Lolly cake uit Nieuw-Zeeland

30

In de proefvideo zag je hem al voorbij komen: de lolly cake! Deze lekkernij is in Nieuw-Zeeland heel populair en doet mij een beetje denken aan een chocoladesalami. Qua bereiding dan, want hier komt geen chocola aan te pas en er zitten snoepjes doorheen. En dat verklaart ook gelijk de naam, want in Nieuw-Zeeland zijn lolly’s namelijk snoepjes. Daar valt van alles onder zoals je in de video al hebt kunnen zien. De snoepjes die ik gebruikte heten Eskimo’s en doen mij heel erg denken aan de stevige schuimpjes die hier met Pasen, Sinterklaas en Kerst in de winkels liggen. Dus je zult waarschijnlijk nog even moeten wachten tot je zelf met dit recept aan de slag kunt gaan (tenzij ik het snoepschap niet goed ken en dit soort snoepjes het hele jaar door te verkrijgen zijn).

Het is een typisch Nieuw-Zeelands recept en hoewel we het hier ook prima kunnen maken, zal het wel een beetje afwijken. De koekjes die ik gebruikte zijn een beetje rood-bruin van kleur en die kennen we hier helaas niet. Jouw lolly cake zal dus iets lichter zijn van kleur.

Lolly cake

Deze Nieuw-Zeelandse Lolly cake is zeker het proberen waard. Je hebt geen oven voor nodig om deze cake op tafel te toveren.
Porties: 20 plakjes

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 250 gram biscuitjes
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 180 gram schuimpjes (de stevige schuimpjes dus, niet die op basis van eiwitten en suiker)
  • geraspte kokos

Instructies

  • Smelt de boter en laat deze een beetje afkoelen. Vervolgens stamp je de koekjes fijn tot kleine stukjes/kruimels. Snijd ook de schuimpjes in stukjes.
  • In een kom doe je boter, biscuitjes, gecondenseerde melk en de schuimpjes bij elkaar. Roer goed door elkaar. Stort het mengsel op een stuk keukenfolie en vorm tot een rol. Wikkel de folie er omheen en rol nog even over het werkblad zodat hij goed stevig is.
  • Haal het folie er dan weer vanaf en rol de lolly cake door geraspte kokos, het werkt het makkelijkst om de kokos op een snijplank te strooien. Verpak de rol dan weer in folie.
  • Leg de rol minimaal 2 uur in de koelkast. Je kunt het proces versnellen door hem een kwartiertje in de vriezer te leggen.
  • Nadat de rol gekoeld is kun je hem in plakjes snijden en serveren.
Bewaren

Ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Conja schreef:

    Bastogne koekjes, passen die erbij? Qua kleur wel mooi..

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan zeker, ik twijfel alleen of dat goed combineert met de snoepjes. Digestives/biscuitjes zijn wat neutraler van smaak natuurlijk.

  2. Chantal schreef:

    Ik vind het wel een bijzonder recept. Lijkt me wel lekker. Deze ingrediënten heb ik nog niet bij elkaar gegooid in een pannetje 😀
    Ik ga hem opslaan, en ik denk dat gewone schuimpjes (niet eiwit-suiker) er lekker door zijn! Kun je het hele jaar door kopen toch? Liggen naast de hartjes in het snoepschap! Of minimarshmallows, al zullen die misschien een beetje zacht zijn…

    1. Laura Kieft schreef:

      Marshmallows zijn te zacht inderdaad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit snoep koop (bak al genoeg 😛 ) dus ga het snoepschap eens inspecteren. Dacht dat je dat vroeger nooit kon kopen, maar misschien heb ik het mis of is het veranderd 🙂

      1. chantal schreef:

        Schuimpjes zijn bij elke supermarkt te koop hoor 😀 Altijd al haha!

        1. Laura Kieft schreef:

          Haha dat meen je, moet toch maar eens dat snoepschap goed gaan bekijken. Wie weet wat ik nog meer mis 😛

  3. Rita schreef:

    Ga ik zeker binnenkort maken. Ben erg benieuwd. Schuimpjes heb ik vanmorgen nog bij Jumbo supermarkt gezien.

    1. Laura Kieft schreef:

      Oh echt! Hier geen jumbo in de buurt, maar ga het snoepschap bij mijn supermarkt toch eens even inspecteren.

  4. Karen schreef:

    Bedoel je die schuimpjes die je ook tussen het strooigoed van Sinterklaas vindt?
    Ik wil het vanmiddag gaan maken. Wil nml iets lekkers maken voor een collega die afscheid neemt, maar met deze hitte zet ik liever geen oven aan.
    Door lijkt me een hele gezellige oplossing!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja die inderdaad 🙂

  5. Melissa schreef:

    Hoi Laura, weet je ook hoelang je de lolly-cake kan bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Een weekje ongeveer.

      1. Janny van de Klok schreef:

        hoi laura bij mij thuisleeft de lolly cake geen week met een paardagen is het weg,ikmaaker altijd twee tegelijk

  6. Janny van de Klok schreef:

    voor de lollycake uit newzealand gebruik je kleine spekkies die knip je door het midden 1zak van 200gram is voldoende voor 1 lolly cake .ik maak de cake bijna wekelijks je kunt er de volkoren biskwie voor gebruiken

  7. Maaike schreef:

    Vandaag heb ik de lollycake ook gemaakt, maar dan met manna pofrijst erdoor i.p.v. schuimpjes. Ook erg lekker volgens de kids?

  8. Ina schreef:

    Kan de lolly cake ook in de diepvries

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  9. Martha schreef:

    Kun je de gecondenseerde melk ook vervangen ivm melkallergie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ken zelf helaas geen lactosevrije vervanger voor gecondenseerde melk.

  10. janny van de Klok schreef:

    janny hier misschien kun je een vervanger vinden in reform winkel bij jou in de buurt????
    want je moet iets hebben wat plakkerig is zoals de gecondenseerdemelk
    veel succes groet janny

  11. janny van de Klok schreef:

    Hallo laura janny hier ikheb je eerste boek als kerstkadootje gekregen en was er super blij mee
    Ikheb er al verschillende recepten uit geprobeerd en allemaal heel goed gelukt
    groet
    janny

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  12. Karina schreef:

    Hoi, zou je deze eigenlijk cake ook met nougat kunnen maken?
    Groetjes Karina

    1. Janny schreef:

      Janny hier , volgens mij kan dit heel goed ,je moet dan wel alleen de nougat in stukjes maken
      veel succes ermee ,ik hoop dat het smaakt

  13. Anita schreef:

    Er bestaat ook gecondenseerde kokosmelk gebruik ik zelf ook in fudge.( de Plus & in de toko )

  14. lisa schreef:

    Hey! Even een vraagje, waar kan je die schuimpjes kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik kocht ze gewoon in de supermarkt, zie de intro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *