Bossche bol

21 april 2021
Bossche bol
68

Toen we een tijd geleden een soezen bakdag op het programma hadden staan moest er natuurlijk ook een Bossche bol worden gemaakt. Even heel kort door de bocht: dat is een grote soes, gevuld met slagroom en voorzien van een laagje chocoladeglazuur. Verwar de Bossche bol vooral niet met een chocoladebol (voorheen moorkop, lees hier waarom die niet meer zo heet) want naast dat die vaak een slagje kleiner is, heeft een chocoladebol ook een toefje slagroom bovenop, iets wat je bij een echte Bossche bol niet zult zien. Dat is natuurlijk niet het enige verschil, maar wel waar je een Bossche bol het snelst aan herkent.

Wil je nog meer soezen maken, probeer dan eens deze recepten:

Bossche bol

Maak zelf deze heerlijke Bossche bol met ons basisrecept voor soesjes, slagroom en een overheerlijk chocoladeglazuur.
voor 8-10 soezen

Ingrediënten

chocoladeglazuur

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml water
  • 15 gram cacaopoeder
  • 275 gram pure chocolade

Instructies

  • Bereid het soezendeeg volgens recept.
  • Doe het deeg in een spuitzak met gladde ronde spuitmond. Spuit grote soezen met een doorsnede van ongeveer 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor meer dan genoeg tussenruimte op de bakplaat. Ik verdeelde het over twee platen.
  • Bak de soezen in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de soezen volledig zijn afgekoeld, klop je de slagroom met de vanillesuiker stijf. Vul een spuitzak met een klein rond spuitmondje met de room.
  • Vul de Bossche bollen via een kleine opening aan de onderkant met de slagroom. Je kunt dit gaatje prikken met de spuitmond, maar je kunt ook met een mesje een kleine inkeping maken. Zet de Bossche bollen in de koelkast.
  • Maak nu het chocoladeglazuur. In een pannetje verwarm je suiker, water en cacaopoeder tot de suiker is gesmolten. Blijf regelmatig roeren.
  • Wanneer de suiker is gesmolten haal je de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Je kunt nu de Bossche bollen gelijk dippen, zelf vind ik het fijner om het glazuur iets af te laten koelen zodat het wat dikker wordt. Als je gelijk dipt kan het zijn dat ze twee laagjes nodig hebben. Iets afgekoeld zou 1 keer dippen voldoende moeten zijn.
  • Doe de chocolade in een schaaltje voor het dippen. Als je niet meer genoeg glazuur hebt voor de laatste Bossche bollen, kun je het er ook overheen gieten.
  • Zet de Bossche bollen op een bord op plaat en laat het glazuur even stollen. Zet de Bossche bollen daarna in de koelkast tot je ze serveert.
Bewaren

afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

  1. Wesley schreef:

    Lekker! Vorige week toevallig op de site hier gezocht naar een recept voor de Bossche Bol en toe was die er nog niet, dus ik word op mijn wenken bediend! Deze staan voor volgende week op het programma om te proberen, maar dan met een oranje glazuur in verband met Koningsdag. Het valt me overigens op dat in het recept wel steeds over ‘moorkoppen’ wordt gesproken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt, daar kwam ik net ook achter, was er wel consequent in zag ik haha. Inmiddels aangepast 😉 . En leuk oranje Bossche bollen!

      1. Wesley schreef:

        Hahaha 🙂

      2. Cornelia schreef:

        Ik geniet elke keer weer van al dat lekkers.en al veel gemaakt 👍

  2. Sanne schreef:

    Ook leuk denk ik om hier een verrassings-gender-reveal bossche bol van te maken! In principe kun je dan denk ik gewoon kleurstof toevoegen aan de slagroom, toch?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Leuk idee!

      1. Sarah schreef:

        Ik zou deze graag willen maken voor koningsdag. Kan ik voor het chocolade glazuur ook witte chocolade gebruiken zodat ik er oranje van kan maken met kleurstoffen? Of heb je hier een andere tip voor?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan, maar je hebt wel speciale kleurstof op oliebasis nodig om chocolade te kleuren. Anders zijn oranje sprinkles natuurlijk ook nog een optie.

  3. Bianca schreef:

    Hallo, lekker!
    Ik ben al een tijdje op zoek naar Bossche bollen recept maar dan met een harde glazuurlaag (ik vind zachte ganache heet dat geloof ik, echt niet lekker).
    Dus de vraag is, is dit een harde of zachte glazuur en moet er echt zoveel suiker doorheen of kan dat ook met minder/geen?
    Verder, doorsnede 10 cm voor grote soes is duidelijk, maar hoe hoog spuit ik dan ongeveer (ongebakken nog)?
    Ik krijg vaak een brede onderkant en daar bovenop een smaller deel, lijkt uit twee lucht gevulde vakken te bestaan, hoe voorkom ik dat zodat het één grote holte wordt en redelijk rond?

    Dank voor je reactie weer. Neus graag rond op je site voor heerlijke (verrassende) recepten, al pas ik de hoeveelheid suikers vaak wel naar beneden/gaan aan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Bossche bollen hebben een zacht glazuur, zonder suiker zou ik niet doen maar iets minder kun je proberen. Qua hoogte, ik gok dat ze bij mij zo’n 4-5 cm hoog waren. Hoe gelijkmatiger je gespoten soes is van vorm, hoe mooier ze ook rijzen.

  4. Ster schreef:

    Hoe moet je de soezen opspuiten? Moet je gewoon een rondje van 10 cm maken en daarbovenop het deeg als een toef spuiten? Ik ga ze zeker proberen! Erg leuk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je houdt de spuitzak stil en zet net zolang druk tot hij groot genoeg is.

  5. Judith schreef:

    Ik had erg zin in dit recept (vooral het opeten ervan ;)) maar het is ergens niet helemaal goed gegaan. Het soezendeeg liep enorm uit in de oven en ik heb nu meer pancakes 😉 Wat kan er verkeerd zijn gegaan? De smaak was overigens wel prima.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder info en op afstand lastig te zeggen helaas, maar het klinkt alsof je beslag niet dik genoeg was. Dan moet je het nog langer laten doorkoken. Waarschijnlijk waren ze (daardoor) ook nog niet gaar.

  6. Molly schreef:

    Kan ik dit recept ook gebruiken om moorkoppen te maken? En is dan het enige verschil de soes iets kleiner en slagroom bovenop?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er zijn nog wel wat meer verschillen, het chocoladeglazuur is bijvoorbeeld anders, maar je kunt dit zeker als basis gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *