Vorige week konden jullie mijn kerststerren marmercake al bewonderen die ik maakte in samenwerking met Dr. Oetker, ik ben nog steeds supertrots op die mooie cake. Het was lang geleden dat ik met fondant had gewerkt, maar ik kreeg de smaak weer te pakken. Ik weet inmiddels wel dat ik het maken van kleine fondant decoraties op een lekker baksel leuker (en lekkerder) vind dan een taart die helemaal versierd is met fondant. Deze candy cane cupcakes zijn daar een goed voorbeeld van. Een lekkere vanille cupcake, romige botercrème bovenop en een kerstige decoratie van mooie sprinkles en een zelfgemaakte candy cane van fondant. Die candy canes heb je echt zó gemaakt, ik laat je zien hoe!
Candy cane cupcakes
Candy cane cupcakes
Deze candy cane cupcakes stralen een en al Kerst uit. Ze zien er spectaculair uit, maar zijn verrassend eenvoudig om te maken. Ik vertel je hoe!
Porties: 12 cupcakes
Ingrediënten
- 1 pak Dr. Oetker basismix cupcakes naturel
- 100 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren (M)
- 100 ml melk
Topping
- 1 zakje Dr. Oetker mix voor botercrème
- 100 gram ongezouten roomboter
- 125 ml melk
- Dr. Oetker Glamour Mix sprinkles
- Dr. Oetker rode fondant
- Dr. Oetker witte fondant
Instructies
-
Bak als eerste de cupcakes. Doe hiervoor de mix, boter, eieren en melk in een kom en mix tot een egaal beslag. Schraap halverwege even met een spatel over de bodem zodat je zeker weet dat alles goed opgenomen wordt.
-
Met twee lepels of een ijslepel verdeel je het beslag over 12 cupcake vormpjes. Ik zet ze zelf altijd in een cupcakevorm, dan worden ze het mooist.
-
Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten op 175 graden gaar (boven- en onderwarmte).
Decoratie
-
Als de cupcakes (bijna) zijn afgekoeld kun je verder met de decoraties. Maak de botercrème door de boter romig te kloppen. Voeg dan melk en de mix voor botercrème toe en mix op een lage stand door elkaar. Even alles bij elkaar schrapen met een spatel en dan vervolgens op de hoogste stand nog even een minuut mixen.
-
Van het fondant maak je de candy canes. Rol eerst slierten rode en witte fondant van gelijke dikte uit, voeg deze samen door ze in elkaar te wikkelen. Deze rol je rustig op het werkblad verder tot de twee slierten in elkaar opgaan tot een. Maak de sliert zo dun/dik als je je candy canes wilt hebben. Maak er de bekende vorm van en snijd af van de sliert. Ga zo door tot je er genoeg hebt.
-
Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de botercrème en spuit mooie toeven op de cupcakes. Strooi de sprinkles over de crème en maak het af met een candy cane.
Tips
Je kunt de candy canes ook (ruim) van tevoren maken. Hoe langer ze aan de lucht kunnen drogen, hoe harder/steviger ze worden. Eenmaal op de cupcake worden ze vanzelf weer zachter, breng die dus pas vlak voor serveren aan.
Bewaren
De cupcakes zelf zijn in een afgesloten zak/bak 4-5 dagen houdbaar, met crème erop bewaar je ze op een koele plek buiten de koelkast, maximaal 3 dagen.
Een echte ‘Kerst op de taart’ deze mooie candy cane cupcakes nietwaar? Voor nog meer feestelijke Kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl. Hier staat het vol met recepten en ideeën om je taarten dit seizoen extra feestelijk te maken. Je kunt hier ook leuke kerstfiguren downloaden om je kerstbaksels mee te versieren.
Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Die zien er heel leuk uit. Waar heb je de Glamour Mix sprinkles gekocht?
Ik kreeg ze opgestuurd, maar ze zouden nu gewoon in de winkels moeten liggen bij de Dr. Oetker bakproducten.
jammer al die kant en klaar reclame producten, het zal wellicht best handig zijn maar een echte amateur gaat toch voor de basisproducten om daar een mooi eindresultaat mee te behalen
En dat is juist het fijne van deze cupcakes, ook de echte amateur kan deze prima maken, zo makkelijk is het.
Wat een leuk idee om candy Canes te maken van rolfondant! Ik gebruik altijd echte, maar niet iedereen houdt van die muntsmaak 🙂
Haha daar ben ik er dus een van, munt in baksels vind ik niet zo lekker. En van fondant kun je ze nog kleiner maken.