Recept afdrukken

Gekleurde schuimpjes

Die heerlijke zoete, brosse schuimpjes zijn het leukst met een vrolijk kleurtje. Deze gekleurde schuimpjes zijn ook helemaal niet moeilijk te maken.

Ingrediënten

  • 4 eiwitten (van M eieren)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram poedersuiker

Extra nodig

  • kleurstoffen naar wens (liefst op gelbasis)
  • eventueel sprinkles

Instructies

Bereiding meringue

  • Maak je kom en ander keukengerei vetvrij met citroensap. Zo verklein je de kans dat je meringue niet stijf wordt en mislukt.
  • Doe de eiwitten in de kom en voeg de fijne kristalsuiker toe. Mix op een hoge stand tot het bijna stijf is. Voeg dan de poedersuiker toe. Mix eerst even op een lage stand tot het opgenomen is. Zet de mixer dan weer op de hoogste stand en blijf mixen tot de meringue stijf is.

Voorbereiding spuitzak

  • Knip een puntje van de spuitzak en plaats hier vast het spuitmondje in dat je wilt gebruiken. Met een sateprikker zet je van de kleurstoffen die je wilt gebruiken een streepje aan de binnenkant van de spuitzak. Breng vooral niet te veel kleurstof aan, en je hoeft de streep ook niet over de hele lengte te zetten. Zo’n 7 cm lang is meer dan voldoende. Gebruik zoveel kleuren als je wilt, ik koos voor 2 kleuren.
  • Om de kleurstoffen iets beter te verdelen gebruik ik een bakkwast die ik in één soepele beweging vanuit de spuitmond naar boven trek. Je verdeelt de kleurstoffen zo dus meer en ik merk dat ik er zelf betere en mooiere resultaten mee behaal.

Schuimpjes maken

  • Nu je meringue klaar is en de spuitzak is voorbereid met de kleuren is het tijd voor het leukste deel: de gekleurde schuimpjes maken. Vul je spuitzak met de meringue en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Nu kun je je schuimpjes op de plaat spuiten. Ik maakte toeven, maar wees vooral creatief. Je kunt rozetten, swirls, staafjes en nog veel meer maken. Als je het leuk vindt kun je ook nog wat sprinkles over de schuimpjes strooien.
  • Bak de schuimpjes in 1,5-2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte) in de oven.
  • Hoe langer je ze laat staan, hoe droger ze worden (en dus geen smeuïge binnenkant hebben). Kijk wat jij het lekkerst vindt en proef er eentje tussendoor om te kijken of ze goed zijn ;) .

Tips

Je meringue is goed wanneer je er pieken van kunt maken waarvan hooguit het puntje een beetje ombuigt. Of je houdt de kom op zijn kop. Blijft de meringue stevig zitten en komt er geen beweging in? Dan is hij goed!
Bewaren

Meer over schuimpjes – zoals het bewaren - lees je hier op Handige Baktips.