorkom ik dit kristaliseren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat gek zeg, dat zou niet aan de bereiding moeten liggen. Het kan soms gebeuren als een blikje al een tijd staan, maar het is wel op te lossen door de karamel even in een pannetje te verwarmen.

  51. Céline schreef:

    is die geconcendeerde melk met suiker er al in of niet ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar zit ook al suiker in ja, die is gezoet namelijk.

  52. Rachel schreef:

    Hoe lang kun je de caramel bewaren? En moet deze in de koelkast bewaard worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze karamel hard vrij vlot uit en is bedoeld om gelijk te gebruiken voor een baksel. Het is geen saus, daarvoor kun je beter dit recept gebruiken: http://www.laurasbakery.nl/makkelijke-karamelsaus/

  53. Kim schreef:

    Hoi Laura,
    Weet jij misschien wat er gebeurt als ik de karamel op een bodem doe, dan de vulling erop en dan in de oven? Ik ben bang dat de karamel dan keihard wordt, maar misschien heb jij hier ervaring mee?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze karamel is niet echt geschikt om na het maken nog te bakken, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het met deze nog niet eerder heb getest.

      1. Kim schreef:

        Bedankt voor je reactie. Ik heb het maar niet uitgeprobeerd 😉

  54. Lydia schreef:

    Kan de gecondenseerde melk ook vervangen worden door gecondenseerde kokosmelk? Iemand tips?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er geen ervaring mee, maar weet dat anderen het wel eens geprobeerd hebben (durf niet te zeggen hoe die resultaten waren)

  55. Lisanne schreef:

    Weet iemand of je het door cupcakebeslag kan doen ok caramel cupcakes te bakken? Of door de botercrème voor een caramel toef?

  56. Rina schreef:

    Is de gecondenseerde melk met of zonder suiker?

  57. Lisa schreef:

    Hi Laura,

    Kan ik deze karamel ook gebruiken als bonbon vulling?

    Groetjes,

    Lisa

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, ik zou hem dan niet te lang laten doorkoken zodat hij wat zachter blijft (= beter te verwerken).

  58. Shiedie schreef:

    Hoi Laura, kun je deze karamek ook maken met lichtbruine basterdsuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, je krijgt wel een iets andere smaak (en lichtere kleur)

  59. Jara schreef:

    Hi!
    Hoelang blijven “zandtaartjes” met deze karamel en nog chocolade erover houdbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      Een week ongeveer.

  60. Céline schreef:

    Wat een oplossing! Ik wou altijd nog graag een keertje banoffee maken, maar zocht een eenvoudige manier voor de karamel. Dit is dan denk ik zeker een oplossing! Had enkel nog een vraagje. Mag je het mengsel pas laten koken wanneer je de gecondenseerde melk hebt toegevoegd? Want van te voren mag het vuur nog niet te hoog staan i.v.m. de suiker neem ik aan?
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij mij kookt het dan nog niet.

  61. Tamara schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe kun je deze karamel het beste bewaren? Als je m in het blikje kookt, kun je m in het blik bewaren neem ik aan, maar hoe zit het met dit snelle spul?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze snelle karamel is om gelijk te verwerken in je gebak. Tijdens het afkoelen stolt het namelijk en daarna is het lastig te verwerken.

  62. Cora vd Graaf schreef:

    Mijn caramel was aan gaan zetten. Donkere stukjes er door en aan de bodem van de pan
    Hoe zou dit komen. Te lang gewacht. Niet hard genoeg geroerd???
    Gr .Cora

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk te heet of niet goed geroerd, of een combinatie daarvan.

      1. Tessa schreef:

        Hoi, ik heb ook kleine donker bruine stukjes in mijn karamel gekregen. Is dit verbrande suiker of iets anders? Kan ik de karamel nog gebruiken of is de smaak erg aangetast?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat zal suiker zijn, maar of het verbrand is of niet opgelost weet ik niet. Daar moet je even voor proeven 😉

    2. Christa schreef:

      Hoi Laura,
      Het recept hierboven!

      Groetjes

  63. Esmee schreef:

    Kan het ook met slagroom i.p.v. gecondenseerde melk? Met dezelfde stevigheid van de karamel ?

  64. Pingback: Glutenvrije Lions
  65. Emma schreef:

    Hi! kan het ook met lichtbruine basterdsuiker in plaats van donkerbruine basterdsuiker? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Laat je weten of het lukt?

  66. Chanouk schreef:

    Ik vind het door de gecondenseerde melk al zoet genoeg. Is die suiker nodig om het steviger te maken of is dat enkel voor de smaak waardoor ik het weg kan laten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze combinatie van ingrediënten maakt inderdaad dat de structuur precies klopt.

  67. Brigitte Witte schreef:

    Kan dit ook met gecondenseerde kokosmelk? Ivm lactose allergie?
    Ik ben al een hele tijd aan het roeren, maar de karamel wordt maar niet stevig…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.. Is het nog goed gekomen?

      1. Brigitte Witte schreef:

        Een beetje te! Uiteindelijk toch maar over mijn taart gegoten, maar toen het opgesteven was kregen we zelfs het mes er niet door zo hard. Volgende keer toch maar wat minder lang.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ohjee haha. Van het ene naar het andere uiterste. Het is ook wel een karamelspread en geen dunne saus, dus hoort ook wat steviger te worden.

          Hoe lang zou je het beste moeten inkoken bij gecondenseerde kokosmelk denk je naar jouw ervaring? Had je harde margarine gebruikt ipv boter?

          1. Brigitte schreef:

            Ja dat klopt, ik heb margarine gebruikt, in verband met lactosevrije. Komend weekend ga ik een volgende poging maken, dan kan ik je misschien zeggen hoe lang het moet inkoken. Je hoort ervan.

          2. Laura's Bakery schreef:

            Leuk! Bedankt!

  68. Rachelle Vleeshouwers schreef:

    Hoi, kun je deze karamel gebruiken als taartvulling?

  69. Alida schreef:

    Hallo Laura,

    Even een vraagje, ik wil de carambole op de cheesecake doen, als de caramel warm is zakt ie dan niet door de taart?

    Groetjes Alida

  70. Jolanda van de Pol schreef:

    Hoi Laura
    Geweldige heerlijke shortcake, tot nu favoriet van mijn dochter, ik heb zelf inplantte van de chocolade bovenop
    Gekruimelde zelfgemaakte merenque gebruikt en die er op verkruimeld dit is ook een lekkere combinatie.
    Mijn vraag heb je speciaal bruine suiker nodig . Of kan het ook met gewone suiker.
    Gebruik veel van je recepten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit specifieke recept zou ik wel echt met bruine suiker maken.

  71. jade schreef:

    dag laura
    Ik heb dit recept geprobeerd en bij mij werd de karamel niet hardt.
    Ik heb wel zelfgemaakte gecondenseerde melk gebruikt zou het daardoor kunnen zijn?
    Ik heb nu mijn karamel buiten gezet in de hoop dat het hard wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hard moet de karamel zeker niet worden, maar wel een smeerbare spread. Ik heb geen ervaring met zelfgemaakte gecondenseerde melk, wellicht bevat deze toch meer vocht waardoor de karamel te vloeibaar blijft!

  72. Christa schreef:

    Hoi Laura,
    Waar ik altijd een beetje tegen aanloopt is dat als ik de karamel in de vorm wilt doen, dan ik dan bij het uitsmeren van de karamel de bodem meeneem, en daar baal ik enorm van!!
    waar kan dit aan liggen of nee hoe voorkom ik dit?

    groetjes Christa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welk recept probeer je te maken?

  73. Ann schreef:

    Hoi Laura,

    zie ik het goed op de foto dat het gecondenseerde melk mét suiker moet zijn?
    Bij de ingrediënten staat het niet specifiek vermeld en ik vind het ook niet meteen terug in de reacties 🙂

    Bedankt!
    Ann

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, dat is de reguliere gecondenseerde melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *