
Met Vaderdag in aantocht besloot ik dat ik een recept met bier wilde maken. De keuze viel uiteindelijk op een bierbrood. Mede omdat mijn vader zelf ook gek is op brood bakken. Iets minder op bier overigens, maar gelukkig overheerst die smaak niet in het eindresultaat. Het principe van dit brood lijkt enigszins op het no knead bread, ook dit deeg hoef je nauwelijks te kneden en het heeft heel wat uren nodig om te rijzen. Het andere brood maakte ik in een gietijzeren pan, deze besloot ik zo op de (hete) bakplaat te bakken. Om te zien hoe dat zou uitpakken, maar ook omdat bij dat eerdere recept ik van verschillende mensen de vraag kreeg of de pan echt nodig was. Ik heb het getest, en dat is dus niet per se nodig. Een voorverwarmde bakplaat of ovensteen gaat ook prima. Wel even afdekken met aluminiumfolie op het eind om te voorkomen dat je brood te donker wordt.
Bierbrood
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 1 flesje bier van 330 ml
- snuf zout
- 0,5 tl gedroogde (instant) gist
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot een geheel. Het deeg hoort nat en plakkerig te zijn. Dek de kom af met folie en laat minstens 8 uur staan om te rijzen. Een nachtje is prima, maar laat het niet langer dan 18 uur rijzen.
- Verwarm de oven met de bakplaat erin voor tot 220 °C (boven- en onderwarmte).
- Bestuif het werkblad met bloem. Stort het gerezen deeg hierop en duw de lucht eruit. Vorm tot een bol en plaats op een stuk bakpapier. Schuif het brood met het bakpapier voorzichtig op de hete bakplaat.
- Bak in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Dek na 20-30 minuten af met aluminiumfolie om een donkere bovenkant te voorkomen.
Tips
- Bewaren: In een zak is het bierbrood 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken minder krokant wordt. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.
Hoi Laura,
Ik heb een brood machine… zou ik dat ook in hier kunnen bakken?
Siets
Het zal misschien wel lukken, maar stel je er niet te veel van voor. Toen ik eenmaal een goede oven had gebruikte ik de broodbakmachine alleen nog om te kneden. Brood uit een oven, liefst op een steen gebakken is echt veel lekkerder dan uit de machine. -vind ik-
Zelf geen ervaring met een broodbakmachine. Durf niet te zeggen qua instellingen of dat gaat met een brood dat zo lang moet rijzen.
Kan dat ook in een heteluchtoven? (Combimagnetron)
heteluchtoven zeker (temperatuur wel iets lager), combimagnetron kan het wel iets lastiger maken over het algemeen met bakken. Een combi oven is beter (want oven als hoofdfunctie).
Hallo Laura, zou je dit ook kunnen bakken op een pizzasteen op de barbecue? Ik heb zo’n weber pizzasteen gekocht laatst en dit lijkt me wel grappig om te doen.
Zou wel moeten lukken denk ik. Heb zelf nog nooit brood gebakken op de barbecue, maar heb wel eens bij anderen gezien dat het prima gaat.
Hi Laura, begrijp ik goed dat dit brood geen tweede rijzing nodig heeft? Je andere no-knead-bread heeft nog twee uur rijstijd na het vormen.
Dat klopt inderdaad.
Hoi,
Kan ik het brood ook maken met volkoren tarwebloem?
Je kunt het niet 1-1 vervangen, er is vaak meer vocht nodig bij volkorenmeel.
Hoi Laura, zo een traybake schaal uiteraard met bakpapier zou dat ook lukken?
Ja hoor, lijkt mij wel.
Moeten de ingrediënten van het bier brood gekneden worden met een spiraalkneder?
Met de deeghaken.
Heb het bierbrood al 3x gemaakt maar hoelang het ook rijst, 8 of 12 of 16 uur het blijft een uitlopende massa. Een bol vormen gaat al helemaal niet en het loopt naar alle kanten uit. Het hoogste wat ik heb gehaald is 3-4 cm en helaas niet zo luchtig als op het voorbeeld. Doe alles exact volgens recept……., wat doe ik dan verkeerd??
Wat vervelend! Als je alles precies volgens recept doet en niks hebt veranderd aan de ingrediënten dan kun je weinig verkeerd doen. Misschien heb je wat aan dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
Ik heb dezelfde ervaring, al is dit mijn eerste poging. Helaas is het gerezen deeg behoorlijk vloeibaar en minimaal gerezen (12uur gerezen in de tramkaartje naast de verdeler van de vloerverwarming). Ik ga het nu afbakken maar vrees dat het geen mooi brood wordt als op je plaatje.
“Trapkast”
Wat balen zeg! Zou het kunnen dat je gist te oud was?
Hoi Laura, ik heb op de dag dat ik het deeg ging maken de gist gekocht. Van die zakjes van dr oetker. Ik ga het wellicht dit weekend proberen met iets minder bier en iets meer gist.
Mag de kom op het aanrecht blijven staan om te rijzen of in de frigo? Ik kijk er al naar uit om het resultaat te zien
Het moet zeker niet in de koelkast, deeg moet juist in een warme omgeving rijzen.
Zou je het brood ook eventueel in de airfryer kunnen bakken? Onze oven kan maar tot ongeveer 180 graden, daarna trekt hij het niet meer.
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, omdat je het dan wel in een vorm moet doen ook.
Zou je de instant gist kunnen vervangen door verse gist? En hoeveel heb je dan nodig voor dit recept? En voor je Andere no-knead recept?
Zeker. De verhouding is 1:3, dat betekent dat je 1 gram gedroogde (instant) gist vervangt door 3 gram verse gist.
https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/
400gr meel met 330gr vocht is echt niet de juiste verhouding ? geprobeerd maar inderdaad veel te lopend … juist 100gr bloem bij gedaan op hoop van zegen want anders zonde van de chimay ?
Ga het morgen bakken in een gietijzeren pan.
Moet ik dan de oven hoger of lager zetten?
Zelf heb ik het bierbrood niet in een gietijzeren pan getest. Dit brood is wel gebakken in een gietijzeren pan, misschien handig om deze bereiding aan te houden. https://www.laurasbakery.nl/no-knead-bread-brood-zonder-kneden/
Super gelukt
Kan dit ook door kinderen worden gegeten?
Hi, je leest er hier wat meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervliegt-alcohol-tijdens-het-bakken/
Maakt het uit wat soort bier je voor dit brood gebruikt, hiermee bedoel ik dan een zwaar bier of een blond of bruin biertje?
Ik heb het niet met verschillende biertjes getest, maar ik vermoed dat het niet zoveel uitmaakt.