Ga je naar een goede snackbar, dan krijg je zelfgemaakte mayonaise bij je friet en dat is toch wel het allerlekkerste dat er is. Met dit makkelijke recept maak je thuis in een handomdraai de lekkerste mayonaise voor bij je patat (of friet 😉 ). In het recept leg ik uit hoe je mayonaise maakt met een staafmixer, maar ook gewoon met een garde.

Zelf mayonaise maken

Pas op mijn 34e maakte ik voor het eerst zelf mayonaise en als ik had geweten hoe makkelijk het was, dan had ik het al veel eerder gedaan! Er wordt vaak gezegd dat iets makkelijk is, maar deze mayonaise stond écht in twee minuten op tafel. En och, wat is dit ongelofelijk lekker!

Een extra voordeel is dat je het helemaal naar jouw smaak kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is een theelepel, een mengkom, een garde en natuurlijk deze 5 ingrediënten:

  • Eieren. Je gebruikt alleen de dooiers voor dit recept, maar lees ook vooral eens door wat je met overgebleven eiwitten kunt doen.
  • Mosterd. Gebruik een mosterd naar jouw voorkeur, liefst wel een fijne variant i.v.m. de gladde structuur van de mayonaise.
  • Azijn of citroensap. Azijn (of citroensap) zorgt voor binding bij het maken van mayonaise. Meestal kies ik voor witte wijnazijn, maar citroensap geeft een frissere smaak die soms beter past.
  • Olie. Kies voor een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachideolie, koolzaadolie of maïsolie.
  • Zout. Voeg naar smaak zout toe — en eventueel een beetje peper.

BAKTIP: In het recept omschrijf ik twee methodes: je kunt mayonaise maken met een garde of mixer, of met de staafmixer.

Zelf mayonaise maken

Mayonaise recepten

Je kunt het onderstaande basisrecept op allerlei manieren een lekkere twist geven. Voeg bijvoorbeeld een geperste knoflookteen of wat gemalen kruiden zoals paprikapoeder of kerriepoeder toe. Naast de aioli uit het Borrelhapjes Bakboek zijn onderstaande twee varianten hier thuis favoriet.

Sriracha mayonaise

Sriracha is een pittige chilisaus uit Thailand die op zichzelf al heerlijk is, maar ook om dipjes mee te maken. Zo’n sriracha mayo smaakt erg lekker bij bladerdeeg gehakthapjes of zoete aardappelfrietjes. Je maakt het heel gemakkelijk door deze ingrediënten even door elkaar te roeren:

  • 160 gram mayonaise
  • 40 gram sriracha
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder (optioneel)

Honing-mosterd mayonaise

Eerder deelde ik al met jullie mijn mosterd mayo dip, maar ook de variant met honing is minstens zo lekker. Zalig op een broodje worst (hotdog!) of bij een portie kaas-bacon bitterballen. De honing en de mosterd moet je vooral naar eigen smaak toevoegen, maar deze verhouding vind ik zelf erg lekker:

  • 160 gram mayonaise
  • 1 el honing (meer naar smaak)
  • 1,5 el mosterd (meer naar smaak)
Mayonaise met de staafmixer

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Mayonaise bewaren

Mayonaise wordt gemaakt met rauw ei, waardoor de houdbaarheid beperkt is. Zet je pot met zelfgemaakte mayo liever niet op tafel tijdens het eten, maar schep een beetje in een kommetje of op de borden en zet de pot direct terug in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans.

Hoelang blijft mayonaise goed?

In een schone en goed afsluitbare pot blijft zelfgemaakte mayonaise maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Kun je mayonaise invriezen?

Mayonaise kun je helaas niet invriezen, want bij het ontdooien schiet het in de schift: de ingrediënten scheiden zich.

Mayonaise recepten

Tips: mayonaise maken

Welke olie kan ik het beste gebruiken?

Een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ook maïsolie, arachideolie en koolzaadolie worden regelmatig gebruikt.

Kan ik ook olijfolie gebruiken?

Dat kan, maar olijfolie geeft een meer bittere smaak. Je kunt er altijd mee experimenteren.

Ik vind mijn mayonaise te zuur geworden

oor de binding van de ingrediënten gebruik je azijn of citroensap — en beide geven ook smaak. Maar pas op: te veel azijn maakt je mayonaise al snel te zuur, en hoeveel iemand waardeert, is heel persoonlijk. Voeg eventueel een beetje honing toe om de zurigheid te verzachten.

Voeg een volgende keer minder azijn toe, of probeer eens een mildere soort, zoals appelazijn of citroensap.

Zelfgemaakt mayonaise bewaren

Je kunt het maximaal een week in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten pot.

 

Mayonaise recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Mayonaise recept

Zelf de allerlekkerste mayonaise maken is hartstikke eenvoudig. Je maakt het met slechts een paar ingrediënten binnen enkele minuten.
Bereiding2 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 2 eidooiers (M)
  • 1,5 tl fijne mosterd (of meer naar smaak)
  • 1-2 tl witte wijnazijn (of meer naar smaak)
  • 1 mespunt zout (of meer naar smaak)
  • 250 ml zonnebloemolie of een andere neutrale, plantaardige olie

Benodigdheden

Instructies

Mayonaise maken met de garde of (staande/hand)mixer

  • Meng de eidooiers, mosterd, azijn en een mespunt zout in een kom. Voeg de olie in een dunne straal toe terwijl je het mengsel mixt met de garde of mixer. Ga hiermee door totdat je alle olie hebt toegevoegd en klopt het tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.

Mayonaise maken met de staafmixer

  • Voor deze methode kun je de twee eidooiers ook vervangen door één heel ei.
  • Doe de eidooiers (of het hele ei), mosterd, azijn en het zout in een hoge maatbeker. Daar bovenop giet je de olie. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en zet aan, terwijl je heel rustig van onder naar boven beweegt. Mix het geheel in een ruime 30 seconden tot een romige massa. Proef of je het op smaak vindt, of voeg eventueel meer azijn en/of zout toe. Schep de mayonaise direct in een schone, goed afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
Tips

Voor een minder zure mayonaise kun je de azijn door citroensap vervangen, dat geeft een lichte, frisse smaak.
Bewaren

In een schone, goed afsluitbare pot maximaal 1 week houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Lieve schreef:

    5 sterren
    Heerlijk!!!!!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel!

  2. Frans Helsen schreef:

    Ik maak mijn mayonaise al jarenlang met een volledig ei ( dooier en eiwit) . Dit lukt steeds . De belangrijkste factor : alle ingrediënten moeten onder het vloeibare gedeelte staan ( ei , olie , azijn of citroensap, mosterd , peper , zout) … met de staafmixer langzaam omhoog gaan , geen lucht trekken en stelselmatig olie toevoegen ! Thats it !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor de aanvulling Frans. Dat kan inderdaad ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept