How to: Siliconen molds gebruiken

6 april 2011
9

Molds, als het lukt krijg je er de leukste figuren uit. Wanneer het niet lukt vliegen ze uit frustratie door de kamer heen. Die problemen zijn hier ook geweest maar nu kan ik er prima mee overweg, vandaar dat ik jullie laat zien hoe ik het makkelijk vind werken om de figuren er uit te krijgen.

Om te beginnen hebben we uiteraard molds nodig. Voor het voorbeeld heb ik een bloemenmold en een parelmold gebruikt. De bloemenmold heeft veel kleine details wat het lastig maakt om ze er mooi uit te krijgen, dat geldt ook voor de dunne parelslierten (3, 4 en 5 mm) die snel breken. Naast molds staat er bij mij een pot crisco op tafel, een kwastje, klein mesje (plastic! anders kun je je mold beschadigen) en natuurlijk fondant. Wat ook niet mag ontbreken is een vriezer, waarom lees je straks.

Toen ik de bloemenmold voor het eerst zag vond ik sommige bloemen er wat vreemd uit zien. Maar wees gerust, als ze er uit komen zijn ze prachtig! Dit komt omdat de ruimte in de mold nog breder is dan aan het oppervlak, dit is ook gelijk wat het lastig maakt om ze er mooi uit te krijgen. In dit voorbeeld maak ik de roos, deze is door de vele kleine blaadjes lastig om er goed in zijn geheel uit te krijgen

  1. Smeer de mold met het kwastje in met een dun laagje crisco
  2. Maak een balletje fondant dat even groot, of iets groter is dan de ruimte in de mold
  3. Leg het balletje in de mold, wanneer hij te groot of te klein lijkt kun je het formaat nog veranderen
  4. Duw met een tool (hier achterkant van het mesje) het fondant goed in alle kiertjes in de mold. Je kunt hier best wat kracht bij zetten
  5. Snijdt met het mesje het overtollige fondant weg. Duw het mesje niet te ver naar beneden, anders kun je een gat krijgen in je figuur.
  6. Het resultaat wanneer de mold gevuld is

Nu leg je de mold een paar minuutjes in de vriezer zodat het figuur wat steviger wordt en straks makkelijker uit de mold te verwijderen is.

  1. Nu de mold uit de vriezer is leg je hem op zijn kop op je werk oppervlak
  2. Je zet een vinger tegen de mold ter hoogte van het figuur die je wat naar beneden duwt, met je duim en wijsvinger pak je de punt van de mold en trekt deze omhoog
  3. De figuur laat los uit te mold
  4. Je kunt dit ook met meerdere figuren tegelijk doen, het is dan het handigst om met 2 handen te werken.

Dit zijn de bloemen die in de mold zitten, de fondantbloem linksboven komt ook uit de ruimte linksboven in de mold. Zo zie je precies welk ‘gat’, welke bloem maakt.

  1. Met de pearlmold beginnen we ook door deze in te smeren met een dun laagje crisco
  2. Van fondant rol je een lange dunne sliert met dezelfde lengte van de mold
  3. De sliert leg je op de mold
  4. Met de achterkant van het mesje duw je het fondant in de mold, zorg dat hij overal goed gevuld is omdat het anders geen lange sliert meer is
  5. De overtollige restjes snijdt je weer weg.
  6. Soms zitten op de mold nog wat kleine stukjes fondant, deze zorgen voor een rafelig randje aan de parels wat niet mooi is. Het makkelijkst is om deze nu al te verwijderen met het mesje

Ook deze mold verdwijnt weer even in de vriezer, zorg ervoor dat deze er niet te lang in zit. Het fondant moet wat steviger zijn maar niet helemaal hard, anders breekt de sliert wanneer je hem uit de mold haalt.

  1. Je gaat hetzelfde te werk als bij de andere mold. Let hier goed op dat je niet één maar twee hoeken van de mold omhoog trekt, dan breekt de sliert niet.
  2. Je kunt ook meerdere slierten tegelijk maken
  3. Het is belangrijk om dan voorzichtiger te werk te gaan
  4. Hier is een breuk te zien in de sliert, deze mold heeft te lang in de vriezer gelegen.

Ik hoop dat degenen die moeite hebben met de molds ze nu weer met plezier uit de kast pakken om te gaan gebruiken. Want laten we eerlijk zijn, ze zijn toch wat te prijzig om te laten verstoffen 😉

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Stéphanie schreef:

    Leuke how to! Ik heb nog geen molds, maar als ik er eentje heb weet ik nu precies hoe het moet, dankjewel!

  2. KARIN schreef:

    Super! Zo’n duidelijke How To.
    Nu maar hopen dat de “Pearl mold” snel weer te leveren is… (die van 6-8 en 10 mm is overal uitverkocht ;(

    Groetjes Karin van Karin’s taarten.

  3. JoliGâteau schreef:

    Heel duidelijke how-to! Tof gemaakt!

  4. Ellen schreef:

    Die bloemen zijn mooi! Leuk, zo’n how-to.

  5. Natasja schreef:

    Erg fijn, deze how-to! Moest toevallig vandaag voor het eerst mijn molds gebruiken en met jouw tips zijn ze allemaal gelukt 😀 So thanks!

    Groetjes Natasja

    1. Lea schreef:

      Maar kan ik deze van te voren maken,en hoelang van te voren.en moet ik deze in de vriezer bewaren of in de koelkast

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat ga je erin maken?

  6. blogvanfem schreef:

    Wat een handige how to!

  7. BumbleBee-Bee schreef:

    Geweldige How-to !! Ik heb ook nog geen molds in mijn bezit (het leek me zo’n gedoe) maar daar gaat snel verandering in komen !

  8. KARIN schreef:

    Hoi Laura.

    Ik heb inmiddels mijn parelmold binnen en natuurlijk meteen uitgeprobeerd volgens jou How To en dat werkt inderdaad super!!!! Dus dank je wel voor deze uitleg.

    Groetjes Karin van Karin’s taarten.

    P.S. Wat is je “Taart-taart” prachtig!!!

  9. Het Thuisproject schreef:

    Heel duidelijke uitleg. Ik heb zo zitten vloeken op mijn bloesemstempels vorige keer. Met die crisco (ik gebruik plantaardige bakmargarine uit de natuurwinkel, dat heeft dezelfde textuur) en de diepvries zal ’t zeker beter gaan.

  10. Anonymous schreef:

    Wat een super uitleg!

  11. Jill schreef:

    Wat zijn die molds enrom leuk! Mag ik vragen waar je die hebt gekocht ? En echt super handig die uitleg 🙂

    1. Laura schreef:

      de molds zijn van First Impressions en bij vele sites en zaken verkrijgbaar. Onder de roze woorden staan de links naar de shop waar ik ze vandaan heb.

  12. Anonymous schreef:

    Bedankt voor de geweldige uitleg. Ik vond de mold zo leuk, maar deze weg gelegd omdat het mij niet lukte. Ga het volgende week weer proberen.

  13. Britt schreef:

    Supergoede uitleg,. Dank je wel. Mijn 6 mm parelketting is vanaf het eerste gebruik gelukt met jou tips!

  14. angenita schreef:

    hoelang moet die dan in de vriezer?

    1. Laura schreef:

      Verschilt per mold, tot het hard is.

  15. Riet schreef:

    Ben groot fan van al je recepten, lukken altijd goed! Ik heb grotere molds, maar kan er niet mee uit de voeten. Ze zijn veel te groot om er alleen fondant in te doen maar iets in bakken is tot nu toe ook niet gelukt. Er zitten veel kleine details in die dan niet in het baksel terug te vinden zijn of achterblijven in de mold. Ik heb het ook geprobeerd met kwarktaart erin gieten maar dat geeft ook hetzelfde probleem. Hopelijk kan jij me verder helpen!

    1. Laura schreef:

      Wat voor mold heb je dan? Zonder dat te weten is het lastig te zeggen waar het mis gaat 🙂

      1. Riet schreef:

        Ik heb 2 verschillende siliconen molds:
        de ene is 6 mini taartjes van ongeveer 5 cm hoog/ 6 cm breed per taartje , met daarop een heleboel details van bloemetjes e.d. (xenos)
        de andere is 2 auto’s en 2 vliegtuigen in 1 mold, van ongeveer 3 bij 5 cm met ook de nodige details.

        voor een idee van de vorm/maat zie onderstaande link:
        https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKgzrJiwUnLiZp8S0grtnCogjgoWSgKPUDeXMRw7RDD1CwSeew

        http://www.youwish.nl/image/cache/data/Gietmallen/auto-vliegtuig-mal-400×500.jpg

        Ik hoop dat je me zo verder kan helpen?!

        1. Laura schreef:

          Deze zijn toch wel echt bedoeld om cakejes in te bakken. Vet je de vorm goed in en bestuif je hem met bloem? Misschien dat bij het lossen van de vorm stukjes cake achterblijven waardoor de details verdwijnen.

          1. Riet schreef:

            Bedankt voor je snelle reactie! Met bloem bestuiven vergeet ik nog al eens… ik gebruikte wel telkens het beslag voor cupcakes, is dat wel het beste hiervoor?
            Voor de decoratie van deze gedetailleerde cakejes is fondant dan niet zo handig denk ik. heb je daar nog een leuke tip voor?

          2. Laura schreef:

            Cupcake beslag kan hier inderdaad prima voor. Fondant kun je na het bakken als decoratie aanbrengen, maar zo het niet zo in de mold doen.

  16. Senna schreef:

    Hoi,

    Kan ik poedersuiker gebruiken i.p.v. grisco? Help this girl out! En kun je de figuurtjes een dag van te voren maken voor op de taart? Hoor het graag!

    Senna

    1. Laura schreef:

      Met poedersuiker krijg je wel vlekken op het resultaat. Voorbereiden kan prima.

  17. Lianne schreef:

    He,
    Ik heb een vraagje, zou je inplaats van
    Crisco ook kokosnootolie kunnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk wel dat dat lukt.

  18. laura schreef:

    Als je een molds wil gebruiken met meerdere kleuren, hoe doe je dat dan?

    Zie leuke molds om te kopen, maar deze hebben meerdere kleuren nodig. Bijvoorbeeld paw patrol, giraf of een auto.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou je met verschillende kleuren fondant de mold in ‘laagjes’ moeten vullen. Of in een kleur en na afloop schilderen met kleurstoffen.

  19. Fatima schreef:

    Hallo Laura,

    Super uitleg, kan je de mold ook met chocolade vullen?

    en moet je dan ook crisco gebruiken?

    Liefs Fatima

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan hoor, je hebt dan geen crisco nodig.

  20. Evi Landuydt schreef:

    Hey!

    Ik had een vraagje ik gebruik ook zulke molds. Maar dan met chocolade. Deze breken ook gemakkelijk of er blijft soms een stukje plakken.
    Heb je toevallig tips?

    Groetjes Evi

    1. Laura Kieft schreef:

      Helaas, ik vind zelf siliconen mallen niet fijn werken met chocolade. Precies om de reden die je noemt. Hard plastic is fijner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *