Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia’s

Gepost: 1 juli 2022 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia’s

Heb jij de mini sloffenringen uit mijn derde bakproductenlijn bij Kruidvat kunnen bemachtigen? Allereerst gefeliciteerd, want veel mensen hebben er helaas naast gegrepen. Maar vandaag zit je helemaal goed, want met die sloffenringen kun je deze o-ver-heerlijke mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia’s maken.

SLOFJES MET GEKARAMELLISEERDE MACADAMIA’S

En ja je leest het goed, deze taartjes zijn gedecoreerd met gekaramelliseerde macadamianoten! Die zijn op zichzelf al gruwelijk lekker. Maar dat niet alleen, de roomkaasvulling is ook op smaak gemaakt met karamel, met dulce de leche om precies te zijn. Het resultaat is echt om je vingers bij af te likken. Zit je al in de startblokken om aan de slag te gaan?

Al eerder deelde ik een recept voor de mini sloffenringen met jullie, namelijk de mini sloffentaartjes met rood fruit. Ook erg lekker als je juist een fris en fruitig taartje wilt serveren.

Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's (7)
Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's (8)

Help ik heb geen mini sloffenringen!

Helaas is het lastig in te schatten vooraf welke producten door het dak gaan als we bezig zijn met het bedenken van een bakproductenlijn. Zo bleken de mini sloffenringen ontzettend snel uitverkocht te raken. Ik vond het zo jammer om te horen dat er veel mensen waren die naast de mini sloffenringen grepen en daarom heb ik nu een goede tip voor je.

Als jij de mini sloffenringen niet in huis hebt, dan kun je alsnog aan de slag met deze mini mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia’s. Je kunt bijvoorbeeld ook kleine ronde bakringen gebruiken met een diameter van 8 cm. Dan kun je het onderstaande recept verder exact aanhouden, alleen wordt de vorm niet langwerpig maar rond. Ik deed dat al eens eerder bij mijn recept voor Koningsdag slofjes.

Een tweede optie is dat je twee grote sloffen bakt, gewoon volgens het recept.  Wat betreft de karamelroom en de gekaramelliseerde macadamianoten kun je gewoon weer het onderstaande recept volgen, maar je kunt er beter wel wat meer van maken om goed uit te komen. Ik zou de hoeveelheden van de karamelroom en de macadamia’s vermenigvuldigen met factor 1,5.

Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's (9)
Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's (5)

 

Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia’s

Niet meer vechten om het lekkerste stukje van de sloffentaart, met deze mini karamel slofjes met gekaramelliseerde macadamia's krijgt iedereen zijn eigen taartje!
Porties: 12 stuks
Voor kleine sloffenvormpjes

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 gram amandelspijs
  • half ei

Macadamia's

  • 150 gram blanke macadamia's
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 30 ml water

Karamelroom

Instructies

  • Bereid de dulce de leche voor volgens het recept.

Bodems

  • Meng boter, suiker, een half ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Maak een platte plak van het deeg, dek af met folie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
  • Leg de plak deeg op een vel bakpapier en rol het uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je deegroller plakt. Steek met de mini slofjes de bodems uit en zet deze -met de sloffenring eromheen- op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Voor het spijsmengsel kneed je het resterende ei door het amandelspijs heen tot er een mooi egaal mengsel ontstaat. Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een randje vrij laat van spijs.
  • Bak de slofjes in 18-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zodra ze uit de oven komen verwijder je gelijk de ringen. Laat de sloffenbodems helemaal afkoelen voordat je verder gaat met de topping.

Gekaramelliseerde macadamia's

  • Doe suiker en water in een steelpan en verhit op een laag tot medium vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het geleidelijk van kleur verandert. Roer niet tijdens dit proces!
  • Als de karamel een volle bruine kleur heeft bereikt, zet je het vuur uit en voeg je zo snel mogelijk de macadamianoten toe. Roer deze door de karamel en stort het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat afkoelen.

Karamelroom

  • Mix de mascarpone los in een kom met de (afgekoelde) dulce de leche. Voeg de slagroom er in een dunne straal aan toe terwijl je blijft mixen. Blijf enkele minuten mixen tot er een stevige room is ontstaan.
  • Doe de room in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit een dunne laag room in een zigzaggende beweging op de slofjes.
  • Breek de gekaramelliseerde macadamia's in stukken en versier de mini sloffentaartjes hiermee. Serveer meteen!
Bewaren

Verpakt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar, maar decoreer de taartjes pas vlak voor het serveren met de gekaramelliseerde macadamia's.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Lianne schreef:

    Hi Laura!

    Als ik de karamel room maak, hoe lang zou ik die dan in een bakje in de koelkast kunnen bewaren? Is dat ook die 3-4 dagen of kan dat langer? I

    Groetjes Lianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zou ik niet langer doen. Ik zou een open verpakking slagroom of mascarpone namelijk nooit langer dan 3-4 dagen bewaren in de koeling, vandaar de beperkte houdbaarheid van deze gebakjes.

  2. Rianne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb geen sloffenbodem in huis en ook geen mini ringen. Kan ik de bodem ook gewoon maken in mini taartvormpjes en het vervolgens vullen volgens recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Rianne, dit kan. Zie ook de uitleg en voorbeelden in de blogpost 🙂

  3. Yvonne schreef:

    1 blikje dulche de lech gebruiken voor dit recept maar er blijft toch veel over van het blikje ? Wat kun je daarmee maken of hoelang kan zoiets bewaard blijven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een week in de koelkast, hier lees je nog wat tips wat je ermee kunt maken ook: https://www.laurasbakery.nl/dulce-de-leche/

  4. Bea schreef:

    Dag Laura,
    Kan ik dulce-de-leche vervangen door zelf gemaakte karamelsaus ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat denk ik van wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept