vervangers voor melk

12 april 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

vervangers voor melk

Tot een paar maanden geleden was ik totaal niet bezig met alternatieve ingrediënten voor het bakken. Ik gebruik gewoon altijd bloem, suiker, melk en boter. Maar door vragen van jullie over vervangers voor deze ingrediënten, ben ik mij hier meer in gaan verdiepen. In het begin moest ik wel even diep nadenken voordat ik kon zeggen waardoor je bijvoorbeeld melk kon vervangen, maar tegenwoordig weet ik een mooi lijstje zo uit mijn mouw te schudden. Voor jullie staan deze vervangers voor melk hier nu netjes bij elkaar in een overzichtelijke lijst. Als er nog aanvullingen zijn hoor ik het natuurlijk ook graag, zo zorgen we er samen voor dat het echt helemaal compleet is.

Vervangers voor melk

 • amandelmelk
 • sojamelk
 • geitenmelk
 • havermelk
 • rijstemelk
 • kokosmelk
 • hazelnootmelk

Geitenmelk is niet lactosevrij, maar bevat wel veel minder lactose dan koemelk. Veel mensen kunnen daarom geitenmelk wel verdragen. De meeste van bovenstaande vervangers zijn verkrijgbaar bij grote supermarkten of natuurwinkels

In principe zou je met alle vervangers voor melk ook gewoon lekker kunnen bakken, maar door de smaak is niet iedere vervanger even ideaal. Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn vooral erg geschikt voor bakken. Havermelk is perfect voor bijvoorbeeld je havermoutpap bij het ontbijt en kokosmelk wordt veelvuldig in smoothies gebruikt. Elke vervanger heeft zo wel recepten waarin ze het best tot hun recht komen.

Gebruik jij wel eens melk vervangers? Wat is jouw favoriet?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

 1. liesbeth schreef:

  Mijn favoriet is MinusL, lactosevrij melk en andere producten

 2. patricia schreef:

  Ik zweer bij sojaslagroom. Zo lekker en minder machtig als slagroom.

 3. Sanne schreef:

  Met Ricedream(rijstemelk)kun je geen slagroom maken,wat je ook probeert. Ook niet met de cuisine-vorm die te koop is. Gewoonweg niet mogelijk.

  Pannekoeken maken met RicedreAm naturel is ook niet echt lekker en helemaal niet fijn. Blijft zeer waterig beslag. Neem je de vanille variant ervan dan gaat het wel al beter.

  Met oatly (haverdrank) kun je heerlijke pannekoeken maken! Ook smaakt deze variant melkvervanger veel beter dan de rijstedrank welke zo waterig is en onderin haast altijd klontjes heeft (bleh!!)

 4. Sandra schreef:

  Kokoswater ipv kokosmelk voor smoothies, omdat dit niet zo heel geel smaak heeft en de rest van de smaken (bv. fruit) niet overheerst. Amandelmelk voor pannenkoekjes gemaakt van speltbloem.

 5. Marianne schreef:

  Meestal is melk in baksels ook goed te vervangen door water en een klein beetje olie. Ik hou zelf helemaal niet van de plantaardige dranken. Het bakgedrag is dan meestal hetzelfde. Soms moet er wat extra suiker of zout bij om het smaakverlies te compenseren.

 6. Lieke schreef:

  Hoi Laura,

  voor de kruidige perencake, kan ik dan ook halfvolle melk in plaats van volle melk pakken? En wat is het verschil?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Lieke

 7. E schreef:

  Je kunt melk vaak ook vervangen door een extra ei! In cakemixen bijvoorbeeld… Dan heb je toch de vetten die voor de smaak belangrijk zijn.

 8. Bernadette schreef:

  Ik wil een koemelkvrije banketbakkersroom maken, wat is dan het lekkerste alternatief? Sojamelk of Amandelmelk?

 9. Bianca Belle schreef:

  Ik gebruik eigenlijk voor alles kokosmelk. Het mooie is dat je het in de meeste recepten niet eens proeft dat er kokosmelk gebruikt is (bv bechamelsaus, pap, ijs). Daarbij is kokosmelk ook lekker vet. Als ik minder vettige melk nodig heb, dan meng ik de kokosmelk met water(1:2), waardoor je toch een romig effect krijgt en het niet zo zwaar op de maag ligt.

 10. Debbie schreef:

  En de roomboter dan? Waarmee vervang je die? Ik kan echt geen koemelk verdragen, dus ook geen boter. Ik gebruik zelf meestal plantaardige boter, maar daar wordt het niet zo lekker mee als met roomboter. Heb je toevallig tips?

  1. Leah Amichai schreef:

   De roomboter in een cake kan vervangen worden met koolzaadolie. Vaak vervang ik een deel van het meel dan voor amandelmeel om er voor te zorgen dat het toch een “sappige” cake wordt en niet stug. Op internet kun je conversie tabellen vinden zodat de verhoudingen goed blijven.

 11. Nancy schreef:

  Beste Laura,
  Ik heb geen melk in huis. Zou ik ook melk kunnen vervangen voor slagroom, bij bijv. cupcakes?? (Om te voorkomen dat ik naar de supermarkt moet in deze tijden haha)
  Groetjes Nancy

  1. Laura's Bakery schreef:

   In mijn recept voor cupcakes heb je helemaal geen melk nodig, nog beter 😉 https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanille-cupcakes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *