
Misschien heb je al iets gebakken voor Koningsdag, misschien ben je juist op zoek naar iets lekkers wat je nog even snel kunt maken. In dat laatste geval zit je met deze sinaasappel minimuffins helemaal goed! We topten ze af met wat parelsuiker wat een lekkere crunch geeft aan de muffins, maar als je deze grove suikerkorrels niet kunt vinden zijn ze ook prima achterwege te laten. Met slechts twee kommen, een garde en muffinvormpjes (en de ingrediënten natuurlijk) heb je deze kleine muffins met sinaasappelsmaak zo in de oven staan. En het duurt vast ook niet lang voor je ze op hebt. Misschien maak je ze zelfs nog wel om op de vrijmarkt te verkopen? Ik ben benieuwd naar jullie Koningsdagplannen, vooral op bakgebied. Ik ga zoals ieder jaar met mijn zusje en zwager naar de vrijmarkt en daarna eten we vaak nog een lekkere tompouce of iets anders lekkers.
Sinaasappel mini muffins
Ingrediënten
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram patentbloem
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baking soda
- snuf zout
- rasp van 1 sinaasappel
- 1 ei M
- 125 ml halfvolle melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 el sap van de sinaasappel
- 1 tl vanille-extract
- parelsuiker
Instructies
- Neem twee beslagkommen. In de ene doe je suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout en sinaasappelrasp. Neem een garde en roer het door elkaar.
- In de tweede kom doe je het ei, melk, zonnebloemolie, sinaasappelsap en vanille extract. Klop met een garde door elkaar. Giet het mengsel dan gelijk bij de droge ingrediënten en gebruik de garde, of een spatel, om er een mooi beslag van te roeren. Er mogen best wat klontjes in zitten, dat is bij een muffin beslag nooit zo’n probleem. Roer of mix in ieder geval niet te lang, dat maakt muffins taai.
- Zet papieren minimuffin vormpjes in een minimuffin bakplaat en vul ze voor 3/4 met het beslag. Bestrooi met de parelsuiker.
- Bak de minimuffins in 15 minuten goud-oranje van kleur in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
- Tip: Parelsuiker is helaas niet standaard te koop in supermarkten. Je vindt het bij speciaalzaken en soms ook bij reform- of natuurwinkels. De beste optie is om de suiker online te bestellen. Je kunt het natuurlijk ook achterwege laten in dit recept.
- Tip: Muffinvormpjes mogen best hoog gevuld worden, dan komt er een mooie bol op als ze gaan rijzen in de oven.
- Bewaren: luchtdicht verpakt, op een droge en koele plek ongeveer 5 dagen houdbaar. Invriezen kan ook, dan zijn ze tot 3 maanden te bewaren.
Hoi Laura,
Wat een leuk idee om er mini muffins van te maken. Dat ga ik dus ook doen. Niet vandaag, maar dit weekend is de planning. Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
Hartelijke groetjes en een hele fijne Koningsdag gewenst,
Marja🤴🏻🇱🇺👍🏻🤗😘👋🏻
Kan je de muffins ook in de airfryer maken?
Vast, maar ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd (over de tijd en temperatuur durf ik dus niets te zeggen)