Zuid-Afrikaanse appeltert

23 september 2017
87

In Zuid-Afrika hebben ze het niet over taarten, maar over terten. Daar maakte ik ook kennis met de Zuid-Afrikaanse appeltert. Dat is dan geen appeltaart zoals wij die kennen, maar meer een puddingachtige appelcake. Voor zover dat logisch klinkt dan, je kunt het ergens ook vergelijken met een clafoutis. Het is lastig om goed uit te leggen, daarvoor moet je hem geproefd hebben. Hij werd op vakantie vaak geserveerd bij een dessertbuffet. Meestal na het diner, maar ook na de lunch konden we soms een stukje appeltert nemen. Daar serveren ze deze appelcake met custard, dit exemplaar heeft er een soort siroop van slagroom en suiker bij. Dat maakt de cake lekker smeuïg. Ik heb echt genoten van de appelterten in Zuid-Afrika en deel dan ook graag het recept met jullie!

Zuid-Afrikaanse appeltert

Geen taart, maar een tert! Probeer het recept voor deze heerlijke Zuid-Afrikaanse appeltert zeker eens uit.
Porties: 14 personen (28cm vorm)

Ingrediënten

  • 230 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (m)
  • 140 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 180 ml melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 2 appels (bijvoorbeeld Jonagold, Goudreinet of Elstar)

Siroop/saus

Instructies

  • Klop de suiker en eieren licht en romig. In een aparte kom voeg je de bloem, bakpoeder en zout samen, roer dit even door elkaar. In een steelpannetje doe je de melk en boter en zet dit op een laag vuur tot de boter is gesmolten.
  • Nu de eieren en suiker licht en romig zijn, kun je de andere twee mengsels toevoegen. Voeg het bloemmengsel en melkmengsel om en om in kleine hoeveelheden toe terwijl je de mixer op een lage stand laat draaien.
  • Vet de de bakvorm in en bestuif deze met bloem, giet dan het beslag in de vorm. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes appel over het beslag.
  • Bak de appeltert in 35 minuten op 180° C (boven- en onderwarmte) tot de cake gaar is.
  • Ondertussen maak je de saus/siroop. In een steelpan voeg je de slagroom en suiker samen. Breng aan de kook terwijl je het af en toe doorroert. Als het eenmaal kookt zet je het vuur lager en laat je het mengsel 5-7 minuten doorkoken tot het een beetje begint in te dikken. Het lijkt qua dikte een beetje op een siroop. Voeg dan het vanille-extract tot en roer nog even goed door.
  • Haal de gare appeltert uit de oven en giet de helft van de saus over de taart.
  • Schuif de taart weer in de oven en laat hem nog zo’n 5 minuten in de oven op 180° C (boven- en onderwarmte)bakken.
  • De taart wordt meestal warm geserveerd. In dat geval laat je hem eventje afkoelen voordat je de rest van de saus erover giet. Serveer de appeltert met slagroom.
  • Ook koud is de taart heerlijk. Giet de saus er dan pas bij serveren over. En uiteraard serveer je hem dan ook met slagroom.

Bron: Die Klassieke Suid-Afrikaanse Kookboek (bij bol.com verkrijgbaar als e-book)

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

32 reacties

  1. Homemade by Joke schreef:

    Oh ja, deze appeltert was erg lekker en zo leuk dat je hem gemaakt hebt voor je verjaardag.
    Echt een appeltaart(tert) maar toch ook weer heel anders. Ik ga hem zeker eens maken 😉
    Ik ben benieuwd wat het volgende uit je mooie Suid-Afrikaanse kookboek is wat gemaakt gaat worden 😉
    Liefs, mam ♥

  2. Tamara schreef:

    Bedankt voor dit recept!! Ga het van de werk eens maken!
    Is het ook mogelijk in een vlaai vorm?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, zolang er maar geen losse bodem in zit.

  3. Margriet schreef:

    Laat ik nou net appels gekregen hebben van de appelboom van mijn schoonouders.
    Jammie! Deze ga ik dus echt proberen.
    Is invriezen van deze taart ook een mogelijkheid?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken, wel goed luchtdicht inpakken.

  4. Carla schreef:

    Ik heb hem geproefd en hij is in één woord: VERRUKKELIJK !!!!!!!!!!!!!!!
    oftewel in het Afrikaans: HEERLIKE !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Xus,
    Car

  5. Koekenbakker schreef:

    Ik ben meteen aan de slag gegaan. Ik heb er nog een handje walnoten en een snufje kaneel aan toegevoegd.
    Lekker!

  6. Lotti schreef:

    Gisteren deze appeltert gebakken voor mijn Suidafrikaanse man, hij vond het heerlijk! Zoals zijn moeder in SA hem maakt 🙂 Dank voor dit recept!

  7. Leon schreef:

    Kan deze appeltert in een springvorm gemaakt worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar omdat het zo’n dun beslag is loop je wel een klein risico dat de springvorm kan lekken.

  8. L. B. schreef:

    Bedoel je met Vanille extract alleen vloeibare of kan ik ook poeder gebruiken? Zo ja hoeveel dan van de poeder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Vanille-extract is inderdaad vloeibaar, vanillepoeder kan ook, je gebruikt dan dezelfde hoeveelheid.

  9. Karin Hurrelbrinck schreef:

    Kan je de saus er ook opdoen als je de taart niet in een dag op eet? of doe je de saus per stukje?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan ook, je taart wordt er dan wel vochtiger van.

    2. Kookfrutsels schreef:

      Hé Laura, baie dankie vir die heerlike resep. Dit was heerlik! Heb wel een vraag; de appels verzamelden zich bij mij allemaal in het midden waardoor het midden moeilijk gaar werd. Heb je een tip zodat de appels goed op hun plek blijven? Ik ben dol op Zuid-Afrikaanse lekkernijen, ‘melktert’ en ‘malva poedding’ zijn mijn favorieten en deze appeltert hoort sinds kort ook in dat lijstje thuis.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat leuk! Je zou de appelpartjes eens door de bloem kunnen husselen voordat je ze erin doet.

  10. Karin Hurrelbrinck schreef:

    Kan je de saus er ook over de gehele taart doen als je af en toe een stukje neemt?

  11. Chantal schreef:

    IK heb geen bakpoeder, gaat dit wel goed dan?

    Groetjes chantal

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik even bakpoeder kopen 😉

  12. Patricia schreef:

    Ik ben hem vandaag gemaakt. Lekkere textuur en leuk om te maken. Ik vind de taart alleen wel heel erg zoet. Kan ik minder suiker gebruiken in het recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou je mee kunnen experimenteren.

  13. Henrike schreef:

    Mijn taart is heel luchtig geworden. Dit is volgens mij niet de bedoeling. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere informatie is dat moeilijk te zeggen.

      1. Henrike schreef:

        Ik heb alles volgens recept gedaan. In het midden is hij wel plat maar aan de zijkanten is het een soort luchtig biscuitdeeg. Ik dacht zelf misschien te weinig appel?

        1. Laura Kieft schreef:

          Kan zijn dat aarde randen in verhouding minder appel zat inderdaad.

  14. Sonja schreef:

    Ik heb vanmorgen de appeltaart gemaakt . Hij stond in het midden helemaal bol omhoog )zoals bij een cake) ik heb het recept gevolgd . In het midden was hij ook nog niet helemaal gaar . Pdf wat heb ik jou weer fout gedaan ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je iets veranderd aan de ingrediënten toevallig?

      1. sonja schreef:

        Nee hoor precies gevolgd, hij was overigens superlekker nadat ik hem nog ff terug had gezet 😀 Bedankt voor het heerlijke recept!

  15. M schreef:

    Suiker en slagroom in een steelpannetje gedaan. Aan de kook gebracht en het vuur laag gezet. Saus kwam helemaal omhoog en dreigde over te kok en. Heb geroerd om de saus lager te houden. Hij is nu niet stroperig. Had ik dat misschien niet moeten doen zoals met karamel maken? Na 35 minuten de helft van de saus over de taart gegoten en 2 x 5 minuten op 180 graden terug de oven in (bleef erg bleek en daarna nog 200 graden 1x 5 minuten. Kleur iets beter maar de appel niet geheel bedekt.
    HELP!!!! 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek zeg! Was het misschien een heel klein pannetje? Het zou niet over moeten kunnen koken als het vuur laag staat. Was de saus wel ingedikt?

      1. M schreef:

        Was zeker geen klein pannetje. Heb de taart nog eens gemaakt en nu een grotere pan gebruikt. Saus bleef netjes in de pan maar werd weer niet stroperig. Kan het wellicht aan de houdbare slagroom liggen?? Ook de cake niet gaar na 35 minuten, deze keer op 190 graden (onder/boven). Volgende keer toch eens op 200 proberen. Smaak is heerlijk.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oei dat durf ik niet te zeggen! Ik heb nog nooit houdbare slagroom gebruikt. Wat vervelend dat het nog niet wil lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *