Zelf gekleurde schuimpjes maken

74

Als ik schuimpjes heb gemaakt kan ik daar niet vanaf blijven. Naast dat ik dol ben op de mierzoete smaak, vind ik het lekker dat ze zo bros zijn en vervolgens wegsmelten in je mond. Een schuimpje gaat er bij mij altijd wel in. Wanneer ik schuimpjes maak, zorg ik ervoor dat ze zo mooi en vrolijk mogelijk zijn. Ik mag dan ook graag zelf gekleurde schuimpjes maken. Soms door de meringue in zijn geheel te kleuren, en andere keren door de kleurstoffen in de spuitzak aan te brengen voor een extra leuk effect. Op die laatste manier kwamen mijn schuimpjes niet altijd succesvol uit de oven (kleurstoffen die plakkerig blijven), maar inmiddels heb ik een manier gevonden waarop ze altijd lukken. Hoogste tijd om mijn tips en trucs met jullie te delen!

Gekleurde schuimpjes

Die heerlijke zoete, brosse schuimpjes zijn het leukst met een vrolijk kleurtje. Deze gekleurde schuimpjes zijn ook helemaal niet moeilijk te maken.

Ingrediënten

  • 4 eiwitten (van M eieren)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram poedersuiker

Extra nodig

  • kleurstoffen naar wens (liefst op gelbasis)
  • eventueel sprinkles

Instructies

Bereiding meringue

  • Maak je kom en ander keukengerei vetvrij met citroensap. Zo verklein je de kans dat je meringue niet stijf wordt en mislukt.
  • Doe de eiwitten in de kom en voeg de fijne kristalsuiker toe. Mix op een hoge stand tot het bijna stijf is. Voeg dan de poedersuiker toe. Mix eerst even op een lage stand tot het opgenomen is. Zet de mixer dan weer op de hoogste stand en blijf mixen tot de meringue stijf is.

Voorbereiding spuitzak

  • Knip een puntje van de spuitzak en plaats hier vast het spuitmondje in dat je wilt gebruiken. Met een sateprikker zet je van de kleurstoffen die je wilt gebruiken een streepje aan de binnenkant van de spuitzak. Breng vooral niet te veel kleurstof aan, en je hoeft de streep ook niet over de hele lengte te zetten. Zo’n 7 cm lang is meer dan voldoende. Gebruik zoveel kleuren als je wilt, ik koos voor 2 kleuren.
  • Om de kleurstoffen iets beter te verdelen gebruik ik een bakkwast die ik in één soepele beweging vanuit de spuitmond naar boven trek. Je verdeelt de kleurstoffen zo dus meer en ik merk dat ik er zelf betere en mooiere resultaten mee behaal.

Schuimpjes maken

  • Nu je meringue klaar is en de spuitzak is voorbereid met de kleuren is het tijd voor het leukste deel: de gekleurde schuimpjes maken. Vul je spuitzak met de meringue en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Nu kun je je schuimpjes op de plaat spuiten. Ik maakte toeven, maar wees vooral creatief. Je kunt rozetten, swirls, staafjes en nog veel meer maken. Als je het leuk vindt kun je ook nog wat sprinkles over de schuimpjes strooien.
  • Bak de schuimpjes in 1,5-2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte) in de oven.
  • Hoe langer je ze laat staan, hoe droger ze worden (en dus geen smeuïge binnenkant hebben). Kijk wat jij het lekkerst vindt en proef er eentje tussendoor om te kijken of ze goed zijn 😉 .

Tips

Je meringue is goed wanneer je er pieken van kunt maken waarvan hooguit het puntje een beetje ombuigt. Of je houdt de kom op zijn kop. Blijft de meringue stevig zitten en komt er geen beweging in? Dan is hij goed!
Bewaren

Meer over schuimpjes – zoals het bewaren - lees je hier op Handige Baktips.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

25 reacties

  1. Marleen schreef:

    Leuk die gekleurde meringues. Wellicht een tip voor het opspuiten met 3 kleuren. Van Wilton heb je de ColorSwirl – Drie kleuren coupler.
    Hiermee kun je die 3 aparte zakken vullen met gekleurd “beslag”. En door deze zakken aan elkaar te koppelen kun je ze tegelijk op papier papier spuiten als 1 toef.

  2. xAmberc schreef:

    Ik heb altijd dat mijn meringue mix nog een beetje uitloopt, hoort dit? En dat ze vaak hol zijn als ik ze uit de oven haal.

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien is je meringue dan nog niet stijf genoeg geklopt. Helemaal hol heb ik zelf nog nooit gehad, maar vaak wel een beetje.

  3. Carla schreef:

    Wat ziet dat er vrolijk en feestelijk uit!
    Xus,
    Car

  4. Ingrid schreef:

    Deze schuimpjes zien er weer super leuk uit 🙂 Ik heb al heel vaak schuimpjes gemaakt maar elke keer zijn ze van binnen nog veel te nat. Ik heb ze zelfs wel eens 4 uur in de oven gehad. Nu zeggen sommige mensen dat je de ovendeur op een kier moet doen omdat dan het vocht beter weg kan. Doe jij dat ook??

    1. Ingrid schreef:

      Ik gebruik overigens meestal hete lucht stand.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik doe dat zelf niet (kan mijn huidige oven ook niet). Dat ze nog een beetje vochtig/chewy van binnen zijn is niet gek hoor.

  5. Lieke schreef:

    Ze zien er super lekker uit!

  6. Eva vis. schreef:

    Ik heb ze vandaag ook gemaakt. Alleen de Mijne zijn beetje gebarsten.. heb ik dan iets verkeerd gedaan? Verder zijn ze wel erg lekker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk was je oven dan iets te heet, probeer de volgende keer een op paar graden lager.

      1. eva vuis schreef:

        top, dank je wel voor de snelle reactie 🙂 Dat ga ik volgende keer proberen. Ze zijn wel heerlijk 🙂

  7. Grace schreef:

    Kan de kleurstof ook aan de meringue in de kom worden toegevoegd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar dan krijg je wel een ander effect

  8. Marion schreef:

    Hoi Laura,

    Laat je de schuimpjesin de oven afkoelen of gewoon buiten de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Na de twee uur haal je ze uit de oven.

  9. Ger schreef:

    Ha Laura,
    Fijne kristal suiker kan ik daar ook gewone kristal suiker voor gebruiken?
    Of dan liever witte basterdsuiker?
    Je recepten zijn hier trouwens erg populair dus nu deze maar eens proberen😊

    1. Laura Kieft schreef:

      gewone kan ook hoor, en ook basterdsuiker is mogelijk 🙂

  10. Line schreef:

    Ik ben op zoek naar een natuurlijke kleurstof die een goede kleurintensiteit geeft en die ook geschikt is om vegan meringues te maken. Heb jij tips voor gels op natuurlijke basis?

  11. Marloes schreef:

    Hoi laura,

    Wat geweldig is dit! Mooi effect en makkelijk te volgen recept, iedereen is hier onder de indruk 🙂

    Wel een vraag: hoe lang en hoe kunnen de merengues het best worden bewaard?

  12. Floortje schreef:

    Ik heb ze geprobeerd te maken alleen toen ik de poedersuiker er bij deed mislukte het helemaal. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig te zeggen op afstand. Mogelijk heb je dit niet voorzichtig genoeg erdoor gemengd.

  13. Carmen schreef:

    Ziet er goed uit! Ik heb alleen een heteluchtoven. Hoelang en op hoeveel graden zou je de oven dan zetten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar gemiddeld moet de temperatuur van een hetelucht oven bij mijn recepten 10-20% lager (de baktijd blijft dan hetzelfde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *