Bananenbrood met roomkaas

Gepost: 28 maart 2018 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Bananenbrood met roomkaas
74

Stel je voor: een heerlijk, romig bananenbrood dat smaakt als een echte traktatie. Zoek niet verder, dit is het juiste recept voor jou! De roomkaas in het beslag maakt het meest perfecte bananenbrood met roomkaas. Je zult er dol op zijn!

Bananenbrood + roomkaas

Ik ben dol op een goed bananenbrood. Mijn recept voor gezond bananenbrood maak ik het meest, maar soms vind ik het heerlijk om dit bananenbrood met roomkaas te maken. Waar mijn gezonde bananenbrood geen suiker of boter bevat, vraagt deze wel om boter en suiker. En nog belangrijker: roomkaas! Het tilt een bananenbrood echt naar een hoger niveau.

Er zijn meerdere manieren om roomkaas in je bananenbrood te verwerken. Ik koos ervoor om het aan het beslag toe te voegen voor dat perfecte romige en vochtige resultaat. Maar je kunt ook een bananenbrood met roomkaasvulling maken door een soort cheesecake mengsel in het beslag te doen voor het bakken.

Nog een heerlijke variatie: voeg een cream cheese frosting toe aan je bananenbrood na het bakken! Eerlijk gezegd zou je dat zelfs kunnen doen met dit recept voor mijn bananenbrood met roomkaas. Ik beloof je dat het geweldig zal smaken met een laagje van deze frosting!

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

bananenbrood_3

Hoe maak je dit bananenbrood?

Het recept spreekt voor zich, maar ik zal wat tips met je delen zodat je de beste resultaten krijgt en dit je favoriete bananenbrood recept wordt!

Het belangrijkste: de bananen! Ik gebruik altijd overrijpe bananen voor het beste resultaat. Pureer de bananen met een vork of gebruik een staafmixer. Het is prima om wat klontjes in je geprakte banaan te hebben. Maar als je van een gladder beslag houdt, gebruik dan een staafmixer.

Voor mijn gezonde bananenbrood gebruik ik alleen een garde of spatel om het beslag te maken, maar voor dit recept heb je een elektrische mixer nodig. Het is belangrijk om boter, roomkaas en suiker tot een romig mengsel te mixen en daarvoor is een elektrische hand- of standmixer het beste. Tenzij je hele sterke armen hebt 😉 .

Het hele recept staat in de receptkaart hieronder. Maar het is eigenlijk niet meer dan alle natte ingrediënten samen mengen en dan je droge ingrediënten toevoegen en mixen tot deze zijn opgenomen. Daarna giet je het beslag in een voorbereide bakvorm en je makkelijke bananenbrood recept is klaar voor de oven!

Oh en om je cakevorm voor te bereiden: je kunt een anti-aanbakspray gebruiken, hem invetten met boter en bestuiven met bloem of hem gewoon bekleden met bakpapier. Kies gewoon je favoriete manier voor een geprepareerde bakvorm.

En na het bakken: geniet van je beste zelfgemaakte bananenbrood recept ooit!

Hoe bewaar je dit bananenbrood

Op kamertemperatuur blijft het brood 2-3 dagen vers, verpakt in aluminiumfolie.

In de vriezer kun je het bananenbrood tot 3 maanden bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking of in diepvrieszakjes. Zorg ervoor dat je ze luchtdicht verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Ik bewaar mijn bananenbrood graag in plakjes. Als je ze samen in een bak of diepvrieszak bewaart, zorg er dan voor dat je wat stukjes bakpapier tussen de plakjes legt. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken.

Voordat je je brood inpakt om op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren: zorg ervoor dat je het hebt laten afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster.

Vragen over bananenbrood met roomkaas

Kan ik een roomkaas swirl maken in plaats van het door het beslag te mengen?

Dat kan, maar het is mogelijk dat de baktijd dan iets verandert. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, dus ik kan je niet precies vertellen hoe lang het zal duren.

Kan ik extra ingrediënten aan het beslag toevoegen?

Natuurlijk! Voeg gewoon wat chocoladestukjes, een beetje pindakaas of wat noten toe. Ik durf te wedden dat het geweldig zal smaken! Ik denk dat ik de volgende keer zelf een chocolate chip bananenbrood ga proberen!

Is het mogelijk om bruine basterdsuiker te gebruiken in plaats van kristalsuiker?

Ja, dat kan. Je kunt gewoon de kristalsuiker vervangen door dezelfde hoeveelheid bruine basterdsuiker.

Kan ik bananenmuffins maken met dit recept?

Nogmaals: ja dat kan! Het recept maakt ongeveer 10-12 muffins. Bak ze 20-22 minuten (of tot ze gaar zijn). De oventemperatuur blijft hetzelfde.

Kan ik baking soda gebruiken in plaats van bakpoeder?

Hoewel beide een rijsmiddel zijn, zijn ze niet hetzelfde in ‘sterkte’. Het is mogelijk om dit recept met baking soda te maken, maar het recept zal dan wel een paar aanpassingen nodig hebben. Ik heb dit zelf niet geprobeerd en kan dus niet delen hoe het recept er dan uit komt te zien.

 

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Bananenbrood met roomkaas recept

Een fantastisch lekker bananenbrood dat extra smeuïg is door de roomkaas in het beslag. Met dit recept maak je zelf een bananenbrood met roomkaas.
Porties: 12 plakjes
25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3-4 rijpe bananen (300-350 gram)
  • 2 eieren (M)
  • 125 ml halfvolle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Doe de boter, roomkaas en suiker in een grote kom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg in een andere kom de bananen, eieren, melk en vanille samen. Prak en roer met een vork tot een klonterige massa, waarbij het ei en de melk goed door elkaar gemengd zijn.
  • Giet het bananenmengsel bij de rest en mix tot alles is vermengd.
  • Als laatste voeg je de bloem, bakpoeder en het snufje zout toe. Mix kort door tot al het bloem is opgenomen. Schraap met een spatel de zijkanten schoon en roer nog een keer goed door.
  • Verdeel het beslag over een met bloem bestoven of met bakpapier bekleed cakeblik en bak jouw roomkaas bananenbrood op 175℃ (boven- en onderwarmte) in 60-65 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het bananenbrood enkele minuten afkoelen in het blik. Je zult zien dat de zijkanten loskomen en je het bananenbrood makkelijk uit de vorm kunt kiepen. Laat verder afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.

Tips

  • Ik gebruikte 4 kleine bananen, maar als je bananen aan de grote kant zijn heb je aan 3 ook al voldoende. Hoe je snel rijpe bananen krijgt lees je hier.
  • Liever geen stukjes banaan in je bananenbrood? Pureer dan de bananen helemaal fijn met een keukenmachine of staafmixer.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Lindy schreef:

    Hoi Laura!

    Zou je ook willen overwegen om eens een recept te doen voor hand pies?
    de handzame vorm van taart of hartig!

    het viel mij op dat er zo weinig Nederlandse recepten van te vinden zijn!

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Leuk idee, ik zal eens kijken of ik iets kan bedenken 🙂

  2. Joos Bakery schreef:

    Hij staat nu in de oven.. Nog even geduld.

  3. Eva schreef:

    Hoi Laura/Lian, als ik frambozen wil toevoegen aan het bananenbrood moet ik dan bijv. Nog extra bloem toevoegen ivm extra vocht? Of maakt dat niet uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hoeft niet, maar het kan wel zijn dat hij misschien een paar minuutjes langer nodig heeft in de oven.

  4. Niels schreef:

    Hi Laura,
    Bij jou ziet hij er goed luchtig uit, bij mij is het een behoorlijk stevige massa geworden.
    Direct uit de oven kwam hij nog boven het blik uit, maar hij zakte volledig in. Alles wel gedaan zoals beschreven. Enig idee wat er fout gaat?
    Groeten, Niels

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het in de eerste stap lang genoeg romig gemixt? Als je alles hebt gedaan zoals beschreven dan is het lastig te zeggen wat er mis is gegaan helaas..

  5. Tatiana schreef:

    Hoi! Kan je hier ook glutenvrije bloem voor gebruiken? Eigenlijk ook meer in het algemeen: kan je in ieder recept bloem vervangen door glutenvrije bloem of klopt de samenstelling dan niet meer?
    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *