Door Lian – Noem het een cakeje of koekje, maar een ding is zeker madeleines zijn lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Deze chocolade madeleines bewijzen maar weer eens dat je vanuit een basisrecept alle kanten op kunt gaan. Het cakeje is heerlijk smeuïg en de smaak van chocolade komt goed tot zijn recht. Hier in huis waren ze binnen een mum van tijd op en hebben we er echt van genoten. Als je van chocolade houdt dan is deze variant op het Franse koekje dan ook echt wat voor jou.
Chocolade madeleines
Ingrediënten
- 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
- 2 grote eieren
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram donkerbruine basterdsuiker
- 120 gram bloem (gezeefd)
- 30 gram cacao (gezeefd)
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
Instructies
- klop de eieren en beide suikers tot een schuimig mengsel waarvan het volume is toegenomen, je bent zeker wel 5 minuten aan het mixen hiervoor. Het moet een bleke schuimige crème worden. Spatel de bloem, cacao en gesmolten boter in delen door het mengsel. Voeg als laatst het vanille extract en het snufje zout toe.
- Schep het beslag in een spuitzak met ronde opening en zet het beslag 2 uur in de koelkast voordat je verder gaat.
- Vet de madeleinevorm goed in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes, maar wees zuinig. Je hebt voor 24 madeleines aan beslag.
- Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar. De madeleines moeten nog lichtjes terugveren als je er op duwt.
Tips
- Wil je geen zichtbare bloemrestjes op je madeleines? Gebruik dan bakspray of bestuif hem met cacaopoeder in plaats van bloem.
- Op zoek naar stap-voor-stap-foto’s? Kijk bij het basisrecept om te zien hoe je ze maakt en hoeveel beslag in de vormpjes moet.
In principe zegt het basisrecept van Laura dat het beslag twee uur in de koelkast moest, maar aangezien ik snel gewerkt had en een koude keuken heb was een half uur bij mij ook al voldoende.
Madeleines goed luchtdicht verpakken en dan kun je ze zo’n 3 dagen bewaren.
Oooeeeh
Die gaan op te to-bake list
Helaaas gaat het nog wel even duren voordat deze gebakken kunnen worden
Eerst een passende vorm voor mn mini-oventje vinden 😉
Ik vond de sinaasappel madeleins ook heerlijk . Dus gaat deze zeker ook maken . Alleen bij mij lopen ze toch uit . Had ze ook 2 uur in de ijskast gezet . Toch maar minder in spuiten dan
supppeeerrrrrrrrrrrrrrr lekkkkeerrrrrrrrrrr yummieeeee