Welke kwark gebruik je?
Ik gebruik voor dit recept het liefst volle of halfvolle kwark. Dit geeft het lekkerste resultaat.
Dit recept om zelf kwarkcake te maken is makkelijk en ontzettend lekker! Binnen een kwartier schuif jij jouw eigen cake de oven in.
De vanillecake is een van de meest populaire recepten van het blog. Deze kwarkcake is een heerlijke variant op dat recept. Door de kwark wordt deze cake net even iets steviger, maar ook smeuïger. Ik voegde wat citroenrasp toe, wat erg lekker samengaat met het frisse van de kwark.
In dit kwarkcake recept gaat iets minder suiker en boter dan in mijn basisrecept voor vanillecake, maar gezond kan ik het niet noemen. Dat was overigens ook niet mijn bedoeling bij het ontwikkelen van dit recept. Ik wilde de lekkerste versie maken, met het gebruik van kwark. En dat is helemaal gelukt!
BAKTIP: Voor het raspen van citroen gebruik ik altijd deze rasp. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn. Let wel op dat je nooit het witte deel van de schil mee raspt, daarvan word je cake bitter.
Net als een normale cake, kun je ook een kwarkcake goed bewaren. Als je de cake in losse plakjes invriest, dan kun je gemakkelijk per keer een plakje ontdooien.
Zorg ervoor dat je de cake altijd goed luchtdicht verpakt, zo voorkom je dat het uitdroogt. Voor mij werkt dit het beste door het dubbel te verpakken. Bijvoorbeeld in folie en daarna nogmaals in een plastic zak of bewaardoos.
Buiten de koelkast blijft de cake 4 tot 5 dagen goed. Bewaar een cake nooit in de koelkast, daar droogt het snel uit.
Absoluut. Luchtdicht verpakt is de cake maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren.
Kwark is een ontzettend fijn ingrediënt in bakrecepten. In dit recept heb ik kwark door het beslag gemengd, maar je kunt de kwark ook bij het eindresultaat serveren voor een fris accent. Ik heb een aantal verschillende toepassingen voor jullie verzameld om recepten met kwark te maken:
Ik gebruik voor dit recept het liefst volle of halfvolle kwark. Dit geeft het lekkerste resultaat.
Dat moet in principe kunnen, maar gebruik dan het liefst een wat dikkere yoghurt, zoals Griekse of Turkse yoghurt.
Dat raad ik af, daarop is dit recept niet afgestemd. Suiker zorgt niet alleen voor de zoete smaak, maar is ook een structuurbouwer in cake. Als je de suiker weglaat, is de kans groot dat je een taaie cake krijgt.
Deze kwarkcake is op smaak gemaakt met de rasp van een citroen, maar dit kan gemakkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld:
Dit recept heb ik niet getest met een glutenvrij meel, maar in mijn artikel glutenvrij bakken doe je zo lees je meer over mijn favoriete glutenvrije meelmix.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi,
Kan je deze cake ook in een tulbandvorm maken? Of moet je dan de ingrediënten aanpassen?
Ja dat kan wel. De ingredienten hoef je in principe niet aan te passen, maar waarschijnlijk heb je wel meer beslag nodig. Dat kun je uitrekenen met de omrekentool. Hou ook rekening met een andere baktijd door de andere vorm.
Recept precies gevolgd, kwam er na 65 minuten niet goed uit de oven. De buitenkant begon bruin en krokant te worden, maar de binnenkant was nog klef. Niet op een lekkere manier zoals je soms hebt bij een cake die niet volledig gaar was.
Vervelend om te horen! Had je de oven op 160 graden staan en onder- en bovenwarmte? Dat gezegd hebbende; elke oven is wel anders en dat kan soms behoorlijk verschil maken, maar het hoort niet al bruin te worden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Ook bij mij kwam het er op die manier uit. Heteluchtoven op 155 graden Celsius.
Met mijn oven geen goede ervaringen met boven-en onderwarmte
Jammer om te horen maar dan is er toch iets fout gegaan denk ik met de temperaturen.
Dat denk ik ook. De smaak was wel heel lekker.
Bij mij is hij ook zeg maar klef van binnen.. jammer dat ik de foto niet kan uploaden.
Recept aangehouden, hete lucht 160 graden, even wat langer nog gedaan maar een vreemde textuur. Smaak is redelijk.
Nooit problemen met mijn baksels, dus denk dat t recept niet geheel klopt… misschien meer bakpoeder 1,5 eetlepel ipv theelepel?
We hebben het recept wel meerdere keren getest en bij ons kwam de kwarkcake er toch elke keer goed uit. Het is soms lastig om aan te geven waar iets dan fout gaat. Andere soort kwark gebruikt, oven die net iets anders is..
Cake net gemaakt en zo goed gelukt. Ik heb ipv citroenrasp het merg van een vers vanillestokje, wat ik meenam uit Indonesië, erin gedaan. Die stokjes zijn 2x de lengte van die uit de supermarkt en veel sterker van smaak.
Ook deed ik er een eetlepel kaneel in en een scheutje citroensap. Het zout liet ik weg.
Ik heb werkelijk ontzettend gesmuld.
Wel heb ik mijn over 5 graden hoger gezet, omdat die van ons altijd wat kouder is.
Maar complimenten voor dit heerlijke recept!
Fijn dat het zo goed gelukt is!
Bij mij was de onderkant te bruin, de bovenkant goed en het midden nog ‘klef’.
De smaak vond ik wel lekker.
ik ben een beginnende bakker, wellicht heb ik iets verkeerds gedaan met onder- en bovenwarmte.
Omdat ook anderen tegen hetzelfde aanliepen, post ik dit.
Dat klinkt inderdaad wel alsof er iets niet goed is gegaan 😉
Ik had twijfels over het recept vanwege de recensies, maar toch gemaakt en de cake is echt heerlijk!
Het volgende aangehouden
– eieren, (goed afgekoelde) gesmolten boter mengen en dan de kwark erbij echt even goed mengen.
– droge ingrediënten er door spatelen in 3 delen.
– hete lucht op 160graden 65min. Niet openen voor die tijd.
Hopelijk helpt dit zodat jullie ook deze heerlijke cake kunnen proeven ^^
Hoi,
Door de reacties van dit recept, heb ik hem gelijk maar aangepast..ik weet dat je kwark 1 op 1 kan vervangen door boter, dus heb ik de boter weggelaten. Door te veel natte producten wordt de cake ook natter. Verder heb ik de oven (boven- en onderwarmte) op 170° gezet.
Ook heb ik ipv bloem en bakpoeder, zelfrijzend bakmeel gebruikt.
Het resultaat mag er zijn, hij is goed gelukt. Hij heeft niet echt die cake structuur,maar dat komt door de kwark. De smaak is lekker.
Dankjewel voor de toevoegingen Cornelia!