Bakken met gevriesdroogd fruit

16 augustus 2018 Laatst bewerkt: 13 juni 2023
0

BAKKEN MET GEVRIESDROOGD FRUIT

Gevriesdroogd fruit is al jaren op de markt, maar pas sinds de laatste tijd is het wat beter verkrijgbaar. Zo vond ik laatst gewoon in de supermarkt potten met gevriesdroogde aardbeien en frambozen op de afdeling met ontbijtgranen. Online is het al helemaal makkelijk te vinden, net als poeders die zijn gemaakt van gevriesdroogd fruit. In de zoete keuken zijn er ontzettend veel toepassingen voor dit gevriesdroogde fruit. Om kleur te geven aan baksels, maar ook voor de smaak werkt dit heel fijn.

Wat is gevriesdroogd fruit

Nee, dit fruit komt niet uit de vriezer en het is ook compleet anders dan gedroogd fruit zoals je rozijnen kent. Gevriesdroogd fruit is fruit waaruit het vocht compleet onttrokken is. Je houdt knapperige stukjes droog fruit over met een hele intense smaak. Ook fijn: de smaak en voedingswaarden blijven behouden.

Om dit resultaat te krijgen wordt het fruit wel eerst bevroren. Het water/vocht in het fruit bevriest en tijdens het vriesdroog proces wordt al dit vocht uit de vrucht gehaald. Daarna wordt met verschillende technische processen en hitte het bevroren water in het fruit vervangen door gas. Wat overblijft is het fruit zonder vocht.

BAKKEN MET GEVRIESDROOGD FRUIT

bakken met gevriesdroogd fruit

kleuren

Gevriesdroogd fruit kun je ook goed als kleurstof gebruiken. Je vermaalt het tot een poeder en kunt het toevoegen aan een cake, meringue en nog veel meer. De kleuren zullen niet zo intens zijn als wanneer je kleurstoffen gebruikt, maar het is een goed alternatief als je geen kleurstoffen wilt gebruiken.

Je zou aan het poeder dat je hebt gemaakt een paar drupjes water kunnen toevoegen zodat je een soort papje hebt. Sommige beslagen en degen kunnen het fruitpoeder dan beter opnemen, het kan soms ook de kleur verbeteren.

smaak

Je raadt het al, je voegt ook smaak toe wanneer er van die fruit in je baksel gaat. Of je het nou in stukjes toevoegt of als poeder. Mocht je het ook als kleurstof gebruiken, blijf dan ook proeven. Je kunt wel doorgaan tot je een hele mooie kleur hebt, maar de smaak moet ook goed blijven.

weinig invloed op structuur

Omdat er geen vocht meer zit in de gevriesdroogde fruit is het veel veiliger om toe te voegen aan bijvoorbeeld een cakebeslag of koekdeeg. Het heeft namelijk geen invloed op de structuur. Stukjes aardbei door koekdeeg kan vrij ingewikkeld zijn en je het is vrijwel onmogelijk om dan ook nog een brosse koek te hebben als resultaat. Tenzij je gevriesdroogd fruit toevoegt dan, dat gaat prima.

natuurlijk

Het is een natuurlijk product. Logisch zou je denken, maar het kan een voordeel zijn. Je voegt immers alleen aardbeien (of welke fruitsoort je dan ook gebruikt) toe, geen extra toegevoegde suikers of andere ingrediënten die nodig zijn voor de houdbaarheid. Het is niet iets wat ik zelf het belangrijkst vind, maar ik weet dat er veel zijn die hier wel op letten. En laten we eerlijk zijn, of je er nou op let of niet, het is gewoon mooi meegenomen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. L.eijck schreef:

  Kun je ook fruit gebruiken wat je zelf vers heb ingevroren?

  1. Rosalie schreef:

   vriesdrogen is anders dan invriezen, bij vriesdrogen word er meestal een vacuümpomp gebruikt om al het vocht uit het fruit te halen. Ingevroren fruit bevat dus meer vocht dan gevriesdroogd fruit. Je kan ingevroren fruit wel gebruiken, maar dan moet je rekening houden met het feit dat er meer vocht vrij zal komen.

 2. L. Eijck schreef:

  Hoe bedoel je dat, “ echo anders en niet te vergelijken? “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *