Wit brood

Wit brood
62

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit liggen. Ik snijd altijd al een plakje brood af wanneer het nog warm is en smeer hier roomboter op. Zo lekker is dat! Alleen voor dat ene plakje zou ik al een brood kunnen bakken. Oh, en het liefst het ‘kontje’ van het brood, dat is zo net uit de oven nog lekker knapperig. Vandaag deel ik het recept voor dit wit brood met jullie. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik iedere keer weer doe.

Wit brood

Vers en net uit de oven is een wit brood het lekkerst. Met dit recept doe je dat eenvoudig zelf.
Porties: 1 brood
Voor een 25 cm cakevorm.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 25 gram ongezouten roomboter zacht
  • 300 ml water lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer (of met de hand) zul je wat langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Maak er een rechthoek van die aan de korte zijde iets smaller is dan 25 cm.
  • Rol de lap deeg op en leg met de naad naar beneden in een (eventueel ingevette) bakvorm.
  • Dek de vorm af en laat het brood 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) tot het goudbruin en gaar is.
Tips

Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).

Ik bakte dit wit brood in een cakevorm, dat werkt goed. Je hebt ook broodvormen, die zijn vaak wat breder (en hoger).

Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Laura schreef:

    Hoi Laura, zou je dit brood ook in een cakevorm kunnen bakken?
    En ik heb een hete lucht oven. Zou dat problemen opleveren?

    1. marina schreef:

      ook benieuwd naar!
      of welke vorm raad jij aan?
      nog nooit gedaan maar wil het heel graag proberen!

      1. Laura schreef:

        Ik heb een cakevorm en de hetelucht oven op 200*c 40 minuten.
        Heel goed gelukt. Heerlijk 😋

    2. Laura schreef:

      Oeps, rook uit de mixer 😢

  2. Tonny Lemson schreef:

    Om volkorenbrood te maken, kun je dan de bloem vervangen door volkorenmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is het handiger om dan direct dit recept te gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/volkorenbrood/

      1. Tonny Lemson schreef:

        dank je wel

  3. de greef mariella schreef:

    graag eens een goede uitleg en liefst met fotos bij van hoe je brooddeeg opbolt voor rond brood en hoe voor lang brood .voor beginners zou dit flink helpen alvast bedankt.

  4. Ida schreef:

    Bedankt voor je recept, ik ga er binnenkort mee aan de slag.
    Je schrijft dat je zelf een staande mixer gebruikt. Dan ben ik even nieuwsgierig welke haak je gebruikt en of je dan ook last hebt dat het deeg omhoog kruipt. Dat gebeurt bij mij nogal eens en ik hoop dat er een manier is om dit te voorkomen.

  5. Mirte schreef:

    Het witbrood zojuist bereid & staat in de oven😄

  6. Annemieke schreef:

    Zou dit brood ook ineen broodbakmachine gebakken kunnen worden?
    Alle ingrediënten in de machine en deze het kneed/rijs werk laten doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest!

  7. Purdy schreef:

    Ik heb een probleem met het rijzen van brood. Ik verwarm de oven op 50 graden en zet deze uit als ik het brood erin zet om te rijzen. 1e gaat goed. 2e rijs gaat ook goed, maar dan zakt het brood helemaal in. Wat wat ik hieraan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      50 graden is erg warm om een brood in te laten rijzen, in principe wordt een temperatuur tussen de 25-28 graden geadviseerd.

  8. Roxanne schreef:

    O Laura wat is dit we mooi recept,

    Mijn kinderen zijn heel blij ze krijgen iedere dag een verrassend broodje mee naar school.

    Ik gebruik dit recept als basis maar vul het aan met bijvoorbeeld spek en ui. (Spek en ui brood) of kaas ui (kaas ui brood) paprika of tomaat. Ik laat het deeg rijzen, als ik hem op aanrecht stort om de lucht uit het deeg te halen doe ik de toevingen in het deeg en doe hem dan in de cakevorm om te laten rijzen met alle ingrediënten er in..

    Dankjewel voor de makkelijke uitleg en dit heerlijke resept.

  9. diana schreef:

    Ik heb alle ingredienten door de helft gedaan, behalve de boter, en het brood in een bol op de bakplaat gelegd voor 25 minuten. Echt super lekker.

  10. Joop Langens schreef:

    Hallo Laura, zeg heb je ook tips voor heerlijk worstenbrood het deeg voor witbrood gaat zo de oven in hopelijk gaat dit lukken…… groet Joop

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Joop, zijn de worstenbroodjes gelukt? anders heb ik hier wel een lekker recept voor je: https://www.laurasbakery.nl/brabantse-worstenbroodjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *