Chocolade Biercake

31

chocolade biercake 1a

Voor moederdag weet ik meer dan genoeg dingen te bedenken om te maken. Voor vaderdag vind ik het al iets lastiger worden, maar ook daarvoor had ik wel een aantal leuke ideeën. Allemaal dingen waarbij fondant of royal icing aan te pas zou komen en ik bedacht mij dat ik misschien wel iets stoerders kon maken. Van de versierde creaties worden de papa’s natuurlijk ook heel blij, maar ineens moest ik denken aan mijn vader.

Alles wat ik bak en decoreer vind hij mooi en leuk. Hij wacht geduldig tot ik het op de foto heb gezet en hij er van kan smullen. Op dat moment werkt hij de mooiste versierde baksels zonder blikken of blozen naar binnen. Hap, slik , weg. Helemaal niet erg natuurlijk, daar maak ik het natuurlijk voor. Toch zat ik te bedenken dat ik misschien beter iets anders kon maken, waarbij het meer om de smaak zou draaien. Op dat moment bedacht ik mij dat ik nog geen recept had gemaakt uit de Food we Love box van mei. Laat daar nu net alles in zitten voor het maken van een chocolade biercake. Ja, dat moest hem worden! 

 chocolade biercake 2a

chocolade biercake 3a

Chocolade biercake

Maak zelf een chocolade biercake met dit recept voor vaderdag. Kijk hier voor alle ingrediënten en de bereidingswijze.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram suiker
  • 2 eieren
  • 340 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 140 gram pure chocolade
  • 180 gram bier (ik gebruikte Kompaan, een stevig hopbier met 8,2% alcohol)
  • snuf zout

Instructies

  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Zeef het bloem, bakpoeder en zout. Smelt de chocolade au bain marie (of in een pannetje op een laag vuur).
  • Klop de boter en suiker romig en voeg dan de eidooiers toe. Als dit geheel is opgenomen voeg je het bloemmengsel toe.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe, mix tot dit is opgenomen en voeg dan ook het bier toe. Als laatst meng je de geklopte eiwitten door het beslag
  • Giet het beslag in een bebloemde cakevorm en bak in 60-70 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar (tot de prikker er droog uitkomt).
Tips

Ik gebruikte muscovado suiker uit de box, dat koop je bij de toko. Kun je het niet vinden? Gebruik dan de donkerste basterdsuiker.

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

chocolade biercake 4a

Deze chocolade biercake is er eentje waar alle papa’s blij van zullen worden! Zelfs als jouw vader niet van bier houdt. Ik zal het toegeven; ik ben zelf absoluut geen bierliefhebber en drink het dan ook nooit. Nadat ik dit flesje opende vond ik de geur enorm sterk en niet zo lekker. Toch nam ik eigenwijs een slokje om het te proeven. Had ik beter niet kunnen doen, ik verslikte mij er haast in en vond het echt niet lekker (tot groot vermaak van mijn zusje).

Ook van het beslag was ik nog niet helemaal fan. Klinkt nog niet echt positief nietwaar? Maar ik bleef hoop houden, want ik wist dat tijdens het bakken de alcohol zou vervliegen en de smaak heel anders zou worden. En daar had ik gelijk in! Zelfs ik vind deze chocolade biercake hartstikke lekker!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

47 reacties

  1. Kim schreef:

    Super leuk recept!! Ik zou hem heel graag willen maken maar mijn vader houd niet van chocolade. Kan je de chocolade ook vervangen voor iets anders, zoals vanille? Super leuk recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik moet zeggen dat je de chocola niet echt heel duidelijk terug proeft in de cake hoor. Als je het weglaat kun je wel wat vanille toevoegen maar je zult het ook (deels) moeten vervangen door iets. Ik zou iets meer boter gebruiken en misschien een half eitje meer.

  2. Lisanne schreef:

    Wat een leuk recept! Het ziet er super lekker uit. Lijkt me leuk om te maken. Ben zelf ook wel benieuwd hoe het smaakt, want ik hou zelf ook niet van bier. Haha!

  3. Anoeska schreef:

    Wat een heerlijk recept, ziet er lekker uit! Dit wil ik ook weleens voor mijn papa maken, hij kan alleen niet tegen lactose. Weet niet of dat er ergens in zit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Anoeska,
      Als je plantenmargarine gebruikt zit hier geen lactose in. Pure chocolade bevat ook geen lactose (>75% cacao), let daar even op als je een reep koopt.
      Liefs, Laura

  4. MySimplySpecial schreef:

    Hij ziet er in elk geval heel erg lekker uit!

  5. Kitty schreef:

    Ik neem aan dat de alcohol uit ’t bier dan ook voldoende verdampt is, zodat mijn neefjes en nichtjes en ikzelf als zwangere ook kunnen mee smullen als ik deze cake voor papa/opa maak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, de alcohol verdampt inderdaad tijdens het bakken. Alleen de smaak blijft achter. Hoe raar het misschien ook klinkt, maar deze biercake is prima geschikt voor kinderen en zwangeren 😉

  6. Daisy schreef:

    Biercake… Niet iets waar ik voor zou kiezen want ik hou niet van bier..
    De mannen uit de familie daarintegen… Misschien toch eens maken :_)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik hou ook absoluut niet van bier, maar zelfs ik vond deze cake lekker. Zou zeker even een stukje proeven voordat alle mannen hem al opgegeten hebben 😉

  7. Meike schreef:

    Kun je ook melkchocola gebruiken ipv puur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar ik raad aan om bij het bakken altijd pure chocola te gebruiken. Je proeft dat pure niet meer zo duidelijk terug in het gebak en bij melkchocola heb je minder die lekkere chocolade smaak die hoort bij cakes etc.

      1. Meike schreef:

        Oke, dankjewel! Ik heb hem gister gemaakt en toch maar met puur en hij staat klaar om geproefd te worden!

  8. Patricia schreef:

    Perfect vaderdag recept! Dankjewel! 🙂

  9. Denise schreef:

    Heerlijk recept! Heb een lekker karakter biertje van Hertog Jan gebruikt en donkere basterdsuiker. Hij was super goed gelukt!

    Zou je de basterdsuiker door palmsuiker kunnen vervangen? En de bloem door spelbloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met palmsuiker krijg je wel een iets ander effect, maar je kunt het zeker proberen! Voor speltbloem geldt hetzelfde 😉

  10. nathalie schreef:

    Hallo laura!

    Ik vroeg me af hoe lang je deze cake kan bewaren?
    Als ik hem dinsdagavond bak en pas donderdagochtend aansnij/opeet zou hij dan nog lekker zijn?

    Bedankt voor de informatie en compliment voor je lekkere recepten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima. Als je hem (afgekoeld) in folie verpakt blijft hij wel een weekje goed.

  11. Lara schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben vandaag heel enthousiast aan deze cake begonnen, hij staat nu in de oven 🙂 Ik vroeg me alleen af of het beslag zo stevig hoort te zijn als dat het bij mij was, het werd een heel taai beslag dat zelfs mijn handmixer bijna niet aankon 😉 Ik heb alle ingrediënten en recept precies aangehouden. Hoort dit of heb ik misschien toch iets niet goed gedaan?
    Hij ruikt in ieder geval al heerlijk! 🙂

    Groetjes Lara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij mij was het gewoon echt een cakebeslag, niet taai en heel stevig. Hopelijk smaakt hij wel goed!

  12. Ansy schreef:

    De cake lijkt mij lekker en ga ik zeker een keer maken. Vraagje.. hoeveel ml is 180 gr bier?

    1. Laura's Bakery schreef:

      dat is ongeveer gelijk, maar aan 1 flesje heb je sowieso meer dan genoeg 🙂

  13. cindy schreef:

    Hallo Laura,
    Ook ik ga vandaag aan de bak! Want ik denk dat mijn vader en schoonvader hier ook wel van kunnen genieten!
    Maar even een vraagje, zou ik de bakpoeder kunnen vervangen door backing soda?
    En wilde je nog even zeggen dat je vooral door moet gaan met de heerlijke en makkelijke recepten! Tot nu toe is alles gelukt wat ik van jouw site af haalde!
    Groetjes Cindy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, baking soda heeft een andere werking. Dat kun je niet 1:1 vervangen.
      Ik ga zeker door 😉 Leuk om te horen dat je al zoveel hebt gemaakt en dat het allemaal lukte! 😀

  14. Bas schreef:

    Leuk recept! Fijn dat je met bier kunt variëren, ik ga het volgende week maken, maar dan niet met kompaan 58, ik zoek wel biertje met meer karamel smaak :-).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh, dat is denk ik ook erg lekker 🙂

  15. Annette schreef:

    Hoi Laura,

    Maakt het uit wat voor bier je gebruikt? Mijn vader en broer zijn echte heineken/amstel drinkers, het lijkt me erg leuk om dit voor hun te maken, maar dan natuurlijk wel met hun eigen favoriete bier dus heineken of amstel 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier een zwaar bier voor gebruikt, daar heb je het beste effect mee. Je kunt het natuurlijk proberen met hun favoriete bier, maar ik weet niet of dit dan net zo lekker wordt.

      1. Annette schreef:

        Oke heb je misschien nog andere tips voor welke bier ik nog meer kan gebruiken? De kompaan die jij omschrijft kan ik niet vinden namelijk. Weet je misschien andere soorten “zwaar” bier? Ik ben vooral alleen bekend met heineken en amstel namelijk 😛

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik ben totaal geen bierkenner 😉 Maar als je naar de winkel gaat kunnen ze je daar vast mee helpen 😉

  16. Annette schreef:

    Ja dat denk ik wel vaker dat ze het in de winkel wel weten maar meestal zijn het 16/17 jaar oude vakkenvullers die dat echt niet weten helaas. Heb al op internet gekeken maar word er niet veel wijzer uit. Waar heb jij dat bier gekocht? Misschien hebben ze het bij een hele andere winkel wel, ik kom eigenlijk altijd bij de AH.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het gekregen, durf niet te zeggen waar je dit merk kunt kopen.

  17. Bas schreef:

    Ik zelf had Rochefort 10 gebruikt, jumbo en mitra heeft die bier wel. Ik vond de cake erg lekker smaken. Verder zou je een Westmalle dubbel of triple kunnen gebruiken

    1. Annette schreef:

      Dankjewel, lastig ik ken ze allemaal niet. Ik kies er binnenkort gewoon een en ga het gewoon proberen 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tips!

      1. Annette schreef:

        Ik heb hem gemaakt! De meningen waren erg verdeeld.
        Mijn vriend vond het niet zo geweldig, niet lekker gewoon. Hij wou hem toch opeten voor mij maar ik zei dat hoeft niet. Hij heeft een stuk mee genomen voor zijn ouders, die vonden het wel erg lekker.
        Mijn vader heb ik nog een stuk gegeven die vond het “prima” (nuchtere groninger ;)) verder heb ik die nog niet weer gesproken dus wie hem nog meer geproefd hebben en wat die er van vonden weet ik niet. Maar de structuur van de cake was wel geweldig! Zeker een goed recept dus 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Leuk te horen! Het is een vrij uitgesproken smaak, kan mij goed voorstellen dat niet iedereen daar dol op is.

  18. Daniëlle schreef:

    Superleuk recept!
    Ik ga deze zeker maken, voor vaderdag morgen.
    Alleen wat raad jij aan, dag van te voren maken of op de dag zelf dat het wordt gegeten?
    En is de cake niet droog? Lijkt me niet, maar ik zie dit soortgelijk recept op andere websites maar dan toch met chocolade gesmolten eroverheen of mascarpone etc. is dat nodig naar jou idee? 🙂

    1. Laura schreef:

      Dag van tevoren kan prima hoor, na afkoelen goed verpakken en dan kun je er morgen heerlijk van smullen 🙂 Ik vond de cake absoluut niet droog, als je hem maar niet te lang in de oven laat. Toevoegen van een topping kan altijd.

  19. Alie schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je hier ook cupcakes van kunnen maken of moet je dan wat aanpassen? En wat voor topping zou je dan adviseren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, je verkort alleen de baktijd. Als topping misschien ook iets met bier, of juist chocolade?

  20. Aurée schreef:

    Enkele keren al gebakken maar vandaag voor de 1ste keer met ‘Nonneke’ bier ( https://www.nonneke.be/ ), overheerlijk! Dit bier is echt een topper voor deze cake, zelfs wie geen bier lust is verkocht 🙂 njammie! Ik gebruikte nu ook zeer donkere chocolade (Lindt Excellence – Noir Absolu 99% cacao).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Bedankt voor de tip!

  21. Kim Harren schreef:

    Ik heb ‘m gemaakt, maar de verhouding van het bier klopt niet. Mijn beslag was veelste nat en heeft ruim 90 min in de oven gestaan omdat de binnen kant niet gaar was. Dus aantal gram tegenover ml van bier klopt niet. Dit is wel met water

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat het niet bij je gelukt is! Bij mij pakte deze hoeveelheid bier zoals op de foto te zien is prima uit.

  22. Rutger schreef:

    Hoeveel gram bakpoeder moet er voor de cake gebruikt worden? Staat wel cacaopoeder aangegeven in het recept, maar geen bakpoeder. Bedoel je met de vermelde cacaopoeder ipv bakpoeder, of moeten beide in de cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat klopt inderdaad! Ik pas het meteen even aan in het recept, dank voor je berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *