carrot cake truffels

carrot cake truffels
150

Met dat verre vooruit bakken van mij sinds begin dit jaar kom je soms ineens pareltjes tegen die ik al bijna vergeten was. Zo ook het geval bij deze carrot cake truffels. Al in februari of maart maakte ik deze truffels van cake. De carrot cake bakten we voor wat andere baksels, en toen daar eentje van was mislukt (jazeker, hier mislukt ook wel eens een baksel) verkruimelden we een deel van de cake voor deze truffels. Uiteraard mengden we de kruimels met cream cheese frosting, kan ook niet anders bij carrot cake. De balletjes cake leg je vervolgens in de koelkast om te rusten en steviger te worden. Daarna kun je chocolade smelten om de truffels in te dippen. Helemaal niet moeilijk dit recept, maar zo ongelooflijk lekker. Ik ga ze snel nog eens maken.

Carrot cake truffels

Geen zin om een hele carrot cake te maken? Met deze carrot cake truffels maak je in een handomdraai kleine hapjes carrot cake. Wie wil dat nou niet?
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 65 ml zonnebloemolie
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • snufje gember
  • snufje kruidnagel
  • 100 gram wortel geraspt
  • 30 gram walnoten fijngehakt

Voor de truffels

Instructies

  • Maak het beslag. Doe hiervoor de eieren, zonnebloemolie en vanille-extract in een kom en klop met een garde door elkaar. Voeg de suiker toe en roer dit vast door het mengsel. Bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de kruiden kun je tegelijk toevoegen en door het beslag spatelen.
  • Zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel en walnoten toe, spatel deze gelijkmatig door het beslag. Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Spreid gelijkmatig uit indien het beslag zelf nog niet over de plaat uitvloeit.
  • Bak de cake in 10-15 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven-en onderwarmte).
  • Laat afkoelen voordat je de cake verkruimelt. Meng de cakekruimels met de cream cheese frosting tot een stevig geheel. Draai hier balletjes van en zet weg in de koelkast of vriezer.
  • Smelt de witte chocolade au bain marie en dip de koude balletjes in de chocolade. Decoreer met walnoten.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast blijven de truffels 3-4 dagen goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Els schreef:

    Hey

    Kan ik ook het recept voor een gewone carrot cake ergens terugvinden? 🙂

  2. Luann schreef:

    Hallo! Zo veel zin om deze te maken! Domme vraag misschien maar verkruimel je de cake gewoon met de hand? Of gebruik je daarvoor een keukenmachine?

  3. Lou schreef:

    Wanneer ik witte chocolade probeer te laten smelten (au bain marie), wordt deze weer erg snel hard, zelfs op het laagste vuur. Zijn hier tips voor? Blijft het gesmolten als je een grotere hoeveelheid chocolade laat smelten ipv maar een of twee repen of is er een merk die minder snel gaat stollen?

  4. Assia schreef:

    Hoi, ik wil ze graag maken maar kan ik ipv meel glutenvrije meel gebruiken en zo ja hoeveel glutenvrije meel en welke glutenvrije meel raad je aan.

  5. Rachel schreef:

    Ze zien er mega lekker uit, deze moet ik ook eens gaan maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker doen! Ze zijn zaaaalig 😀

  6. Naomi schreef:

    Ik ben nu bezig met dit recept, en het ruikt al heerlijk!
    Ben het recept nu aan het volgen van de cream cheese frosting maar dat is echt super veel!
    Kan het recept (van de cream) gemakkelijk gehalveerd worden, zodat je niet met zoveel cream cheese over blijft?

  7. Esmée schreef:

    Hoi!
    Ik ga dit recept dit weekend maken. Zijn de balletjes ook in te vriezen dat je een deel later kunt gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Ik zou ze dan zonder chocolade invriezen en ze later pas daarin dippen.

  8. Kim schreef:

    Kan je de overgebleven Frosting bewaren in de vriezer of koeling? En hoe lang?

    1. Eva schreef:

      Ja, dit kan! Onder het recept staat:
      “De frosting kun je een kleine week in de koelkast bewaren, in de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed.”

  9. Eva schreef:

    Echt een geweldig recept! Super makkelijk te maken ook.
    Had ze gemaakt voor collega’s en die willen nu allemaal het recept!

    Enige puntje waarbij ik wat hulp kan gebruiken:
    hoe zorg je dat de chocolade er mooi om heen komt? Ik heb het balletje aan een stokje gedaan en dan in de chocolade gedoopt. Als ik ze daarna op een bordje leg plakken ze aan het bordje vast.
    Zijn er makkelijkere manieren?
    Overigens vond ik als ik ze er in doopte het laagje een beetje te dun…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de bolletjes in de vriezer zet dan zijn ze extra koud en blijft er meer witte chocolade aan vast plakken (stijft dan ook sneller op). Ik leg ze altijd op een vel bakpapier (en dan op een bord of snijplank), daar krijg je ze heel makkelijk vanaf.

  10. Priyah schreef:

    Dank je voor het recept! De carrot cake truffels waren heerlijk. Vond het wel lastig om de truffels in choco te dippen. Hoe doe je dat? Mn aanrecht en vingers zaten helemaal onder. Ze zagen er ook niet zo mooi uit als op de foto, smaak was verder echt heerlijk! De volgende keer als we weer wortels over hebben, maak ik ze weer. Lekkerrr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de witte chocolade in een klein hoger kommetje doet en elke truffel er met een vork (met een bonbonvork gaat het meest net) indipt dan zou het knoeiwerk mee moeten vallen. Recht naast het kommetje een vel bakpapier waar je ze meteen op kunt leggen en restant witte chocolade aftikken boven het kommetje.

  11. Anna schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de witte chocolade ook tempereren voor een extra glansje op de chocola? Heb je hiervoor tips?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, door deze manier van smelten tempereer je de chocolade eigenlijk al.: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-tempereren-zonder-thermometer/

  12. Inge schreef:

    Hi Laura,
    Ik ga de truffels vanmiddag bakken. Hoe groot is jouw bakplaat? Ik ben bang dat de cake veel te dik of juist veel te dun wordt als ik het beslag gewoon over de bakplaat giet…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een normale oven, niet enorm groot en niet klein. Ik durf de maat even niet te geven, maar het zou gewoon goed moeten gaan! Gewoon in de gaten houden dat de cake gaar wordt.

  13. Shannon schreef:

    Ik heb vandaag de truffels geprobeerd te maken alleen zodra ik wil gaan dopen breken ze bolletjes uit elkaar. Wat kan ik hier tegen doen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat balen! Dan heb je in principe te weinig roomkaas gebruikt/je carrot cake was te droog. Zou het kunnen dat je carrot cake te lang in de oven heeft gestaan?

  14. Jacqueline schreef:

    Heb je ook een alternatief voor de cream cheese voor mensen die geen kaas lusten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet (witte chocoladepasta is wel eens genoemd, maar dat zou ontzettend zoet worden), maar naar mijn idee proef je de roomkaas er echt niet uit.

  15. Gabriëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Is de helft van jouw cream cheese frosting recept genoeg voor ongeveer 100 gram wat je in dit recept voor de truffels nodig hebt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meer dan genoeg (als je de ingrediënten van de frosting optelt kom je op 700 gram uit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *