Mini bramen galettes

13 juli 2019
30

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik mijn laatste galette maakte. Kerst twee jaar geleden denk ik. Dat was ook nog eens een experiment dat niet helemaal geslaagd was haha. Gelukkig slaagden deze mini bramen galettes glansrijk voor de proeftest. Het is maar goed dat Lian het grootste deel mee naar huis nam, anders had ik ze geheid allemaal zelf opgegeten. Wat ik zo heerlijk vind aan galettes, is dat je niet netjes hoeft te werken. Gewoon je deeg uitrollen, de vulling erover verspreiden en de randjes weer naar binnen vouwen. En dat hoeft allemaal helemaal niet zo perfect. Oh en nog een hele lekkere tip: serveer ze nog warm met een bolletje ijs. Geloof mij, daar maak je vrienden mee.

Mini bramen galettes

Het simpele, zoete en vooral héle lekkere toetje waar je niet vanaf kunt blijven: mini bramen galettes. Gegarandeerd om te smullen!
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2-4 el koud water

Vullling

Afwerking

  • 1 ei (M) geklutst
  • rietsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Roer in een kom bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed (met de hand of een mixetot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg nog wat droog dan kun je nog 1-2 eetlepels water toevoegen. Verpak het deeg in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom volgens recept of zorg dat het al klaarstaat.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen, draai elk stukje deeg tot een balletje. Druk het met de hand een klein beetje platter en rol vervolgens uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot het deeg ongeveer 2-3 mm dik is en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit voor alle 6 stukken deeg.
  • Schep op elk lapje deeg een ruime eetlepel banketbakkersroom. Smeer met de achterkant van de lepel gelijkmatig uit, waarbij je de randen vrij houdt, en verdeel hier zo’n 6 bramen per galette overheen.
  • Vouw de randen om en smeer het deeg in met het geklutste ei en strooi wat rietsuiker over de galettes.
  • Bak de mini bramen galettes in 18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmtgoudbruin.

Tips

Bewaren: Eenmaal afgekoeld bewaar je de galettes afgedekt op een koele en droge plek voor 2-3 dagen.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

14 reacties

  1. ingrid schreef:

    heel knap dat bij jou de frambozen in bramen veranderen tijdens het bakken 🙂
    ik ga ze zeker proberen. bij jouw blijft het fruit zo mooi tijdens het bakken, wordt dat geen prutje ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Oeps, goed gezien. Ik heb het aangepast 😉 En fruit werd geen prutje nee zoals je ziet.

  2. Happie Delivery schreef:

    Wauw! Dat ziet er super uit!

  3. ingrid schreef:

    kan je ze een dag van te voren bakken, of worden ze dan soppig/zacht

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor dat kan. Eenmaal afgekoeld bewaar je de galettes afgedekt op een koele en droge plek voor max. 2-3 dagen.

  4. Martine schreef:

    Hoi Laura!
    Mijn deeg werd echt grotendeels vloeibaar in de oven! Wat is er verkeerd gegaan denk je? Ik merkte al wel dat het deeg wat plakkerig was voor en na de koelkast, heb geen koud water toegevoegd omdat het al zo smeuiig was.
    Ik hoop tips te krijgen, dan gaat het de volgende keer vast lukken:) Ik kan er allicht straks van smullen maar mooi ziet het er niet uit 🙂

    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Zou je een fout kunnen hebben gemaakt in de ingrediënten afwegen? Hoe was het deeg toen het uit de koeling kwam?

    2. Martine schreef:

      Bijna 100% zeker dat afwegingen oké waren. Wel heb ik glutenvrij bloem gebruikt, maakt dat een verschil?
      Het deeg was na 40 min koeling wat plakkerig, brak snel bij het uitrollen ook. Heb met wat bloem ze continu tot balletjes gedraaid en plat gemaakt met hand bedekt met bloem.
      Enige dat ik kan bedenken is of te koude boter gebruikt (kan dat?) Of de glutenvrij bloem. Heb jij ervaring mee dat dit uitmaakt?

      Dank voor je reactie!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oei ja, glutenvrij bloem kan helaas echt een verschil geven. Er zitten ook geen gluten in die voor de binding zorgen.

        1. Martine schreef:

          Oh oeps. Een tip hoe ik die binding wel kan krijgen met gebruik van glutenvrij bloem?

          1. Laura Kieft schreef:

            Ik heb niet veel ervaring met glutenvrij bakken. Misschien wat meer van het bloem nog zodat het steviger wordt. En je gebruikt wel ongezouten roomboter? Plantaardige ‘boter’ kan ook invloed hebben namelijk.

  5. Karin schreef:

    Kan ik ook banketbakkersroom van dr. Oetker gebruiken? Is iets sneller klaar, hihi.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar dat lijkt me wel.

      1. Karin schreef:

        Ik inmiddels wel, werkt prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *