Oud en Nieuw champagnetaart

71

Dit is de allereerste keer dat er voor Oud en Nieuw een taart online komt. Meestal houd ik het klein en focus ik mij meer op hartige hapjes, maar dit keer had ik zin om een spectaculaire taart te maken: deze prachtige Oud en Nieuw champagnetaart! Jawel, ik maakte de taart met champagne, als dat niet feestelijk is? De taart is gemaakt van drie lagen cake die op smaak zijn gebracht met champagne. Tussen de lagen champagnecake zit Italiaanse meringue met frambozen, met die meringue is de taart ook afgesmeerd. Hoewel deze taart qua smaak al goed past bij oudjaar, sluit de decoratie er natuurlijk ook naadloos op aan. Bovenop maakte ik namelijk met chocolade een klok!

Oud en nieuw champagnetaart

Een aantrekkelijke taart die het zeker weten goed doet op een feestje: oud en nieuw champagnetaart. Verras je gasten met deze heerlijke taart!
15 cm taart (10-12 personen)

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 120 ml champagne
  • 60 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 el vanille-extract

Afwerking en decoratie

  • ½ recept Italiaanse meringue (volgens recept)
  • 225 gram frambozen
  • chocoladestift (zo’n klein tubetje)

Instructies

  • In een kom voeg je bloem, bakpoeder, suiker en zout samen. Roer even met een spatel of garde door elkaar. In een tweede kom doe je de overige ingrediënten; ei, campagne, melk, zonnebloemolie en vanille-extract. Klop met een garde door elkaar en voeg toe aan de kom met bloem. Met een spatel meng je het tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag in drie delen (of gelijk over 3 bakvormen als je die heben stort het in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
  • Bak de cakes in 20 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes enkele minuten afkoelen in de vorm voordat je ze op een rooster stort om helemaal af te koelen.
  • Terwijl de cakes afkoelen, maak je de Italiaanse meringue volgens recept.
  • Tijd om de taart op te bouwen! Leg de eerste plak cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag meringue over. Scheur of snijd wat frambozen doormidden en duw deze een beetje in de laag meringue. Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake, zorg dat de platte onderkant (zoals gebakkenu de bovenkant wordt.
  • Smeer de taart eerst globaal af met de meringue, daarna kun je hem strak afsmeren.
  • Zoals je ziet heb ik op de zijkant nog een soort patroon aangebracht. Daarvoor zette ik de taart op een draaischijf en drukte een klein paletmes (een lepel kan ook!) aan de onderkant zachtjes tegen de taart. Door de taart rond te draaien en het paletmes of de lepel rustig naar boven te bewegen ontstaat er een soort spiraal om de taart heen.
  • Het is niet moeilijk, maar vergt misschien wat oefening. Mocht je totaal niet tevreden zijn kun je je taart natuurlijk weer even strak afsmeren en het opnieuw proberen.
  • Nu kun je de bovenkant van de taart afwerken. Kneed het tubetje met chocolade even door zodat het wat soepeler wordt. Maak eerst de cijfers op de klok. Het is het makkelijkst om eerst de 12, 3, 6 en 9 te maken en daarna pas de stipjes daar tussen. Zo kun je ze gelijkmatig over de taart verdelen. Allemaal cijfers kan natuurlijk ook, maar ik vond het zelf erg vol worden op dit relatief kleine taartjes. Als laatst maak je de wijzers zodat het lijkt of het een paar minuten voor 12 uur is. In het midden zette ik een framboos. Met de overige frambozen werk de de rand langs de taart af.
  • En zo is je kunstwerk klaar! Een taart die niet alleen prachtig is, maar ook fantastisch smaakt! Een onwijs gave aanvulling voor naast de oliebollen en al het andere lekkers dat je op tafel zet tijdens de jaarwisseling.
  • De taart kun je overigens prima voorbereiden. De plakken cake kun je enkele dagen van tevoren maken en in folie verpakken tot je ze nodig hebt. Het maken van de meringue en het afwerken van de taart zou ik pas op de dag zelf doen. Bewaar de taart (afgedekbuiten de koelkast.

Tips

  • In plaats van champagne, kun je ook heel goed prosecco gebruiken.
  • Je kunt natuurlijk ook zelf chocolade smelten en deze met een spuitzak of cornetje op de taart aanbrengen.
  • In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een taart strak kun afsmeren.
Bewaren

Smeer de taart zo kort mogelijk voor het moment van serveren af. Het is nooit aan te raden om Italiaans schuim in de koelkast te bewaren, het vocht van de koelkast onttrekt de suiker van de meringue en zal het korrelig maken. Bereid eventueel max. een dag van tevoren en bewaar goed afgesloten op een donkere, koele plek.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Carina schreef:

    Dit taartje is zoooo mooooi
    Ik ga dit proberen met cupcakes
    Op 1 jan. En neem ze mee 2jan
    Als ik weer ga werken
    Liefs van mij

  2. chantal schreef:

    Prachtige taart!
    Maar alcohol verdwijnt nooit helemaal als je het verhit

  3. Carla schreef:

    Mooie taart, zou ik hem ook gewoon als één taart kunnen bakken en dan in lagen kunnen snijden. Hoelang zou hij dan de oven in moeten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar je krijgt dan een minder luchtig en minder hoog resultaat. En de randen zijn vaak al aan de droge kant tegen de tijd dat het midden gaar is. Baktijd zal dan rond de 40-45 minuten liggen denk ik, maar zou ook langer kunnen duren.

  4. Vera schreef:

    Hoi Laura, ik heb geen bakvorm van 15 cm wel van 18 cm, zou dat ook kunnen en is de baktijd dat iets langer.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je taart wordt dan alleen iets lager. Baktijd zal hetzelfde blijven (hooguit paar minuutjes korter).

  5. Joanne schreef:

    Hoe zou ik deze taart glutenvrij kunnen maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou je kunnen proberen met glutenvrij bloem.

  6. Vera schreef:

    Dank voor je reactie…ik ga een poging wagen om de taart te maken…:-)…

  7. Kato schreef:

    Ik weet wat het dessert wordt met oudjaar! Deze taart is echt prachtig!

  8. Linda schreef:

    Als ik deze taart in 26 cm wil maken kan ik dan de ingrediënten gewoon verdubbelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met dit artikel kun je eenvoudig je recept omrekenen: https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  9. Lisa schreef:

    Hoi! ik wil deze taart graag maken, maar ik heb niet 3 dezelfde grote bakvormen, en ook niet zoveel ruimte in mijn oven, is het ook een probleem om de lagen elk afzonderlijk te bakken? (wanneer de eerste taart uit de vorm kan en op het rooster staat te rusten, de volgende in de oven zetten)

    1. Laura Kieft schreef:

      nee hoor, afzonderlijk bakken is ook geen probleem.

  10. Marielouise schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ga een bruidstaart van champagne maken voor mijn broertje. Stapel taart, beginnend met een 30 cm, maar hoeveel moet ik dan van alles gebruiken?

    Groetjes marielouise

  11. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb nog niet heel vaak taarten gebakken en vroeg me af waar deze taart van structuur meer op lijkt, op een biscuit of cake? Ik zie dat er namelijk melk en olie wordt toegevoed. Twee ingrediënten die normaal niet in biscuit zitten. Maar ik zie ook geen boter. Of is de olie eigenlijk de boter in het recept?
    Groetjes Linda

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een cake, in plaats van boter inderdaad olie.

  12. Lotte schreef:

    Hey Laura,

    Het ziet me een super lekker uit. Dus ik denk dit met oud op nieuw te maken. Nu zijn we wel met 2 zwangere vrouwen in het gezelschap. De alcohol vervliegt tijdens het bakken dus dat kan geen kwaad maar heb je een idee met welke topping ik de merengue kan vervangen? Want daar zitten rauwe eieren in en dat mogen ze niet eten. Of kan ik dan beter een andere taart maken?

    Groetjes, Lotte

    1. Laura Kieft schreef:

      Alcohol vervliegt nooit helemaal, er blijft altijd een klein beetje over. Als je Italiaans schuim gebruik is dit gekookt/verhit en kun je het gewoon serveren aan zwangeren, ouderen en kinderen.

  13. Anita Milasinovic-Groen schreef:

    Hi Laura,

    Ik zou deze recept graag willen gebruiken voor bruidstaart, voor mijn vriendin. In eerste instantie was ik erg vereerd en enthousiast dat ze mij vroeg om taart te maken en nu begin ik toch een beetje te stressen! 🙂 Denk je dat deze taart geschikt is als bruidstaart (aangezien ik een aantal dagen van te voeren moet beginnen met alles voorbereiden enz.). En denk je dat ik in Italiaanse merengue, ipv water, champagne (of reduced champagne) kan gebruiken?
    any tips zijn welkom, bruiloft is in mei maar ik ga wel een paar keer proef taart maken, van te voeren….als het je leuk lijkt, kan ik je foto sturen… (tenzij het mislukt en ik moet een paar Hema taarten op elkaar stapelen… ;)))

    alvast bedankt!
    Vriendelijke groet,
    Anita

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan prima als bruidstaart hoor, qua vervanger geen ervaring, gewoon eens proberen dus. Ben benieuwd of het lukt!

  14. Zaira schreef:

    Ik heb hem gemaakt met porto patricio white. Zoete witte wijn. Ging gewéldig en smaakte super.
    Bedankt voor het recept

  15. Bas schreef:

    Hoi Laura
    Ik wil deze taart graag maken met oud en nieuw in een 24 cm bakvorm.
    Nou ben ik niet heel ervaren dus zou je voor mij een betstandje kunnen maken met ingrediënten en baktijd voor een springvorm van 24 cm.
    En zou ik hem dan in een keer kunnen bakken en in laagjes snijden ??

    Graag hoor ik van je want ik vind het wel een hele leuke taart die ook zeker wel lekker is denk ik
    Groetjes Bas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Via deze tool kun je zelf recepten omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
      Verder zou ik precies het recept volgen. Succes!

      1. Bas schreef:

        Hoi Laura
        Dat het ik inderdaad al geprobeerd maar dan kom ik uit op hele hoge percentages.
        Zoals 512 Gr bloem bijvoorbeeld dus ik denk dat het dan omgerekend want ik een taartvorm van 24 cm maar dan met dezelfde Hoogte.
        Terwijl de taart dan natuurlijk een stuk lager is

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hi Bas, het klopt inderdaad dat je dan veel ingrediënten nodig hebt.

  16. Marinka schreef:

    Hallo Laura,
    Kun je deze taart dus niet 1 dag van tevoren maken?
    Omdat er bij staat dat je hem niet in de koelkast moet bewaren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad: De taart kun je overigens prima voorbereiden. De plakken cake kun je enkele dagen van tevoren maken en in folie verpakken tot je ze nodig hebt. Het maken van de meringue en het afwerken van de taart zou ik pas op de dag zelf doen. Bewaar de taart (afgedekt) buiten de koelkast.

  17. Marinka schreef:

    De Italiaanse merengue was perfect gelukt, maar na 10/15 minuten wilde ik hem gaan uitsmeren en was plotseling de structuur wat korrelig ?…. Wat kan er mis gegaan zijn in die minuten? Hij stond gewoon nog in de keukenmachine op het aanrecht. Kun ik deze meringue toch gewoon gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend! Heb je de meringue nog even opnieuw doorgeklopt met de mixer? Dat zou moeten helpen als de meringue echt goed geworden was.

  18. Birgit schreef:

    Hi Laura,

    Heb jij nu een taartvorm van 25 cm gebruikt (zoals in de tekst staat) of 15 cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat gek dat dat verkeerd staat, het moet 15 cm staan! Dank voor je bericht, we passen het aan.

  19. FRanciska schreef:

    Volgens mij is het 15 want met 25 kom je echt niet uit!?

  20. Janneke schreef:

    Ha Laura,
    Wij vinden deze heel gaaf, maar we houden niet van merinque.
    Kunnen we deze ook maken met bijv. slagroom en mascarpone? Kan die dan ook zo mooi afgesmeerd?
    Mvg
    Janneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan bijvoorbeeld ook prima met gewone botercrème of cream cheese frosting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *