Pruimencake

Gepost: 22 augustus 2025 Laatst bewerkt: 24 november 2025
Pruimencake

De allerlekkerste cake met verse pruimen maak je natuurlijk zelf. Met dit makkelijke recept maak je een prachtige ronde pruimencake die je na het bakken omgekeerd serveert: een upside down pruimencake!

Pruimencake maken

Het pruimenseizoen loopt van juli tot en met september, maar vooral in augustus vind je ze volop in de winkel. Het perfecte moment om een lekkere pruimencake te bakken!

Ik heb het recept heel simpel gehouden, maar je kunt variëren door citrusrasp of amandelspijs door het cakebeslag te mengen. Combineer een plakje warme cake ook eens met een bolletje vanille roomijs. Ontzettend lekker!

Welke soort pruimen heb ik nodig?

De pruimen die je kiest geven de kleur en de smaak aan de cake. Eigenlijk zijn alle soorten pruimen die je in de winkel (of in je eigen pruimenboom) kunt vinden geschikt om in de cake te verwerken.

De ene pruim zal wat zuurder zijn en daarom een fris accent geven aan de cake. Wil je juist een zoetere cake? Kies dan voor Mirabelle of Reine-Claude pruimen. Zelf heb ik gekozen voor pluots, een kruising tussen Japanse pruimen en abrikozen.

BAKTIP: Maak jij de cake liever in een klassieke cakevorm? Geen probleem! Je kunt het recept en de hoeveelheden gewoon aanhouden.

Pruimencake bakken

Pruimencake bewaren

Omdat vaak vragen krijg over het bewaren van cake, heb ik er een uitgebreid artikel over geschreven. Deze pruimencake is uiteraard ook prima te bewaren, zo kun je er lang van genieten.

Hoelang blijft een pruimencake goed?

Je kunt de pruimencake, goed verpakt, ongeveer twee dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijft hij tot vier dagen goed, maar dat raad ik af omdat de cake dan uitdroogt.

Kun je pruimencake invriezen?

Luchtdicht verpakt kun je de cake tot drie maanden invriezen. Eventuele toppings zoals slagroom of poedersuiker voeg je pas na het ontdooien toe.

Meer recepten met pruimen

Als de pruimen in het seizoen zijn, dan kun je er maar beter van genieten. De beste manier is uiteraard door ermee te bakken! Met deze recepten kun je even vooruit:

Een ander lekker recept met pruimen is deze pruimen plaattaart met amandelmeel en kaneel van mijn vriendin Simone. Een heerlijke recept dat de smaken van het staartje van de zomer al combineert met de herfst die eraan komt.

Cake met pruimen maken

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: pruimencake bakken

Cakevorm

In dit recept bak ik de cake in een ronde springvorm, maar deze hoeveelheden zijn ook heel geschikt om in een rechthoekige cakevorm te bakken. Snijd de pruimen dan in plakjes of blokjes en hussel ze even door wat bloem voordat je ze voorzichtig door het beslag spatelt.

Stukjes pruim

In dit recept verdeel ik halve pruimen over de bodem van de springvorm, dat is een mooi gezicht en je proeft de pruimen goed terug. Een andere optie is om de pruimen in stukjes te snijden en door het cakebeslag te mengen. De stukjes pruim die door de cake gaan, meng ik met wat bloem voordat ze door het beslag gespateld worden. Dit zorgt ervoor dat ze niet snel naar de bodem zakken.

Tips voor cake bakken

Worden jouw cakes wel eens te droog, compact of niet gaar? Neem vooral dit artikel even door, waarin ik veel tips geef om de perfecte cake (in dit geval met pruimen) te bakken.

Upside down cake

Heb je de smaak van de upside down cakes te pakken gekregen? Probeer dan ook eens mijn ananas upside down cake.

Pruimencake maken
Pruimencake maken

 

Pruimencake recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pruimencake recept

Een heerlijk en makkelijk recept voor pruimencake in een ronde bakvorm, die je omdraait na het bakken. Lekker met alle soorten pruimen!
Voorbereiding30 minuten
Bereiding1 uur
Porties: 12 puntjes
voor een springvorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 6 pruimen zonder pit en gehalveerd

Benodigdheden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Meng in een kom de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe aan het beslag. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
  • Leg de gehalveerde pruimen met de snijkant naar beneden op de ingevette en met bakpapier beklede springvorm. Stort het cakebeslag hier bovenop.
  • Bak de cake in 50 minuten gaar op 175 °C. Test met een caketester of de cake gaar is en bak anders nog 5-10 minuten extra.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Maak de springvorm los en laat verder afkoelen. Als de cake volledig is afgekoeld, kun je hem op z'n kop op een bord plaatsen.
  • Serveer eventueel met slagroom.
Bewaren

Goed verpakt zo’n 4 dagen houdbaar (buiten de koelkast). In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept