Welke olie kan ik het beste gebruiken?
Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.
Ga je naar een goede snackbar, dan krijg je zelfgemaakte mayonaise bij je friet en dat is toch wel het allerlekkerste dat er is. Met dit makkelijke recept maak je thuis in een handomdraai de lekkerste mayonaise voor bij je patat (of friet 😉 ). In het recept leg ik uit hoe je mayonaise maakt met een staafmixer, maar ook gewoon met een garde.
Pas op mijn 34e maakte ik voor het eerst zelf mayonaise en als ik had geweten hoe makkelijk het was, dan had ik het al veel eerder gedaan! Er wordt vaak gezegd dat iets makkelijk is, maar deze mayonaise stond écht in twee minuten op tafel. En och, wat is dit ongelofelijk lekker!
Een extra voordeel is dat je het helemaal naar jouw smaak kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een theelepel, een mengkom, een garde en natuurlijk deze 5 ingrediënten:
BAKTIP: In het recept omschrijf ik twee methodes: je kunt mayonaise maken met een garde of mixer, of met de staafmixer.
Je kunt het onderstaande basisrecept op allerlei manieren een lekkere twist geven. Voeg bijvoorbeeld een geperste knoflookteen of wat gemalen kruiden zoals paprikapoeder of kerriepoeder toe. Naast de aioli uit het Borrelhapjes Bakboek zijn onderstaande twee varianten hier thuis favoriet.
Sriracha is een pittige chilisaus uit Thailand die op zichzelf al heerlijk is, maar ook om dipjes mee te maken. Zo’n sriracha mayo smaakt erg lekker bij bladerdeeg gehakthapjes of zoete aardappelfrietjes. Je maakt het heel gemakkelijk door deze ingrediënten even door elkaar te roeren:
Eerder deelde ik al met jullie mijn mosterd mayo dip, maar ook de variant met honing is minstens zo lekker. Zalig op een broodje worst (hotdog!) of bij een portie kaas-bacon bitterballen. De honing en de mosterd moet je vooral naar eigen smaak toevoegen, maar deze verhouding vind ik zelf erg lekker:
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Mayonaise wordt gemaakt met rauw ei, waardoor de houdbaarheid beperkt is. Zet je pot met zelfgemaakte mayo liever niet op tafel tijdens het eten, maar schep een beetje in een kommetje of op de borden en zet de pot direct terug in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans.
In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte mayonaise maximaal een week houdbaar in de koelkast.
Mayonaise kun je helaas niet invriezen, want bij het ontdooien schiet het in de schift: de ingrediënten scheiden zich.
Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.
Dat kan, maar olijfolie geeft een meer bittere smaak. Je kunt er altijd mee experimenteren.
oor de binding van de ingrediënten gebruik je azijn of citroensap — en beide geven ook smaak. Maar pas op: te veel azijn maakt je mayonaise al snel te zuur, en hoeveel iemand waardeert, is heel persoonlijk. Voeg eventueel een beetje honing toe om de zurigheid te verzachten.
Voeg een volgende keer minder azijn toe, of probeer eens een mildere soort, zoals appelazijn of citroensap.
Je kunt het maximaal een week in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten pot.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Heerlijk!!!!!!!
Dankjewel!
Ik maak mijn mayonaise al jarenlang met een volledig ei ( dooier en eiwit) . Dit lukt steeds . De belangrijkste factor : alle ingrediënten moeten onder het vloeibare gedeelte staan ( ei , olie , azijn of citroensap, mosterd , peper , zout) … met de staafmixer langzaam omhoog gaan , geen lucht trekken en stelselmatig olie toevoegen ! Thats it !
Dank voor de aanvulling Frans. Dat kan inderdaad ook!