Het was alweer een hele tijd geleden dat ik mijn laatste galette maakte. Kerst twee jaar geleden denk ik. Dat was ook nog eens een experiment dat niet helemaal geslaagd was haha. Gelukkig slaagden deze mini bramen galettes glansrijk voor de proeftest. Het is maar goed dat Lian het grootste deel mee naar huis nam, anders had ik ze geheid allemaal zelf opgegeten.
Wat ik zo heerlijk vind aan galettes, is dat je niet netjes hoeft te werken. Gewoon je deeg uitrollen, de vulling erover verspreiden en de randjes weer naar binnen vouwen. En dat hoeft allemaal helemaal niet zo perfect. Oh en nog een hele lekkere tip: serveer ze nog warm met een bolletje ijs. Geloof mij, daar maak je vrienden mee.
BAKTIP: Om de galettes met geklutst ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
heel knap dat bij jou de frambozen in bramen veranderen tijdens het bakken 🙂
ik ga ze zeker proberen. bij jouw blijft het fruit zo mooi tijdens het bakken, wordt dat geen prutje ?
Oeps, goed gezien. Ik heb het aangepast 😉 En fruit werd geen prutje nee zoals je ziet.
Wauw! Dat ziet er super uit!
kan je ze een dag van te voren bakken, of worden ze dan soppig/zacht
Nee hoor dat kan. Eenmaal afgekoeld bewaar je de galettes afgedekt op een koele en droge plek voor max. 2-3 dagen.
Hoi Laura!
Mijn deeg werd echt grotendeels vloeibaar in de oven! Wat is er verkeerd gegaan denk je? Ik merkte al wel dat het deeg wat plakkerig was voor en na de koelkast, heb geen koud water toegevoegd omdat het al zo smeuiig was.
Ik hoop tips te krijgen, dan gaat het de volgende keer vast lukken:) Ik kan er allicht straks van smullen maar mooi ziet het er niet uit 🙂
Groet
Wat vervelend! Zou je een fout kunnen hebben gemaakt in de ingrediënten afwegen? Hoe was het deeg toen het uit de koeling kwam?
Bijna 100% zeker dat afwegingen oké waren. Wel heb ik glutenvrij bloem gebruikt, maakt dat een verschil?
Het deeg was na 40 min koeling wat plakkerig, brak snel bij het uitrollen ook. Heb met wat bloem ze continu tot balletjes gedraaid en plat gemaakt met hand bedekt met bloem.
Enige dat ik kan bedenken is of te koude boter gebruikt (kan dat?) Of de glutenvrij bloem. Heb jij ervaring mee dat dit uitmaakt?
Dank voor je reactie!
Oei ja, glutenvrij bloem kan helaas echt een verschil geven. Er zitten ook geen gluten in die voor de binding zorgen.
Oh oeps. Een tip hoe ik die binding wel kan krijgen met gebruik van glutenvrij bloem?
Ik heb niet veel ervaring met glutenvrij bakken. Misschien wat meer van het bloem nog zodat het steviger wordt. En je gebruikt wel ongezouten roomboter? Plantaardige ‘boter’ kan ook invloed hebben namelijk.
Kan ik ook banketbakkersroom van dr. Oetker gebruiken? Is iets sneller klaar, hihi.
Dat heb ik niet getest, maar dat lijkt me wel.
Ik inmiddels wel, werkt prima!
Psylliumvezels, ook wel vlozaad genoemd, zijn echte glutenvervangers. Voor als je glutenvrij meel wilt gebruiken. Je hebt met psylliumvezels wel altijd meer vocht nodig dan bij gangbaar meel. Even Googlen dus voor de juiste toepassing 😉
Heerlijk en makkelijk! Ik ga ze nu voor een 2e keer maken, dat is een goed teken of niet?!