Lavendel citroen madeleines

Gepost: 20 februari 2016 Laatst bewerkt: 12 juni 2024
Lavendel citroen madeleines

Al bijna twee jaar geleden noteerde ik het volgende op mijn lijstje: bakken met lavendel. Zoals jullie weten is die baklijst van mij eindeloos lang en is het niet zo gek dat het een tijdje -oke, een hele tijd- duurt voordat ik een idee er weer vanaf streep. Maar dat puntje met lavendel kan er nu dan eindelijk vanaf, ik maakte namelijk lavendel citroen madeleines. De geur van lavendel vind ik heerlijk, ik word er echt blij van als ik zomers buiten struiken lavendel zie staan.

Ik haal zo diep mogelijk adem om die heerlijke geur te ruiken. Lavendel eten, dat had ik nog nooit gedaan. Wel wilde ik het graag eens proberen. Iemand vertelde mij ooit dat hij dat verschrikkelijk vind, alsof je een stuk lavendelzeep eet of zo’n wc spray in je mond spuit. Ik moest daar erg om lachen, maar toch is dat beeld een beetje blijven hangen.

Ietwat twijfelachtig nam ik dan ook de eerste hap van mijn lavendel madeleines. Smaken verschillen gelukkig, want ik vind de smaak van lavendel echt heerlijk. Echt alsof je een stukje zomer eet, het vleugje lavendel proeft zoals het ruikt. Rare vergelijking misschien, maar ik zou dan ook echt niet weten waar ik deze smaak wel mee kan vergelijken. Als je blind zou proeven, dan haal je de lavendel er in ieder geval gelijk uit. Hoewel ik het nog nooit had gegeten, is het toch heel herkenbaar.

BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!

 

lavendel citroen madeleines 2a
lavendel citroen madeleines 3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Lavendel citroen madeleines

Lavendel verwerkt in toetjes is niet iets wat je dagelijks tegenkomt. Toch is het wat mij betreft echt een aanrader. Deze lavendel citroen madeleines vielen bij mij goed in de smaak.
Porties: 20 madeleines

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 1,5 tl vanille extract
  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • 2 tl citroenrasp
  • 1,5 el lavendel

Instructies

  • Klop de eieren en suiker zeer luchtig, ik mix ongeveer 5 minuten op hoge snelheid. Het volume neemt nu flink toe.
  • Terwijl de eieren en suiker in de mixer zitten, smelt je de boter. Zodra het gesmolten is giet je het over in een kopje of schaaltje zodat het sneller afkoelt.
  • In een andere kom doe je de bloem, zout en citroenrasp. Hak de lavendel fijn, de aroma’s komen nu vrij. Voeg de lavendel ook toe aan het schaaltje met bloem en roer alles door elkaar. Voeg vanille extract toe aan de gesmolten boter.
  • De eieren en suiker zijn nu luchtig. Pak er een spatel bij en voeg een deel van het bloem- en botermengsel toe. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Ga zo door tot beide mengsels in hun geheel zijn toegevoegd. Vul een spuitzak met het beslag en leg deze even in de koelkast zodat het wat steviger wordt.
  • Vet de madeleine vorm in en bestuif deze met bloem. Pak de spuitzak uit de koelkast, knip de punt eraf en verdeel het beslag over de kuiltjes.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C gaar en goudbruin.
Tips

Zorg ervoor dat je eetbare lavendel koopt. Ik kocht het zelf bij de toko, maar ik heb het ook wel eens gezien bij Dille en Kamille.
Bewaren

Bewaar de madeleines in een koekblik, dan blijven ze een paar dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Marjolein schreef:

    Haha, dacht gelijk; dat ga ik vandaag maken, maar helaas, vrees dat ik in dit gat geen eetbare lavendel kan kopen! 🙂 Misschien maak ik er dan maar citroen madeleines van, kan ook toch? Ben niet voor 1 gat te vangen! 🙂 Dank je wel!

    1. Laura schreef:

      Alleen citroen kan zeker! Je kunt dan eventueel ook iets meer citroenrasp toevoegen 🙂

      1. Marjolein schreef:

        Goed idee, het ligt in de koelkast, ben heeeeeel benieuwd! En ik heb ook al iemand opdracht gegevens eetbare lavendel te kopen dus gaat het niet helemaal goed doe ik het gewoon weer opnieuw volgende week! 🙂

  2. Chantal schreef:

    Er staat pak de spuitzak uit de oven.

    Maar voor derest een duidelijk rcept dat ik zeker binnenkort ga proberen

    1. Laura schreef:

      Haha, dat moet een koelkast zijn uiteraard 😉 ga het gelijk even aanpassen

  3. Margot schreef:

    Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar de smaak!

  4. Anneke schreef:

    Tijdens een gezellig etentje heb ik eens een flensje met lavendelroom al dessert gekozen en dat was me toch lekker!! Dit recept durf ik dus wel aan. Ik ben niet zo’n echte bakster en heb geen speciale bakvorm voor madeleines. Het zal toch ook wel lukken in papieren vormpjes in een muffinvorm?

    1. Laura schreef:

      Muffinvorm kun je zeker proberen, maar ik zou dan wel de papiertjes achterwege laten.

  5. Marina schreef:

    Waar kan ik lavendel kopen?

    Alvast bedankt voor de reactie.

  6. Marina schreef:

    Waar kan ik lavendel kopen want wil graag mee bakken.
    Alvast bedankt
    Groet, Marina

    1. Laura schreef:

      toko of dille en kamille

  7. Lucie schreef:

    Het lijkt me heerlijk om eens te proberen, ik lonk wel steeds naar zo’n vorm, maar die heb ik nog niet. Wat is een alternatief? Cupcakevormpjes?

  8. Nicole schreef:

    Wat een leuk idee zeg! Ik heb nog nooit lavandel gegeten, maar ga het zeker proberen.

  9. Geri schreef:

    Vandaag de Madeleines gemaakt.
    Super handig recept.
    Maar wat zijn ze zoet, nu de tweede keer minder suiker gebruikt. Ben benieuwd.

  10. nicole schreef:

    klinkt heel lekker, het staat op mijn lijstje om te maken!

  11. Virgilia schreef:

    Super leuk recept lijkt me echt heerlijk
    Ik heb lavendel thee in huis gedroogd is het zou ik dat kunnen gebruiken??

    1. Laura schreef:

      Als het alleen uit lavendel bestaat kan dat prima

      1. Virgilia schreef:

        Oh super dan ga ik dat proberen
        Bedankt alvast?

  12. Nelleke schreef:

    Hoi hoi kan je deze koekjes invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker 🙂

  13. Manuela schreef:

    Hey Laura, zou je de lavendel ook kunnen vervangen door lavendelsuiker. Heb een paar zelfgemaakte potten lavendelsuiker staan voor ijs te maken.

  14. Anneke schreef:

    Verukkelijk! Met lavendel uit eigen tuin. Het deeg op zich was al heerlijk. Mooi recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept