Chocolate chip cookie millionaire’s shortbread

Gepost: 1 november 2022 Laatst bewerkt: 11 mei 2024
Chocolate chip cookie millionaire’s shortbread

Voor wie dol is op chocolate chip cookies, karamel en chocolade. Zoek niet verder! Ik heb nog niet eerder zo lang over de titel van een recept nagedacht, maar dit chocolate chip cookie millionaire’s shortbread kreeg het voor elkaar.

Om je mee te nemen in mijn brein dat voor een dilemma stond: ik maakte millionaire’s shortbread (ik noem het ook wel caramel shortcake of caramel shortbread) en verving het stukje shortbread door chocolate chip cookies. Noem je het dan millionaire’s chocolate chip cookie? Of is dat vaag en niet handig omdat millionaire’s shortbread zo bekend is? Welk van deze termen moet je gebruiken en in welke volgorde ga je zet zetten?

Lang verhaal kort: al deze op elkaar lijkende termen bleven elkaar afwisselen en ik combineerde ze ook op alle mogelijke manieren met elkaar. Om uiteindelijk toch uit te komen op de term die ik als eerst bedacht. Zul je altijd zien.

Chocolate chip cookie millionaire's shortbread-3a

Wat is chocolate chip cookie millionaire’s shortbread?

Voor wie door de termen het baksel niet meer ziet: ik bakte een chocolate chip cookie deeg in een vierkante bakvorm en nadat deze koekbodem was afgekoeld, bedekte ik deze grote chocolate chip koek met een fantastisch lekkere laag karamel.

Nadat ook dit heerlijke goudbruine laagje was afgekoeld kon ik het afmaken met gesmolten chocolade. En ja, daarna moet je weer geduld hebben tot de chocolade hard is. Maar geloof mij: dat is het wachten meer dan waard!

Waar komt de naam millionaire’s shortbread vandaan?

De basis voor millionaire’s shortbread ligt in Schotland, maar inmiddels is deze karamelkoek over de hele wereld bekend. Waar de naam vandaan komt? Milionaire’s shortbread is een luxe “rijke” versie van gewoon shortbread door de toevoeging van karamel en chocolade. Vandaar de toevoeging “millionaire’s”.

chocolate chip cookies met karamel en chocolade

chocolate rocks ter decoratie

Tips voor de lekkerste chocolate chip cookie millionaire’s shortbread

Bak de koekbodem niet te lang

Hoe langer je de bodem bakt, hoe droger hij zal worden. Op het moment dat de bodem goudbruin is gekleurd, kun je de koekbodem uit de oven halen.

Blijf goed en niet te lang roeren in de karamel

Voor het beste resultaat blijf je continue roeren in de karamel. Houd er rekening mee dat de karamel tijdens het afkoelen nog zal indikken, haal de pan dus op tijd van het vuur.

Tempereer de chocolade

Zo krijg je het beste resultaat. De chocolade is dan knapperig, glimt mooi en maakt jouw karamel koekrepen helemaal af. Hier lees je hoe ik mijn chocolade tempereer zonder thermometer.

Gebruik een scherp en heet mes

Zo snijd je strakke stukken om te serveren. Houd je mes onder de hete kraan en maak het na ieder gebruik schoon en warm indien nodig opnieuw op onder de kraan. Je zult zien dat je de koek zo mooi en strak kunt aansnijden.

Originele chocolate chip cookie recepten

Je maakt mij altijd gelukkig met chocolate chip cookies volgens mijn basisrecept, maar van originele variaties met dit recept word ik ook erg blij. Mijn favorieten die je niet wilt missen:

 

Heb jij dit chocolate chip cookie millionaire’s shortbread recept gemaakt? Dat vind ik leuk om te zien! Deel je foto op Instagram en vergeet @laurasbakery niet te taggen.

Het Basisbakboek 

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

 

chocolate chip koek met karamel en chocolade

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 20 stemmen

Chocolate chip cookie millionaire’s shortbread

Combineer chocolate chip cookies met karamel en nog meer chocolade voor dit fantastisch lekkere resultaat waar je niet vanaf kunt blijven.
Porties: 16 stuks
voor een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei M
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • Snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips

Karamel

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk 397 gram
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker

Chocolade

  • 200 gram melkchocolade
  • Decoratie naar keuze optioneel

Instructies

Koekbodem

  • Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra het bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de met bakpapier beklede bakvorm en druk stevig aan.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 22-25 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen in de vorm.

Karamel

  • Smelt de boter in een pannetje. Voeg de gecondenseerde melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost.
  • Zet dan het vuur iets hoger en blijf roeren met een spatel of garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren.
  • De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Houd er rekening mee dat de karamel nog verder zal indikken tijdens het afkoelen. Ik stop met roeren zodra de karamel een soort net te zachte spread is. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Laat de karamel afkoelen.

Chocolade

  • Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Haal daarna de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Blijf rustig roeren tot alle chocolade is gesmolten.
  • Giet de chocolade op de laag karamel en verspreid gelijkmatig in de vorm. Maak het af met decoratie naar keuze (of laat dit achterwege). Ik gebruikte ‘chocolate rocks’, maar je zou ook een reep chocolade in kleine stukjes kunnen hakken of chocolate chips gebruiken.
Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast blijven deze repen zeker een week goed.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Patricia schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb een vraagje over de bodem. Je gebruikt baking soda, nou heb ik begrepen dat je voor de werking van baking soda een zuur ingrediënt moet toevoegen, dat zie ik echter niet in jouw lijstje.
    Klopt dit of heb ik iets verkeerd begrepen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je alle ingrediënten terug die werken met baking soda: https://www.laurasbakery.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  2. Patricia schreef:

    Dank je wel, duidelijk lijstje.

  3. Vera schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je de karamel ook vervangen voor dulce de leche of is dat niet de bedoeling? Ik had daar namelijk nog een blikje van staan.

    Groetjes vera

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft niet helemaal dezelfde soort stevige karamel (blijft smeerbaar)

  4. Jenny schreef:

    In het recept staat chocolate chips. Die heb ik gekocht van DrOetker (chocoladedruppels). Is dat juist of hadden het chocolate chip cookies moeten zijn??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Chocolate chips is het Engelse woord voor chocolade druppels, het klopt dus helemaal wat je in huis hebt gehaald. Gewoon een reep chocolade in stukjes hakken werkt ook prima trouwens.

  5. Fenneke schreef:

    Ha… deze gaan we nu eens proberen, maar ik wil een hele bakplaat 😉
    Ik heb je stukje gelezen over baktijd aanpassen, maar als ik de hoeveelheden heb omgerekend voor de plaat, dan wordt de koek niet echt hoger of lager of zo… is de baktijd dan ook langer of kun je dan gewoon zelfde tijd aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat staat uitgebreid uitgelegd in dat artikel 🙂

  6. Amy schreef:

    ik kan niet vinden in het artikel wat je nodig hebt waar staat dat?

    groetjes Amy
    11 jaar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat vind je bijna helemaal onderaan.

  7. Amy schreef:

    oja dankuwel

  8. Karen schreef:

    Hoi Laura, is jouw gecondenseerde melk gezoet of ongezoet? Grtjs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik gezoete gecondenseerde melk.

  9. Floor schreef:

    Kan je het deeg ook in de koelkast zetten om af te koelen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je precies? Het deeg laat je in de koelkast rusten zoals bij stap 2 staat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept