Honeycomb chocoladetaart

Gepost: 6 april 2019 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Honeycomb chocoladetaart
209

Ik kan natuurlijk niet zelf een lading honeycomb maken zonder het daarna te gebruiken in een ander recept. Het basisrecept deelde ik gisteren al met jullie, vandaag laat ik zien hoe je er deze heerlijke honeycomb chocoladetaart van kunt maken. Dat het goed combineert met chocolade wist ik al, daarom besloot ik een lekkere chocoladetaart als basis te nemen. Dat combineerde ik met een eenvoudige vanille botercrème en de honeycomb zelf. De botercrème bracht ik nog op smaak met een beetje honing, dat blijkt echt heerlijk te zijn en past bovendien ook nog eens heel erg goed bij de honeycomb. De grote plak honeycomb brak ik in stukken, prachtig om een taart mee te decoreren, maar ook heel lekker om te gebruiken in de vulling. Je raadt het al, precies wat ik deed. Ik deel het recept met jullie zodat je zelf aan de slag kunt gaan! Hopelijk vinden jullie het net zo lekker als ik.

BAKTIP: Dit spektakelstuk verdient wat mij betreft een mooi taartplateau om op gepresenteerd te worden. Wat dacht je van deze chique glazen taartplateau of een stoere houten variant?

honeycomb-chocoladetaart-1a

Honeycomb chocoladetaart topping

Chocoladetaart honeycomb

 

Honeycomb chocolade laagjestaart

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Honeycomb chocoladetaart

Honeycomb combineert goed met chocolade. Deze zeer aantrekkelijke honeycomb chocoladetaart is ook ontzettend lekker!
15 cm vorm en voor 12-16 personen

Ingrediënten

Voor de cake

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 230 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacao
  • snuf zout

Voor de vulling en afwerking

Instructies

  • Begin met het bereiden van de honeycomb als je dit nog niet gedaan hebt. Volg hiervoor dit recept.
  • Vet drie ronde bakpannen of springvormen van 15 cm in doorsnede in en leg een stuk bakpapier op de bodems.
  • Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en mix tussendoor tot ieder ei is opgenomen.
  • Voeg meel, cacao en het zout toe en mix tot er geen meel meer zichtbaar is. Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie vormen.
  • Bak de cakes in 25 minuten gaar een voorverwarmde oven van 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak ondertussen de botercrème volgens recept. Het enige dat je nog extra doet, is het toevoegen van de honing. Die honing voeg je helemaal op het eind toe, mix tot het volledig is opgenomen.

Afwerking

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de honeycomb chocoladetaart gaan stapelen. Leg de eerste cake op een plat bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Verkruimel hier een mengsel van kleine en grove stukjes honeycomb over. Leg de tweede laag cake hier bovenop en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème en honeycomb aan. Eindig met de laatste cake en zorg dat je de platte onderkant als bovenkant neemt.
  • Smeer de taart volledig af met botercrème. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren. In dit artikel geef ik je daar tips voor. Voor de zijkanten koos ik voor een heel dun laagje crème, zodat de verschillende lagen cake nog goed zichtbaar zijn.
  • Doe de resterende botercrème in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit allemaal toefjes op de bovenkant van de taart. Steek hier een aantal grote brokken honeycomb in. Verkruimel nog wat kleine stukjes over de rest van de bovenkant om het af te maken.

Tips

  • Bewaren: Afgedekt op een koele, maar droge plek kun je de chocoladetaart 3-4 dagen bewaren. Let er wel op dat de honeycomb zacht zal worden door het vocht van de botercrème. Bewaar ‘m dus als het kan in zijn volledigheid zonder de decoratie en decoreer vlak voor serveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Linda schreef:

    Ik geloof dat de receptbeschrijving niet compleet is ?

    1. Alissa schreef:

      Volgens mij ook niet, de botercrème-beschrijving is niet volledig.

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat is inmiddels aangepast 🙂

  2. Marja schreef:

    Hoi Laura,
    Het ziet er zalig uit, maar ik heb nog nooit honeycomb gemaakt. Is dat een langdurig klusje of valt het mee? Ik kan namelijk niet echt lang staan bij het fornuis, nou ja kookplaat eigenlijk. Ik kook op inductie warmte. Ideaal trouwens.
    En ook heb ik geen 3 bakpannen of springvormen van 15 cm. De enige maat waar ik er 3 van heb is 20 cm. En om nou 3x achter elkaar een taartje te bakken… want van alle kleinere maten heb ik er maar 1, behalve 10 cm daar heb ik er 2 van. Hoe los ik dit het beste op? Twee van 20 cm of zo? Haal ik dat eruit, uit het recept bedoel ik?
    Veel vragen, ik weet het. Sorry daarvoor, maar ik wil het zoooooo graag maken…..
    In elk geval bedankt voor het lezen van mijn verhaal.
    Tot een volgende keer en hartelijke groetjes.
    Een heel fijn weekend gewenst.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is heel eenvoudig, kijk maar eens bij het recept voor honeycomb. En verder kun je het recept omrekenen naar 20cm, of dus gewoon 3 losse cakes bakken (ze hoeven niet zo heel erg lang in de oven).

      1. Marja schreef:

        Hoi Laura,
        Dank je wel voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik ga het zeker proberen om honeycomb te maken en ook de taart natuurlijk! Ik bedenk nog even wat ik zal doen. Twee keer 20 of toch 3x 15 cm? Ik weet het nog niet. Maar een ding weet ik wel….het zal heeeeeerlijk smaken! Daarvan ben ik overtuigd.
        Tot een volgende keer en geniet van het zonnetje nu hij er is.
        Hartelijke groetjes.

  3. Diede schreef:

    Hoi Laura,
    Weet je zeker dat de 25 minuten bij 160 graden boven- en onderwarmte correct is?
    Ik heb een Bosch serie 8 oven, deze voorverwarmd op 160 graden boven- en onderwarmte. Het beslag in 3 gelijke delen verdeeld op gewicht en nu staat het 1e deel in een 15 cm pan in de oven. Maar zelfs met 30 minuten is de cake nog niet gaar.
    Groetjes, Diede

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het in dezelfde oven gemaakt en hier was hij echt gaar hoor na die tijd. Zelfs met alledrie tegelijk in de oven. Uiteindelijk verschilt iedere oven alsnog, dus gewoon bakken tot hij gaar is. De bakvorm zelf kan ook nog invloed hebben.

  4. Stefanie schreef:

    Persoonlijk vind ik de taart iets te zoet… De cake, botercreme en honeycomb op zich zijn allemaal heerlijk, maar samen vind ik het net iets te zoet. De chocoladetaart is wel echt heerlijk wow!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is inderdaad wel een zoete taart, daar ontkom je niet aan met honeycomb. Eventueel kun je een volgende keer iets minder suiker in de taart en botercrème toevoegen (niet teveel, want dan verandert de structuur van het eindresultaat)?

  5. Daph schreef:

    Hoi Laura! Hoe hoog is deze taart ongeveer wanneer je ‘m maakt in de 15cm vorm? Ik wil de taart in een 18cm vorm maken, maar de taart zelf (zonder decoraties) mag niet hoger zijn dan +- 12 cm. Dus ik zat te denken om dit zelfde recept in de 18 cm vorm te doen en dan de baktijd aan te passen waar nodig.

    Ik hoor graag je advies!

    1. Laura Kieft schreef:

      Pfoe, dat weet ik eigenlijk niet meer, maar ik gok ook ongeveer 15 cm. Zou dan inderdaad in een 18 cm bakken met de 15 cm hoeveelheden. Hopelijk wordt hij dan niet té dun.

  6. Stefanie schreef:

    Ik heb de taart voor de tweede keer gemaakt en was er deze keer enorm fan van! Ik heb minder suiker in de taart en de buttercream gedaan en heb ook wat citroensap tussen de lagen gedaan. Heb er zeer veel complimentjes van gekregen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed zeg! Hoeveel suiker heb je verminderd?

      1. Stefanie schreef:

        In de taart en de botercreme ongeveer 80gram minder suiker

  7. Aya schreef:

    Hoi Laura! Ik wil deze taart graag gaan maken maar ipv 3 lagen wil ik 2 lagen doen, zal ik de ingrediënten dan gewoon allemaal halveren? En ik heb maar een 15cm bakvorm moet ik de rest van het beslag dan gewoon even in de koelkast bewaren?

    Ik hoor graag terug!

  8. Gwen schreef:

    Hoi Laura! Vandaag wil ik de cake maken en bij de ingrediënten staat 230gram zelfrijzend bakmeel die niet in het recept staan. Klopt dit? Of moet het toch nog ergens toegevoegd worden? Ik hoor graag snel van je terug en alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Scherp, in het recept stond ‘bloem’, maar dat moest het meel zijn. Het staat nu helemaal correct!

  9. Jan schreef:

    Is de onderwarmte per se nodig? wil het graag weten omdat mijn magnetron geen onderwarmte heeft:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja anders kun je een cake niet goed gaar bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *