Appel-kaneel kwark muffins

Gepost: 31 januari 2023 Laatst bewerkt: 9 februari 2024
Appel-kaneel kwark muffins
67

Op zoek naar een lekker tussendoortje? Zoek niet verder! Deze appel-kaneel kwark muffins zijn precies wat je nodig hebt.

Zelf appel-kaneel kwark muffins maken

Voor tussendoortjes probeer ik graag wat uit. Dit keer wilde ik kleine muffins op basis van kwark maken. Als smaak koos ik voor appel en kaneel, een van mijn favoriete smaakcombinaties waar ik in de koude maanden maar wat graag mee bak.

Omdat alleen kwark als basis je beslag erg dik maakt, heb ik ook nog halfvolle melk gebruikt. Dat maakte het beslag net even wat fijner om mee te werken.

Appel-kaneel kwarkmuffins-4a

Muffins met ahornsiroop

Ik besloot voor deze muffins geen kristalsuiker te willen gebruiken, en besloot daarom het flesje ahornsiroop erbij te pakken. Voor de duidelijkheid: dat is nog steeds suiker en niet per se een ‘gezonde’ keuze. Hoe dan ook zijn deze muffins wel meer verantwoord dan ik ze normaal maak. Zeker als je de grove kaneelsuiker bovenop achterwege zou laten 😉 .

Geen ahornsiroop in huis? Je kunt ook honing gebruiken of gewoon kristalsuiker. Ook in de hoeveelheid kun je variëren. Ik heb maar weinig siroop gebruikt, voeg gerust meer toe als je een zoetere muffins wilt hebben.

Het Basisbakboek 

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!  

Bestel hier!

Afbeelding

Tips voor kwark muffins

Gebruik siliconen vormpjes

Deze laten een stuk makkelijker los van je muffin, ik gebruik ze altijd als ik muffins als tussendoortje maak. Deze siliconen cupcakevormpjes kan ik aanraden.

Gebruik een bakvorm

Ook al zijn siliconenvormpjes steviger dan de papieren variant, ik blijf een bakvorm voor muffins een must vinden om te gebruiken.

Verpak per stuk

Tussendoortjes verpak ik altijd per stuk en bewaar ze dan in de vriezer. Zo heb ik altijd een voorraadje met lekkere zelfgemaakte tussendoortjes.

Appel-kaneel kwarkmuffins-1a

Meer tussendoortjes recepten

Bak jij ook graag tussendoortjes? Dan weet ik zeker dat je deze recepten ook erg lekker vindt:

Als je nog meer ideeën op wil doen voor het bakken van tussendoortjes, vind je deze overzichtelijk hier!

 

recept appel-kaneel muffins met kwark

Recept afdrukken

4.88 van 16 stemmen

Appel-kaneel kwark muffins

Een heerlijk tussendoortje! Deze appel-kaneel kwark muffins waren hier erg populair en de voorraad was snel verdwenen.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • Snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 275 gram magere kwark
  • 175 ml halfvolle melk
  • 2 eieren M
  • 60 gram zonnebloemolie
  • 50 gram ahornsiroop
  • 1 appel
  • Optioneel: grove kaneelsuiker

Instructies

  • In een kom doe je bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel. Roer door elkaar.
  • In een tweede kom doe je kwark, melk, eieren, zonnebloemolie en ahornsiroop. Klop met een garde door elkaar.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
  • Giet het kwarkmengsel bij de kom met droge ingrediënten en gebruik een spatel om er een beslag van te maken. Het is niet erg als er nog wat klontjes inzitten.
  • Voeg de appelblokjes toe en spatel deze gelijkmatig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Omdat het muffins zijn, mogen deze vormpjes best vol zitten. Ik vulde ze ongeveer tot een halve centimeter onder de rand.
  • Optioneel: strooi wat grove kaneelsuiker over de muffins heen.
  • Bak de muffins in 20-22 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze gaar en goudbruin zijn.
Tips

Grove kaneelsuiker kun je in sommige supermarkten vinden, maar het is ook te koop bij molens, delicatessenzaken en kook/bakwinkels.
Bewaren

Buiten de koelkast in een luchtdichte verpakking blijven de muffins 3-4 dagen goed. In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Hubertine schreef:

    Dit ziet er erg lekker uit, die wil ik maken voor ons vriendinnendag!
    Alleen een vraagje, kan je de zonnebloemolie vervangen door olijfolie?
    Ik gebruik nooit zonnebloemolie en als ik een fles koop kan ik dat na een jaar weer weggooien, dan ruikt ie ranzig 🙁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan alleen zul je het wel proeven, zonnebloemolie is neutraal en olijfolie heeft altijd een smaakje.

  2. Karin Zijlstra schreef:

    Hoi Laura,
    Mijn zoon moet voor biologie uitrekenen hoeveel kilocalorieën hij per dag moet binnen krijgen voor zijn gewicht.
    Weet jij ongeveer hoeveel kilocalorieën één appelkwark muffin bevat.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik helaas niet, maar kun je vast en zeker met tools/apps berekenen 🙂

  3. Karin Zijlstra schreef:

    Bedankt Laura.

  4. Mieke schreef:

    Zonder suiker of andere zoetstof, is dit niet echt lekker. Structuur is verder goed. Verder handig erbij te vermelden, dat men bij het gebruik van een muffin tray de boel invet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Invetten hoeft niet als je vormpjes gebruikt.

  5. Tamar schreef:

    Erg flauw en niet zoet. 2e batch gemaakt na de eerste test bake met meer kaneel en green sweets vanille.
    Dat is meer mijn smaak. Maar goed ik serveer de eerste gewoon met kaneelhoning en gebakken appel in ahornsiroop:-)

  6. Ninon schreef:

    Hai,
    Zou dit recept kunnen met Griekse yoghurt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar ik vermoed van wel.

  7. Lotte schreef:

    Helaas heel erg flauw van smaak. Ik heb cupcake vormpjes gebruikt, maar de muffins zijn er niet uit te krijgen. Helft blijft steken aan het papier, helaas geen succes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen. Heb je wellicht hele kleine theelepels gebruikt? Kwaliteit van de vormpjes kan nog weleens verschillen of je ze uit de vormpjes kunt krijgen.

  8. Tamar schreef:

    Hi Laura, ik had dezelfde ervaring(zie review hierboven). Er mist iets in het recept, misschien iets meer zoet (bv appel, kaneel of vanille ofzo). De textuur is heel lekker, ook na invriezen. Ze zijn eigenlijk perfect op het missende ingrediënt na. Nu eet je een beetje smakeloze muffin en dat is best jammer want zoals gezegd perfect. Ik ga ze nog een keer maken en her en der wat toevoegen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te weten! Laat me zeker weten hoe het gesmaakt heeft, altijd goed om te horen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *