Uitgelicht: Alles wat je wilt weten over vanille

Gepost: 5 juni 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
2
vanille

Regelmatig krijg ik de vraag of je ook vanille-aroma kunt gebruiken in plaats van de extract die in het recept staat en wat het verschil nu eigenlijk is. Ik dacht daarom dat het wel leuk was om een post te maken met meer informatie over dit veelgebruikte product. Dit artikel is wat uitgebreider geworden dan alleen de verschillen, want ik kwam een hoop interessante informatie tegen! Ik had mij eigenlijk nog nooit afgevraagd hoe vanille nu eigenlijk wordt gemaakt, er ging dus een wereld voor mij open. Ik deel graag met jullie wat ik van mijn rondje Google allemaal heb geleerd.

vanille

Vanille is een smaakstof die afkomstig is van de vruchten van de klimorchidee ‘vanilla’. Die plant zie je op bovenstaande foto. Oorspronkelijk komt deze plant uit Mexico, tegenwoordig vind je ze overal tussen de keerkringen. Madagascar is de grootste vanille producent van de wereld. De peulen die aan de planten hangen gaan pas groeien nadat ze bestoven worden. In Mexico wordt dit gedaan door een bijensoort die alleen in dat land leeft. Om ook in andere landen de planten te kunnen verbouwen bestuiven ze deze met de hand, omdat de bijen hier niet kunnen overleven. Pas na bestuiving kunnen de peulen aan de planten groeien.

Deze peulen worden onrijp geplukt en verhit. Dit verhitten is om het groeiproces te stoppen. Daarna worden de peulen langzaam gedroogd. Pas dan krijgen ze hun geur en smaak en zien ze eruit als het voor ons bekende kleverige vanillestokje. Op onderstaande foto kun je duidelijk zien hoe de peulen veranderen in vanillestokjes. Hier gaat veel tijd in zitten, ongeveer een half jaar.

De boeren op de vanilleplantages hebben het er maar druk mee. Per jaar zijn ze 260 dagen in de weer om 1 hectare met vanilleplanten bij te kunnen houden. De peulen moeten na het plukken minimaal 6 maanden drogen voordat ze vervoerd kunnen worden. Dit maakt vanille één van de meest arbeidsintensieve gewassen ter wereld, daardoor is het ook een duur product. Zó waardevol dat het zelfs gestolen wordt van de plantages. Gevolg daarvan is dat boeren hun gewassen eerder gaan oogsten om de dieven als het ware voor te zijn. Dit gaat alleen wel ten koste van de kwaliteit.

vanille

Een ander gevolg van de dure prijs is dat bedrijven die vanille gebruiken op zoek gaan naar alternatieven. Ze gebruiken dan goedkope synthetische alternatieven. Rond 1985 stortte de economie op Madagascar in, het gebruik van vanille liep terug met meer dan de helft. Coca-Cola introduceerde toen namelijk een nieuwe cola met synthetische vanille. De economie krabbelde weer omhoog toen deze cola uit het assortiment werd gehaald.

Wanneer je in de supermarkt staat zul je meestal flesjes met vanille aroma of essence zien staan, dit zijn kunstmatige smaakstoffen. Als je een smaakstof van echte vanille wilt moet je op zoek gaan naar het extract, dit is een geheel natuurlijk product. Naast het verschil in kunstmatig en natuurlijk verschillen deze producten ook in sterkte. Vanille essence en aroma wordt met druppels gebruikt, het extract wordt met theelepels gebruikt.

Zelf kun je ook makkelijk vanille extract maken. Je neemt dan een flesje met wodka waar je vanillestokjes in doet. De aroma trekt in de wodka en na enkele weken heb je zelfgemaakte vanille extract. Ook vanillesuiker kun je zelf maken. Dan neem je een pot suiker waaraan je vanillestokjes toevoegt.

vanille

Het stukje over de verschillen is uiteindelijk maar kort, het maken van vanille neemt meer ruimte in beslag. Wisten jullie hoe vanille wordt gemaakt?

Ik schreef ook nog een aantal andere leuke interessante artikelen over vanille:

Deze bronnen heb ik gebruikt voor de tekst en foto’s: 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

 1. Kimberly schreef:

  Dit wist ik allemaal nog niet, echt leuk om te lezen! Ik heb zelf wel al een keer vanille suiker gemaakt, ruikt echt heerlijk!

 2. Rebecca schreef:

  Leuk artikel Laura 🙂

 3. Sunnysandra schreef:

  leuk stukje, ben weer wat wijzer geworden.

 4. Jacky schreef:

  Ik laat altijd een flinke zak met vanillestokjes meenemen uit Indonesië. Meteen leuke flesjes van Xenos vullen met wodka en af en toe schudden. Heb al veel vriendinnen en familie blij kunnen maken.

 5. Bedankt voor het antwoorden, ik had die vraag ook gesteld. In het recept voor de truffels heb ik bam de aroma ook 1 theelepel gebruikt. Gelukkig wel goed 🙂 volgende keer eens proberen met extract

 6. Chantal schreef:

  Waar kun je de betere kwaliteit dan in de winkel vanille stokjes kopen?

  En waar koop je een goedkope fles Wodka?

  Hoeveel vanillestokjes doe je in een fles van 1 liter?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De precieze verhouding ken ik (nog) niet, maar als je even op internet zoekt kom je genoeg recepten tegen. Wodka koop je gewoon in de supermarkt en goede vanillestokjes haal je bij een delicatesse zaak, toko of online.

   1. Chantal schreef:

    Dankjewel

    Ik zal eens bij de toko kijken

 7. Brigitte schreef:

  Leuk artikel Laura, kleine aanvulling misschien (zie hierboven een vraag staan)

  Wodka koop je volgens mij alleen bij een slijter hoor, want echte wodka heeft een alcoholpercentage tussen 35% en 70% en dat mag niet in een supermarkt verkocht worden. De Smirnoff Ice vodka die je in de supermarkt koopt is een variant met een alcoholpercentage van 4-5 %. Doch om een vanille extract te maken van de stokjes heb je wel drank, wodka of rum kan ook – met het hoge alcoholpercentage nodig.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bedankt voor de aanvulling. Ik ben niet zo’n drinker en heb er echt nog nooit over nagedacht dat wodka met een hoog percentage niet in de supermarkt ligt, goed om te weten! Dankjewel 🙂

 8. Samantha schreef:

  Ik heb pasgeleden zitten zoeken naar himalaya zout en ging eens verder kijken op http://www.pit-pit.com en ook daar hebben ze vanille stokjes. De meeste supermarkten verkopen de stokjes gebogen, bij de jumbo in bergen op zoom vond ik stokjes in een buisje, vond ik wel handig 🙂

 9. Maureen schreef:

  Leuk artikel en interessant om te weten! Nu vroeg ik me af hoe zit het dan met vanillepoeder? Dat zie ik ook wel is terug komen in recepten maar niet in de supermarkt, wat is dat dan voor product? Dat heeft niet de heerlijke zoete geur van vanillesuiker, is vanillepoeder minder bewerkt?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen, ik heb zelf geen ervaring met vanillepoeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *