Appel-havermout ontbijt uit de oven

10 januari 2021
Appel-havermout ontbijt uit de oven
133

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit de oven een mooi (en vooral lekker) voorbeeld van. Het is eigenlijk net alsof je een warm appeltaart ontbijt aan het eten bent, maar dan wel een stuk gezonder natuurlijk. Als vervanging van de slagroom die nou eenmaal niet weg te denken is van een punt appeltaart, kun je er een lekkere schep Griekse yoghurt bij eten.

Misschien vind je deze ontbijtrecepten met havermout ook wel wat:

Appel-havermout ontbijt uit de oven

De gezonde havermoutpap-variant van appeltaart, daar doet dit appel-havermout ontbijt uit de oven mij aan denken. Lekker met een schep Griekse yoghurt!
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • 40 gram havermout
  • 150 ml melk
  • 1 appel geraspt
  • 0,5 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • 1 el rozijnen geweld

Instructies

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en doe in een vuurvast kommetje of eenpersoons ovenschaal.
  • Bak het appel-kaneel havermoutje in 15 minuten af op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer eventueel met een eetlepel Griekse yoghurt.
Tips

De rozijnen kun je ook weglaten. Vervang de appel eens door peer of voeg wat stukjes pecannoot toe.

Bewaren

Eenmaal afgebakken meteen opeten, maar prima voor 2 dagen voor te bereiden. Maak dan een dubbele portie, bewaar de andere portie in de koelkast en bak de volgende ochtend pas af.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Ellonie schreef:

    Wat een leuk recept!! Die ga ik zeker proberen!
    Zou je hem ook kunnen maken met bijvoorbeeld amandelmelk?

    1. Daisy schreef:

      Ik heb hem net gemaakt met sojamelk, wat echt heel lekker is. Amandelmelk kan ongetwijfeld ook!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten, kan in principe met elke soort plantaardige melk: havermelk, kokosmelk, sojamelk, amandelmelk.

  2. Heike schreef:

    Heb het net gemaakt…en het is heerlijk. Dit wordt echt mijn favoriet ontbijt, snel gemaakt en het lijkt idd net appeltaart

  3. Hannah schreef:

    Op de foto ziet de havermout er krokant uit. Als ik het maakte was dst niet zo. Hoe kan ik er toch voor zorgen dat de bovenkant krokant is?

    1. Margo schreef:

      Ik heb hem nog even onder de grill gezet 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

      Krokant wordt het zeker niet. Dan zou je minder melk en meer suiker toe moeten voegen.

  4. Sylvia schreef:

    Met havermelk en op 175 in een heteluchtoven, dan is die in 15 minuten nog lang niet klaar 😊 tips? 😃

    1. Sylvia schreef:

      Het is heel klef gebleven, zelfs na een uur in de oven 😄

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik weet niet helemaal wat je ervan verwachtte, maar het komt ook niet als een krokant taartje uit de oven. Het is een soort haverpap deluxe uit de oven in appeltaartsmaak ;). Als het echt te klef was dan heb je misschien een hele grote appel gebruikt?

  5. Suzan schreef:

    Heerlijk! Vanmorgen gelijk gemaakt na ons rondje hardlopen. We hebben het met amandelmelk gemaakt, stukjes walnoten en wat kokos vlokken toegevoegd.

    1. Mireille schreef:

      Ik had geen appels in huis, dus heb het gemaakt met een geprakte banaan, pecannoten en blauwe bessen. Toen 15 minuten in m’n Ninja Foodie op bake stand… Was echt genieten!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oeh, dat is absoluut ook een heerlijke combinatie Mireille!

  6. Kathleen schreef:

    Hij staat in de oven! Hier voor de lunch, ben benieuwd wat de kinderen ervan vinden!

  7. Silke schreef:

    Moet de appel geraspt worden? Of kan ik hem ook gewoon in stukjes snijden? Ziet er wel heerlijk uit!

    1. Suzan schreef:

      Kan ook maar dan zal je meer moeten kauwen 😉.

    2. Karin schreef:

      Net gemaakt, wow dit is echt 😋.
      Heb hem gemaakt in de airfryer 175gr en dan 10 min. Heerlijk en voor herhaling vatbaar.

  8. Silke schreef:

    Moet de appel geraspt worden? Of kan ik hem ook gewoon in stukjes snijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk vind ik geraspt het lekkerste resultaat geven, maar de appel fijn snijden kan ook.

  9. Mieke schreef:

    Wat voor havermout wordt er gebruikt? Vlokken, grof of fijn?

    1. Henny schreef:

      Hoeveel cal is het recpept

    2. Liesan Verstijnen schreef:

      Gebruik de vlokken. In de papieren zak van de Aldi of AH of Coop ( deze zitten bij in de buurt) voor € 0.50 . Gezellig in een weckfles op je aanrecht.

    3. Laura's Bakery schreef:

      Havermout zoals hier omschreven: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-havermout/
      Fijnere vlokken zijn dat, die nemen het vocht het beste op.

  10. Charlotte schreef:

    Zowel gisteren als vandaag gegeten als lunch, echt heerlijk! Top!

  11. M schreef:

    Bij mij werd het ook niet krokant, misschien de volgende keer minder melk erin doen? De smaak was wel goed!

    1. Iris schreef:

      Het is ook havermoutPAP he? 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het is ook geen recept dat krokant hoort te worden.

  12. Iris schreef:

    Het was lekker! Leuk weer eens een variant te hebben op mijn meestal standaard havermout. Dank je!

  13. Ariette schreef:

    Ik vond het leuk te proberen maar ik had er meer van verwacht. Vond het wat te flauw van smaak en vind zoeter lekkerder 😋 én veel meer rozijnen bv😉

  14. C schreef:

    Heerlijk recept! Echt super fijn om het van te voren al klaar te kunnen maken, geen geroer meer in een pannetje smorgens. Het was voor mij wat te zoet, dus ik laat de honing weg de volgende keer.

    1. Karin schreef:

      Wat vreemd dat het niet warm is, ik heb de airfryer gebruikt en die geeft hete lucht. Dit was na 10 min heerlijk warm.

  15. C schreef:

    Vraagje: Waarom moet dit recept met onder en bovenwarmte en niet met hete lucht? (Eigenlijk algemene vraag, ook voor andere recepten)

    Mijn pap is met 15 min nog niet warm genoeg, of kan dat komen doordat ik er 2 porties tegelijk in heb zitten?

    Ik heb er vandaag plakjes banaan bij in gegooid, ben benieuwd hoe dat zal smaken straks 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bak altijd op onder-bovenwarmte en vind dat het meest prettig werken (met het beste resultaat). Heb je een dubbele portie gemaakt in een grotere vorm? Dan zou het wat langer nodig kunnen hebben inderdaad. Was de oven wel voorverwarmd?

      1. C schreef:

        Inderdaad dubbele portie in grotere vorm. Wel goed voorverwarmd. Met 5 min erbij was ie warm genoeg, lekker warm om meteen te kunnen eten maar niet heet, gewoon warm.
        De banaan er door was ook heerlijk!

  16. Mirella schreef:

    Heel erg lekker. Dit recept ga ik erin houden!

  17. Jolanda schreef:

    Welke appelsoort gebruik je? Ik had Jonagold, maar vond deze erg zurig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *