Bakken met vervangers

Gepost: 3 januari 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022
2

mueslirepen 1a

Een nieuw jaar is begonnen en dat betekent dat vele van jullie gezonde voornemens hebben. Bakken zit er misschien even helemaal niet in, of wie het dan toch niet kan laten gaat op zoek naar gezonde baksels. In januari stijgt het aantal vragen over gezond bakken met vervangers explosief. En mijn antwoord luidt 9 van de 10 keer als volgt: “Daar heb ik geen ervaring mee in dit recept, maar je kunt het uiteraard gewoon proberen”. Een antwoord waar je niet altijd iets aan hebt misschien. Wat ik dan wel heb voor jullie, is lijstjes met vervangers voor ingrediënten. Die heb ik gemaakt om je een beetje op weg te helpen. Ik weet dan misschien niet altijd hoe ze het recept beïnvloeden, ik weet wel welke mogelijkheden er zijn. En dat is toch al iets nietwaar?

Gezond bakken met vervangers?

Sorry lieve mensen, ik ben gek op bakken maar écht verstand van gezond bakken heb ik niet. Simpelweg omdat ik dat vrijwel nooit doe, ik maak hooguit een iets gezonder recept. De recepten die je op mijn blog vindt, zijn gemaakt zoals beschreven is. Ik heb de recepten niet ook nog getest met 8 verschillende soorten bloem en meel en ik heb ook niet alle vervangers voor suiker geprobeerd.

Of je bloem kunt vervangen door amandelmeel en de suiker weg kunt laten? Natuurlijk, veel ingrediënten kun je gemakkelijk vervangen met een lekker baksel als resultaat. Maar houd wel in gedachten dat je resultaat altijd (iets) zal afwijken van het originele recept. Je gebruikt immers een ander ingrediënt. Het is onmogelijk om met een ander ingrediënt exact hetzelfde resultaat te krijgen.

Ingrediënten en verhoudingen zijn er met een reden. Elk product heeft zijn eigen functie en zorgt voor een bepaald resultaat. In smaak, maar ook zeker in structuur. Zo hebben eieren een bindende en rijzende werking, als je die weglaat in een cake of vervangt door een ander ingrediënt krijg je natuurlijk een compleet ander resultaat. Hetzelfde geldt voor suiker, bloem en boter. Ook die hebben hun eigen functie.

Bananenbrood met noten en chocola 2a

Suiker vervangen

Suiker is suiker, laten we dat voorop stellen. Je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier. Of dat nou uit een appel of een stuk cake komt. Alleen heeft die appel naast de fruitsuikers natuurlijk gezondere voedingsstoffen dan de cake heeft naast de gebruikte suiker. Op het hoe en wat ga ik niet te ver in, want daarvoor heb ik er niet genoeg kennis van.

Er zijn de laatste jaren veel alternatieven bijgekomen voor suiker. Of althans, ze zijn bekender geworden en er is meer mee geëxperimenteerd. Zo kun je kiezen voor fruit ter vervanging, bananen of gedroogde abrikozen bijvoorbeeld. Of kies voor producten als kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing.

Keuze is er genoeg, alleen moet je soms wel goed opletten wat je gebruikt. Kun je het 1:1 vervangen bijvoorbeeld. En is de vervanger wel geschikt voor jouw baksel? Het is bij de meeste koekjesrecepten bijvoorbeeld geen goed idee om de suiker door appelmoes te vervangen omdat de structuur dan niet meer klopt.

Voor een compleet overzicht van alle suikervervangers en meer informatie verwijs ik je graag door naar dit artikel op Handige Baktips: klik hier.

granola 2a

Vervangers voor bloem en meel

Naast suiker, is bloem het andere ingrediënt dat het meest vervangen wordt. Voornamelijk omdat mensen geen gluten mogen of willen eten. Nou hebben die gluten juist een hele belangrijke werking in baksels, en dat maakt het ook iets lastiger te vervangen als je een resultaat wilt creëren dat niet te veel afwijkt van het origineel.

De meest voor de hand liggende en bekende vervanger is denk ik amandelmeel, maar ook boekweitmeel wordt steeds meer gebruikt. Of maal je havermout fijn voor havermeel. Opties genoeg! In tegenstelling tot bij suiker, is het bij bloem wel eenvoudiger te vervangen qua hoeveelheden. Je kunt vrijwel alles 1:1 vervangen.

Voor een compleet overzicht van alle vervangers voor bloem en meer informatie verwijs ik je graag door naar dit artikel op Handige Baktips: klik hier.

Vervangers voor melk

Melk is -vind ik- een ingrediënt dat heel erg makkelijk te vervangen is. In totaal ken ik er zeven, waarvan er 3 het meest geschikt zijn om te gebruiken als je bakt. Amandelmelk, sojamelk en hazelnootmelk. Deze vind ik het meest geschikt vanwege de smaak.

Maar er zijn er uiteraard meer. Voor het complete overzicht en wat meer informatie verwijs ik je graag door naar dit artikel op Handige Baktips: klik hier.

suikervrije lemon curd 3a

Vervangers voor boter

Wanneer je geen melk mag, is ongezouten roomboter ook uitgesloten door de melkbestanddelen en lactose. Voor het beste resultaat is dat jammer, maar wees niet getreurd. Je kunt namelijk ook andere producten gebruiken.

Het meest simpel is om voor plantaardige margarine te kiezen, maar zonnebloemolie is ook in veel recepten geschikt. Kokosvet is ook nog iets dat steeds meer wordt gebruikt.

Voor het volledige overzicht en meer informatie verwijs ik je graag door naar dit artikel op Handige Baktips: klik hier.

Vervangers voor eieren

Hoewel eieren vrij eenvoudig te vervangen zijn, is het lastig om een vervanger te vinden die ook echt dezelfde functie heeft. Eieren hebben namelijk een bindende en rijzende functie. Een vervanger als banaan bindt wel, maar mist die rijzende functie.

Ter compensatie kun je soms wel in recepten een beetje extra bakpoeder toevoegen zodat je alsnog je banaan, pindakaas of appelmoes kunt gebruiken.

Er zijn trouwens nog meer mogelijke vervangers. Daarvoor verwijs ik je graag door naar dit artikel op Handige Baktips: klik hier.

blueberry lemon eierkoeken 3a

En dan tot slot, mijn visie op gezond eten en bakken: “Alles waar ’té’ voor staat, is niet goed voor je”. Of dat nou om repen chocolade of appels gaat. Gebruik je gezonde verstand, maar vergeet niet te genieten. Van de gezonde maaltijden, maar af en toe ook van een lekker stukje taart.

Ook kan ik vast verklappen dat er de komende tijd weer een paar gezondere/meer verantwoorde recepten online komen. Gewoon wat lekkere dingen die net even wat meer verantwoord zijn dan die punt chocoladetaart 😉

PS. De recepten van de baksels op de foto’s vind je hier: mueslirepen | bananenbrood met noten en chocola | granola | suikervrije lemon curd | blueberry lemon eierkoeken

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. Janny schreef:

  Leuke en zinvolle info! Bedankt

 2. Yvonne schreef:

  Hallo Laura,
  Ik wens jou alle goeds en gezondheid in 2017.
  En ik hoop nog veel van jouw baksels te genieten!

 3. Britt schreef:

  Handige tips, deze ga ik onthouden!

 4. Romy schreef:

  De beste wensen voor 2017!

  Ik heb weleens gezondere producten gebruikt. Zoals choco mousse maken net banaan en advocado. Dit smaakte heel goed! Maar je kan ook iets bakken met veel suiker, roomboter enz. En daar een klein beetje van nemen. Het gaat om de hoeveelheid dat je eet. En dat je ervan geniet!

  Ben erg benieuwd naar de nieuwe recepten!

 5. Wilma schreef:

  Hoi Laura. Ik zou me niet verdiepen in de “gezondere alternatieven”. De discussie hierover is eindeloos. Kokosvet is bijvoorbeeld niet gezond maar door bepaalde goeroes wordt dat wel zo aangeprezen.
  Ik denk dat de beste manier is: geniet met mate van een lekker baksel, niet elke dag, geen grote hoeveelheden. Als je verder gezond eet is er niets aan de hand.,

  1. Laura schreef:

   Helemaal mee eens, ik las in Quest van de week inderdaad dat kokosolie/vet helemaal niet gezond is. Ik geef vooral een lijstje met alternatieven voor de mensen die dat wel moeten gebruiken ivm een allergie.

 6. Jade schreef:

  Hoi Laura,

  Leuk dat je je verdiept in een andere manier van bakken.

  Over geen eieren gebruiken heb ik een tip.

  Albert Heijn verkoopt Orgran no egg.
  Soms moet je wat meer gebruiken voor het zelfde resultaat.

  Ik heb onlangs no egg gebruikt in de suikervrij lemon curd. Ik had het in huis en mijn eieren waren op. De lemon curd smaakte nog steeds heel goed!

  Groetjes Jade

 7. Anna schreef:

  Hi Laura, wat een leuk artikel! Wist je dat je boter in allerlei cakes voor een gezondere variant ook vaak 1:1 kunt vervangen door magere kwark? Ik doe dat vaak met bananenbrood!

  1. Carla Aijtink schreef:

   top tip dankjewel Anna!

 8. Carla Aijtink schreef:

  Geweldige site, top tips. :+)

 9. Laura van der Linden schreef:

  Hoi Laura,
  Ik vraag mezelf nog af met wat voor “gewone” melk je sowieso het beste kunt bakken…volle/halfvolle/mager?
  Groetjes Laura?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik gebruik meestal halfvolle melk (want dat heb ik altijd wel in huis), maar soms is volle melk beter.

 10. Ria Waij schreef:

  Hallo,
  Ik ben allergisch voor banaan. Is hier een vervanger voor.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat hangt volledig af van het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *