Granaatappel cake met chocolade

5 maart 2016
44

granaatappel cake met chocolade 1a

Als ik midden in de nacht wakker word en ineens de behoefte zou hebben om direct wat lekkers te bakken, is dat bij mij geen probleem. Tenminste, ik onderbreek mijn slaap natuurlijk liever niet voor nachtelijke baksessies, maar het zou kunnen omdat ik de ingrediënten altijd in huis heb. Basisrecepten kan ik dus altijd maken, welke draai ik geef aan die basis hangt af van wat ik verder in huis heb. In dit geval stond er nog een doosje granaatappelpitjes te wachten in de vriezer. Hoog tijd dus om die eens te gebruiken. Dat besloot ik te combineren met chocola en dat gaf een fantastisch resultaat: granaatappel cake met chocolade, heerlijk!

granaatappel cake met chocolade 2a

granaatappel cake met chocolade 3a

Granaatappel cake met chocolade

Granaatappelpitjes zijn prima te verwerken in baksels. Zoals in deze granaatappel cake met chocolade bijvoorbeeld. Om te smullen!
Porties: 10 personen (20cm bakvorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 100 gram granaatappelpitjes

Topping

  • 100-150 gram melkchocolade (afhankelijk van hoe dik je de laag wilt)
  • granaatappelpitjes

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig. Eenmaal romig, kun je de eieren toevoegen. Wanneer deze helemaal zijn opgenomen voeg je het zelfrijzend bakmeel en snufje zout toe. Mix tot het meel is opgenomen en zet de mixer dan uit.
  • In een apart kommetje doe je de granaatappelpitjes. Voeg hier een eetlepel bloem aan toe en roer dit door elkaar zodat alles is voorzien van een laagje bloem.
  • Voeg de granaatappelpitjes toe aan het cakebeslag en meng ze met een spatel gelijkmatig door het beslag heen. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak de cake in 45-50 minuten op 180 °C (boven- en onderwamte) gaar en goudbruin.
  • Normaal gesproken wacht ik na het bakken tot de cake helemaal is afgekoeld, daarna ga ik pas aan de slag met de topping. Dit keer niet, ik besloot om de chocolade gelijk over de cake te strooien zodat deze zou smelten door de warmte van de cake zelf. Zet de bakvorm op een rooster als je cake uit de oven komt. Ik gebruikte een siliconen bakvorm, die haal je na het bakken heel makkelijk van de cake zonder dat je hem hoeft om te keren. Als je een bakpan gebruikt zou ik de cake eerst even laten staan, uit de vorm halen en dan de chocolade toevoegen. Bij een springvorm kun je gewoon makkelijk de ring verwijderen wanneer hij helemaal is afgekoeld.
  • Strooi de chocola over de nog warme cake en laat even staan zodat de chocolade smelt. Met een spatel smeer je de chocola gelijkmatig uit. Strooi de granaatappelpitjes over de cake en laat de cake en chocola nu helemaal afkoelen.
Tips

Ik gebruikte diepvries granaatappelpitjes, maar je kunt natuurlijk ook verse gebruiken. Zeker voor de topping zal dat nóg mooier zijn! Als je granaatappelpitjes uit de diepvries gebruikt, kun je ze voor de topping het best laten ontdooien op een velletje keukenpapier.

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

granaatappel cake met chocolade 4a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Emma schreef:

    Wat slim dat je de chocolade gelijk over de cake heen deed toen hij uit de oven kwam, super handig! Hij ziet er verrukkelijk uit!

  2. Caroline schreef:

    Hij ziet er heeeeerlijk uit maar ik houd helaas echt niet van granaatappel, zo zuur! Kun je het door iets anders vervangen?

    1. Laura schreef:

      Uiteraard, door wat je maar lekker vindt eigenlijk.

  3. Sharona schreef:

    Klopt het dat er ook chocolade door het cakebeslag zit? Dit staat niet in de ingrediëntenlijst 🙂
    Ziet er wel heerlijk uit, komt op mijn lijstje!

    1. Laura schreef:

      Nee die zitten er niet doorheen. Dat wilde ik eerst wel doen, vandaar dat het in de tekst stond. Heb het gelijk aangepast 🙂

  4. Karina schreef:

    Welk merk chocolade is dat? Ziet er heerlijk uit!

    1. Laura schreef:

      Callebaut 🙂

  5. Margot schreef:

    Wat slim om de chocola zo te smelten!

  6. Joyce schreef:

    Je raspt de chocolade of gebruik je pastilles??

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik Callebaut chocolade, kleiner drops zijn dat. Maar chocola raspen of een reep fijn hakken kan ook.

  7. Juffrouw Mier schreef:

    Hallo, dat ziet er smakelijk uit. Bedankt voor het delen. Hier zijn ook meestal alle basisbenodigdheden wel in huis. Afgelopen week bakte ik een citroencake naar een ‘oud’ recept uit het taartenboek dat je voor de Action maakte.

  8. Dit ziet er erg lekker uit! Ik heb nog nooit met granaatappel gebakken, en de combinatie met chocola klinkt mij bijzonder in de oren. Zeker iets om een keer te proberen!

  9. Jane schreef:

    Ziet er lekker uit, lijkt me heerlijk!

  10. J schreef:

    Vandaag de cake gemaakt maar die van mij is heel nattig geworden en ook kreeg ik de klontjes niet uit het beslag. Moet vast wat verkeerds hebben gedaan, ben ook de zout vergeten. Over een paar minuten mag die eruit dus ik hoop dat die nog smaakt, volgende keer beter.. Btw ziet dit er heel lekker uit!

    1. Laura schreef:

      Voor de klontjes zou je het bloem even kunnen zeven. Qua nattigheid zou het kunnen dat hij gewoon nog wat langer nodig heeft in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *