Bak de koekbodem niet te lang
Hoe langer je de bodem bakt, hoe droger hij zal worden. Op het moment dat de bodem goudbruin is gekleurd, kun je de koekbodem uit de oven halen.
Voor wie dol is op chocolate chip cookies, karamel en chocolade. Zoek niet verder! Ik heb nog niet eerder zo lang over de titel van een recept nagedacht, maar dit chocolate chip cookie millionaire’s shortbread kreeg het voor elkaar.
Om je mee te nemen in mijn brein dat voor een dilemma stond: ik maakte millionaire’s shortbread (ik noem het ook wel caramel shortcake of caramel shortbread) en verving het stukje shortbread door chocolate chip cookies. Noem je het dan millionaire’s chocolate chip cookie? Of is dat vaag en niet handig omdat millionaire’s shortbread zo bekend is? Welk van deze termen moet je gebruiken en in welke volgorde ga je zet zetten?
Lang verhaal kort: al deze op elkaar lijkende termen bleven elkaar afwisselen en ik combineerde ze ook op alle mogelijke manieren met elkaar. Om uiteindelijk toch uit te komen op de term die ik als eerst bedacht. Zul je altijd zien.
Voor wie door de termen het baksel niet meer ziet: ik bakte een chocolate chip cookie deeg in een vierkante bakvorm en nadat deze koekbodem was afgekoeld, bedekte ik deze grote chocolate chip koek met een fantastisch lekkere laag karamel.
Nadat ook dit heerlijke goudbruine laagje was afgekoeld kon ik het afmaken met gesmolten chocolade. En ja, daarna moet je weer geduld hebben tot de chocolade hard is. Maar geloof mij: dat is het wachten meer dan waard!
De basis voor millionaire’s shortbread ligt in Schotland, maar inmiddels is deze karamelkoek over de hele wereld bekend. Waar de naam vandaan komt? Milionaire’s shortbread is een luxe “rijke” versie van gewoon shortbread door de toevoeging van karamel en chocolade. Vandaar de toevoeging “millionaire’s”.
Hoe langer je de bodem bakt, hoe droger hij zal worden. Op het moment dat de bodem goudbruin is gekleurd, kun je de koekbodem uit de oven halen.
Voor het beste resultaat blijf je continue roeren in de karamel. Houd er rekening mee dat de karamel tijdens het afkoelen nog zal indikken, haal de pan dus op tijd van het vuur.
Zo krijg je het beste resultaat. De chocolade is dan knapperig, glimt mooi en maakt jouw karamel koekrepen helemaal af. Hier lees je hoe ik mijn chocolade tempereer zonder thermometer.
Zo snijd je strakke stukken om te serveren. Houd je mes onder de hete kraan en maak het na ieder gebruik schoon en warm indien nodig opnieuw op onder de kraan. Je zult zien dat je de koek zo mooi en strak kunt aansnijden.
Je maakt mij altijd gelukkig met chocolate chip cookies volgens mijn basisrecept, maar van originele variaties met dit recept word ik ook erg blij. Mijn favorieten die je niet wilt missen:
Heb jij dit chocolate chip cookie millionaire’s shortbread recept gemaakt? Dat vind ik leuk om te zien! Deel je foto op Instagram en vergeet @laurasbakery niet te taggen.
Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hallo Laura,
Ik heb een vraagje over de bodem. Je gebruikt baking soda, nou heb ik begrepen dat je voor de werking van baking soda een zuur ingrediënt moet toevoegen, dat zie ik echter niet in jouw lijstje.
Klopt dit of heb ik iets verkeerd begrepen?
Hier lees je alle ingrediënten terug die werken met baking soda: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/
Dank je wel, duidelijk lijstje.
Hoi Laura,
Kun je de karamel ook vervangen voor dulce de leche of is dat niet de bedoeling? Ik had daar namelijk nog een blikje van staan.
Groetjes vera
Dat geeft niet helemaal dezelfde soort stevige karamel (blijft smeerbaar)
In het recept staat chocolate chips. Die heb ik gekocht van DrOetker (chocoladedruppels). Is dat juist of hadden het chocolate chip cookies moeten zijn??
Chocolate chips is het Engelse woord voor chocolade druppels, het klopt dus helemaal wat je in huis hebt gehaald. Gewoon een reep chocolade in stukjes hakken werkt ook prima trouwens.
Ha… deze gaan we nu eens proberen, maar ik wil een hele bakplaat 😉
Ik heb je stukje gelezen over baktijd aanpassen, maar als ik de hoeveelheden heb omgerekend voor de plaat, dan wordt de koek niet echt hoger of lager of zo… is de baktijd dan ook langer of kun je dan gewoon zelfde tijd aanhouden?
Dat staat uitgebreid uitgelegd in dat artikel 🙂
ik kan niet vinden in het artikel wat je nodig hebt waar staat dat?
groetjes Amy
11 jaar
Dat vind je bijna helemaal onderaan.
oja dankuwel
Hoi Laura, is jouw gecondenseerde melk gezoet of ongezoet? Grtjs
Ik gebruik gezoete gecondenseerde melk.
Kan je het deeg ook in de koelkast zetten om af te koelen?
Wat bedoel je precies? Het deeg laat je in de koelkast rusten zoals bij stap 2 staat.