Walnoten, gorgonzola en peer broodjes

Gepost: 24 september 2014 Laatst bewerkt: 20 september 2023

Broodjes met walnoten, gorgonzola & peer 1a

Ik ben zo’n iemand die iets niet lekker vindt nadat ik het gezien of geroken heb, maar zonder het geproefd te hebben. Het is iets dat tussen mijn oren zit, maar ik moet zeggen dat ik de laatste jaren steeds meer proef. Tenminste, ik probeer het. Gorgonzola is ook zo’n dingetje. Dit soort kazen vind ik er ten eerste al niet lekker uit zien en ten tweede ruiken ze ook helemaal niet lekker. Voor mij al een reden om er niet eens aan te beginnen. Ik zal nooit vrijwillig een recept met gorgonzola maken. Maar goed, als iemand hier in huis dan aan de slag gaat met walnoten, gorgonzola en peer broodjes word ik toch nieuwsgierig. Alle eer voor het maken gaat in dit geval naar mijn ouders. Vooral mijn moeder, als fan van Paul Hollywood koos zij dit recept uit het boek Bakken met Paul Hollywood.

BAKTIP: Deze houten deegroller is de mooiste die ik in huis heb. En werkt erg fijn voor het uitrollen van brooddeeg, doordat het handvat ‘vast’ zit.

Broodjes met walnoten, gorgonzola & peer 2aBroodjes met walnoten, gorgonzola & peer 3a

WALNOTEN, GORGONZOLA EN PEER BROODJES

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Walnoten, gorgonzola en peer broodjes

Paul Hollywood's recept voor walnoten, gorgonzola en peer broodjes. In deze post is het recept duidelijk uitgelegd met stap voor stap foto's.
Porties: 9 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 20 gram zachte ongezouten roomboter
  • 300 ml koud water
  • 230 gram gorgonzola
  • 100 gram halve walnoten
  • 2 grote peren

Instructies

  • Doe de bloem, zout, gist en boter en driekwart van het water in een mengkom. Zorg ervoor dat het zout en gist nog niet met elkaar in aanraking komen.  Zet de mixer aan zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen. Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Ga hiermee door tot alle bloem aan de zijkanten ook gemengd is. Het kan zijn dat je minder water nodig hebt, of misschien een klein beetje meer. Uiteindelijk heb je een zacht deeg nodig, maar het mag niet al te nat zijn.
  • Ik vind het zelf prettig om het laatste stukje met de hand te kneden, zo voel je goed of het deeg wel of niet klaar is. Daarvoor vet je je werkoppervlak en handen met wat olijfolie in, dan blijft het niet plakken. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg hebt. In het begin kan het nog wat nat aanvoelen, maar als je eenmaal begint te kneden wordt het een hartstikke mooi deeg.
  • Als het deeg soepel en zacht aanvoelt leg je het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het minstens twee keer zo groot is. Dit duurt zeker een uur, maar je kunt het ook goed 2 of 3 uur laten rijzen.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 2,5 centimeter dikte. Zorg ervoor dat de lange kant naar je toe ligt en druk deze rand met je vingers vast aan je werkblad.
  • Smeer de gorgonzola over het gehele oppervlak van het deeg. Hak de walnoten fijn en strooi deze ook over het deeg. Rol het deeg op tot een lange rol. Snij deze rol in plakken van 3 centimeter dik en leg met de platte kant op de bakplaat.
  • Doe de plaat met het deeg in een zak en laat een half uur rijzen (of tot het twee keer zo groot is).
  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in dikke plakken. Steek de stukken peer in de broodjes of leg ze er op. Strooi een beetje bloem over de broodjes.
  • Bak de broodjes 15-20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn op 220 graden. Nog warm zijn de broodjes het lekkerst.

Broodjes met walnoten, gorgonzola & peer 4a

Ik ben blij dat mijn moeder deze broodjes uit het bakboek van Paul Hollywood heeft uitgekozen. Zelf had ik dit namelijk nooit gedaan en dan had ik een paar hele lekkere broodjes gemist.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Magda schreef:

    Vroeger lustte ik gorgonzola niet maar ik heb het leren eten, mijn vader en mijn man waren er al gek op. Nu vind ik niets lekkerder dan de smeuïge gorgonzola uit Italië.
    Onze dochter woont in Italië en als ik haar bezoek ga ik zeer zeker op woensdagmorgen naar de huisvrouwen-, boeren- en biologische markt. Het grootste genot is om naar de kraam te gaan waar de boeren hun eigengemaakte gorgonzola verkopen. Uit de achterbak van hun auto komen de enorm grote ronde kazen, met een rieten matje om de zijkant, dan snijdt de vrouw de kaas aan en OMG dan loopt die kaas gewoon! Niet van deze wereld de smaak van deze gorgonzola. Terug baar huis koop ik verse broodjes bij de Italiaanse bakker en dan smullen maar. Een tip: eet kaas altijd op kamertemperatuur en nooit koud uit de koelkast.
    Moeder van Laura bedankt voor dit recept ik ga het zeker maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      wat leuk om te lezen! Nu wil ik ook naar de markt in Italië 🙂

    2. Joke schreef:

      Wat ontzettend leuk om dit te lezen. Ik zie die markt al helemaal voor me en krijg er zin in 🙂

      Groetjes, Joke (moeder van Laura 😉 )

  2. Amy schreef:

    Dat.. ziet er heerlijk uit!

  3. Oh wauw, dit ziet er heerlijk uit! Die komt op m’n lijstje.

  4. MySimplySpecial schreef:

    Gorgonzola is niet zo mijn ding, maar toch ben ik wel benieuwd naar deze combinatie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het mijne dus ook niet, maar deze vond ik erg lekker!

  5. Astrid schreef:

    Als je het deeg niet zelf wil maken, kan je dan een bladerdeeg van de winkel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is meer een brooddeeg, dus dan zou ik eerder pizzadeeg of hartige taartdeeg aanraden uit de winkel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept