Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes

Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes
21

De laatste tijd ga ik steeds vaker met zoete aardappel aan de slag, maar ik wilde wel eens wat anders maken dan zoete aardappelfrietjes (hoe lekker dan ook). Ik had via Pinterest gezien dat je met kikkererwtenmeel ook leuke groente- en aardappelkoekjes kunt maken, dus na een paar keer experimenteren waren deze overheerlijke Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes met een bieslook-yoghurt sausje het resultaat. Het lijkt een beetje op zoete aardappel rösti, maar daar hoort natuurlijk officieel geen meel doorheen te zitten dus heb ik ze gedoopt tot Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes. Ik noem ze Midden-Oosters, omdat ik ze op smaak heb gemaakt met een ras el hanout kruidenmengsel. Lekker als borrelhapje, maar ook heerlijk bij het avondeten. 

Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes

Deze Midden-Oosterse zoete aardappelkoekjes lijken op rösti en zijn heerlijk gekruid met ras el hanout; ze smaken extra goed met het frisse bieslook-sausje.
Porties: 35 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappel geschild
  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 2 el ras el hanout of 1 el komijnpoeder + 1 el harissakruiden
  • 3 eieren
  • 1 witte ui fijngesneden
  • peper en zout

BIESLOOK-SAUSJE

  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 4 el bieslook fijngesneden
  • 2 stengels bosui fijngesneden
  • Peper en zout

Instructies

  • Rasp de zoete aardappels met een grove rasp en meng met de overige ingrediënten voor de zoete aardappelkoekjes door elkaar.
  • Zet een pan op middelhoog vuur met twee eetlepels olie erin. Ter grootte van een eetlepel neem je wat beslag in je handen en druk dit in de pan plat tot een koekje van 1 cm dik. Bij mij pasten er per keer zo’n 6-7 in de pan. Bak ze in 3 à 4 minuten goudbruin aan beide kanten. Herhaal het bovenstaande dan tot al het beslag op is.
  • Maak ondertussen het sausje. Meng de Griekse yoghurt met de fijngesneden bieslook en bosui. Maak vervolgens op smaak met wat peper en zout.
  • Serveer de aardappelkoekjes met het sausje. Eet smakelijk!
Tips

Kan of wil je geen kikkererwtenmeel kopen? Ik heb nog niet getest of je het bijvoorbeeld door bloem kunt vervangen. Mocht jij dit thuis proberen, dan hoor ik heel graag reacties hieronder of het een succes was! (let op: de koekjes zijn dan niet meer glutenvrij)

Bewaren

De koekjes zijn een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Wel zo lekker om ze dan weer even opnieuw op te bakken in de pan of oven.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Anna schreef:

    Ras el hanout komt uit Marokko. Je kunt ze dus beter Noord Afrikaanse koekjes noemen 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ras el hanout wordt ook veel in het Midden-Oosten gebruikt; een keuken waar ik iets meer mee bekend ben dan de Marokkaanse, vandaar dat ik voor deze titel van het recept ben gegaan. Ik hou je opmerking in gedachten voor de volgende keer 😀

  2. Petrous schreef:

    Kan ik Ze ook invriezen

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker!

  3. 1 schreef:

    Of waarom niet gewoon Marokkaanse zoete aardappelkoekjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had bij nader inzien ook goed gekund!

  4. Tineke schreef:

    Ik heb ze net gemaakt, ik heb er couscous kruiden doorgedaan omdat ik geen ras el hanout had en wat harissa uit een tube, ik heb er eentje geproefd, ik heb er een muntsausje bij gemaakt, omdat ze best pittig waren, maar niet te, ik laat de harissa misschien weg de volgende keer, ik ga ze zeker nog een keertje maken

  5. Liesanne schreef:

    Ik heb het kikkererwtenmeel 1 op 1 met bloem vervangen, ging prima! Wel een beetje een plakkerige bedoening met bakken, maar dat is met kikkererwtenmeel vast ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *