Meest gezochte baktips

Gepost: 1 augustus 2017 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
2

Met Lian had ik het laatst over de meest gezochte baktips op mijn tweede blog Handige Baktips. Ik noemde er een aantal waarvan ik dacht dat die het meest opgezocht zouden worden, op basis van de vragen die ik veel krijg. Maar helemaal zeker weten deed ik het niet. Lian sprak ook haar vermoedens uit en zo kwamen we op een top 5 waarvan wij dachten dat die berichten het meest gelezen zouden zijn. Daarna doken we uiteraard in de statistieken van Handige Baktips om te checken of we het goed hadden. Deels wel, maar er zaten toch ook nog wel wat verrassingen tussen. Ik zal het je laten zien!

Wat denken wij?

Laten we beginnen met het lijstje onderwerpen zoals wij zelf denken dat de top 5 eruit zal zien. Erachter zet ik linkjes naar de artikelen die hierover gaan.

 1. Bloem vs. zelfrijzend bakmeel (artikel)
 2. Baking soda vs bakpoeder (artikel)
 3. Omrekenen formaat bakvorm/temperaturen (artikel formaat en artikel temperaturen)
 4. Vervangen van ingrediënten (artikelen)
 5. Bewaren van baksels (artikelen)

De meeste vragen die we krijgen gaan over bovenstaande onderwerpen. We waren uiteraard heel erg benieuwd of je dit ook terug zou zien in de best bekeken artikelen op Handige Baktips, of dat er toch andere onderwerpen tussen zouden zitten.

Meest gezochte baktips

 1. Bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel (artikel)
 2. Bladerdeeghapjes bewaren (artikel)
 3. Droog of plakkerig deeg werkbaar maken (artikel)
 4. Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht? (artikel)
 5. Recept omrekenen naar een grotere of kleinere bakvorm (artikel)

Ha, nummer 1 bleek een schot in de roos te zijn, die ging inderdaad over bloem en zelfrijzend bakmeel. Daarna gingen we redelijk de mist in. Bewaren algemeen hadden we op de laatste plek verwacht, maar de bladerdeeghapjes blijken populair als het om dit onderwerp gaat.

Wat we niet verwacht hadden, is het werkbaar maken van droog of plakkerig deeg op nummer 3. Het soort oven blijkt ook veel van jullie bezig te houden, dit hadden we ook niet helemaal verwacht. Het laatste punt kom gelukkig wel weer overeen, alleen is het iets minder populair dan we dachten: het omrekenen van een recept.

Lijken de lijstjes een beetje op de bakvragen waar jij naar op zoek zou gaan? Of heb jij juist hele andere dilemma’s in de zoete keuken? Mocht je nog meer willen lezen over bepaalde onderwerpen of vraagstukken op het gebied van bakken (en dit staat nog niet op Handige Baktips), laat het ons dan vooral weten! We zitten altijd boordevol inspiratie, maar willen ook graag weten wat jullie bezighoudt en waar jullie over willen lezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Herman van Prooye schreef:

  Het rijzen bij brood blijft voor mij het grootste probleem:
  1. Invloed op de bakkersformule bij de verschillende meel- en bloemsoorten
  2. Temperaturen van het deeg en bij het rijzen van de verschillende meel- en bloemsoorten
  3. Voorrijs- en hoofdrijstijden bij de verschillende meel- en bloemsoorten

  Ik gebruik zowel eigen gemaakte desem (rogge, 7 dagen, 100% hydratie) als instant gist. Als bloem gebruik ik uitsluitend Zeeuwse tarwebloem van de molen en voor meel afwisselend spelt, volkoren tarwe, maïs of rogge, ook allen van de molen.

 2. Ton van Dishoeck schreef:

  Zeeuwse bloem heeft veel minder Gluten dan tarwebloem,roggebloem,idem en mais en volkoren zijn ook minder bedeeld met gluten,dus het bak resultaat voor brood zal anders zijn dan wanneer men tawe of broodbloem gebruikt,
  Het is natuurlijk altijd mogelijk om brood verbeteraars te gebruiken,of gluten poeder,
  En nog wat over zeeuwse bloem,deze wordt meestal gebruikt in de patisserie bij het maken van koekjes degen.
  Wat ik vroeger ook wel deed om een lekker puntbroodjes deeg en broodje te krijgen,verving ik 10% van het gewicht van de bloem door zeeuwse bloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *