Breekbrood voor kleine broodjes

Breekbrood voor kleine broodjes
107

Dit breekbrood uit mijn borrelboek stond hier twee jaar geleden op tafel voor de paasbrunch. Mooi geserveerd op een taartstandaard in het midden van de tafel en eromheen stonden allerlei soorten beleg. Iedereen scheurde steeds weer een klein broodje af om met beleg naar keuze op te smikkelen. En als je niet goed kunt kiezen welk beleg je op je broodje wilt: van deze kleine broodjes kun je er genoeg op! Dit brood is ook perfect voor de borrel trouwens, voorzien van allerlei lekkere dips.

Over die dips gesproken, er staan heerlijke recepten hier op mijn blog. Maar in Het Borrelhapjes Bakboek vind je er nog meer. In mijn boek staan ruim 150 recepten voor borrelhapjes (met en zonder oven!) en sauzen en dips. En je kunt er dus ook prima (paas)brunches mee organiseren.

Breekbrood met zaden en pitten

Voor bij de borrel is dit een ideaal breekbrood, maar ook bij het ontbijt, de lunch of brunch zijn deze kleine witte broodjes ideaal!
Porties: 30 broodjes
28 cm bakvorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte boter
  • 325 ml lauwwarme melk

Voor de toppings

  • sesamzaad
  • maanzaad
  • zonnebloempitten
  • pompoenpitten
  • mengsel van bovenstaande

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
  • Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Bekleed vast een bakvorm met bakpapier.
  • Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 30 stukken. Draai elk stukje deeg tot een mooi bolletje en dip deze in een van de toppings. Leg de broodjes in de bakvorm.
  • Dek de bakvorm met broodjes af met folie en laat 45-60 minuten staan voor de tweede rijs.
  • Bak het brood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast 3-4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Leonie schreef:

    Hoi Laura,

    Zou hetzelfde kunnen met jouw recept voor glutenvrije broodjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet met zekerheid te zeggen!

      1. Leonie schreef:

        Misschien maar proberen dan, of ik ga op safe 🙈

  2. Lydia schreef:

    Hoi Laura wordt de binnenste broodjes wel gaar? Ik zit zo te puzzelen met keiharde bolletjes aan de buitenkant en niet gare bolletjes aan de binnenkant. Daarom twijfel ik zo aan deze hoeveelheid. Groetjes Lydia

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker worden die allemaal gaar! Een groot brood wordt immers ook gaar van binnen.

      1. Lydia Van Leeuwen schreef:

        Vandaag een eerste poging!! We vergaten de bolletjes en na 2,5 rijzen was het baksel ietwat uit de pan gegroeid. De definitie vd breekbroodjes is voor verbetering vatbaar maar het smaakte heerlijk! Als topping werkt haverzamelen en polenta ook goed!

        En ja, helemaal gaar na 15 min 😉

  3. Martine Vandermeeren schreef:

    Deze heb ik gemaakt op het feestje voor mijn man (wat toen nog mogelijk was) De reacties waren super, meer dan geslaagd!!!het is super gemakkelijk en oogt heel mooi.
    Ik had ook een versie gemaakt zonder suiker want onder de gasten waren er met glucose-intolerantie.
    Voor ons is dit recept zeker een blijver!

  4. Stefanie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil het breekbrood een dag van tevoren maken, hoe warm ik deze de dag erna weer op zodat de broodjes vers blijven? Op een lagere temperatuur in de oven weer even?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een paar minuten op 200 graden zou voldoende moeten zijn.

  5. Guillaumine schreef:

    Hoi Laura, beetje rare vraag misschien. Maar je tijdsplanning voor het kneden van het deeg, is dat gebaseerd op met hand kneden of met een machine? En indien die tijd is bepaald voor met de hand, hoe lang dan kneden in de machine? (Heb een super mooie KitchenAid, die ik te weinig werk laat doen).

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe 10 minuten met de machine en 15 met de hand. Zolang je er daarna maar een mooi vliesje van kunt trekken. Ik doe het zelf ook altijd met mijn KitchenAid!

  6. Patricia schreef:

    Beste Laura, kan je het brood ook maken tot de 2de rijtijd. En dan de tweede rijstijd in de koelkast doen over nacht, zodat je het de volgende ochtend kan bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest voor elk recept dat online staat, maar wel heb ik ermee geëxperimenteerd en er dit artikel over geschreven: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

  7. Kelly schreef:

    Een aantal weken geleden al eens op de proef gemaakt! Erg lekker! Nu staat hij weer te rijzen voor morgen (1e paasdag). Heb er nu al zin in 😇

  8. Dewi schreef:

    Zo makkelijk om te maken en erg lekker! Vandaag deze broodjes gemaakt en de hot cross buns. Bedankt voor de fijne receptjes.

  9. Jenny schreef:

    Hoi Laura,

    Er staat bloem in het recept. Kan het met tarwebloem? Of gebruik je iets anders?

    1. Marianne schreef:

      Tarwebloem is prima voor dit recept!

    2. Laura Kieft schreef:

      tarwebloem kan prima hoor.

  10. Ann-Sophie schreef:

    Dit recept probeerde ik zopas uit en het zijn mega lekkere broodjes!

  11. Ellen schreef:

    Gisteren gemaakt, was super lekker. Alleen in het midden niet gaar, moet ik dan de baktijd verlengen? Hoe voorkom ik dat de bovenkant aanbrandt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze inderdaad langer nodig in de oven. Je zou de broodjes af kunnen dekken met aluminiumfolie zodat ze niet verder kleuren.

  12. Desiree schreef:

    Deze vandaag weer gemaakt. Heerlijk! Ik zou hem elke week wel kunnen maken, eten. Verveeld nooit. Ook de flammkuchen er bij, maar ik zou hiervan toch de bodem graag wat knapperiger/ harder van hebben zoals ik hem hier in het eetcafé eet. Volgende keer misschien eens met Zeeuwse bloem proberen. De smaak was wel top! Lekker met brie prosciutto en rode ui en een versie met spek en ui.

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeeuwse bloem is vooral bedoeld voor koekjes. Ik heb mijn flammkuchen altijd met knapperige bodem dus met bloem kan het prima. Dunner uitrollen kan wel een oplossing zijn.

      1. Desiree Burgers schreef:

        Ah bedankt. Ik heb het inmiddels nog eens gedaan. Oven iets warmer en zonder bakpapier. Nu was de bodem bijna perfect.
        Dit weekend ga ik weer je breekbrood maken. Bijna elk weekend staat hij nu op tafel. Ik heb een pak zonnepittenbrood, zou het daar ook mee kunnen? Lijkt me leuk om dat te combineren met witte en volkoren broodjes.

        1. Laura Kieft schreef:

          Wat leuk om te horen! En dat lijkt mij wel. Weet alleen niet of dat brood verschilt in baktijd.

  13. anita schreef:

    Kan ik dit deeg ook maken met de broodbakmachine??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *