Hazelnoot mueslirepen

32

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik leef zo’n beetje van maaltijd naar maaltijd. Als ik echt heel druk bezig ben dan vergeet ik te eten, maar op computerdagen dwalen mijn gedachten al snel af naar het volgende eetmoment van de dag. Dat krijg je ervan als je dan de hele tijd bezig bent met foto’s en teksten van/over lekker eten. De ochtend kom ik meestal prima door zonder lekkere trek, maar dat is halverwege de middag wel anders. Momenteel heb ik twee favorieten als tussendoortje: een plakje ontbijtkoek met pindakaas (met stukjes noot) en deze hazelnoot mueslirepen. De mueslirepen snijd ik na het bakken en afkoelen in stukken en verpak ik dan gelijk per stuk. Een aantal leg ik in de keukenlade voor het grijpen, de rest verdwijnt in de vriezer. En zodra de laatste paar repen uit de vriezer zijn gehaald kan ik weer vlot aan de slag met een nieuwe lading mueslirepen. Ze vullen lekker en je kunt ze in allerlei smaken maken. En als het van jou wel iets minder verantwoord mag: er wat gesmolten chocolade erover drizzelen (of ze er voor de helft in dopen!) is ook heel erg lekker!.

Hazelnoot mueslirepen

Maak je zelf graag lekkere (meer verantwoorde) tussendoortjes? Probeer dan zeker deze hazelnoot mueslirepen ook eens uit! 
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram ontpitte dadels
  • 250 gram havervlokken
  • 100 gram geroosterde hazelnoten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 2 el kaneel
  • 150 gram honing
  • 4 el water
  • 4 el zonnebloemolie

Instructies

  • Doe de dadels in een schaaltje en giet er kokend water op tot ze onder staan, laat de dadels ongeveer 5 minuten weken.
  • Ondertussen voeg je in een grote kom havervlokken, hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en kaneel samen. Roer met een spatel door elkaar.
  • Giet de dadels af en laat goed uitlekken. Doe ze in een blender of foodprocessor en maal ze fijn. Doe de fijngemalen dadels in een pannetje, voeg hier honing, water en zonnebloemolie aan toe. Verhit het mengsel tot er een egale massa ontstaat. Giet dit bij de kom met de rest van de ingrediënten en roer goed door elkaar.
  • Neem een vorm van ongeveer 20 x 20 cm en bekleed deze met bakpapier. Stort het mengsel in de vorm en druk het geheel goed en stevig aan met een spatel of lepel.
  • Bak de mueslirepen in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) of tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.
  • Laat het geheel goed afkoelen voordat je er repen van snijdt, anders is het nog niet stevig genoeg.

Tips

  • Tip: Havervlokken geven deze repen wat meer bite. Havermout gebruiken is ook mogelijk, je resultaat is dan wel een beetje anders.
  • Bewaren: goed verpakt ongeveer 1-2 weken. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Loes schreef:

    Hoi Laura, hoe verpak jij ze wanneer je ze per stuk buiten de vriezer bewaard? En wat doe je er mee wanneer je ze invriest?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon in een zakje. Voor beide manieren.

  2. Linda schreef:

    Gemaakt hoor en oei wat lekker. Wel mijn eigen draai aan gegeven 😊. Heb pecanoten gebruikt ipv hazelnoten, 1 eetlepel kaneel vervangen door anijs en agavesiroop gebruikt ipv honing want ik had geen honing in huis. Resultaat? Ik kan er bijna niet van afblijven. Bedankt voor de recept Laura!

  3. Laurien schreef:

    Hoi Laura,
    Super lekkere repen, had wel iets minder honing gebruikt zelf. Bij een volgende keer wil ik graag de honing en zonnebloemolie vervangen door een kleine hoeveelheid kokosvet? Heb jij toevallig een indicatie voor het vervangen van vloeibaarvet voor vast vet? Anders ga ik gewoon iets proberen hoor 🙂
    Alvast bedankt. Groetjes Laurien

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf nooit kokosvet, dus dat durf ik niet te zeggen.

  4. Nathalie schreef:

    Hoi Laura, Wat een heerlijk recept makkelijk en zoooo lekker. Iedereen in mijn omgeving heeft ze ondertussen geproefd, zelfs mijn vader en ze zijn allemaal om. Kan kleine fabriek ondertussen beginnen. Om wat te proberen kleine toevoegingen gedaan voor de broodnodige variatie van stukjes abrikoos en rozijnen en wat gemengde noten maar nog steeds super. Zo uit de vriezer zakje mee naar werk en tadaa ontbijt in een handomdraai. Zoveel beter als de repen uit de supermarkt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  5. Stefanie schreef:

    Héél lekker & gezond! Fantastisch recept, echt een aanrader.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, geniet ervan!

  6. Anita schreef:

    Hoi Laure,
    Ik wil deze repen morgen gaan maken, maar in hoeveel ( verantwoorde🙈) stukjes kun je deze portie snijden?

  7. Harma schreef:

    In deze ‘gezonde’ mueslirepen zit dus per stuk 17,5 gram suiker, dit is bijna 4 suikerklontjes!! Stop er eens mee te denken dat suikers uit honing, dadels etc. gezonder is, lichaam reageert op alle suikers hetzelfde…..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nergens neem ik het woord ‘gezond’ of ‘suikervrij’ in de mond in dit artikel. Wel heeft dit recept een meer verantwoorde insteek vergeleken met andere content op Laura’s Bakery waarbij voornamelijk suiker, bloem en boter de hoofdrol spelen. In dit recept voegt o.a. havermout hartstikke goede voedingswaarde toe. Daarnaast zijn honing en dadels nu eenmaal essentiële ingrediënten bij het maken van een mueslireep en bevatten dadels meer bruikbare voedingswaarde dan geraffineerde suiker.

  8. Lou Segers schreef:

    Hallo Laura,

    Sinds kort bak ik jou koekjes en taarten. Ze zijn steeds een groot succes. Ook deze hazelnoot mueslirepen zijn heel lekker, maar de bovenkant is telkens wat verbrand.
    Ik heb de temperatuur al wat verminderd tot 190°, maar het resultaat blijft hetzelfde.
    Heb je een oplossing?
    Groetjes,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt de bovenkant van de vorm ook afdekken met aluminiumfolie! Dan gaart het wel door, maar kan de bovenkant niet verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *