Roomkaas bananenbrood

28 maart 2018 Laatst bewerkt: 21 augustus 2023
Roomkaas bananenbrood
70

Is het een brood of is het een cake? Het blijft altijd een beetje de vraag, maar persoonlijk eet ik een plakje bananenbrood bij mijn ontbijt of lunch. Ondanks dat er al twee verschillende recepten voor bananenbrood online staan, besloot ik een derde recept toe te voegen. Dit roomkaas bananenbrood heeft qua ingrediënten misschien meer weg van een cake, maar eenmaal gebakken heeft het toch die grove structuur vergelijkbaar met brood. Doordat er roomkaas door het beslag zit is het bananenbrood lekker smeuïg en ook wat lichter van kleur dan je gewend bent van een bananenbrood. Eigenlijk is het gewoon een heel nieuw soort bananenbrood dat je eens moet uitproberen, dus verwarm die oven maar vast voor.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

bananenbrood_3

 

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Roomkaas bananenbrood

Misschien niet het eerste recept voor bananenbrood waar je aan zult denken, maar wel erg lekker: roomkaas bananenbrood.
Porties: 26 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3-4 rijpe bananen
  • 2 eieren (M)
  • 125 ml halfvolle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte) en vet een cakeblik van 26 cm in en bestuif met een een dun laagje bloem.
  • Doe de boter, roomkaas en suiker in een grote kom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg in een andere kom de bananen, eieren, melk en vanille samen. Prak en roer met een vork tot een klonterige massa, waarbij het ei en de melk goed door elkaar gemengd zijn.
  • Giet het bananenmengsel bij de rest en mix tot alles is vermengd.
  • Als laatste voeg je de bloem, bakpoeder en het snufje zout toe. Mix kort door tot al het bloem is opgenomen. Schraap met een spatel de zijkanten schoon en roer nog een keer goed door.
  • Verdeel het beslag over het cakeblik en bak jouw roomkaas bananenbrood in 60-65 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het bananenbrood enkele minuten afkoelen in het blik. Je zult zien dat de zijkanten loskomen en je het bananenbrood makkelijk uit de vorm kunt kiepen. Laat verder afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.
  • Wil je liever een bananenbrood met minder suiker maken? Probeer dan het bananenbrood met blauwe bessen of deze met chocolade en noten. Waar je ook voor kiest, laat het smaken!

Tips

  • Ik gebruikte 4 kleine bananen, maar als je bananen aan de grote kant zijn heb je aan 3 ook al voldoende. Hoe je snel rijpe bananen krijgt lees je hier.
  • Liever geen stukjes banaan in je bananenbrood? Pureer dan de bananen helemaal fijn met een keukenmachine of staafmixer.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Lindy schreef:

    Hoi Laura!

    Zou je ook willen overwegen om eens een recept te doen voor hand pies?
    de handzame vorm van taart of hartig!

    het viel mij op dat er zo weinig Nederlandse recepten van te vinden zijn!

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Leuk idee, ik zal eens kijken of ik iets kan bedenken 🙂

  2. Joos Bakery schreef:

    Hij staat nu in de oven.. Nog even geduld.

  3. Eva schreef:

    Hoi Laura/Lian, als ik frambozen wil toevoegen aan het bananenbrood moet ik dan bijv. Nog extra bloem toevoegen ivm extra vocht? Of maakt dat niet uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hoeft niet, maar het kan wel zijn dat hij misschien een paar minuutjes langer nodig heeft in de oven.

  4. Niels schreef:

    Hi Laura,
    Bij jou ziet hij er goed luchtig uit, bij mij is het een behoorlijk stevige massa geworden.
    Direct uit de oven kwam hij nog boven het blik uit, maar hij zakte volledig in. Alles wel gedaan zoals beschreven. Enig idee wat er fout gaat?
    Groeten, Niels

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het in de eerste stap lang genoeg romig gemixt? Als je alles hebt gedaan zoals beschreven dan is het lastig te zeggen wat er mis is gegaan helaas..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *