Chocolate chip cookie cheesecake taart

4 november 2017
250

Voor mijn verjaardag in september maakte ik naast de Zuid-Afrikaanse appeltert ook deze chocolate chip cookie cheesecake taart. Ja, dat is een hele mond vol. Op zich had ik ook genoeg aan alleen de appeltert, want ik vierde mijn verjaardag niet heel groot, maar ik kon het niet laten. Daarnaast geef ik mijn gasten ook graag de keus, al kozen de meesten voor een stukje van beide taarten. Geef ze eens ongelijk. Deze cheesecake was mijn favoriet van de avond, puur omdat ik niet had verwacht dat hij zó lekker zou zijn. Echt hoor, een aanrader deze taart!

Chocolate chip cookie cheesecake taart

Wie houdt er nu niet van chocolate chip cookies en van cheesecake. Deze twee lekkernijen samenvoegen resulteert in een onweerstaanbare chocolate chip cookie cheesecake taart!
Porties: 20 cm vorm (12 - 14 personen)

Ingrediënten

Bodem (en topping)

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips

Cheesecake

Instructies

  • Klop boter en suiker romig in een kom. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Bloem, zout en baking soda kun je tegelijk toevoegen, kneed tot een stevig koekdeeg. Als laatste voeg je de chocolate chips toe, kneed deze gelijkmatig door het deeg heen. Laat het deeg rusten in de koelkast, terwijl je het cheesecake mengsel maakt.
  • Roer de roomkaas en suiker los, voeg vanille-extract en het ei toe en klop met een garde tot een egaal mengsel. Bekleed gelijk een 20 cm springvorm met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Driekwart van het deeg verdeel je gelijkmatig over de bodem, druk stevig aan. Giet het cheesecakemengsel op de bodem en maak van het resterende koekdeeg een kruimeltopping.
  • Bak de taart in 35-40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • De koekstukjes zijn mooi goudbruin en de cheesecakelaag is stevig.
  • Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan een paar uur in de koelkast tot je hem aansnijdt.
Bewaren

Deze taart bewaar je in de koelkast, hier blijft hij ongeveer 4-5 dagen goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

89 reacties

  1. Stephanie schreef:

    Zou je deze taart ook kunnen maken met het recept van de originele chocolatechip cookies op je site? Die is nl zoooo lekker ? of smaakt dit soortgelijk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit is soortgelijk. Beter nog: dit koekjesrecept is daarop gebaseerd en heeft een kleine upgrade gekregen 😉

  2. Marja schreef:

    Kan dit ook ingevroren worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  3. jans schreef:

    je schrijft dit is voor ong. 12 personen.
    maar je snijd hem zelf in 8???(foto)

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt, daarna kwam ik tot de conclusie dat de taart wel heel machtig was en heb ik kleinere puntjes gesneden 😉

  4. Eef schreef:

    Welke roomkaas gebruik je voor deze taart?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik altijd Philadelphia roomkaas voor het bakken.

      1. Renate schreef:

        Is dat dezelfde als je gebruikt voor op brood of in de soep? Of kun je ook monchou gebruiken en dan niet meebakken?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is inderdaad dezelfde. Je kunt ook een MonChou topping maken die je niet bakt, maar dan krijg je wel een hele andere taart natuurlijk.

          1. Leslie schreef:

            Ik kan toch ook monchou gebruiken en wel mee bakken?
            Wat kan ik me voortellen bij chocolate chips? Zijn dit gewoon chocolade druppels? Ik heb nu de Callebaut Chocolade Callets in huis. En dan melk of puur?

          2. Laura Kieft schreef:

            Kan ook, maar niet als je de topping maakt van de MonChou taart, die is niet geschikt om te bakken. Chocolate chips zijn inderdaad chocolade druppels, qua smaak kun je gebruiken wat je lekker vindt, of een combi.

          3. Leslie schreef:

            Ik gebruik dus monchou ipv Philadelphia en gaat zo de oven in. Ook erg lekker.
            Wel zou ik graag een wat dikkere laag roomkaas op de bodem willen…nu is het 50/50. Kan ik de roomkaas verdubbelen en dan enig idee wat ik met de baktijd moet doen? Ik kan dit blijven eten 😉

          4. Laura Kieft schreef:

            Dat kan. De baktijd durf ik zo niet te zeggen. begin in ieder geval met de genoemde tijd + een beetje en houd het goed in de gaten.

  5. Desiree schreef:

    Ik ben geen kaasliefhebber en heb dus ook nog nooit cheesecake gegeten… Wel lust ik gesmolten kaas, maar dus geen plakken of blokjes of iets van een kaasplank. 🙂 Mijn vraag is dus: smaakt cheesecake toch wel erg naar kaas of merk je daar niets van? Ik lust wel kwark maar “losse” kwark of een stuk kwarktaart is natuurlijk iets heel anders dan dit denk ik?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is echt niet te vergelijken met kaas. Ik at om dezelfde reden nooit MonChou taart vroeger, maar nu smul ik ervan. Bij mij was het echt iets dat in mijn hoofd zat, in gebak smaakt het totaal niet meer naar kaas.

    2. Leslie schreef:

      Ik lust alleen gesmolten kaas op pizza of een tosti maar een cheesecake vind ik heerlijk!!

  6. Linda schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze morgen gaan maken. Kan Ik mascarpone gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Weet ik eerlijk gezegd niet zeker, heb zelf nog nooit met mascarpone een cheesecake gebakken.

  7. Lindinha schreef:

    Kan ik ipv baking soda ook bakpoeder gebruiken?

  8. Greet schreef:

    Heb hem vanmiddag gemaakt en bij de koffie een stukje op en hij is echt heel erg lekker. Ook mijn man was enthousiast. Echt een top recept.

  9. clair1991 schreef:

    Ik heb deze taart gisteren gemaakt voor de verjaardag van mijn hubby vandaag. En hij is schoon op. Iedereen was er erg over te spreken, al moet ik eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk mijn twijfels had. Ik had nog nooit een cheesecake gemaakt. Altijd alleen maar appeltaart naar een familierecept. Maar daar had ik geen zin in …. Nu ben ik blij met dit recept en ik ga hem zeker nog vaker maken. Dankjewel!

  10. Anne-Mieke Pertien schreef:

    Heb al verschillende gebakken cheesecake gemaakt maar die vielen allemaal tegen. Deze was ongelofelijk lekker en ga ik zeker vaker maken.

  11. Janneke schreef:

    Echt heerlijk. Al was hij machtig, ik kon niet stoppen met eten.

  12. Danielle schreef:

    Ik heb deze taart al vaker gemaakt! Hij is echt heerlijk!!
    Nu wil ik het alleen in kleine cupcake vormpjes bakken. Moet ik dan de baktijd ook aanpassen?

    1. Laura Kieft schreef:

      jazeker, ze moeten dan (veel) korter in de oven.

  13. Nicole schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vind je recepten altijd erg goed en ik ga deze ook zeker maken. Ik vroeg me alleen af is een paar uur echt voldoende om deze taart in de koelkast op te laten stijven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hij stijft niet op in de koelkast omdat je hem eerst bakt, als je het recept volgt gaat het helemaal goed 🙂

  14. Sandy schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag wil ik graag deze taart maken maar ik heb een springvorm van 22 cm ipv 20 cm.
    Is het verstandig de benodigdheden te vermenigvuldigen aan de hand van een omrekentabel? Of kan ik het met bovenstaande hoeveelheden doen?

    Ik hoor het graag

    Groetjes

    1. Marja schreef:

      ik had hetzelfde, gewoon het recept gevolgd. De taart werd wat lager, was heerlijk. Nu wel een 20 cm vorm gekocht, ga deze zeker vaker maken!

      1. Sandy schreef:

        Hoi Marja,

        Bedankt voor je berichtje. Maakt het toch wat makkelijker, dan volg ik gewoon het recept.
        Van de week maar eens kijken voor een 20 cm vorm.
        Heb je ook dezelfde baktijden aangehouden?

        Groetjes

    2. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het omrekenen, maar met deze hoeveelheden zal het ook prima lukken hoor. Hooguit een paar minuutjes minder lang in de oven dan omdat hij dunner is.

      1. Gerard schreef:

        Hoe zit het met een hete lucht oven?

  15. Sandy schreef:

    Hoi Marja,

    Bedankt voor je berichtje. Maakt het toch wat makkelijker, dan volg ik gewoon het recept.
    Van de week maar eens kijken voor een 20 cm vorm.
    Heb je ook dezelfde baktijden aangehouden?

    Groetjes

    1. Marja schreef:

      Ja, ik heb dezelfde baktijden aangehouden. De volgende keer ga ik hem korter doen, vond hem wat droog. Dat is in de praktijk uitproberen.

  16. Renate schreef:

    Waar koop je chocolate chips? Ik kan ze in de supermarkt niet vinden namelijk.

    1. Laura Kieft schreef:

      kookwinkels bijvoorbeeld, maar je kunt ook prima een reep in stukjes hakken hoor.

  17. Miriam schreef:

    Afgelopen weekend deze taart gemaakt voor mijn verjaardag. Wat een succes was dat, moest er zelfs 2 maken omdat de eerste door dochterlief werd gereserveerd om mee te nemen naar haar studentenhuis. Ook de 2e voor op mijn werk was een succes. En inderdaad zelfs door niet kaas liefhebbers werd er nog een 2e stukje gepakt.

  18. Lindy schreef:

    Op welke temperatuur en hoelang moet deze taart als je een heteluchtoven hebt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hetelucht gaat 10-20% lager in temperatuur, tijd blijft hetzelfde.

  19. sharida schreef:

    ik wil samen met een vriendin deze cheesecake maken, ziet er heerlijk uit, maar nog nooit cheesecake gemaakt. wat voor roomkaas moet ik kopen? ik woon dichtbij een digros.

    1. Laura Kieft schreef:

      gewoon naturel roomkaas, liefst eentje die wat steviger is (dus niet de goedkoopste)

  20. Rianne schreef:

    Taart was dezelfde dag nog op! Aanrader!

  21. Lynn schreef:

    Vorige week gemaakt voor mijn collega’s. Súper lekker!! Deze ga ik zeker nog een keer maken!

  22. Inge schreef:

    Kan ik ipv baking soda ook bakpoeder gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan heb je meer nodig voor hetzelfde resultaat.

  23. Nadia schreef:

    Waarom blijft mijn koekdeeg plakkerig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede vraag, maar dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen. Misschien heb je iets niet goed afgewogen, of heb je een ander ingrediënt gebruikt dan ik?

  24. Inge schreef:

    Kan deze taart ook gegeten worden zonder dat deze in de koelkast heeft gestaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor cheesecakes is het echt belangrijk dat ze een nacht in de koelkast staan. Daarnaast moeten ze daar ook bewaard worden.

  25. Melissa schreef:

    Met de aangegeven baktijd wordt mijn vulling niet gaar, hij blijft vrij vloeibaar. De koeklaag wordt echter binnen die tijd wel gaar. Nu heb ik al een keer geprobeerd om eerst de taart te bakken, zonder de kruimellaag erop en na een tijdje pas het deeg erop, maar dan wordt de bovenkant niet mooi. Ook heb ik een keer na de baktijd aluminiumfolie erop gedaan om zo nog langer in de oven te zetten, zonder dat de bovenkant verbrandt. Allemaal niet echt ideaal. De smaak is heerlijk, maar het bakt op deze manier niet echt makkelijk 🙈. In hoeverre wordt de vulling nog steviger nadat hij gebakken is? Of heb je andere tips? Bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een combimagnetron, daarin is het namelijk lastig om goed te bakken.

  26. Bianca schreef:

    Gisteren deze taart gemaakt voor een bakwedstrijd voor mijn werk…. en ik heb gewonnen! Dit was de 1e keer dat ik zo’n gemaakt heb! Super bedankt voor dit recept!

  27. Henk schreef:

    In een voorverwarmde oven?

    1. Lian van Rens schreef:

      De oven dien je inderdaad voor te verwarmen en bak je in een oven met de aangegeven temperatuur.

  28. Gerard schreef:

    Hoe zit het met een hete lucht oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur met 10-20%. De baktijd blijft hetzelfde.

      De genoemde tijden en temperaturen zijn een indicatie. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat jouw oven net wat meer of minder tijd nodig heeft.

  29. Laura schreef:

    Zou dit ook lekker zijn met iets caramel saus boven op?

    1. Laura Kieft schreef:

      Absoluut. Ga ervoor!

  30. Jill schreef:

    Wanneer moet je de springvorm verwijderen? Direct nadat je hem uit de oven haalt of later?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat ‘m altijd graag in de springvorm afkoelen.

  31. Bakesther schreef:

    Al vele taartrecepten heb ik geprobeerd, deze is een winner. Ik heb ‘m al vaak gemaakt en op verzoek van mijn kids staat er nu weer èèn in de oven. Tnx voor je heerlijke recept Laura

  32. Lisanne schreef:

    Help,
    Ik heb monchou zacht en luchtig gebruikt ipv de gewone monchou roomkaas. Iemand dat al eens gebruikt? Bijkom was het koekdeeg ook heel zacht. Ik las dat iemand dat ook had. Ik kon het echt niet kneden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik het liefst normale roomkaas en niet de zachte en luchtige variant inderdaad. Heb je wel roomboter gebruikt voor het koekdeeg?

      1. Lisanne schreef:

        Ik heb roomboter gebruikt en verder naar mijn idee alles goed afgewogen. De Philadelphia is ook wat zachter toch? Ik gebruik meestal de monchou zacht en luchtig omdat ik de blokjes monchou zo stevig vind. Toen ik hem uit de oven haalde stond hij behoorlijk bol, daarna zakte hij in. Ik heb hem al langer in de oven gedaan. Ik heb hem gister avond gebakken en we gaan hem zo aansnijden. Hij lijkt goed stevig dus we gaan het zien!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hopelijk smaakt hij heerlijk!

          1. Lisanne schreef:

            Iedereen was erg enthousiast! Hij was lekker en heel snel op 😂
            Snel weer een nieuwe maken.

    2. Maike Deryck schreef:

      Hi Laura,

      Hier kan ik zeker ook brownies van maken, toch?

      Ander vraag: denk je dat witte chocolade in de topping een lekkere toevoeging is?

  33. Nele schreef:

    Wat een geweldige taart! We waren helaas wel te ongeduldig om te wachten tot ze afgekoeld was…
    Maar iedereen heeft er zo van gesmuld!

    Volgende keer proberen we te wachten… 😀

  34. linda schreef:

    Ik wil graag de bodem gebruiken voor een andere taart. Van die andere taart hoeft alleen de bodem dan maar afgebakken te worden (mijn zoon heeft allerlei lagen bedacht). Hoe lang is dan de oventijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan ik zo helaas ook niet inschatten.

  35. Petra Heuvel schreef:

    Hoi Laura
    Kan ik monchou gebruiken als roomkaas?

    1. Lisanne schreef:

      Ik heb het met een kuipje monchou zacht en romig gedaan, was heerlijk! Ik dacht in eerste instantie de verkeerde gekocht te hebben omdat het meestal met die monchou pakje is.

      1. Petra Heuvel schreef:

        Dankjewel!
        Ik had de goedkope bij AH gekocht( wit met blauw)
        Was achteraf ook lekker

      1. Petra Heuvel schreef:

        Super!

        Vanavond gaan we hem eten.
        Hoewel ik gisteravond al een stukje warm heb geproefd. Dát was in elk geval al lekker😃ondanks dat ik chocolade chips cookies ( dus koekjes met chocolade) had gebruikt……

  36. Petra Heuvel schreef:

    Hou Laura,
    Kun je ipv bloem ook meel gebruiken?
    Speltmeel bijvoorbeeld.
    Dat is volgens mij wat gezonder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nog niet getest!

  37. Petra Heuvel schreef:

    Bedankt voor de reactie

    1. Petra Heuvel schreef:

      Hoi Laura,
      In plaats van bloem heb ik speltmeel gebruikt. Hij is niet zo romig als dat mijn buurman gemaakt; hij doet het met bloem. Zou dát de verklaring kunnen zijn dat hij bij mij wat droger was?

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat zou absoluut de oorzaak kunnen zijn inderdaad.

        1. Petra Heuvel schreef:

          Dankjewel

  38. Evy schreef:

    Ik heb deze taart al meerdere keren gemaakt. Had nog nooit een cheesecake gemaakt en/of gegeten. Maar ben verslaafd aan deze taart. Echter vind ik wel steeds dat als de cheesecake in de koelkast heeft gestaan de bodem super hard wordt waardoor je de taart met vork en mes moet eten. Enig idee hoe dit komt? Volg het recept precies op. Of komt dit door de boter in het deeg die terug hard wordt van in de koelkast te zetten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hij steviger wordt na afkoelen is niet gek, ook trekt er natuurlijk wat vocht in. Ik laat taarten vaak even op temperatuur komen voor ik ze serveer. Dat is beter voor de structuur, maar ook lekkerder.

  39. Jitske schreef:

    Hallo ik wil deze binnenkort gaan maken (lijkt me heerlijk!) maar zat te denken of ik het ook af kan smeren met ganache (daar dan weer bovenop wil ik iets schrijven voor iemand). Zou dat kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker maar daarvoor heb je wel de juiste verhouding voor een dergelijke chocolade ganache nodig.

      1. Jitske schreef:

        Bedankt, ik heb hem inmiddels gemaakt en ben benieuwd hoe hij proeft!
        Wat ik wel had, toen ik hem uit de oven haalde is hij best een beetje ingezakt. De randen niet, alleen het midden. Zou dat kunnen komen omdat ik hem op het aanrecht heb laten afkoelen terwijl het beter was geweest omdat in de oven te doen met de deur op een kier?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Een cheesecake zakt vaak een beetje in, maar het kan inderdaad erger worden door het plotselinge temperatuur verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *