WINNEN: 3x Fairtrade Sinterklaaschocolade pakket

Gepost: 20 november 2018 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
0

WINNEN: 3X FAIRTRADE SINTERKLAASCHOCOLADE PAKKET

Vroeger had ik een soort haat-liefde verhouding met chocolade, ik was er namelijk allergisch voor, maar kon er tegelijkertijd ook geen genoeg van krijgen. Als ik iets met cacao had gegeten resulteerde dat standaard in hele erge hoofdpijn. Ik was toen nog klein, maar kan mij goed herinneren dat ik het vreselijk vond. Dan pas kom je erachter in hoeveel producten chocola verwerkt is. Koekjes, snoepjes, ijsjes en nog veel meer. En dan heb ik het nog niet eens over het broodbeleg gehad. Gelukkig ben ik over deze allergie heen gegroeid en heb ik in de loop der jaren mijn chocolade inname wel ingehaald voor die gemiste jaren.

Ik ben altijd al gek geweest op chocolade, maar de laatste jaren heb ik pas echt meer interesse gekregen voor de wereld van cacao. Ik vind het interessant hoe producten worden gemaakt en vond het dan ook fantastisch om een paar jaar terug naar de grootste chocoladefabriek van de wereld te gaan in België. Onlangs in Zweden ontmoette ik mensen die op kleine schaal zelf chocolade maken. Zij gaan zelf op reis om hun cacaobonen in te kopen zodat ze weten waar ze vandaan komen en of de situatie op de plantages wel goed is.

WINNEN: 3X FAIRTRADE SINTERKLAASCHOCOLADE PAKKET

En dat brengt mij meteen op het tweede punt waarom ik de cacao wereld zo interessant vind. Een aantal jaren geleden las en zag ik steeds meer over allerlei misstanden op cacaoplantages. Kinderarbeid, lage lonen en slechte werkomstandigheden om maar een paar dingen te noemen. Toen ik de documentaire van Tony’s Chocolonely zag kreeg ik er een duidelijker beeld bij en drong het pas echt goed tot mij door. Het stukje van kinderen die worden gedwongen om te werken op plantages en worden neergeschoten als ze proberen te vluchten zal ik nooit vergeten. Ooit zou ik nog graag zelf naar cacaoplantages gaan om de situatie met eigen ogen te kunnen zien. Liefst eentje waar de omstandigheden wel goed zijn natuurlijk, om te zien hoe het ook anders kan.

Een lang verhaal al en je zult je misschien afvragen waar ik heen wil en waar die winactie nu blijft. Nou, dat zal ik je vertellen. Jullie zijn inmiddels vast bekend met het Fairtrade-keurmerk dat al op vele verpakkingen met chocoladeproducten staat. Als je eerlijke chocolade met dit keurmerk koopt, draag je al een steentje bij aan de verbetering van de cacaoteelt. Fairtrade zorgt er namelijk voor dat boeren bij hele lage wereldmarktprijzen ten minste de Fairtrade minimumprijs krijgen voor hun producten. Ook zijn er ontwikkelingspremies voor productieverbetering, medische zorg en onderwijs. Allemaal dingen die bijdragen aan betere omstandigheden.

WINNEN: 3X FAIRTRADE SINTERKLAASCHOCOLADE PAKKET

Het lijkt soms moeilijk voor ons als consument hoe wij ons steentje kunnen bijdragen, maar dat is dus helemaal niet zo moeilijk. Door de juiste chocoladekeuze kun je zelf genieten en tegelijkertijd zorg je ervoor dat de omstandigheden voor boeren beter worden. Natuurlijk is dat heel kort door de bocht, maar als iedereen deze keuze maakt voor eerlijke chocolade, maakt dat daadwerkelijk een verschil.

Let ik er altijd op dat ik eerlijke chocolade koop? Bijna altijd. Ik geef toe dat ik ook geen heilig (cacao)boontje ben en het gebeurt wel eens dat ik met grote lekkere trek niet verder kijk dan mijn neus lang is. Daarom hoop ik dat op termijn alle merken en bedrijven zich inzetten voor een betere cacao industrie. Dat het niet meer speciaal is dat er bedrijven zijn die zich hiervoor inzetten, maar dat het de standaard is.

WINNEN: 3X FAIRTRADE SINTERKLAASCHOCOLADE PAKKET

De winactie

Daar is hij dan, de winactie! Je ziet op de foto’s al wat voor heerlijkheid je onder andere allemaal kunt verwachten. Ik had bedacht dat ik het pakket netjes tot 5 december zou bewaren, maar dat is niet gelukt. Het is gewoon te lekker allemaal.

Hoe je meedoet? Dat is simpel. Vertel mij in een reactie hoe jij omgaat met eerlijke chocolade. Kende je het Fairtrade-keurmerk al, of had je er nog nooit van gehoord? Koop je altijd bewust eerlijke chocolade, of ga je dat nu juist wel doen?

Onder alle reacties mag ik van Max Havelaar maar liefst 3 heerlijke Fairtrade Sinterklaaschocolade pakketten weggeven.

Meedoen kan tot en met 26 november. De winnaars krijgen 27 november per e-mail bericht en worden onder dit artikel bekend gemaakt.

De winnaars zijn bekend: Adriana Rijksen, Maaike de Vries en Leonieke Dekker. Gefeliciteerd!

Succes allemaal!

TIP: Abonneer je niet op de reacties wanneer je een reactie achterlaat op dit artikel, tenzij je overladen wilt worden met e-mails 😉 .

Dit is een samenwerking met Max Havelaar, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

471 reacties

 1. Eline schreef:

  Hallo Laura,
  Je vraagt om hoe anderen om gaan mey fairtrade chocolade.
  Nu let ik bij alles wat ik koop erop waar het weg komt. Het liefste eet ik groente en fruit en vlees van Nederlandse bodem vanwege de strenge eisen. Ook ben ik van mening dat wat in nederland groeit een mindere milieu belasting is. Voor chocolade geld eigenlijk hetzelfde daarom let ik daarbij goed op of het een keurmerk bevat. Zodat de mensen daar waar voor hun geld krijgen en de tussenhandel niet alles op snoept.

 2. Dorine schreef:

  Oeiii daar valt bij ons nog wel iets te verbeteren denk ik. Misschien staat het keurmerk er wel op, maar ik let er niet op. Gelijk maar een lesje voor onze kids aankoppelen als ik keurmerk eens zie.
  Zou idd gewoon fijn zíjn als alles wat je kocht ook eerlijk was…

 3. Riekje Berends schreef:

  Wat een (h)eerlijkheid! Ik probeer altijd zoveel mogelijk eerlijke chocolade te kopen. Af en toe zondig ik, met name als ik repen zie met interessante smaken die niet eerlijk verkrijgbaar zijn. Gelukkig val ik, net als m’n gezin, eigenlijk altijd terug op de ‘gewone’ melk, puur en wit. Ook omdat deze bij het bakken het lekkerste resultaat geven (de bijzondere smaken voeg je immers zelf wel toe)!
  Sinterklaas heb ik altijd een super gezellig feest gevonden, maar nu ik jonge kinderen heb die nog helemaal in Sinterklaas geloven, is het extra bijzonder! Zo’n lekker chocoladepakket zou het helemaal afmaken! We vieren het met een grote familie dus waarschijnlijk is het zó op. Als het voor 5 december niet al op is….

 4. Sieneke Immerzeel-Iseger schreef:

  Wat lekker allemaal. Ja ai weet dat het belangrijk is en vind het belangrijk dat de mensen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten toch mag ik er nog wel wat beter op letten, Mijn man is diabetes en daarom let ik al erg op, zo koop ik altijd de sojasaus van Fairtrade want zo ver ik is weet is dat de enigste zonder suiker. Als ik het pakket zou winnen zou ik het inderdaad lekker met familie of mijn breiclubje delen. En voor mijn man vind ik steeds meer lekkere recepten dus voor hem maak ik dan iets lekkers zonder suiker,

 5. Marja schreef:

  Ik had al eerder van Fairtrade chocolade gehoord en gekocht. Zelfs opgestuurd naar mijn vriendin in Frankrijk, daar was het nog niet te koop. Het zou geweldig zijn als je er niet op hoefde te letten en alle chocolade Fairtrade zou zijn!

  1. Sonja schreef:

   Slijmjurk, je lust het niet eens!

 6. Melissa schreef:

  Bij heel veel boodschappen met ik op wat ik koop. Bijvoorbeeld geen plofkip.
  Ik heb er nooit bij stil gestaan dat dit met chocolade kan, nouja eigenlijk zou het moeten!

  Ik ga zeker vanaf nu op het fairtrade keurmerk letten!

 7. Tessa schreef:

  Bij mij is hier nog wel ruimte voor verbetering. Ik let nirt altijd op het keurmerk. Bijvoorbeeld bij Tony’s, ik koop deze chocola vooral omdat ie mega lekker is. Mooi voordeel is dat hij ook fair trade is

  1. Kate Vink schreef:

   Hej Laura, gezien ik hou van chocolade en ik regelmatig bak, kijk ik wel bewust naar de producten die ik koop. Een paar jaar geleden was het nog even zoeken in de supermarkt maar tegenwoordig is het veel duidelijk zichtbaar. Albert Hein is er bijvoorbeeld heel bewust mee bezig. Dit geldt niet alleen voor de repen chocolade maar ook voor de choco-pasta, hagelslag en wist je dat Ben&Jerry’s ook een Fair Trade product is!!!! ?

 8. Lindinha schreef:

  Hoi! Wij kopen graag chocola van een merk dat fair trade fabriceert, maar als ik de chocola verwerk in een van mijn bakproducten koop ik toch vaak een andere variant om de prijs te drukken. Dus hier een combi!

 9. Marloes Peters schreef:

  Wat een leuke en lekkere actie. Over het algemeen kopen wij chocolade met een fairtrade keurmerk, maar vaak is dat wel toevallig. Ik wil hier wel voortaan beter op gaan letten! ?

 10. Daniëlle Grit schreef:

  Hoi Laura,
  Wat gaaf! Een samenwerking met Max Havelaar. Bij mij thuis eten we standaard zoveel mogelijk biologisch of fair trade. Daarbij moet ik ook toegeven dat dat ook wel eens mis gaat als je vlak voor etenstijd de supermarkt in loopt.
  Chocolade in het algemeen is lekker maar met Fairtrade geeft het toch een lekkerder gevoel als het eet.
  Het mooie van de repen van Tony Chocolony is natuurlijk het fantastische verhaal wat binnen in de wikkel staat. Al etende lees ik toch elke keer alle stappen die ze hebben gemaakt en gaan maken. (h)eerlijk om deze Fairtrade chocolade dan te eten.
  Liefs,
  Daniëlle

 11. Julia schreef:

  Ik ben bekend met het keurmerk, maar ben me er vaak niet bewust van tijdens het boodschappen doen. Daarnaast vindt mijn portemonnee het op dit moment niet leuk als ik fair trade chocolade koop, omdat het meestal wel wat duurder is.. Door dit artikel ga ik er wel meer op letten de komende tijd, zodat ik af en toe wel een betere keuze maak wanneer ik chocolade koop! Ik zou het tof vinden om via deze weg kennis te maken met fair trade chocolade 🙂

 12. Suzan schreef:

  Sinds ik een chocolade /bonbon-workshop heb gevolgd, werd me (pijnlijk) duidelijk hoe er om werd gegaan op medewerkers op de plantages en hoe ze werden uitgebuit!! Mede door deze workshop heb ik me voorgenomen om alleen nog maar Fairtrade chocolade te kopen. En deze smaakt eigenlijk ook veel beter!! Al is het alleen maar vanwege het gevoel wat je er bij hebt.

 13. Carlijn schreef:

  Oei, ik keek nog niet echt naar eerlijke chocolade maar vooral naar heerlijke… ik wil wel heel graag meedoen met de winactie, maar dan niet voor mijzelf. Mijn zus kon net als jou jaaaren geen chocolade eten. Nu ze in verwachting is heeft ze hier geen last meer van en eet ze het iedere dag. Het zou dus een heel leuk cadeau zijn voor haar. Bedankt voor je interessante blog, ik ga nu zeker bewuster mijn chocolade kopen en hopelijk draag ik zo ook mijn steentje bij!

 14. Klazina schreef:

  Hm.. dit is best wel iets om eens goed over na te denken. Normaal gesproken wordt mijn keuze in de winkel bepaald door de reep die ik het lekkerste vind, zonder de kijken naar een Fairtrade logo. Wel moet ik zeggen dat ik dol ben op Tony’s Chocolonely en dat ik deze steeds vaker aanschaf. De volgende keer ala ik weer chocolade benodigd ben voor het bakken zal ik ook naar deze merken kijken in plaats van de lekkerste of de goedkoopste! Goed dat je dit onder de aandacht brengt in je artikel. Ik denk dat er veel meer mensen zich niet zo zeer bewust zijn van het Fairtrade keurmerk en hun keuzes maken om dezelfde beweegredenen als mij.

 15. Suzan schreef:

  Mmmmm, dit is wel even een eye opener. Als ik chocolade koop dan is het meestal Tony. Maar als ik iets maak met chocolade erin dan pak ik de eerste de beste goedkoopste eigen merk reep. Ik heb dus geen flauw idee of daar het keurmerk op zit. Ben bang van niet. Zeker iets om op te gaan letten dus. Thnx.

 16. Geraldine Pul schreef:

  Om héél eerlijk te zijn, let ik nooit op of ik Fairtrade chocolade koop. Er gaat hier in huis best veel chocola doorheen omdat ik echt een chocolover ben, maar ik pak meestal gewoon de chocola waar ik op dat moment zin in heb. Echt superslecht, want ik lees net in jouw artikel dat anderen keihard moeten werken voor mijn ene stukje chocola. Ik wil graag eerlijk behandeld worden dus verdienen zij ook een eerlijke prijs voor de chocola. Ik zie het als een goed voornemen voor 2019: meer letten op het Fairtrade-logo op de chocola. Dit verdienen de chocomakers en op deze manier stop ik waarschijnlijk ook niet zomaar een hele reep naar binnen zonder nadenken 🙂

 17. B.ketting schreef:

  Ik probeer altijd rekening te houden met pure ingrediënten, ook met mijn baksels probeer ik alleen eerlijke ingrediënten te gebruiken.
  Maar fairtrade chocolade letters heb ik nog niet geprobeerd, lijkt me ook heerlijk om in mijn baksels uit te testen! Daarom zou ik dit pakket heel graag winnen om ook nog meer andere mensen blij te maken ?.

 18. Matilde Quirynen schreef:

  Hi Laura,

  Wat een lekkers! En of ik dat zou willen winnen!

  Of ik let op fairtrade producten? Absoluut! Ik groeide op op het platteland en werd opgevoed met groenten uit de tuin en dat het belangrijk is dat voedingsproducten eerlijk in de rekken belanden.

  Enkele jaren geleden werd in mijn familie een chocoladebedrijf opgericht (Coup de Chocolat). Mijn nicht en haar partner zijn sindsdien het kleinste chocoladebedrijf in België. Zij gaan zelf op zoek naar de bonen en maken het hele proces van boon tot reep helemaal zelf. (H)eerlijker kan dus niet! Sinds het begin van hun avontuur ben ik de rijkdom van eerlijke chocolade gaan ontdekken en werd ik me vooral bewust van hoe lekker deze repen zijn!

  PS: heel goed dat de Sint ook meewerkt aan een fairtrade wereld!

 19. Amy Cox schreef:

  Eerder letten ik daar nooit zo op, tot dat ik de documenteren zag over Tony”s Chocolonely. Jeejtje wat ben ik daar van geschrokken zeg. Vanaf dat moment koop ik geen “slechte” chocolade meer, maar alleen nog maar chocolade met een keurmerk.

 20. Cynthia schreef:

  Heel eerlijk gezegd heb ik hier nooit echt op gelet en koop ik waar ik zin in heb. Maar naar het lezen van jouw blog wil ik hier wel meer naar gaan kijken! Tof dat jij met je winactie niet alleen iets weg mag geven, maar ook veel mensen wat leert zodat ze ook bewuster inkopen gaan doen!

 21. Anne schreef:

  Super leuk!! Ik probeer er wel altijd op te letten maar soms gaat dat wel eens mis… dit zo echt leuk en lekker zijn voor pakjes avond!!

 22. marjan veen schreef:

  Persoonlijk koop ik mijn chocola ,en andere boodschappen, altijd zoveel mogelijk met oog op mens en milleu. Soms betekent dat fair-trade of biologisch en soms gewoon lokaal kopen (denk aan eieren van de boer etc.)

  Zoiets kleins doen lijkt misschien niet veelzeggend, maar des te meer mensen bewust kopen des te groter de uiteindelijke impact 🙂

 23. Saskia Lankhorst schreef:

  Hai Laura! Wat een toffe samenwerking! Ook ik ben geen heilig (cacao)boontje. Ik merk dat het er nu wel in zit om bijvoorbeeld voor vlees en vis duurzame/biologische keuzes te maken. Maar voor inderdaad producten als koffie en chocolade ben ik me er nog niet genoeg bewust van, dat veel boeren er geen eerlijke prijs voor hebben gekregen. We zijn als consument jaren verwend met lage prijzen, dus het zal natuurlijk lastig zijn om de hogere prijzen te accepteren. Maar iedere stap is er weer 1 vooruit. Dus het zou heel waardevol zijn om hier meer bewustzijn voor te creeeren bij de consument. Maar daar zijn zeker de supermarkten ook voor nodig! Nu kies ik toch vaak voor de ‘goedkopere’ chocolade, zeker als ik veel chocolade nodig heb bij het bakken. Daar zou ik eigenlijk net zo over na moeten denken als bijvoorbeeld de keuze voor biologisch vlees.. het heeft misschien nog tijd nodig.. maar we komen daar wel!

 24. Nikita schreef:

  Ik let overal wel op. Ofnouja ik probeer dat. Ik eet zelf geen vlees en vis meer maar nog wel melk en eieren hierbij let ik vaak op waar het vandaan komt. Mijn eitjes komen bij de boer vandaan. Zo let ik ook zoveel mogenlijk op de chocolade. Dit doe ik ook door minder chocolade te eten maar als ik het koop dan is het altijd faire trade.

 25. Willemien schreef:

  Ik herken je verhaal! Vanwege een koemelkallergie kan ik niet zo veel chocola tegelijk eten (zo jammer!). Tegelijkertijd maakt dat ook dat ik er extra van geniet als ik een lekker stukje chocola neem! Ook ik probeer te letten op fairtrade chocola, dan smaakt het net weer even lekkerder.
  En je weet het hè chocola is super gezond want: choclate comes from cocao, witch is a tree. That makes it a plant. So… choclate counts as a salad

 26. Sanne schreef:

  Hoi Laura!
  Fairtrade keurmerk … ik ga ervoor waken
  Dat ik voor volgende chocolade aankopen een betere keuze ga maken
  Tony’s Chocolonely is al een van mijn favoriet
  Goed excuus om die vaker te kopen, niet?

 27. Lisette schreef:

  Ik probeer er wel op te letten en er van bewust te zijn dat ik fair-trade chocolade koop. Overigens vind ik deze chocolade vaak ook lekkerder van smaak. Niet omdat het meer uit chocolade bestaat maar ook omdat je weet dat het een betere afkomst heeft.

 28. Loes schreef:

  Helaas geldt voor mij dat ik de afgelopen jaren juist een soort van allergie hebt ontwikkeld voor chocola. Gelukkig weet ik nu precies hoeveel ik kan eten, zonder er te veel last van te hebben, want een leven zonder chocola kan gewoon niet! Mijn vriend is stiekem blij met mijn allergie, zo blijft er meer voor hem over, chocola is niet alleen een vrouwendingetje 🙂

  Over fair trade, meestal wel. Eerlijk gezegd kies is de allerlekkerste, als je dan al niet veel ervan kan eten, dan moet het ook lekker zijn. Maar gelukkig gaat de combinatie onwijs lekker en fairtrade over het algemeen samen.

 29. Dalga Özdemir schreef:

  Het ziet er super lekker uit! Ik ben sindskort onderhand verslaafd geworden aan Tony Chocolonely 🙂 Vooral de pepernoten en zeezout-caramel editie heerlijk! Ik werk zelf in de publieke sector omdat ik maatschappelijke belang ontzettend belangrijk vindt. Sindskort koop ik dan ook alleen Fairtrade chocolade, omdat het 1) natuurlijk gewoon super lekker is 2) psychisch ook beter voelt omdat ik weet dat ik dan op mijn manier een steentje kan bijdragen aan betere omstandigheden voor boeren (eerlijke lonen etcetera). Kortom, ik vind het super lekker Fairtrade chocolade en je draagt bij aan een eerlijkere en betere wereld! Dat is toch super 2 in 1?

 30. Lin schreef:

  Ik heb laats ook een documentaire gezien over cacao. Om te zien hoe die cacao boeren worden uitgebuit is vreselijk. Hierdoor letten wij thuis vaker op wat we kopen. Al kochten we al wel vaak Tony’s want die verschillende smaken zijn heerlijk!
  Liefs,

 31. Nienke schreef:

  Hoi Laura,

  Dit is weer een echte eyeopener… het wel weten, de intentie hebben om het te doen, ook wel eens gedaan, het weer laten versloffen en weer de verkeerde gewoonte aangenomen…
  maar door jou berichtje komen hier dit jaar wel eerlijke chocoladeletters en repen end in huis met de feestdagen! Bedankt voor dit berichtje, ik had het even nodig.
  Zo had ik dat ook met stamceldonorschap, het is een kleine moeite, waar je iemands leven mogelijk mee kan redden… elke keer de intentie om donor te worden, maar 2 weken geleden dan ook eindelijk mijn wangslijm opgestuurd.

  Ik wens iedereen hele fijne sinterklaas en kerst met HEEEEEL veel eerlijke chocolade ?

 32. Sanne schreef:

  Oh wat heerlijk Laura!
  Om eerlijk te zijn had ik me tot een tijdje terug nooit echt verdiept in Fairtrade chocolade. Daar kwam echter verandering in toen ik mijn profielwerkstuk over Fairtrade organisaties en een bonbon workshop had gevolgd. Wat een schrijnende situaties…
  Om mijn steentje bij te dragen, zou ik daarom niets liever willen dan dit te gekke pakket te winnen en nog bewuster te worden van alles wat er speelt

 33. Judit schreef:

  Eerlijk gezegt kijk ik er niet naar en ben ne er ook nooit van bewust geweest. Wie weet na het lezen van je blog en ik de eerst volgende keer een lekkere letter of reep pak ga ik er bar kijken.

  Maar och och och wat ziet dit er heerlijk uit en het is alleen nog maar een foto! ?

 34. martine schreef:

  Ik probeer mijn steentje een beetje bij te dragen door geen kilo knallers te kopen en blije eitjes
  Ik heb eigenlijk nooit gekeken of de chocolade die ik heeel lekker vind Fairtrade is daar ga ik zeker opletten!
  Ben ook heel benieuwd naar die documentaire van Ton,s Chocolonely,s
  Bedankt dat je er ons op wijst!

 35. diny gijsberts schreef:

  Ik koop altijd fairtrade om zo de boeren in hun land te helpen aan een beter bestaan ! Kleine moeite gróte uitwerking !

 36. Noa schreef:

  Na je verhaal ga ik er zeker meer op letten..! Hiervoor was ik er nooit bewust van wat fairtrade chocolade nou deed. Ik kocht gewoon waar ik op dat moment zin in had. Bedankt voor de eye opener!

 37. Merel schreef:

  Hier echt iemand die er eigenlijk nooit op heeft gelet.. (daar schaam ik me nu een beetje voor)
  Maar nu na jouw verhaal te hebben gelezen dat toch maar eens meer gaat doen!
  Ik ben altijd maar blij dat wij in Nederland wonen en onze kindjes het niet zo slecht hebben. Ik zal er vanaf nu beter op gaan letten. Want zulke leefomstandigheden gun je helemaal niemand!

 38. Sanne van de Weetering schreef:

  Ik heb er over geleerd dankzij mijn oma. Zij zetten alleen maar de repen van Tony op tafel en vertelde waarom. Voor haar was het ook een leuke extra dat ze zelf Tony heet en de repen hierdoor nog leuker, en lekkerder, vindt! Ze heeft altijd nieuwe smaken en iedereen die langskomt gaat met een reep naar huis. Toen ze mij er mee liet kennis maken heeft dit mijn kijk erna erg veranderd. Als ik de keuze heb om te kunnen kiezen dan zal ik er ook zeker op letten. Wel hoop ik net als u dat het geen keuze meer hoeft te zijn maar dat het de enigste optie word.

 39. Annemarie schreef:

  Hmm, als ik chocolade koop is het vaak van de bekende Tony. Beter voor mij is dat ik het niet zovaak eet dus koop ik het ook maar niet zovaak. *vraagt zich nu hardop af of die overheerlijke reep puur-kokos nog in de kast ligt*.
  (Vanavond 19u pas thuis dus misschien ben ik het dan al vergeten 😉

 40. Jessica schreef:

  Om heel eerlijk te zijn lette ik er een aantal jaren geleden meer op dan dat ik het nu doe… bedankt voor de reminder, want dit zet mij toch wel weer aan om op te letten wat ik koop. Gelukkig ligt er steeds meer fairtrade chocolade in de schappen, want toen ik net een rondje door mijn voorraad deed viel het me nog mee (gelukkig maar!)

 41. D. Franssen schreef:

  Hallo Laura!

  Ten eerste, komt mijn verhaal wel een beetje overeen met dat van jou. Ik was vroeger lactose intollerant, waardoor ik onder andere ook geen chocolade at. Maar is was er juist heeeel erg dol op! Toen ik wat ouder werd ben ik hier overheen gegroeid en eet ik het liefst elke dag chocolade.

  Ik probeer sinds één jaar beter te kijken naar de afkomst van producten. Ik ben begonnen met de vleesproducten, daarna met de groentes en eigelijk is het ook wel verstandig om dit bij de chocolade te doen. Vooral omdat ik zo graag chocolade eet tegenwoordig!

  Ik ben tegen kinderarbeid en tegen het uitbuiten van arbeiders. Met de fairtrade chocolade maak ik een goed begin over het nadenken van de afkomst van de chocolade industrie.

 42. Annemarie schreef:

  Wat een heerlijke winactie en met een goed verhaal. Hier in het gezin komt er steeds meer bewustwording voor het fair trade, maar er kan nog genoeg verbetering plaatsvinden. Het onder de aandacht brengen zoals jij dat nu ook doet vind ik dan ook top!?
  Ik zou het pakket dan ook graag winnen voor een eerlijk avondje die met de familie op de planning staat!???

 43. Lea schreef:

  Hallo Laura!
  Tot 4 weken geleden heb ik er eigenlijk niet echt bij stil gestaan wat duurzaamheid ofwel fairtrade nou eigenlijk is en wat het voor een verschil maakt. Toevallig heb ik voor een opdracht op school veel opgezocht over duurzaamheid in supermarkten. Ik kocht eigenlijk nooit eerlijke chocolade maar nu ik er meer over weet zal ik toch vaker voor de eerlijke kiezen. Voor mij is het een kleine bijdrage meer, maar het kan uiteindelijk voor veel mensen een groot verschil maken! Alle beetjes helpen 🙂

 44. Eline schreef:

  Wat een goede blog, hierdoor ben ik me weer even bewust van wat ik koop. Meestal let ik er op welke chocolade ik koop. Vooral de tonys. Verder koop ik het niet vaak omdat het te verslavend is 😉 dit pakket zou daarom wel van pas komen! Gek op chocolade en ook nog fair trade!

 45. Lut schreef:

  Ik ken het keurmerk al best lang maar dit is wel een goede reminder! Ik ben net als jou: ik let er vaak op maar koop soms ook zonder te kijken.. Gelukkig heb ik enkele favoriete merken (zoals bv Tony Chocolonely) die standaard Fairtrade chocolade verkopen. Toch droom ik van een wereld waar elke boer een eerlijke prijs krijgt, ook voor chocolade en dat we als consument ons meer bewust worden van de problematiek (daar draag jij met dit artikel ook toe bij, dankje :))

 46. Flora schreef:

  Wat een super leuke actie!! Ja, ik let daar over het algemeen wel op. Ook vind ik Fairtrade chocolade gewoon lekkerder (misschien omdat je in je hoofd weet dat je goede chocolade koopt!)?. Maar als ik taarten maak dan vind ik het nog wel is lastig, want de Fairtrade chocolade is natuurlijk wel duurder! Maar ik weet wel wat mensen liever een Fairtrade chocolade taart eten natuurlijk!? Dus dan ga ik toch gewoon wel weer voor de Fairtrade.

 47. Lisette schreef:

  Nadat ik dit gelezen heb ga ik er zeker op letten. Omdat ik dol ben op chocolade kocht ik meestal de repen die ik het lekkerst vind 🙂
  Een goede les om over na te denken!

 48. Milja schreef:

  Hoi Laura!

  Wat een leuke win actie! Ik vind het vooral zo leuk dat je kan winnen door te vertellen of je zelf Fairtrade koopt of niet en niet een standaard verhaaltje met waarom JIJ zou moeten winnen.

  Ik koop chocola nu sinds een paar jaar met een keurmerk. Ik ben 20 dus je kan je waarschijnlijk voorstellen dat voor de tijd dat ik het nog niet zelf kocht, ik er geen invloed op had. Als puber was ik er trouwens nog niet heel veel mee bezig. En laten we eerlijk zijn… als puber met weinig geld, kies je dan voor een wat duurdere reep Tony’s of de goedkoopste die je kan vinden? Juist, ik die laatste natuurlijk. Toen ik wat ouder werd (jaar of 15/16) leerde ik op school dat Fairtrade kopen heel erg belangrijk is en sindsdien ben ik er ook echt op gaan letten. Ik koop niet per definitie Tony’s, maar ik kijk wel altijd of het Fairtrade-keurmerk erop staat. Ik wil het namelijk niet op mijn geweten hebben dat ik chocolade koop die niet eerlijk is verwerkt en ik vind daarnaast ook dat het gewoon eerlijk moet verlopen en dat is iets waar wij bij kunnen helpen door alleen Fairtrade te kopen.

  Liefs, Milja

 49. Laura Smits schreef:

  Chocolade is al heerlijk maar als andere er dan ook nog van kunnen genieten. Dan smaakt het pas echt goed.
  Groetjes Laura

 50. Elske schreef:

  Hoe lekker ziet dat er allemaal uit….!
  Ik kocht als kind in de wereldwinkel mijn eerste reep Max Havelaar en was erg onder de indruk van het achterliggende verhaal. Wat niet wil zeggen dat ik nooit meer andere chocolade at, maar het heeft wel gezorgd voor bewustwording.
  Waar je eerst alleen melk en puur had, zijn er nu (juist!) bij de bewuste merken allerlei lekkere variaties te verkrijgen. Dus kies ik vaak voor Tony’s en consorten. MAARRRRR….. Ik woon al bijna 3 jaar in Zambia en hier vind je dat natuurlijk niet ?
  Toen er laatst visite uit NL kwam zaten er een paar lekkere Tony’s in de koffer ? Ook pepernoten missen we in deze tijd, maar ik heb samen met mijn zoontje iets gebakken wat erop lijkt…. Volgende maand komen we gezellig een paar weekjes vertoeven tussen familie en vrienden in Nederland en België. Het zou helemaal geen straf zijn mocht er dan zo’n lekker pakket op me liggen te wachten ?

 51. Sabine schreef:

  Hallo,

  Om eerlijk te zijn ben ik er niet zo eeg mee bezig. Ik pak wat ik lekker vind en soms zit er iets van Fair Trade tussen. Natuurlijk is het iets om meer bij stil te staan, dus misschien is het met deze chocolade een begin van… zou deze chocolade graag willen proeven

 52. Elke schreef:

  Hoi Laura,
  Je vraag heeft me aan het denken gezet. Ik vind het ontzettend belangrijk om te letten op fairtrade producten, maar ik weet eigenlijk niet of ik die ook altijd eet. Nou moet ik zeggen: Ik ben net achttien en woon nog thuis en doe eigenlijk nooit de boodschappen. Ik heb er eigenlijk altijd op vertrouwd dat we wel goede producten in huis haalden. Nu realiseer ik me dat ik daar toch wel beter op kan letten. Naar mijn mening kunnen wij ons als welvarend land best inzetten voor mensen die het minder goed hebben. Ook als producten die je dan koopt wat duurder zijn, je koopt er namelijk wel een goed gevoel bij! Kortom, ik vind fairtrade eten erg belangrijk en ik ga meer opletten of ik altijd fairtrade chocolade eet!

 53. Rani Vekemans schreef:

  Hoi Laura!
  Toen ik nog een stukje jonger was had ik tijdens mijn eerste baksels geen aandacht voor “eerlijke” chocolade, als student greep ik altijd naar de goedkoopste reep.
  Mijn moeder hamerde er in tegendeel wel steeds op dat we steeds voor bio appelsienen en eieren moesten gaan, wat ik wat vreemd vond aangezien ze vaak een pak duurder zijn en er de meerwaarde niet van inzag.
  Tot er op school een “werelddag” werd georganiseerd. Dit hield in dat er een grote Fairtrade beurs plaatsvond met enkel grondleggers van Fairtrade die ons een inzicht gaven in de erbarmelijke werkomstandigheden om sommige chocoladeplantages.
  Ik ontdekte niet alleen dat Fairtrade chocolade, chips en andere producten supperlekker waren, ik zag nu ook dat het kort door de bocht is om te zeggen “als ik alleen eerlijke producten koop zal dat de wereld niet redden”. Wel dus!
  Ik ben me sinsdien veel bewuster en probeer steeds biologische producten te kopen en als het gaat spulletjes zoals honing van de lokale boeren.
  Sinds Albert Heijn naar België is gekomen heb ik ook Tony’s chocolade ontdekt die buiten hemels ook nog eens verantwoord is, heerlijk!

 54. Djulisa schreef:

  Ik heb een presentatie gehad van Tony Chocolonely. Ik schrok er echt van hoe de cacaoboeren in de landen worden behandeld. Vanaf toen heb ik eigenlijk altijd chocolade van Tony,die is ook wel erg lekker!

 55. Nicole van Beek schreef:

  Beste Laura,
  Ik heb al een aantal cravings gehad tijdens mijn zwangerschap, maar chocolade is en blijft de grootste. Hierdoor koop ik ook meer chocolade dan voorheen. Ik wist zeker van fair trade af, maar ben toch blij het nog een keer gelezen te hebben. Ik kocht tot nu mn chocolade op impuls en dacht er niet zo bij na. Maar ik ga er zeker beter op letten. Zo een kleine moeite voor zo een belangrijk verschil. Dankjewel voor de blog.
  Vanmiddag weer een reep halen, en zal zeker gaan letten op het keurmerk.
  P. S. De kleine komt pas in februari dus een chocolade pakket is hartstikke welkom. ?

  Groetjes Nicole

 56. Inez schreef:

  Ik ben momenteel zwanger en droom zelfs over chocola. Het is momenteel echt mijn allergrootste craving.

  Ik vind het erg belangrijk om fairtrade chocolade te kopen, ik let er altijd op dat er een keurmerk op zit. Helemaal nu ik het in grote getale insla ?

 57. Inge schreef:

  Eerlijk gezegd was ik er niet zo mee bezig. Ik wist wel van het keurmerk af en ik vind het belangrijk dat het er is, maar ik had me er nooit zo in verdiept. Vooral voor baksels koos ik vaak de goedkoopste chocolade. Ik dacht voornamelijk dat het keurmerk er was om boeren te helpen een eerlijke prijs te krijgen. Maar dat er ook zoveel heftige dingen gebeuren, dat wist ik niet. Ik neem mezelf voor om toch voortaan iets meer geld uit te geven voor chocolade met keurmerk, zodat ik toch een beetje kan helpen de situaties beter te maken. Bedankt voor deze blog!

 58. Ellen schreef:

  Hé Laura,

  Ik moet zeggen dat ik niet altijd de fairtrade chocolade koop.. Ik begin er al wel meer op te letten en haal ook al vaker fairtrade chocolade in huis.. maar lang niet altijd..
  Terwijl ik wel voor het fairtrade keurmerk ben.. en om heel eerlijk te zijn word ik dan vaak overgehaald chocolade zonder keurmerk te kopen door het prijsverschil in de repen.. maar goed punt, ik ga er weer eens beter op letten!
  Ik zou dit chocoladepakket goed kunnen gebruiken met mijn liefde voor chocolade!
  Lekker!

  Groetjes Ellen

 59. Nicky schreef:

  Als ik chocolade koop om iets lekkers mee te bakken, probeer ik altijd Fair Trade te kopen. Ik vind het namelijk raar als ik iets lekkers voor mezelf maak ten koste van anderen. Als ik een luxe soort chocolade koopt voor een cadeautje, let ik eigenlijk nooit op keurmerken. Maar daar geldt natuurlijk hetzelfde voor als voor chocolade voor het bakken, dus ook bij cadeautjes moet ik maar eens op het keurmerk gaan letten.

 60. iris schreef:

  ik ben ook echt van mening dat je eerlojke chocolade moet kopen. en dit is ook stukken lekkerder. ik ben een echte chocoholic en houdt ook van allemaal verschillende chocolade. net als mijn 2 kids emily en niek. dus ik doe graag mee voor mijn gezinnetje. wie weet kunnen we nog iets nieuws proeven wat we nog niet kennen. al hebben wij al wel heel veel chocolade geproefd ♡

 61. Marleen schreef:

  Vroeger was ik niet eens zo dol op chocolade, ik heb het echt “leren” eten. En naarmate ik ouder werd kwam ook het besef dat fair trade belangrijk is. Niet alleen qua chocolade, maar bij meerdere producten. Het kan niet zo zijn dat iemand in een ander land heel hard moeten werken en daar bijna niets voor krijgt. Dus ja, ik vind het belangrijk en als ik de keuze heb tussen “gewoon” en fair trade maak ik altijd heel bewust deze keuze. Net als jij ben ik zeker heen heilig boontje, maar als je de wereld wilt verbeteren moet je toch echt bij jezelf beginnen!

 62. Willy Jansen schreef:

  Fairtrade kopen is voor mij ook echt een verbeterpunt. Ik let vaak op de aanbiedingen en sla dan gewoon in. Het blijft tenslotte best lang goed. En het meeste kopen van onze Hollandse boeren, want zij moeten aan strenge eisen voldoen. Maar ja, die produceren geen chocolade?. Ik ga het zeker eens proberen en zo’n pakket zou een mooie starter zijn!

 63. Marinka schreef:

  Ik zou meer bezig willen zijn met Fairtrade over het algemeen. Tony’s koop ik wel regelmatig, omdat het zo lekker is, maar zeker ook omdat bekend is dat zij goed bezig zijn in de chocoladeindustrie. Ik maak graag kennis met nog meer Fairtrade chocoladeproducten om mijn kennis daarvan uit te breiden en om ontzettend te genieten 🙂

 64. Anouk schreef:

  Wat een feestelijk pakketje om te winnen!
  Ik probeer zo duurzaam mogelijk in te kopen. Bij sommige producten is dit echter een stuk duurder als je dit dagelijks wil doorvoeren. Bij de chocolade en koffie lukt me dit voornamelijk wel door er gewoon minder van te gebruiken. Ipv 2 goedkope repen per week 1 duurzame reep. Iedereen blij, inclusief mijn weegschaal!

 65. Miranda Buck schreef:

  Als we een chocoladereep kopen, dan altijd Fairtrade, maar in je blog schrijf je ook over broodbeleg…. heel stom maar nooit bij stilgestaan! Volgende keer in de supermarkt daar ook maar eens goed naar kijken! Voor mijn ‘bakchocolade’ let ik er gelukkig wel op ?

 66. Joyce schreef:

  Hoi Laura! Wat een leuke winactie met daarbij oog voor Fairtrade. Ik ben een absolute chocolade junkie en daarnaast ook een onwijze Sinterklaas fan, tenminste, al het lekkers dat erbij komt kijken. Max Havelaar ken ik nog vanuit mijn middelbare school en jouw verhaal klinkt mij bekend in de oren. Ik denk dat het belangrijk is om mensen hier bewust van te maken zodat we nog heel lang kunnen genieten van chocolade maar het belangrijkste, dat de makers er ook voor beloond worden door betere arbeidsomstandigheden en een fatsoenlijk loon. Ik koop dan ook vaak chocolade met een Fairtrade merk, ook omdat het gewoon erg lekker is! Ik zou dus heel graag dit lekkere pakket willen winnen, dan kom ik de december maand wel door haha! Groetjes Joyce

 67. Yvet van Holsteijn schreef:

  Dit is wel even een wake up call. Want eerlijk gezegd let ik er nooit op, ik koop wel Tony chocolony, maar vooral omdat ik het erg lekker vind. Goede tip om de docu eens te gaan kijken, staat gelijk op mijn lijstje.

 68. Petra schreef:

  Goed punt, ik probeer er op te letten, maar herken wat jij zegt, ik koop ook wel eens iets anders.. Het blijft lastig, de controle op eerlijke producten, dat hoorde ik een tijdje terug weer in een reactie van Teun vd Keuken (die met Tony begon, maar ziet dat het nu nog lastig blijft om zeker te weten dat iets onder goede omstandigheden is geproduceerd. Maar hopelijk komen er steeds meer initiatieven om uitbuiting, oneerlijke handel en kinderarbeid tegen te gaan. Goed om dit ook zo weer eens over de aandacht te brengen ?!

 69. Jessica schreef:

  Na het lezen van je artikel. Was ik blij dat dit in opmars is.
  Doordat ik bij een bekend warenhuisketen werk heb ik afgelopen periode een opleiding gevolgt. Daarin kwam ook dit onderwerp te spraken.
  Ik heb over dit onderwerp een scriptie geschreven en zo ben ik erachter gekomen dat er nog veel moet veranderen. Denk daarbij niet alleen aan chocolade maar ook aan koffiebonen of aan thee.
  Sindsdien let ik er altijd zoveel mogelijk op of ik een fairtrade artikel heb gepakt.

  Super dat je dit onderwerp opgepakt hebt en zeker met zo’n leuke winactie.

 70. Kim schreef:

  Hoe ik met chocolade om ga is verschrikkelijk ik eet ze namelijk allemaal op….heel zielig…..hihi nee grapje ?. Hoe ik er mee om ga is nog niet heel fair trade. Gelukkig vind ik tony’s lekker en die zijn wel fair trade. Ik kende de fairtrade keurmerk wel. Maar voor de rest hou ik me er niet echt mee bezig. Nu je het verhaal weer verteld wat er gebeurd op de niet fair trade plantages wil ik er toch bewuster mee zijn.

 71. Monique schreef:

  Nooit zo mee bezig. Al weet ik wel dat het logo bestaat. Vroeger kwam ik graag bij de wereld winkel. Nu koop ik eigenlijk wat lekker is. En hoop/verwacht dus dat de duurdere merken bewuster omgaan met de wereld. Maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zal eens kijken op mijn favoriete chocolade merk of ze zo bewust zijn als ik hoop.

 72. Marjet schreef:

  Wat een (h)eerlijk pakket! Mijn favo choc is gelukkig heel erg eerlijk. Ik heb er laatst een boek over gelezen en samen met dit soort blogposts/campagnes vind ik dat dit echt helpt om nog bewuster te worden. Ook fijn: je hoeft helemaal niet naar speciaalzaken voor fairtrade! Hmmmm… zin in choco 🙂

 73. Annelies schreef:

  Ik woon nog maar een half jaar op mezelf, maar ik merk dat ik er wel steeds meer mee bezig ga zijn. Met chocola let ik er wat minder op, maar toen ik voor het bakken cacao nodig had, heb ik wel speciaal fair-trade cacao gekocht.
  Zo’n pakket met producten helpt me vast om mezelf hier weer verder in te verbeteren!

 74. RM de Vries schreef:

  Nog een chocoholic hier! Dag in dag uit, je mag me er voor wakker maken. Mer de koop van fairtrade chocolade wisselt het nogal bij mij, de ene keer wel de andere keer niet. Ligt er ook een beetje aan wat mijn budget is. Heb even gespiekt en alles wat ik nu heb liggen is fairtrade haha

 75. Anne schreef:

  Wat een leuk pakket en vooral ook wat een mooie boodschap! Vroeger was ik hier totaal niet mee bezig, dacht ik hier niet bij na en kocht ik gewoon zonder erop te letten. De laatste tijd probeer ik zoveel mogelijk duurzaam te kopen, al moet ik eerlijk toegeven dat dit ook weer niet altijd lukt.. Maar alle kleine beetjes helpen en als iedereen er al aandacht aan besteed, wordt straks de cacaoindustrie hopelijk in zijn geheel beter!??

 76. Naomi Fennis schreef:

  Haai,
  Ten eerste vindt ik dit echt een leuke win actie, want wie is er nou niet gek op chocola. Van de Fairtrade producten neem ik altijd de pure chocoladehagelslag, omdat je bij die de smaak van pure chocola goed proeft. Voor de rest neem ik eigenlijk niks van de Fairtrade producten, omdat ik het niet zo goed aan durf vanwege of het wel lekker is. Maar nu ga ik toch van de week is kijken naar de producten en ga ik toch eens wat proberen van de Fairtrade producten. Als ik dit pakket win dan ga het natuurlijk delen met mijn familie en ik denk dat ik het ook ga gebruiken om te bakken.
  Groetjes Naomi

 77. Judith schreef:

  Mijn moeder heeft ons opgevoed met het idee dat we bewust moeten inkopen omdat het belangrijk is dat we zorgen voor een betere wereld en omdat de producten volgens haar duidelijk beter waren. Ondanks dat ze elk dubbeltje twee keer om moest draaien, koos ze het liefst voor biologisch en fairtrade. Ik koop zelf waar ik kan ook biologische producten en mijn chocolade altijd fairtrade – fairtrade hagelslag en tony chocolony komen dus eigenlijk altijd als enige hier binnen.. oh.. en callebaut, voor bakken, maar dat staat op dat ze investeren in farmer training en community project.. ik ga eens uitzoeken wat dat precies inhoudt. Thanks!

 78. Jenneke schreef:

  Hoe eerlijker de chocola, hoe lekkerder hij is! Ik probeer erop te letten om altijd eerlijke chocola te kopen, want dat is toch wel een win-win situatie.

 79. Marieke Groeneweg schreef:

  Hoi hoi, ik kende zeker het keurmerk en probeer er echt wel op te letten , maar door mijn chocoladeverslaving kies je soms minder bewust. Als ik nu beloof er beter op te letten, help jij dan mij een beetje door dit heerlijke pakket. Het juiste begin is er dan al…

 80. Marleen schreef:

  Dag Laura,
  Op de school waar ik werk heb ik ervoor gezorgd dat we de naam ‘ fair trade school’ mogen dragen. Ik vind het erg belangrijk om de jongere generatie er ook bewust van te maken dan fair trade belangrijk is, en ook heel normaal!
  Mocht ik dit pakket winnen dan zou ik het delen op school onder mijn collega’s of in mijn klas, om te laten zien wat allemaal fair trade te krijgen is!

 81. Anoesj schreef:

  Wij hebben elk jaar een uitwisselingsstudent in huis, dit keer eentje uit Thailand. De uitwisselingsstudent laten we onze tradities zien en vooral veel proeven in de decembermaand. Ook stuur ik (bijna) jaarlijks chocoladeletters naar mijn gastkinderen uit Mexico, Italië, Turkije en Estland. Ook mijn eigen gastgezin en vrienden in Noorwegen krijgen een pakketje met chocoladeletters. Meestal koop ik fair trade chocolade, ook de hagelslag is hier in huis fair trade. Maar helaas is het me niet gelukt om voor 30 man fair trade chocoladeletters te versturen. Ook omdat niet alle letters voorradig waren. Binnenkort hebben wij een pakjesavond/surprise met onze uitwisselingsstudent en die van mijn nicht uit Duitsland. Dit zou een lekkere aanvulling zijn. En een internationaal gezelschap die het lekker op eet.

 82. Lotte schreef:

  Hi, sinds ik voor het eerst een reep Tony zag (en at!!) Een aantal jssr geleden, ben ik mij bewuster geworden van de fairtrade merken/ chocolade.
  Ik koop sindsdien alleen maar Tony chocolade.
  Daarnaast ga ik regelmatig naar de Wereldwinkel of naar ‘Waar’ en snuffel daar rond tussen al theetjes en ander eten en drinken. Vaak neem ik daar ook lekker wat fairtrade producten mee en die smaken toch vaak wat lekkerder 🙂

 83. Ellen schreef:

  Hi,
  Ongeveer een jaar geleden voort laatst chocolade gekocht om zelf te snoepen. Ik lette niet op wat ik kocht.
  Nu ik veel bewuster eet en kook let ik er dus wel op. Bij groente en vlees is het makkelijk. Het staat er groot op.

  Chocolade niet meer op gelet omdat ik het niet koop. Hoe leuk zou t voor mijn lief en kids zijn als ik eens chocolade voor ze in huis heb. En ook nog eens chocolade die in onze bewuste leefstijl hoort. Ik denk dat ze blij verrast zijn.
  Nog maar niet te spreken over al dat lekkers dat we er van kunnen maken!
  Helaas zal ik er zelf dan alleen naar kunnen kijken, maar mijn gezin zien smullen is me alles waard!

 84. May Peters schreef:

  Hey Laura!

  Wat goed dat dit aandacht krijgt! Eigenlijk koop ik nooit chocola, gewoon omdat het al op is voor ik thuis ben haha! Mijn man vind is dol op chocolade en mocht ik een reep kopen moet het fairtrade van Tony zijn! Hij is daar wel mee bezig en vind dat die ene chocoladereep die wij eten een verantwoorde moet zijn. Hoe leuk als ik hem dit pakket cadeau kan doen!

 85. Anouk schreef:

  Hallo Laura,

  Super leuke actie zeg, wie houd er niet van chocola. Nou hier wel hoor, je kan me er voor wakker maken, al helemaal om ze te verwerken in baksels?.. ben bijna jarig namelijk 27 november ( dat zou een super cadeau zijn om zn pakketje te winnen)dus al flink op de site aan het zoeken en wegen welke heerlijke taart ik toch zak maken.. ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd kijk of ik fair trade chocolade haal of niet. Ben er ook niet erg mee bezig geweest maar zeker wel iets om over na te denken voor de volgende x als ik choco haal. Want voor ons zo klein verschil kan voor anderen grote impact hebben.. veel succes met loten, ik ga nog even taarten kiezen.. groetjes

 86. Lianne schreef:

  Sinds ik vorig jaar bewuster ben gaan eten, ben ik wat betreft chocola overgestapt naar biologische varianten. Ik ken het keurmerk fair trade wel, maar daar let ik nog niet specifiek op. Misschien een goed moment om hier ook mee te gaan beginnen, een betere wereld begint toch bij jezelf!

 87. Nadine schreef:

  Hoi Laura,
  Sinds dit jaar loop ik stage bij een chocolaterie. Hierdoor ben ik me nog meer haan verdiepen in de wereld van eerlijke handel. Maar zelfs bij grote bedrijven blijft dit toch wel lastig met de inkoop etc, ook al proberen ze hier wel op te letten. Daarom koop ik als consument eigelijk alleen nog maar Tony’s Chocolonely. Ik vind de gedachten van eerlijks handel zo mooi. Ik hoop dat we in de toekomst allemaal net iets extra geld uit willen geven aan chocolade, want ook de boeren verdienen een eerlijke prijs!

 88. Anne schreef:

  Prettig verhaal over chocolade!
  Ik kocht chocola van Tony tot Verkade.
  Maar een tijd geleden zag ik een documentaire over het slavernijverleden.
  Dat ging over plantages van cacao en katoen.
  Toen besloot ik het anders te doen.
  Ik koop nu alleen chocola met keurmerk.
  En, het zit misschien tussen mijn oren, maar de chocola smaakt lekker sterk.
  Ook, als ik niets kan eten door klachten van mijn (ziekte van) crohn, eet ik chocola en dat gaat gewoon.
  Verder nog een compliment voor altijd weer je zinvolle en gezellige blog.
  Het is maar goed dat er niet altijd zo’n winactie is, want dan wordt ik nog chubby en log
  Ik kijk uit naar je volgende verhaal. En ga zo door, we genieten allemaal!

 89. Adriana schreef:

  Wat goed dat je hier aandacht aan geeft! Bereik je in ieder geval alle bakkers, denk ik zo… Hier ook al jaren alleen maar Fairtrade chocolade repen, cacao, pasta en hagelslag. O, ja en nu gelukkig ook paaseieren en natuurlijk de chocoladeletters 🙂 Ook al vaak aan de kinderen uitgelegd als ze zo graag andere hagelslag met van die leuke figuurtjes erin willen, waarom ik die niet wil kopen. Ik heb helaas nog geen Fairtrade candybars of chocoladepepernoten, mmm, gevonden. Weet iemand of die wel ergens te koop zijn, want die missen we echt!

 90. Yris schreef:

  Ik koop meestal de chocola die ik lekker vind, dus ik kijk niet bewust of het Fairtrade is. Ik wil zeker meer bewust worden van wat ik allemaal koop en hoe het gemaakt wordt want dat vind ik zeker wel belangrijk. Ik vind het een hele leuk winactie, zo zet je gelijk veel mensen aan het denken over Fairtrade producten en dat is altijd goed. Nu ik heb wel zin gekregen in chocolade 🙂

 91. Cees van Tol schreef:

  Op de één of andere manier heb ik het idee dat fairtrade chocolade altijd maar “saai” is: rechttoe rechtaan zonder bijzondere smaakjes, terwijl ik het juist zo leuk vind om van alles te proberen. Dus eerlijk gezegd heb ik er daarom nooit echt goed naar gekeken… Maar als ik de foto’s bij je bericht zie, dan moet ik mijn standpunt waarschijnlijk gaan herzien!

 92. Hannah schreef:

  Ook ik was zeker geen heilig cacaoboontje tot ik 3 jaar geleden op vakantie was in Costa Rica. Daar ben ik op cacao plantages geweest en een heel open en eerlijk gesprek met de boeren gevoerd. Dat kwam wel even binnen zeg, wat een oneerlijke wereld zit erachter!
  Sindsdien let ik altijd op het Fairtrade keurmerk zodat ik in ieder geval iets kan doen.

 93. Rianne Pluim schreef:

  Ik moet zeggen dat ik pas sinds Tony’s Chocolonely echt bekend werd in Nederland ik me bewust werd van hoe het er eigenlijk aan toe ging op plantages. Tuurlijk wist ik wel van het fair trade logo En dat dat beter was. Wat er alleen echt gaande was bij chocola die niet fair trade is wist ik niet. Daarom vind ik de verpakking van Tony’s zo geweldig! Vooral ook dat Tony zich zo goed onderscheid hiermee en natuurlijk ook de heerlijke smaken. Ik koop sinds die tijd eigenlijk voor 90% fair trade chocola, soms schiet het er even bij in maar ook als student zijnde geef ik liever een beetje extra geld voor een reep chocola die fair trade is!

 94. Joyce schreef:

  Hi Laura!
  Ik probeer er wel op te letten en dan niet alleen voor chocolade maar ook andere producten. Maar gezien ik zelf ook bak, gebruik ik veel zakken callebaut en die is volgens mij niet fair trade 🙁 ik ga eens zoeken naar een alternatief! En ja tony’s, dat is een verslaving an sich ?. Lang verhaal, maar dat chocoladepakket zou hier echt heel erg welkom zijn met pakjesavond in zicht!

 95. Irma schreef:

  Na een bonbonworkshop een hele goede uitleg gekregen over de keurmerken en je proeft ook echt verschil tussen de soorten chocolade. Ik koop alleen maar met keurmerk, en het liefste voor bakken de Callebaut (deze zijn ook met keurmerk)

 96. Anne-Fleur schreef:

  Hoi!
  Wat een ontzettend toffe winactie met daarbij oog voor Fairtrade. De chocolade die ik het allerlekkerst vind zijn de repen van Tony’s. Toen ik jonger was hield ik mij niet bezig met Fairtrade producten. Naarmate ik ouder werd begon ik steeds meer in te zien wat Fairtrade is en hoe belangrijk het eigenlijk is. Eerder kocht ik nog wel eens chocolade die niet Fairtrade was. Een poosje geleden heb ik vanuit mijn studie een lezing gehad van Tony’s Chocolonely. Door deze lezing koop ik alleen nog maar Fairtrade chocolade. Ik vind het belangrijk dat andere mensen ook gaan inzien dat er iets moet veranderen in de prijs die boeren voor hun producten krijgen en dat je daar zelf aan kunt bijdragen door Fairtrade producten te kopen.

 97. Marissa Bakker Zebregs schreef:

  Jeetje na je blog is het een soort gewetens vraag geworden 😉 eerlijk is eerlijk ik ben er niet altijd heel bewust mee bezig. Net als bij andere producten let je er wel op of sommige omstandigheden goed zijn…..
  Nu ging ik eens googlen en kwam ik, in shock, erachter dat mijn favoriete merk absoluut niet mee werkt aan Fairtrade, maar dat mijn chocolade letters of andere repen van de Lidl gelukkig weer een beetje compenseren. Wel een ding waar ik vanaf nu op ga letten aangezien ik niet wil dat kinderen werken voor mijn chocolade behoefte (ik ben verslaafd). Dit pakketje wat ik eventueel win zou ik met liefde op eten!

 98. Nienke schreef:

  Ik ken het keurmerk fairtrade, maar geef eerlijk toe toch vaak voor de eerste de beste reep te gaan zonder hier naar te kijken. Soms koop ik wel bewust fairtrade, wat vaak ook prijziger is maar hierdoor krijgen de boeren wel een eerlijke prijs!

  Dit pakket is hier meer dan welkom!

 99. Esmeralda schreef:

  Hallo Laura

  Heel herkenbaar jou verhaal. Ik kon vroeger ook niet goed tegen chocolade. Kreeg altijd buikpijn en hoofdpijn. Maar mijn moeder kwam er achter om welk stofje dat ging. En op een dag kwam ze thuis met een reep uit de wereld winkel met fair trade keurmerk van max Havelaar. En jha hoor daar zat het stofje niet in! Wat was ik blij. Toen was dat alleen nog maar te koop bij de wereldwinkel. Dus af en toe mocht ik zn pak lekker chocolade hagelslag halen en een lekker reepje chocolade uitkiezen. Ik ben er gelukkig wel overheen gegroeid maar omdat ik er altijd zo blij mee ben geweest kies ik wel bewust mijn producten tegenwoordig. Dus nu ik deze actie zie was ik direct enthousiast!

 100. Caroline Jans schreef:

  Terwijl ik je stukje lees, realiseer me dat ik eigenlijk nooit bewust fairtrade chocolade koop. Wel zoveel mogelijk de bananen, thee, koffie en ook biologische producten. Met de choco is er dus nog een boel te verbeteren bij mij. En dat gaat hard: want chocolade, dat is mijn lust en mijn leven. Ik bak veel met chocolade – zeker van de website van Laura. De oreo tulband is één van mijn favorieten.

 101. Marion schreef:

  He Laura,ik volg je nu een tijdje en maak regelmatig een van jouw lekkere recepten! Ik lees altijd je verhaaltje vooraf en net als de meeste anderen moet ik ook zeggen dat dit mijn aandacht heeft getrokken. Ik ben behoorlijk chocola-verslaafd (helaas) en de laatste tijd vooral aan die van Tony. De ongelijkheid in die repen vertegenwoordigen ook jouw verhaal. Eerlijke chocola. Heel belangrijk en dus heel goed om bij stil te staan. Dus bedankt voor de boodschap! En ja als chocola-verslaafde doe ik heel graag mee aan deze winactie!

 102. Imke schreef:

  Hoi Laura,
  Een van mijn goede voornemens voor 2019 is om bewuster te kijken naar wat ik koop. Doe ik dat nu al – soms. Maar vaker niet dan wel. Ik weet echter hoe belangrijk het is dat boeren een eerlijke prijs krijgen. Ik heb er zelfs voor gestudeerd – economie van ontwikkelingslanden. Daarnaast werkt mijn zusje in de voedingsindustrie en als duo zien wij dan ook veel gebeuren wat eigenlijk nog niet klopt. Hetzelfde geldt voor kromme groenten, koffiebonen of vis zonder keurmerk. Te veel om op te noemen! Goed voornemen dus voor volgend jaar, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen. Dit pakket is een mooie start.
  Groeten, Imke

 103. Renée schreef:

  Hoi Laura,
  Ik mag van mezelf niet teveel snoepen. Maar als ik dan toch iets koop om mezelf mee te verwennen, zorg ik er wel voor dat het de moeite waard is. Niet alleen voor mij qua smaak, maar ook voor de manier waarop de chocolade geproduceerd is. Het smaakt gewoon beter als je weet dat je ‘goedgekeurde’ chocolade eet. Ik zou heel graag dit pakket winnen om verantwoord te kunnen genieten 🙂

 104. Laura schreef:

  Hoi naamgenoot ?

  Wat een heerlijek recepten heb je toch staan! Ook ik bak graag, je blogs en recepten zijn vaak de basis.. maar altijd een beetje a la Laura (ik dus) (iets met eigenwijs ?)
  Favoriet: iets met chocola/cacao.
  Ik koop altijd chocola of cacao met een keurmerk. Het liefst Tony Chocolonely.. die is hier toch wel favoriet, lekker bij een kopje thee ?
  Maar nieuwe soorten chocola leren kennen zeg ik geen nee tegen! Haha..

  Liefs, Laura

 105. Mariëlle van Driel schreef:

  Hoi Laura,
  Zeker eet ik fair trade chocolade. Tony’s he ;). Maar ik merk dat ik net zo makkelijk chocolade zonder keurmerk eet. Bij anderen, maar ook als ik het cadeau krijg. Of, voor het gebruik door bakseld. Jouw artikel zet mij aan het denken. Ik kan niet beloven dat ik voortaan alleen maar fair trade ga eten. Maar ik zal wel bewuster mijn boodschappen doen.

 106. Loes schreef:

  Hoi hoi!
  Wat goed dat je zn winactie doet om mensen er bewust van te maken! Zelf peobeer im er heel erg op te letten! Zelf koop ik veel tonies, maar zo als je zelf ook al zegt, kijk ik er soms voorbij en ga ik voor goedkoopjes en aanbiedingen. Ik ken het fairtrade keurmerk al en ik vind het goed dat het er is!

 107. Petra schreef:

  Wij zijn hier in huis dol op chocolade. Tegenwoordig komt alleen “Tony” nog maar het huis in. Mede omdat er van deze repen geld naar de cacaoboeren gaat, maar ook omdat ik zelf goedkopere chocolade gewoon niet meer lekker vind.

 108. Mandy schreef:

  Hoi Laura,

  Ik ben mij er gelukkig al jaren van bewust omdat mijn oma bij de wereld winkel zat en mij daar al uitlegde van het belang van fairtrade. Door de jaren heen ben ik mij meer gaan verdiepen in wat het allemaal in houdt en waar het geld wat er in steek dan voor gebruikt wordt. In mijn omgeving probeer ik zoveel mogelijk mensen er bewust van te maken. Gelukkig zien we steeds meer producten met het fairtrade keurmerk in de supermarkt. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk met dit merk te halen en dan jou heerlijke recepten te maken. Laten we in 2019 zoveel mogelijk mensen zich nog bewuster maken van onze planeet en de mensen.

  Ga vooral zo door,
  Mandy

 109. T can der Valk-Partal schreef:

  Mijn kids zijn gek op Tony’s Chocolonely, maar waarom het die ongelijke stukken waren, was niet bekend. En mijn verhaal vonden ze maar gek. Tot van de zomer wij naar de winkel in Amsterdam gingen. En tussen het proeven de medewerkster echt de tijd nam om de kids en mij het verhaal er achter te vertellen. Ze wist zoveel meer te vertellen. Was echt interessant en leerzasm. Zins dien letten we wel vaker op het Fair Trade merk en niet alleen bij chocolade!
  Leuke actie en ik ben gek op jouw site. Ik baal dat mijn oven het niet doet..

 110. Petra A. schreef:

  Mmmmmm, dat ziet er lekker uit. Moet eerlijk zeggen dat ik Fairtrade wel ken maar eigenlijk nooit de aandacht aan besteedde. Maar na jou stukje kan ik zeggen dat ik er eens goed op ga letten. Op me boodschappenlijstje voor vandaag staat chocolade van Fairtrade. Me dochters verdienen na een schooldag wel wat lekkers als ze thuis komen. Top, heerlijk al die mooie en lekkere recepten die ik langs zie komen.

 111. Kim schreef:

  Hi Laura,

  Door onze verschillende reizen in Azië hebben we meermaals een bezoek gebracht aan koffieboeren, fabrieken, chocoladeplantages. Ontzettend interessant om te zien hoe producten gemaakt worden, maar het maakt je ook bewust van de soms erbarmelijke omstandigheden waarin mensen moeten werken, de staat van fabrieken en dat de chocolade in Nederland veel te goedkoop is. Goedkope chocolade wordt bij ons niet meer gekocht nadat we gezien hebben hoe hard boeren hier voor moeten werken, en na het verhaal dat chocolade op den duur ‘op’ raakt! Tony chocolony is favoriet, maar ook andere fairtrade chocolade smaakt beter als je weet dat het op een goede duurzame manier ontwikkeld is.

  Ik zou dan ook heel graag dit sinterklaas pakket winnen zodat ik samen met mijn familie kan genieten van al dit lekkers!

  Groetjes, Kim

 112. Cindy schreef:

  Goedemorgen Laura,
  Ik ben echt wel chocolade verslaafd ? Nou meer Nutella verslaafd en heb dan ook het grote kookboek van Nutella ooit gekregen van mijn petekind ? Nou weet ik niet of Nutella eerlijke chocolade is. Tony Chocolonely dus maar eens gaan proeven wanneer ik dit pakket ga winnen. Zal denk ik wel weer een nieuwe verstopplaats moeten gaan zoeken voordat de chocolade monsters deze chocolade vinden.
  Liefs van een chocolade verslaafde

 113. WendyW schreef:

  Super leuke actie! Ik volg je al een poosje op fb en sinds kort op insta (en moet nodig eens wat van je recepten proberen, schiet er telkens bij in, shame on me ?)

  Ik wissel een beetje af, ik ben gek van Tony’s en bijv ben en Jerry’s. Af en toe koop ik ook de chocola van de plus die fairtrade is. Maar soms heb ik ook gewoon even zin in malthesers of m&m’s of heb ik weinig geld en koop ik Ah basis merk. Sinds kort probeer ik er wel bewuster mee bezig te zijn, ik ben vegetarisch geworden en koop bijv mijn bananen van het fairtrade merk of sommige groenten en mijn eieren biologisch.

 114. Nienke schreef:

  Hoi Laura,

  Goede chocolade is naar mijn idee het begin van een heerlijk recept. fairtrade chocolade geeft altijd een extra goed gevoel en smaakt daardoor naar mijn idee altijd nog net even beter. Het lijkt mij de perfecte basis voor lekkere december recepten en zou er dan ook graag van willen genieten.

  Groetjes, Nienke

 115. WendyW schreef:

  Super leuke actie! Ik volg je al een poosje op fb en sinds kort op insta (en moet nodig eens wat van je recepten proberen, schiet er telkens bij in, shame on me ?)

  Ik wissel een beetje af, ik ben gek van Tony’s en bijv ben en Jerry’s. Af en toe koop ik ook de chocola van de plus die fairtrade is. Maar soms heb ik ook gewoon even zin in malthesers of m&m’s of heb ik weinig geld en koop ik Ah basis merk. Sinds kort probeer ik er wel bewuster mee bezig te zijn, ik ben vegetarisch geworden en koop bijv mijn bananen van het fairtrade merk of sommige groenten en mijn eieren biologisch.

  (sorry als hij dubbel erop komt, maar zag mijn reactie niet verschijnen)

 116. Tjitske schreef:

  Eerlijk gezegd let ik er nooit zo op, aangezien Fairtrade chocolade over het algemeen ook wat duurder is en ik probeer te besparen.. Maar dit artikel drukt me wel weer even met m’n neus op de feiten, Fairtrade is natuurlijk zoveel beter! Lastig dilemma.. ik denk dat ik er een balans in moet vinden, steeds wat vaker Fairtrade gaan kopen en misschien valt het met de kosten ook nog wel mee, wie weet! En over de winactie: dit pakket ziet er overheerlijk uit, het lijkt me super leuk om dit te winnen! Ik heb tot nu toe nog geen Sinterklaaslekkernijen in huis gehaald, ik zou hier echt enorm van gaan genieten!

 117. Anne schreef:

  Hoi Laura,

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ken het keurmerk wl, ook mede door de docu van Tony, maar tijdens het kopen van chocola besteedt ik hier jammer genoeg nog niet voldoende aandacht aan. Zo’n Fairtrade pakket lijkt me inneerste instantie natuurlijk heerlijk, maar misschien maak ik dan ook kennis met ‘nieuwe’ merken waardoor ik in de supermarkt sneller zal kiezen voor Fairtrade

 118. Famke schreef:

  Hee Laura!
  Wat een leuke actie zo, ik volg je nu ongeveer een jaar en je bak recepten zijn echt geweldig! Zeker op mijn werk de blondines ;). Het Fairtrade keur merk kende ik al. Meestal als ik chocola haal is het van Tony’s. Maar moet wel bekennen, als ik iets voor het eerst maak met chocola, dan pak ik de eerste keer wel de goedkoopste ?
  Lukt het recept dan gaat Tony’s erin! Dus eigenlijk als ik iets maak is het bijna altijd met Fairtrade chocolade. Veel mensen van mijn leeftijd zijn er vaak nog niet echt mee bezig, maar ik vind het belangrijk dat de boeren een eerlijke prijs ontvangen voor onze maaltijden en baksels!
  Famke

 119. Vera schreef:

  Ook ik koop regelmatig een lekker reepje chocolade, maar zal na het lezen van jouw verhaal bewuster chocolade gaan kopen en enkel gaan kiezen voor een fairtrade chocolade…

 120. Stefanie schreef:

  Hoi Laura

  Ik koop heel vaak tony chocolony . Super lekker en eerlijke chocolade. Van alle kanten genieten , om te maken en op te eten. Max havelaar ken ik wel maar nog nooit chocolade van op. Ik zou het heel graag willen proeven en winnen. Ik zal mijn pakket ook zeker delen, met mijn man/dochter en lieve vriendin. Hoe meer er proeven en genieten des te beter, theetje erbij en gezellig

 121. Alice schreef:

  Lieve Laura,
  Wat weer een leuke blog! Sinds kort volg ik je op Facebook en vind de blogs die je schrijft altijd zo Leuk om te lezen! Deze blog is weer even een reminder. Ik zat te denken hoe vaak ik hier in de supermarkt bij stil sta. En ik kom tot de ontdekking dat dat eigenlijk te weinig is. En ik ga vandaag naar de supermarkt en zal bewust boodschappen gaan halen.

  Bedankt voor de reminder

  Liefs alice

 122. Karlijn schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een te gekke actie. Ik ben dol op chocolade en dan vooral de tony varianten. Ik moet zeggen dat ik wel van fairtrade heb gehoord maar er in de winkel niet altijd bij stil sta. Ik pak vooral waar ik zin in heb. Jouw verhaal heeft mij wel aan het denken gezet en wil er meer op gaan letten zodat we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Ik ben dol op jouw recepten en bak dan ook regelmatig iets uit jouw bakboek. Zou geweldig zijn als ik win zodat ik met kerstavond mijn familie ook blij kan maken met eerlijke chocolade.

  Groetjes en fijne dagen alvast.

 123. Marlies schreef:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet heel erg mee bezig ben. Als ik een reep chocolade eet, is het wel meestal tony’s. Maar voor recepten let ik er niet op. Goed dat je ons er op attendeert. Mooi voornemen voor 2019.
  Natuurlijk zou ik graag een pakket winnen!

 124. Annemiek schreef:

  Wat een mooie blog! Ik had wel al van fairtrade gehoord, maar was me nog te weinig bewust van het hele idee erachter. Dus ik moet ergens beginnen dan, en zal de komende keren toch bewuster voor dat chocoladeschap staan in de winkel. Zelf eet ik het met mate, maar geniet er dan ook op en top van! Dus nog meer genieten als je weet dat het een eerlijk product is.

 125. Hanneke schreef:

  Hoi Laura! Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit heel erg mee bezig was. Ik lette meer op de prijs dan of het product fairtrade was. Maar ik ga nu wel beseffen hoe belangrijk het is om er wel op te letten! Ik ben nu zeker van plan om bewustere keuzes te maken als ik chocolade koop. Bedankt voor je mooie blog!

 126. I. Dekker schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een fijn artikel.
  Ja ik let wel op welke chocolade ik koop. Lukt niet altijd maar we proberen wel! Moet ook aangezien ik docent ben en een onderdeel van mijn lesprogramma gaat over het milieu, derde wereld landen en wat wij kunnen doen. Ik ben er van overtuigd dat ook kleine beetjes helpen 🙂
  Aan de andere kant heb ik geen vertrouwen in alle bestaande keurmerken aangezien sommigen ’te koop’ zijn. In het fairtade keurmerk heb ik gelukkig nog wel vertrouwen.
  Dit pakket ziet er heerlijk uit en zou ik graag in de schoen van mijn vriend doen! (Hij eet hier in huis mijn bak chocolade ‘stiekem’ op)

 127. Anna schreef:

  Ik had laatst weer de valentijnskoekjes gemaakt en in het recept stond dat je de witte knetter chocolade van Tony moest gebruiken. De koekjes waren een succes!. Mijn punt is als het in een recept staat wat en welke chocolade je moet gebruiken ben ik dus eerder geneigd om duurzaam te kopen. En chocola is altijd een goed idee :))

 128. Lisa schreef:

  Hoi Laura,

  Prachtige, inspirerende blog en instagram heb jij!
  Ik at vroeger gewoon alle chocolade die ik tegen kwam (zo verslavend!).
  Maar toen ik een tijdje geleden veel Tony Chocolonely op instagram zag verschijnen dacht ik, die moet ik ook eens proberen! ? en oooooh dit was echt de beste chocolade die er bestond! En dan ook nog eens slaafvrij, voordat ik Tony at had ik er nooit bij stil gestaan in wat voor omstandigheden de mensen moesten werken voor mijn stukje chocolade. Nu lees ik telkens de verpakking van mijn reepje Tony’s en volg ik hen ook op instagram. Voor mij enkel nog slaafvrij super lekkere chocolade van Tony Chocolonely! ❤️

 129. Laura Diepeveen schreef:

  Hoi Laura,
  In de afgelopen jaren probeer ik steeds duurzamer en bewuster te leven. En zo probeer ik ook steeds meer op te letten met wat voor chocolade ik koop. Het keurmerk kende ik dus ook al. Ik zou heel graag het pakket willen winnen, zodat ik na een drukke dag lekker op de bank kan ploffen en samen met mijn man kan genieten van deze chocola 🙂

  Groetjes, Laura.

 130. Bertine schreef:

  Wat een ontzettende lekkerdere winactie zeg.
  Ik let er niet bewust op, maar ben me de laatste tijd wel bewuster van bepaalde situaties.
  Mijn voornemen in 2019 is om bewuster op zulke dingen te gaan letten, bewuster kopen. Ik heb van Mn verjaardag jou mooie bakboek gekregen, dus als ik er recepten uit ga maken, ga ik op het Fairtrade logo letten?
  Ga vooral zo door met je lekkere bakrecepten, geniet er elke x weer zo van.

  Groetjes Bertine

 131. Kim schreef:

  Leuke winactie, waar ik graag aan meedoe!
  Ik moet zeggen dat ik het plaatje van het keurmerk wel herken, maar dat ik niet wist waar het precies voor stond. Dat weet ik nu wel ? moet ook toegeven dat ik tot nu toe eigenlijk niet lette op het Fairtradelogo bij het kopen van chocolade.

 132. Stephanie schreef:

  Heel mijn leven al lust ik geen chocolade… Tot mijn laatste zwangerschap… Ik kan het niet meer laten! Wit, bruin het maakt niet meer uit. Wel let ik er als echte boerin op dat het fair trade is, wij een eerlijke prijs in Nederland, de boeren in de rest van de wereld ook!

 133. Linda schreef:

  Hoi Laura, had wel van het fairtrade keurmerk gehoord en uiteraard ook van tony chocolonely (hallo, een chocolade addict hier) maar kocht niet standaard fairtrade. Heb laatst in het Tropenmuseum een tentoonstelling over slavernij in de chocolade handel bezocht en dat deed mijn ogen maar weer eens extra openen. Fairtrade is zo belangrijk en hopelijk gaat iedere leverancier/producent en consument daar op letten!

 134. Rieneke schreef:

  Ik vind het fairtrade principe een mooi initiatief waarmee meer mensen een kans krijgen op een goed leven. Ik koop mijn chocolade niet gebaseerd op dit kenmerk, maar juist op de smaak combinaties. Ik vind het erg leuk om steeds iets nieuws te proberen. En aangezien we de laatste twee sinterklaasavonden in het buitenland hebben doorgebracht, heb ik wel iets in te halen 😉

 135. Iris schreef:

  Hier een mega chocoladefan. Zeker nu ik zwanger ben. Ik kan er niet vanaf blijven..
  De chocolade van Tony Chocolonely vind ik echt de allerlekkerste. En daarom koop ik vooral die. Dat ik daarmee bijdraag aan betere omstandigheden is heel mooi meegenomen. Wat goed dat je er op deze manier aandacht aan besteed, met daarbij een leuke winactie!
  Liefs, Iris

 136. Marlou schreef:

  Hee laura! Wat een leuke win actie heb je opgezet met een goede reden en gedachte erachter. Zelf kon ik vroeger ook niet tegen chocolade om dezelfde reden en het was zo moeilijk om de juiste producten te vinden. Gelukkig gaat het nu beter al is mijn vriend een grote chocolade liefhebber. Ik heb zelf niet echt stilgestaan achter het verhaal van chocolade dus dit zou een mooie kennismaking zijn en een stap naar fairtrade chocolade!

 137. Marieke schreef:

  Hoi Laura,

  Ook ik bak graag (jouw) recepten met chocolade, ze zijn altijd heerlijk! Ik probeer wel bewust te letten op een keurmerk bij het kopen van producten, maar het is vaak toch een stuk duurder. Een goed voornemen om dat volgend jaar wat meer te doen (en dan iets minder vaak, dan snoep ik gelijk wat minder)! Met het pakket zou ik in elk geval dit jaar goed kunnen aflsuiten :)! Groetjes,Marieke

 138. Astrid schreef:

  Hey Laura, ook in België zijn we meer en meer bezig met Fairtrade. Zelf probeer ik er op te letten om de correcte producten te kopen maar met de nodige goestingsked lukt het niet altijd. Toch doen we hier alvast ons uiterste best. Niet alleen tijdens het bakken maar ook tijdens het snoepen.
  Tony chocolade is bij ons moeilijker te vinden maar in de wereldwinkel heb je er al vast erg lekkere. Laat die fairtrade maar komen!

 139. Manon schreef:

  Hoi Laura,

  Om eerlijk te zijn heeft jou stukje mijn ogen beter geopend. Ik wist dat de cacaotelers er niet altijd de juiste prijs voor kregen maar dat er op de plantages ook nog zulke slechte omstandigheden waren wist ik nog niet. Ik ga zeker beter letten op het keurmerk want wil wel dat iedereen onder goede omstandigheden moet kunnen werken.
  Ben ook zeker een chocolade verslaafde. Liefst puur en dan mag er ook best een smaakje aanzitten. Tony Chocolonely zijn dan ook erg in trek of nu de pepernoten met chocola of truffel ?.
  Dank voor je mooie achtergrond verhalen achter producten en natuurlijk je heerlijke recepten! Zowel de basisrechten als je variaties!
  Liefs Manon

 140. Marlies schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een goed verhaal en duidelijk uitgelegd zeg! Je hebt me aan het denken gezet, en zal voortaan zeker naar het Fairtrade logo opzoek gaan!
  Groetjes, Marlies

 141. Thalina schreef:

  Hoi Laura, wat een goed verhaal. Ik was me er totaal niet bewust van eigenlijk….hoe erg. Ik koop nooit eerlijke chocolade, maar door jouw verhaal ga ik dat zeker doen. Zoals je zegt: als we met velen zijn, kunnen we het verschil maken. Ik ga beginnen met kopen van eerlijke chocolade. Ik hoop dat er nog velen zullen volgen na jouw verhaal. Ik weet bijna wel zeker dat dit zo is! Succes met bakken en schrijven en natuuurlijk zou ik heel graag het chocoladepakket winnen (man man, wat ziet dat er lekker uit! Yammie!). Groeten, Thalina

 142. C.J. van den Berg schreef:

  Mijn man en ik zijn ook gek op chocolade! Wij proberen altijd zoveel mogelijk fairtrade chocolade, chocolade broodbeleg en koffie te kopen. Soms lukt dat financieel gezien helaas even niet, maar dan willen we in ieder geval het UTZ keurmerk erop zien. Maar als het even kan, zijn de Tony chocolonely repen of de ah biologische repen met fairtrade chocolade heerlijk! En de wetenschap dat de cacaoboeren daar een eerlijke prijs voor hebben gehad, maakt het een nog fijner genietmomentje!

 143. Denise schreef:

  Hoihoi Laura,

  Ik ben een chocolademonster en kan er nooit genoeg van krijgen als ik eenmaal een stukje op heb..
  Zelf koop ik altijd een reep Tony’s of Johnny Doodle, omdat ze Fairtrade chocolade hebben en heerlijke smaken hebben, dus dat helpt ook!
  Maar af en toe komt het er ongemerkt toch wel is van dat je niet-Fairtrade eet..
  Het lijkt me heerlijk om is een keer wat andere chocolade te proberen!

  Groetjes Denie

 144. Alinda schreef:

  Ha Laura,

  Je recepten zijn super en worden hier vaak gemaakt! Ik vind het heerlijk die verwondering op de gezichtjes als ze voor de oven zitten te kijken hoe lekker het eruit ziet.. en dan die heerlijke geur in huis!

  Goed dat je mensen bewust maakt van Fairtrade producten, ik probeer mezelf er ook steeds bewuster van te zijn in de aankoop van producten.

  Ik doe graag mee voor manlief en de kinderen, zelf ben ik ook vreselijk allergisch voor chocola 😉 genieten zij een beetje extra ♡ dat hebben ze wel verdiend omdat ze zo geweldig geholpen hebben toen ik door whiplash een tijd niks kon en mocht doen.

 145. Samantha schreef:

  Hoi Laura,
  Ik ben echt een groot chocolade liefhebber !! Probeer gezond te eten, maar ik denk dat ik iedere dag wel iets met chocolade eet, een geluksmomentje 🙂
  Als ik heel eerlijk ben heb ik er tot nu toe te weinig nog op gelet dat ik alleen fair trade chocolade koop. Ik koop het zeker ook, maar moet eerlijk toegeven dat ik ook best vaak gewoon voor de snelle variant of hetgeen in de aanbieding is ga. Jouw artikel maakt mij wel bewust hoe belangrijk het is om voor de fairtrade variant te gaan. Hier ga ik vanaf nu zeker beter op letten. Het lijkt mij ook super tof om de grootste chocolade fabriek te bezoeken, dit komt nu zeker op mijn to do lijstje !!

 146. Diny schreef:

  Ik koop meestal eerlijke chocolade. Ook vanwege de verhalen die er zijn over de ander kant van chocolade. Maar wat je zegt soms Let je niet op en heb je toch het verkeerde. Ben echt mega verslaafd aan chocola. Daar kan je me altijd wel voor roepen? dus doe heel graag mee. En met genoeg hier in gezien die het ook heel lekker vinden zal het zo op zijn??

 147. Johan de Jong schreef:

  Wat ik handig vind is het logo van Fairtrade waardoor je snel ziet of de chocola een Fairtrade keurmerk heeft. Maar ook mij overkomt het dat de lekkere trek het wint van het rustig selecteren van de juiste chocola. Tip: niet met honger naar de winkel ?

 148. Tjitske schreef:

  Hai Laura,
  Wat goed, jouw blog, om mensen meer bewust te maken van het Fair Trade logo.
  Ook mij! Want ja, we kopen Fair Trade. Maar zeker ook wel eens niet. Ik ga erop letten! Met 4 chocolademonsters in huis dragen we dan vast wat bij….

 149. Jana schreef:

  Chocolade is liefde <3. Ik ben een Belgje en kende het Fairtrade keurmerk wel al maar heb er om heel eerlijk te zijn nog nooit bewust op gelet :/. Goed dat hier wel aandacht aan wordt besteed! Ik winkel wel regelmatig bij Bioplanet en hier wordt ook bewust nagedacht over de oorsprong van producten dus stiekem ben ik al een beetje goed bezig toch? Met de chocolade kan ik niet wachten om heerlijke recepten te maken en delen met de mensen rondom mij :D, sharing is caring, net zoals we caren als we Fairtrade kopen!

  groetjes

 150. Mieke schreef:

  Hi Laura,

  Goed dat je hier aandacht voor vraagt. Voorheen lette ik niet zo op het Fairtrade keurmerk. Ik wist dat het er was, maar mijn portemonnee maakte vaak de beslissing. Dit zorgde ervoor dat ik vaak goedkope chocolade kocht, want die was toch ook lekker?!
  Afgelopen maand heb ik in Azië een kookcursus gevolgd waarbij twee dagen in het teken stonden van chocolade. Mij werd weer duidelijk waarom ik nu toch echt alleen Fairtrade chocolade zou moeten kopen. Nog los van het (weinige) geld dat de boer krijgt voor de cacaobonen brak mijn hart toen ik hoorde dat kinderen vanaf 6 jaar 12-14 uur per dag de bomen in moeten klimmen om cacaobonen te plukken. Ergens wist ik het natuurlijk al wel, maar zolang je er niet mee geconfronteerd wordt ‘is het er allemaal niet’. Ik merk dat ik sindsdien alleen Fairtrade chocolade koop en ik hoop dat ik mijn portemonnee niet meer de keuze laat maken. Dan maar minder vaak chocolade, maar wel chocolade die goed voelt.
  Met dit prachtige chocoladepakket zou ik graag mijn moeder bewust willen maken hoe belangrijk het is om Fairtrade chocolade te kopen.
  Overigens geldt dit ook voor bananen. Ook daar is kinderarbeid eerder regel dan uitzondering en krijgen de boeren niet het geld dat zij horen te krijgen. Ook bij bananen is het dus belangrijk om voor Fairtrade te gaan.

  Keep up the good work door aandacht te geven aan dit soort belangrijke onderwerpen. En alvast een fijne sinterklaas gewenst.

  Groet Mieke

 151. Emmelie schreef:

  Hoi Laura,
  Ik zal eerlijk bekennen dat ik voor jou verhaal eigenlijk nog nooit van fairtrade chocola had gehoord. Ik wist wel dat bijvoorbeeld tony chocolonie dan betere chocola was maar ik wist eigenlijk niet waarom. Ik dacht gewoon omdat het dan lekkerder was. Na je verhaal ben ik gaan googlen hierbij zag ik ook foto’s en video’s voorbij komen en ik zeg je eerlijk ik schrok me rot! Het is zo erg hoe ze met de niet fairtrade mensen omgaan gewoon niet voor te stellen. Ik lette er nooit op of chocola nou fairtrade was maar dat ga ik nu zeker doen. Ook al is het vaak wel wat duurdere chocola het is het zeker waard om die slechte circel te doorbreken. Bedankt dat je mij dit inzicht hebt gegeven en ik vind deze actie echt super goed! Nou ik ga weer chocola eten(fairtrade vanaf nu)?
  Groetjes,
  Emmelie

 152. Kealey schreef:

  Hey Laura!
  Zelf ben ik dol op chocola en eet ik het regelmatig bij de thee of tijdens het studeren?
  Ik ben me er bewust van dat boeren een eerlijke prijs zouden moeten krijgen en probeer dan ook vaak fairtrade chocolade te kopen net als Tony’s❤
  Ik ben er dus al mee bekend, maar niet altijd lukt het me om fairtrade te eten, omdat ik niet altijd zelf de booschappen doe, maar we zijn er wel mee bezig!
  Ook maak ik weleens een van jouw recepten die op de een of andere manier echt overheerlijk in de smaak vallen!?
  Ga er alsjeblieft mee door! Je doet het ge-wel-dig!?

 153. Danielle schreef:

  Een aantal jaar geleden (nu alweer ongeveer 7 jaar) heb ik tijdens mijn opleiding Toegepaste Psychologie een onderzoek gedaan naar Fairtrade chocolade (toen specifiek naar Verkade). Helaas is Verkade gestopt met Fairtrade, maar er zijn nog genoeg chocoladerepen op de markt. Toen ik hier onderzoek naar deed zag ik pas hoe slecht de cacao boeren op sommige plekken werden behandeld. Gelukkig komen er steeds meer chocoladerepen op de markt met het Fairtrade merk (met hele lekkere smaken) en kunnen alle chocoladeliefhebbers (net zoals ik) een steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Wie wil dat nou niet 🙂

 154. Rozemarijn schreef:

  Hoi Laura,
  Hoe ik omga met eerlijke chocola? Niet zo moeilijk, opeten natuurlijk 😉
  Nu even serieus. Ik ben echt verslaafd aan tony chocolonely, en aangezien dat eerlijke chocola is, koop ik alleen maar eerlijke chocola. Ik ben er altijd wel bewust mee bezig om gezond te eten, eerlijke producten te kopen en vaak ook organisch, maar dat doe ik niet altijd.
  Ik zou dus heel blij zijn met dit mooie pakket.

  Groetjes Rozemarijn

 155. Marlou schreef:

  Hey Laura,

  Ik was al zeker bekend met het fair trade keurmerk en koop ook eigenlijk alleen fair trade chocolade zoals Tony’s. Ook heb ik er documentaires over gezien die jij beschrijft en daardoor weet ik nog beter hoe belangrijk het is om fair trade te kopen.
  Ik zou het pakket heeeel graag willen winnen. Kan deze super goed op tafel zetten tijdens het (h)eerlijke avondje!
  Succes met uitkiezen!

  Groetjes Marlou

 156. Jessica vd Linden schreef:

  Hoi Laura,
  Zoals vele andere probeer ik wel bewuste keuzes te maken maar lukt dit nog niet altijd. Het mooiste zou inderdaad zijn dat er alleen maar eerlijke producten te koop zijn. Dat ze krijgen wat ze verdienen.. hard werken moet beloont worden! Ik doe heel graag mee aan deze winactie. Vorig jaar al het sint lekkers overgeslagen omdat ik met een afvalrace bezig was 😉 dus dit jaar mag ik er weer van genieten, en het liefst dan op een bewuste manier!

 157. Melissa schreef:

  Goedemorgen,

  Vroeger lette ik hier niet op, stukje onwetendheid! Tegenwoordig koop ik wel fairtrade, het is erin gegroeid dat ik tegenwoordig op de wikkel van een reep, pot chocopasta of het pak hagelslag standaard kijk of het logo er op staat.
  Tony’s heeft er bij uiteindelijk aan bij gedragen (laatste stukje bewustwording) waarom het fairtrade is en dat dit niet alleen om eerlijke prijzen voor cacaobonen gaat.

  Groetjes,

  Melissa

 158. Liana Nijkamp schreef:

  Hallo Laura,
  Sinds enige tijd ben ik veel meer bewust bezig met eerlijke produkten en een eerlijke prijs voor de producenten van deze producten. Dit mede door het gevoel dat een grote groep mensen in Nederland overvloed heeft. Als nu iedereen meer eerlijke producten koopt, hoeveel meer bepaalt ieder zelf, kunnen we hopelijk bijdragen aan een betere wereld.

 159. Kim Compen schreef:

  Hi Laura,

  Zelf kijk ik altijd bewust naar het keurmerk bij chocolade. Zo eet ik eigenlijk altijd Tony chocolony chocolade of andere fair trade chocolade. Oké en soms heb ik wel eens een terug val want als ik mij niet vergis is de chocolade van Milka niet fair trade (maar dan moeten ze de oreo Milka chocolade niet zo lekker maken?).
  Bij ons in huis wordt chocolade op verschillende manieren gegeten. Zowel op brood als in baksels, maar natuurlijk ook lekker puur. Er is hier in huis ook een lichte verslaving aan zeer pure chocolade, het liefst 72% cacao?.

  Ben heel erg benieuwd naar al je baksels voor de aankomende decembermaand! Hopelijk is het veel met chocolade❤️

 160. Romy Keuter schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een mooi artikel. Altijd goed om even weer bewust te worden van wat er gaande is achter allerlei producten (o.a. cholade, koffie, kleding..). Ik ben door jouw artikel ook gaan Googlen en inderdaad, je schrikt je rot!

  Kwafair trade chocola ga ik nu zeker nog beter opletten. Soms kies ik toch voor een goedkopere variant maar nu denk ik, is dat het waard? Zelf ben in kapster en werk ik met het merk Davines wat ook bij het fairtrade merk is aangesloten. Koffie haal ik altijd bij Simon Lévelt, dan vanaf nu nog alleen maar Fairtrade chocola!

 161. Christel Haaksema schreef:

  He hoi Laura,

  Eerlijk is eerlijk. Ik koop niet altijd Fairtrade chocolade. Vaak vind ik het te duur, maar de laatste tijd heb ik vaker Fairtrade chocolade gehad en proef ik duidelijk het verschil met de goedkopere chocolade. Nu ik zo’n groot verschil proef en het verhaal weet, probeer ik de goedkopere chocolade te mijden. Blijft lastig natuurlijk ;). Stel ik mag dit mooie pakketje winnen dan wordt alles wat er in het pakketje zit gedeeld met mijn drie leuke huisgenootjes in Groningen.
  Nu maar heel hard duimen!

  Liefs Christel

 162. Jellyne schreef:

  Hey Laura
  Ik ben gek op chocolade ik vind Tony ’s persoonlijke het lekkers wat het is fair traden ik heb het vaak als tussen doortje als ik pauze heb met vrienden dan delen we al snel een reep chocolade met mijn vrienden maar dat maakt niet uit het. Ik wel eve zegen dat fairtrade wel je belangrijk is niet alleen voor ons zelf maar ook voor de wereld. Dat was eve mijn verhaaltje ps Laura je kunt geweldig bakken ga zo door
  Groetjes, mij

 163. Corliene schreef:

  Hoihoi,
  Ik ga er niet heel bewust mee om, al heb ik wel een goed gevoel bij de chocola van Tony’s(na het lezen van de wikkel eromheen!) Ik ga er zeer waarschijnlijk na het lezen van dit verhaal alert op zijn! Zulke artikelen is een eyeopener voor mij?Zal het ook overbrengen aan mn kids. Iets met jong geleerd..?

 164. Lisa schreef:

  Hoi Laura,

  Bij mij op de middelbare school is hier heel veel aandacht aan besteed. We hadden meerdere projecten, waarbij we verschillende keurmerken behandelden (onder andere Max Havelaar). Hierbij was er ook aandacht voor hoe je erachter kunt komen of het keurmerk zelf “eerlijk” is en dus daadwerkelijk doet wat het zegt. Nu deed ik op de middelbare school natuurlijk nog niet zelf de boodschappen en ging ik als scholier regelmatig voor de goedkopere alternatieven. Wel is het fairtrade principe en de bijbehorende kenmerken altijd in mijn hoofd blijven zitten en doe ik nu ik wat ouder ben bewust mijn boodschappen. Dit wordt steeds makkelijker, omdat meer merken producten met een goed keurmerk verkopen 🙂

  Groetjes Lisa

 165. Louise schreef:

  Heerlijk ik doe graag mee!!
  Wij kopen meestal toney chocoloney en dat kopen wij omdat we het belamgrijk vinden om fair trade te kopen maar ook nog om een andere reden.
  Mijn vader heeft door een tandartsfout een verlamming in z’n mond. Hij proeft daardoor maar weinig en er zijn maar weinig dingen die hij écht lekker vindt. CHOCOLA is één van die dingen waar je hem heel erg blij mee maakt. Daarom zou ik het heel leuk vinden om dit pakket te winnen voor mijn vader!!

 166. Sylvia Belde schreef:

  Beste Laura,

  De Sint leest altijd met veel plezier jouw verhalen, en van dit bericht begon hij gewoon te stralen.

  Niet alleen een heerlijke winactie en mooie foto parade, maar juist over het belang van Fairtrade chocolade.

  Als echte chocolade-liefhebber weet de Sint hoe belangrijk dat is, want helaas gaat dat nog te vaak mis.

  Tony Chocolony en Max Havelaar staan hierom bekend, zorgen voor betere werkomstandigheden en een eerlijke cent.

  Het Fairtrade-keurmerk is letterlijk van levensbelang, maar er is ook nog veel te doen ben ik bang.

  Daarom ben ik zo blij met jou, je maakt meer mensen bewust naar het verhaal achter cacao.

  Mijn inkopen doe ik ook zeer bewust op deze manier, en ik blijf jouw blogs lezen met heel veel plezier.

  Veel liefs,

  De Sint

 167. Tamara schreef:

  Goedemorgen Laura,

  Super leuke winactie!

  Ik ben al best bewust bezig met alles wat we eten en ons milieu en wat voor impact wat wij kopen daarop heeft. Hoe het nu gaat, kan het gewoon niet meer. Ook de armoede en het uurloon wat kinderen krijgen is zeer schrijnend… Bizar dat wij dan zo een chocolade letter wegsnoepen…

  Qua chocolade ben ik zelf fan Tony chocolade, praktisch ook dat je deze gewoon in elke supermarkt kunt vinden en het qua smaak ook echt lekker is. Nu de Sint er weer is heb ik uiteraard ook de chocolade letter variant gehaald.

  Ik denk dat het bewust kiezen voor fairtrade niet zo heel moeilijk moet zijn, als je ook weet wat de achterliggende gedachte is. Vaak hoor ik het argument dat men het veel duurder vinden, nu kost een banketletter van de bakker ruim 7 euro.. een chocolade letter van bijvoorbeeld de Lidl is 1 a 2 euro. (op heel veel producten staat daar het keurmerk). Het kost wellicht wat meer tijd om beter op te letten.. maar ach. Kleine moeite voor ons, grote impact voor de kinderen.

  Lijkt mij trouwens heerlijk om zo’n pakket te mogen winnen, alle 4 hier in huis enorme smikkelkonten ??

 168. Rineke schreef:

  Nou, die wil ik wel winnen. Lekker voor de surprise avond met de hele familie op 9 december.

 169. Mirjam Welbergen schreef:

  Hoi,
  Ik weet wat fairtrade is, maar om eerlijk te zijn koop ik vaak chocolade wat er op dat moment lekker uit ziet en niet al te duur is. Toch is de kwaliteit van chocola me ook veel waard. Door jouw verhaal word ik hier toch herinnert aan om de wereld te denken. Ik ga er vanaf nu eens wat bewuster op letten.

 170. Brenda schreef:

  Chocolade is denk ik wel het meest heerlijke product wat er bestaat! ❤️ Ik ben helemaal fan van de Tony Chocolonely repen, zo lekker! En omdat dat ze op een eerlijke manier gemaakt worden, is het een stukje guiltfree genieten! Wat meer betalen voor eerlijke handel en duurzaamheid met zulke lekkere chocolade is helemaal geen straf. Keep it up! En dan blijven wij genieten ❤️
  Wat een heerlijk pakket trouwens ? ik doe graag mee.

 171. Josee schreef:

  Hoi Laura,

  Ik bak vaak de baksels van jou , omdat ik van Fairtrade hou..
  Want ik vind eerlijk, is heerlijk.
  Ik kocht/ koop altijd al bewust,
  Dat steld me gerust.
  Ik vind de fairtrade produkten ook lekker
  Daardoor maak ik het bakken nog gekker.
  Ik vind het heel belangrijk dat iedereen die eerlijke produkten gaat kopen en dat ze nu meer naar die winkels waar het te verkrijgen is lopen. En van die heerlijke chocolade word ik blij en staat ook mijn familie in de rij.
  Liefs, Josee

 172. Karin Kalkman Jansen schreef:

  Hai laura,
  Momenteel ben ik in verwachting van onze 3e kleine knul en ik kan alleen maar denken aan chocolade! Ik hou er van en dan het liefst die van tony chocolonely. Toevallig staat daar het keurmerk op. Ik was er al mee bekend maar het kan nooit kwaad om er weer even bij stil te staan hoe het geproduceerd word. Als ik dan lees dat kleine kinderen worden gedwongen om te werken, dat breekt mijn hart en lever graag een bijdrage aan betere cacao productie door de betere producten te kopen met het fairtrade keurmerk.
  Buiten mijzelf zijn mijn 2 zoontjes ook gek op chocolade en doe graag mee met je win actie!
  Groetjes Karin

 173. Marielle schreef:

  Ik let er wel op dat chocolade UTZ is, omdat ik altijd begrepen had dat dat laat zien dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen. Uiteraard heb ik ook van Fairtrade gehoord, maar ik heb nooit de link gelegd tussen Fairtrade en chocolade, omdat UTZ voor wat betreft chocolade dus het belangrijkste keurmerk was voor mij. Door je artikel ben ik aan het denken gezet en ben ik me door middel van Google gaan verdiepen in de keurmerken en het verschil tussen UTZ en Fairtrade. Wellicht voor anderen ook interessant om te lezen:
  Het UTZ keurmerk vertoont veel overeenkomsten met de eerder besproken keurmerken Fairtrade en Rainforest Alliance. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Fairtrade richt zich vooral op kleinere boeren en een eerlijke prijs voor deze boeren. Rainforest Alliance heeft als hoofddoel het beschermen van het regenwoud. UTZ heeft als doel minimumstandaarden voor de gehele productieketen te ontwikkelen en bevordering van transparantie.
  Maar ik kwam ook dit stukje tegen:
  Fairtrade verschilt in de manier waarop het keurmerk de nadruk legt op empowerment en zelforganisatie van boeren en werkers in handelsketens. Daarbij heeft Fairtrade als enige keurmerk concrete, niet-onderhandelbare eisen (standaarden) op eerlijke betalingen aan producenten. Fairtrade is leidend in de ontwikkeling van initiatieven die moeten gaan leiden tot betaling van leefbare lonen en inkomens. Eerlijke betaling is het kloppend hart van Fairtrade. Dat maakt Fairtrade uniek en rechtvaardigt een eigen onafhankelijke positie.

  Ik dacht door te letten op het UTZ keurmerk altijd het beste voor de cacaoboeren te doen, maar realiseer me nu dat Fairtrade net dat stapje extra voor de boeren doet, waar UTZ meer op de hele keten gericht is. Een volgende keer ga ik dus letten op het Fairtrade keurmerk!

 174. Marleen Oskamp schreef:

  Herkenbaar verhaal over Fairtrade. En dat niet alleen met chocolade maar met nog zoveel meer producten. Het geeft een goed gevoel om met een klein gebaar als bewust kiezen van je product je een bijdrage te leveren aan eerlijke handel. Al zijn er zeker ook momenten dat je in drukte pakt wat voor de hand ligt en er dan niet bij nadenkt. Het is dan goed om er regelmatig mee geconfronteerd te worden. Mijn dochter en ik zijn echte chocolademonsters. We zijn er dol op! De ah maakt het ons in deze tijd heel makkelijk om Fairtrade te kiezen. Bij alle Fairtradeproducten hangen groene bordjes. Ik shop ook wekelijks bij de plus. Ik koop daar Fairtrade pure chocoladerepen voor mijn brownie. Super lekker! Met dit pakket weten mijn dochter en ik wil raad! En als er iets van wit bij zit dan houdt mijn man zich aanbevolen?

 175. Albertine schreef:

  Hoi Laura! Eerste keer dat ik een reactie plaats op jouw (of überhaupt) op een blog. Ik koop ‘mijn’ chocolade altijd bij de lidl; voordelig, lekker en ze zijn bezig zich steeds meer op fairtrade te richten. Het keurmerk kende ik al, maar ik koop het niet heel bewust. Al zal ik een reep Tony’s karamel-zeezout nooit afslaan! 😉

 176. Marije schreef:

  Hey Laura,
  Ik ben een huge fan van chocolade, van eten in het algemeen eigenlijk haha;-) Daarom doe ik op school mijn profielwerkstuk over duurzaam voedsel, en sindsdien begin ik het steeds belangrijker te vinden om ook fair-trade chocola te kopen. Ik wist hiervoor al wel wat het was, maar ik deed nog niet veel met fair-trade. Nu ik weet hoe belangrijk het is, heb ik die extra euro er zeker voor over! 🙂 Het lijkt me ge-wel-dig om dit pakket te winnen, en nog meer kennis te maken met fair-trade chocola!

  Liefs,
  Marije

 177. Laura schreef:

  Hooi Laura!

  Allereerst een hele leuke winactie! Wie houdt er niet van chocolade 😉 Goed van je om op deze manier eerlijke chocola onder de aandacht te brengen en mensen te laten nadenken over welke chocolade ze kopen! Ik ken het fairtraide-keurmerk zeker en ben dan ook al jaren een absolute Tony’s fan. Niet alleen omdat ik het de lekkerste chocolade vindt, maar ook omdat het bijdraagt aan 100% slaafvrije chocolade. Een initiatief waar ik zeker achtersta.

  Iedereen geniet van chocolade, maar chocolade die slaafvrij wordt gemaakt smaakt toch nog lekkerder! Ik werk zelf met kinderen en in ons land kan je kinderarbeid niet meer voorstellen, maar het feit dat in de landen waar onze chocolade wordt gemaakt dit heel normaal is, is zeer zorgwekkend. Ik denk dat veel mensen zich hier niet bewust van zijn. Dat fairtraide dit onder de aandacht brengt is dan ook een hele goede zaak. Door zelf een bewuste keuze te maken in de winkel bij het chocolade schap probeer ik op mijn manier een steentje bij te dragen aan betere chocolade.

 178. Astrid schreef:

  Hallo Laura en Max Havelaar, wat goed om Fairtrade,weer, onder de aandacht, te blijven, brengen. Ik weet van Fairtrade producten maar betrap mijzelf erop dat je ook heel snel, weer, afgeleid wordt en dan toch ook weer in de verleiding wordt gebracht, door niet Fairtrade producten en dan dus ook chocolade. Ik ben net als jij, Laura, geen heilig (cacao)boontje maar als je goed eet en dan bedoel ik met liefde voor het product, dan proef je dat op het moment dat je Fairtrade chocolade eet. Mijn gevoel is dan bij de mensen die op een eerlijke manier beloond worden voor wat voor (h)eerlijks ze hebben gemaakt. En dat voelt 10 x beter dan de snelle snack die je misschien 2 tellen een goed gevoel geeft en je daarna denkt wat heb ik eigenlijk gegeten ? Dus ik, blijf, proberen zoveel mogelijk Fairtrade, chocolade, te eten maar ik ben ook een mens en zal best nog wel eens in de valkuil vallen maar sta dan snel weer op voor Fairtrade. Lieve (h)eerlijke groet, Astrid

 179. Willemijn schreef:

  Hoi Laura, Fairtrade chocolade kies ik altijd bewust. Geen moeilijke keuze want zelfs bij de Lidl kan je Fairtrade kopen. Eerlijke chocolade kopen is naar mijn idee een goede manier om de chocolade boeren in hun samenleving te steunen. Daarom kies ik ook mijn (chocolade) broodbeleg Fairtrade

 180. Beau schreef:

  Hi Laura,
  Zelf ben ik enige tijd veganistisch geweest! Naast dat het natuurlijk beter voor het milieu en de dieren is, deed ik het vooral om mezelf eens uit te dagen nieuwe recepten en een nieuwe manier van eten uit te proberen! Wat was dat een enorme leerzame maar ook uitdagende periode! Vooral omdat ik een enorme chocolade freak ben, maar chocola en veganisme nou niet bepaald de beste vriendjes zijn. Nu eet ik sinds enige tijd weer “normaal”, maar wat wel nog van dit avontuur is blijven plakken is het eten en waarderen van natuurlijke en bewuste producten! Ik geniet inmiddels weer enorm van een lekker stukje chocola, maar dan wel altijd fair trade.
  Dikke kus, Beau

 181. Maud inden schreef:

  Heyyy! Ik bak vaak met jou recepten, omdat ik het altijd hele goede en lekkere recepten vind! Ik heb de chocolade chip cookies maar liefst 4 x gebakken!?En alle keren waren ze super lekker! Zelf eet ik niet altijd eerlijke chocolade, maar vaak wel Tony’s chocelonys. Dat is gelukkig wel eerlijk gemaakt. Ik kende zelf het Fairtrade-keurmerk niet , maar daarmom ben ik er juist heel benieuwd naar. En daarna word ik waarschijnlijk meer bewust van wat voor chocolade ik eet en hoe het word gemaakt! En dat is de rede waarom ik hel graag zou willen winnen! ❤️❤️

 182. Iris schreef:

  Heel eerlijk? Ik kijk in de supermarkt toch eerder naar de prijs van het product dan naar het label. Ondanks dat ik me er wel bewust van ben dat een hogere prijs juist door eerlijke handel ontstaat.. Ok nu voel ik me slecht; waar is de chocola?

 183. Josee schreef:

  Ik kan wel doen alsof ik roomser dan de Paus ben, maar ik let er gewoon (nog) niet goed genoeg op. Gelukkig is het bij chocolade wel mogelijk ook betaalbare chocolade te vinden welke fairtrade is. Wanneer je kijkt naar biologisch voedsel is dat verschil wel erg groot.

  Maar goed, ik wil mij graag opofferen om dit fairtrade sinterklaas chocolade pakket op te eten 😉

 184. Zoë Groote Punt schreef:

  Hoi Laura,
  Eigenlijk lette ik hier niet op. Ik zag het keurmerk wel eens staan op een reep met de gedachte oké het zal. Pas toen ik de documentaire van Tony Chocolonely ben ik me er bewust van geworden wat het inhoud. Echt ongelooflijk wat ze allemaal lieten zien. Door Tony’s koop ik nu wel veel bewuster chocolade (met af een toe een hongerige uitzondering?).
  Groetjes Zoë

 185. Kim Janssen schreef:

  Ik probeer zo veel mogelijk Fairtrade chocolade te kopen. Heel soms wil ik een bepaalde smaak die geen keurmerk heeft. Gelukkig is Tony Chocolonely suoer Fairtrade en die hebben toch een heleboel lekkere smaken??

 186. Suzanne Verwoert schreef:

  Wauw, wat een verrukkelijk pakket! Eerlijke chocolade vind ik erg belangrijk. Ik kijk eigenlijk altijd wel even naar een keurmerk. Hoe logisch is het als de cacaoboeren gewoon krijgen wat ze verdienen? Stiekem lijkt het alsof de fairtrade chocolade nóg lekkerder smaakt. Geen twijfel over mogelijk dat dit pakket heel goed in de smaak valt! ? Groetjes!

 187. Lotte schreef:

  Hi!

  Ondanks dat ik student ben en ik mijn geld hard nodig heen om alles te kunnen betalen, vind ik het desondanks ook belangrijk dat ik eerlijke producten koop en dat de mensen die de producten produceren een eerlijke prijs krijgen. Het fairtrade keurmerk ken ik al een aantal jaar, ik kan me herinneren dat ik hier zelfs op de basisschool les over heb gehad. Zeker vanaf het moment dat ik ben gaan werken (15 jaar) ben ik de waarde van geld gaan inzien en begrijp ik hoe ongelooflijk hard sommige mensen moeten werken voor weinig geld. Het idee dat ik met behulp van het kopen van fairtrade producten hieraan kan bijdragen is voor mij voldoende om iets meer geld uit te geven aan de chocolade!

 188. Kelly schreef:

  Mooi artikel! Ik koop ook bijna altijd fairtrade chocolade, maar dat komt ook wel, omdat ik regelmatig Tony’s koop. Verder zou ik het lastig vinden om te zeggen welke chocolade er nog meer fairtrade is. Zeker iets om op te letten dus! Dit pakket zou daar erg mooi voor zijn 🙂

 189. Sandra schreef:

  Hoi,

  Zeker ken ik het Fairtrade-principe! Ik ben economiedocent op een VMBO-school en in mijn lessen behandel ik het principe van Fairtrade. Meestal neem ik verschillende chocoladerepen mee naar de les. Ik vraag de leerlingen naar de verschillen tussen de repen en probeer op die manier de leerlingen bewust te maken van de invloed die wij in westerse landen hebben op het leven van de boeren in armere landen. In d eed SO vraag ik altijd terug welke chocoladeletter zij zullen kiezen, een Fairtrade of niet. Gelukkig kiezen er best veel leerlingen voor de Fairtrade-chocolade!

  Groet, Sandra

  Ps. Je arrerjescake met pepernoten was erg lekker!

 190. Elleke schreef:

  Ook hier in huis zijn we dol op chocolade!! De Tony melk is ontze favoriet, natuurlijk allerlei varianten van Tony’s geprobeerd maar de melk blijft de winnaar.
  Ook met de ijs proberen we te kijken naar het fairtrade merk, (thnk god dat B&J dat keurmerk heeft hahahaha) maar ook wij zwichten weleens voor iets anders (m&m’s is bijvoorbeeld geen fairtrade!)
  Anyway, zo’n chocoladepakket zou erg lekker zijn, ook al is het heel slecht voor de lijn. ( ja, wel n beetje in de sinterklaasrijmsfeer blijven;))

  Groetjes Elleke

 191. Pien van der Velden schreef:

  Ik ben er zeker van op de hoogte. Ik probeer er ook rekening mee te houden. Ik koop liever iets minder voor een hogere prijs, dan veel voor een lagere prijs. Niet alleen voor het fairtrade- principe. Maar ook omdat de smaak vaak veel lekkerder is. Dus als je dan lekker snoept… dan moet je het wel goed doen! 😉 Wat een heerlijke pakketten mag je weggeven…! Ik kijk er naar uit 😉

 192. Marjolijn schreef:

  Ik was zeker al bekend met het keurmerk. Ik ben best van het motto: een betere wereld begint bij jezelf. Ik koop voornamelijk biologische producten, eet zelf volledig vegetarisch en deels veganistisch en let ook wel een beetje op keurmerken. Maar eerlijk? Voor chocolade doe ik dat niet altijd. Waarom niet? Geen idee. Ik eet niet vaak chocolade en als ik dat wel doe pak ik gewoon de chocolade waarvan ik weet dat ik het lekker vind. Stom eigenlijk. Na deze bewustwording ga ik hier zeker meer op letten! Dus bedankt!

 193. Thirza schreef:

  Hoi Laura,
  Ik ben dol op chocolade, maar het lukt me niet altijd om fair-trade chocolade te kopen (wel regelmatig Tony Chocolony 😉 ) . De prijs is vaak duurder waardoor ik toch snel weer kies voor de ‘niet fair-trade chocolade’. Daarnaast wist ik niet zo goed waar ik het beste op kan letten om er fair trade chocolade te kopen. Maar door middel van dit keurmerk is het gemakkelijker om fair trade chocolade te herkennen en te kopen. Het lijkt me super tof en lekker om dit pakket te winnen om deze chocolade te ‘keuren’ 😉 ! En hier natuurlijk ook van te genieten met sinterklaas!
  Liefs Thirza

 194. Linda schreef:

  Hoi Laura, zoals bij iedere (gedrags)verandering is het nodig om zo nu en dan het “Oh ja” momentje te introduceren! Wat betreft de eerlijke chocolade ben jij het vandaag! Ja ik weet hoe het zit en ja soms kijk ik er bewust na.. lang leve de Tony’s! Maar na een tijdje dan verzand het weer en ga ik voor waar mijn hoofd trek in heeft ??. Dus bedankt voor je “Oh ja” moment van vandaag!!

  Mijn kinderen (tweeling) zitten in groep 3 en zien steeds keer de verschillen in de wereld. Het bewustwordingsproces is in gang gezet en kan “gevoed” worden door ons. Middels dit pakket kunnen we ze, laagdrempelig en lekker, met informatie voeden! Super tof!

 195. Sanne schreef:

  Hey Laura,

  Met plezier (omwille van de overvloed aan chocolade) maar ook verbazing las ik je verhaal. Ik had al van fairtrade gehoord, maar stond er niet bij stil dat er in de andere gevallen zo’n gruwelijkheden gebeuren! Vanaf nu denk ik wel 2x na voor ik een stuk chocolade uit het rek neem! Bedankt om me hiervan bewust te maken, ik kan al niet wachten om te smullen van deze (h) eerlijke verwennerij!!

  Groetjes,

  Sanne

 196. Leandra schreef:

  Ik wist wel al dat Tony chocolonely voor eerlijke chocolade gaat, maar had nog niet echt van het fairtrade keurmerk gehoord. Ik ben net als jij geen heilig (chocolade-)boontje, maar ga er nu wel wat meer op proberen letten!

  Voorlopig hebben we thuis helemaal niets meer van chocolade aangezien ik met zwangerschapsdiabetes zit. Binnen een maand mag ik weer aan de chocola! Wie weet wel zit lekker pakket. 😀

 197. Marlein schreef:

  Hi Laura, ik koop nu meestal Tony’s, vooral omdat die gewoon zo lekker is. Mooi meegenomen dat deze fair trade is. Tot op heden geen bewuste keuze, maar je blog heeft me wel aan het denken gezet!

 198. Tamara schreef:

  Hey Laura, koop mijn chocolade altijd fairtrade. Bezig met bewuste voeding en zoveel mogelijk als kan biologisch en voor ons was de logische stap dan ook om dit op zoveel mogelijk producten door te voeren. Dus wat we fairtrade kunnen krijgen, kopen we fairtrade…..gewoon omdat ik denk dat als we allemaal ons steentje bijdragen we wel degelijk een verandering teweeg kunnen brengen! En eerlijk is eerlijk het smaakt ook gewoon lekkerder als je weet hoe het tot stand is gekomen en dat de boeren een eerlijke prijs krijgen….tenslotte willen wij dat ook!

 199. Anne de Groot schreef:

  Ha Laura,
  Ik doe zeker mijn best om Fairtrade producten te kopen en Tony Chocolonely chocolade is heerlijk! Er zou eigenlijk alleen eerlijke chocolade verkocht meten worden maar dat is nog een brug te ver denk ik….

 200. Anne Spee schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een interessant onderwerp. Ten eerste is chocolade echt mijn grote liefde. Of het nou is om heerlijke brownies mee te bakken of zomaar voor bij de thee, ik hou ervan. Om eerlijk te zijn weet ik niet heel veel over de slechte omstandigheden op plantages. Ik kop hierdoor niet heel bewust duurzame chocolade. Toch wil ik dit nu wel gaan veranderen. Tony Chocolony is toch een van de lekkerste merken en ik draag heel graag bij aan een duurzame planeet, hoe cliche het ook klinkt.
  Goed artikel om anderen hiermee alert te maken!
  Liefs,
  Anne

 201. Janneke schreef:

  Mooi en belangrijk initiatief! Bewustwording waar je eten vandaan komt en ervoor zorgen dat de wereld weer een stukje beter wordt! Wij zijn ons zeker bewust wat voor chocolade we kopen, maar dat is in mijn omgeving zeker niet altijd het geval! Met dit pakket zou ik mijn directe omgeving weer een stukje bewuster kunnen maken!! En wat zou het geweldig zijn om dit te kunnen doen met deze heerlijke producten.

 202. Elin Vermeulen schreef:

  Hi Laura, ik doe graag mee met de winactie! Sinds een paar jaar probeer ik op mijn manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Fairtrade producten, minder vlees, minder zuivel, meer fietsen, lokale producten kopen zijn voorbeelden van hoe ik dat nu aanpak. Wanneer je bewuster ergens mee bezig bent geniet je er meer van. En dat werkt met chocola natuurlijk ook zo. Fairtrade chocola is oprecht lekkerder omdat je weet dat het eerlijk en goed is. Die gedachte smaakt ook! De foto’s bij dit artikel zien er zo fantastisch heerlijk uit dat m’n maag ervan begint te knorren. Je zou me er dus erg blij mee maken! Denk wel dat het 5 december niet zou halen…

 203. Annelies schreef:

  Ergens wist ik wel dat het er niet altijd even eerlijk aan toe gaat op de plantages maar deed ik hier niets mee. Jouw blog heeft me aan het denken gezet en ik ga hier voortaan zeker rekening mee houden!!

 204. Renske schreef:

  Hoi Laura,
  Net als jij ben ik dol op chocola, eigenlijk is iedereen hier in huis er dol op. Met drie tieners kan het hard gaan met eten en vooral met zoetigheid. Ik ben zelf erg dol op Tony choceloni, en dat is gelukkig de goede variant van chocola. Ik dacht dat Fairtrade betekende dat de boeren een eerlijke prijs kregen, geen moment dacht ik aan kinderarbeid. Ik schrik daar wel van en zal nog beter opletten op het keurmerk.
  Alvast een fijne december gewenst!
  Renske

 205. Anoeska schreef:

  Hoi 🙂 Ik vind het de afgelopen tijd steeds belangrijker waar mijn eten vandaan komt. Vroeger kocht ik vaak gewoon het lekkerste of goedkoopste. Tony’s vond ik wel al super lekker natuurlijk! Maar later las ik meer over waar het vandaan komt en ging ik het ook om die reden kopen. Ik ben het heel erg met je eens over dat alle chocolade (en anderen producten) op de goede manier gemaakt zouden moeten worden. Dat zou het zoveel beter maken voor de wereld! Nu koop ik ook nog wel eens gewone chocolade. Vaak ook inderdaad omdat ik dan net zin heb in dat ene wat niet fairetrade is, jamner genoeg. Ik vind het super goed van je, dat je dit onderwerp voor al je vele lezers naar boven brengt. Ik hoop dat velen hierdoor geinspireerd worden! Super goed bezig! ♡

 206. Tessa schreef:

  Ik koop meestal hands of my chocolat en Tony’s. Weet dat dat ook fair trade is. Een goed idee om goed chocolade te kopen waar mensen nog goed door behandeld worden. Al moet ik toegeven dat ik ook wel goedkoop huismerk koop als ik wat bak. Maar deze van Max Havelaar ken ik nog niet. Dus zou het graag proeven!

 207. Janika schreef:

  Ik let er steeds meer op! Hoewel ik niet teveel chocola moet eten, koop ik vaak Tony Chocolonly, heerlijke chocolade! Dat het ook nog fairtrade is maakt het extra lekker (en misschien een extra reden om toch een reep mee te nemen).

 208. Altea schreef:

  Hoi Laura,

  ik ken het fairtrade-keurmerk wel, maar nooit gekocht. waarom weet ik het niet. maar als ik nu jouw verhaal lees ga ik het nu wel kopen.

  Fijne dag.
  Altea

 209. Marijke schreef:

  Heerlijk! Eerder dit jaar gaven mijn broer/schoonzus en kids te kennen dat zij geen gewone chocolade meer kopen maar alleen fairtrade chocolade. Hierin zijn wij meegegaan en nu geniet ik ’s avonds van een heerlijk stukje Tony bij de thee. (H)eerlijke chocola, genoeg keuze en alleen de verpakking is al een feestje. Graag maak ik mijn familie dan ook blij met dit heerlijke pakket om samen van te genieten!

 210. Cin schreef:

  Om een klein steentje bij te dragen aan een leefbare wereld voor iedereen probeer ik zoveel mogelijk te letten op het fairtrademerk.
  Bijna niets maakt mij zo boos als voedselspeculatie, bronuitputting en uitbuiting voor gewin en genot van anderen.
  Nee ook ik ben geen heilige maar mijn chocolade is wel altijd fairtrade. Dat is voor mij namelijk een luxemiddel en luxe mag wat meer kosten.

 211. Nynke schreef:

  Tot nu toe was ik mij niet heel erg bewust van dit keurmerk. Ik wist wel dat het er was maar lette er niet op bij het kopen van chocolade. Tony chocolonely eet ik dan wel bewust weer erg graag ?

 212. Fransje schreef:

  Ik ben gek op chocolade, maar let echt niet altijd op waar die vandaan komt. Met repen gaat het nog wel, maar met producten waar chocolade in is verwerkt vind ik het heel lastig om erop te blijven letten. Maar dat is niet alleen met chocolade zo. Je moet bij alle producten op zoveel dingen letten: hoe het is geproduceerd, waar het vandaan komt, waar de grondstoffen vandaan komen, wie erbij betrokken zijn… Daar word ik echt te moe van. Ik zou graag meer doen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Ook qua keurmerken, want elk product heeft wel iets. Het ene heeft een vignet over gezondheid, het volgende is slaafvrij, weer een ander is biologisch. Wat kies je dan? Geen enkele heeft ze allemaal. Ik word er vrij cynisch van, als ik er zo over nadenk 🙁

 213. Paulien schreef:

  Zo herkenbaar. Ik heb de documentaire van Tony ook gezien…. ik koop niet vaak chocolade maar als ik chocolade koop dan koop ik altijd Fairtrade. En geen eigen merk of bekende merken. Vind deze namelijk ook helemaal niet lekker! Voor mij is een stukje chocolade af en toe echt genieten… dan maar iets meer betalen toch ?!

 214. Emma schreef:

  Ik ben een enorme chocolade fan. En eerlijk gezegd kocht ik vroeger alle chocolade, ongeacht Fairtrade of niet. Tot ik op een bepaald moment voor mijn verjaardag een set met allerlei Tony Chocolonely repen cadeau kreeg. Per toeval ging het het papiertje/wikkel lezen. Toen ben ik mijzelf gaan verdiepen in fair trade producten. Ik koop nu bijna niet anders meer. Ik geniet meer van de chocolade dan voorheen! En mijn chocolade verslaving is alleen maar toegenomen… ik hoop dat de chocolade industrie een stukje mooier wordt, als iedereen wat meer Fairtrade gaat snoepen ?

 215. Sanne Sonke schreef:

  Ik ben steeds meer bezig met het uitzoeken wat fairtrade is, wat biologisch is, enz. Ik let hier niet alleen op bij chocolade, maar bijvoorbeeld ook bij mijn eitjes en of kleding in Europa wordt gemaakt! Ik moet zeggen dat ik niet altijd de betere keuze koop, aangezien ik me dat met mijn studentenbudget niet altijd kan veroorloven. Als het kan, doe ik het. Gewoon om een steentje (of stukje choco) bij te dragen ?

 216. Moniek schreef:

  Ik probeer al een tijdje bewuster om te gaan met het eten van vlees. Om eerlijk te zijn heb ik me met chocolade minder bezig gehouden. Je artikel heeft me wel aan het denken gezet. Chocolade is voor mij een verwenproduct, daar hoort eigenlijk ook wel bij dat je het zonder gewetensbezwaar kunt eten. Ik zou dan ook graag willen kennismaken met de producten in dit pakket. Een hele leuke winactie!

 217. Xiomara Hoogerdijk schreef:

  Ik ken het Fairtrade-keurmerk wel, maar heb niet altijd bewust alleen chocola gekocht met het keurmerk. Maar dit is wel zeker weer een goede herinnering om dat wel te doen! Leuke winactie!

 218. Dieuwertje schreef:

  Om heel eerlijk te zijn ben ik eigenlijk niet zo’n hele grote chocoladefan. Zeker in vergelijking met mijn vriend. Geen reep chocola is veilig als hij thuis is. Op zijn tijd kan ik wel genieten van een stukje chocola. Dit moet dan ook wel echt goede chocola zijn. Ik vind het ook niet erg om daar wat meer voor te betalen. Voor mij is het eigenlijk vanzelfsprekend geworden dat dit eerlijke, Fairtrade chocola is. Dit is gekomen door het verhaal van Tony Chocolonely. Dat verhaal heeft mij wel even goed wakker geschud!

  Ik zou ontzettend blij zijn met het winnen van dit heerlijke chocoladepakket. Dan kan ik mijn vriend weer eens lekker verwennen 🙂

 219. Marianne schreef:

  Hoi Laura, het heerlijk avondje is bijna zover…wat zou een heerlijk avondje zijn zonder heerlijke eerlijke chocolade! Ik weet zeker dat het heerlijk avondje nog heerlijker zou zijn en ik daar samen met mijn familie en zwarte piet en sinterklaas heerlijk van zullen gaan genieten! Cadeautjes en chocolade maken het heerlijk avondje compleet.

 220. Caroline schreef:

  Hoi! Ik ben groot fan van Tony’s Chocolonely chocolade en ik ben blij dat het niet alleen heerlijke chocolade is, maar dat de boeren ook eerlijk worden behandeld. 🙂 Zij blij en ik blij!

  Groeten, Caroline

 221. Lotte schreef:

  Chocolade is gewoon ook lekkerder als je weet dat degene die hard gewerkt hebben om de cacao te kweken het ook goed hebben.

 222. Misha schreef:

  Ik ben hier mee bezig, maar ook nog wel stuk onwetendheid. Het kan zeker beter en bewuster. Dat geef ik eerlijk toe. Ik ga volgende week wel naar de Tony fair. Het is jammer dat fairtraide nog niet de norm is en dat wij als consument er op letten ipv de producenten en winkeliers. Goed artikel en mooi dat je er aandacht aan besteed.

 223. Amanda schreef:

  Ik ben er niet altijd mee bezig. Ik heb wel die documentaire gezien van tony’s heel interessant en schrijnend te gelijk. Ik vergeet wel eens op te letten, maar door zo’n artikel als die van jou wordt je er weer extra bewust van. En zie je hoe belangrijk het is om eerlijke chocolade te kopen. Daarom vind ik het van Tony mooi dat die stukjes chocolade oneerlijk verdeeld zijn net zoals de oneerlijkheid in de wereld. Ik ken het fairtrade keurmerk wel. En ga er nu weer extra opletten als in chocolade koop en er extra van genieten.

 224. Jamie schreef:

  Het Fairtrade-keurmerk is bekend. Of ik er altijd bewust op let? eerlijk gezegd niet altijd. Maar meestal pak ik (onbewust) al wel producten waar het merk op staat.
  Ik heb de documentaire niet gezien, maar zal dat zeker gaan doen. Leuke winactie en een goede reminder voor ons allemaal om toch eens op te letten tijdens het boodschappen doen, wat voor producten we allemaal in ons mandje stoppen.

 225. Esther schreef:

  Wat leuk deze aandacht voor fairtrade!
  Een reactie…
  Nou, ik ben er ik denk nu vier jaar geleden mee begonnen,
  Als jong gezin met drie kids (inmiddels 4) was het wel even omschakelen om Fairtrade te gaan kopen, het is natuurlijk prijziger. Toen ben ik begonnen om als ik boodschappen kocht in elk geval 1 artikel Fairtrade te kopen. Gewoon klein te beginnen en dat uit te breiden. Het begon met chocolade hagelslag van het merk fair trade original. Wat volgde was thee en rijst. Ook al is het nog lang niet wat het zijn moet… voor nu is het in elk geval wat, en ook zeker een stukje bewustwording.
  En dan natuurlijk Tony Chocolonely … dat is nog de enige chocolade reep die ik koop, maar dat is natuurlijk puur extra verwennerij…
  Leuk dat er een Fairtrade winactie is, even extra onder de aandacht gebracht!
  Groet Esther

 226. Rieneke schreef:

  Leuke Interessante blog om te lezen. Ik schrik van je beschrijving van de documentaire. Zelf heb ik hier nooit zo bij stil gestaan en won mijn lekkere trek en gierigheid rondom de prijs het nog van het letten op fairtrade.
  Ik wil me hier verder in verdiepen, maar wil me ook bewust worden van de essentie van fairtrade producten

 227. Geranda schreef:

  Hey Laura,
  Wat een interressante actie heb je bedacht. Niet alleen liken en delen maar ook echt even de tijd nemen voor dit belangrijke onderwerp. Het is belangrijk om stil te staan bij de verwerking van producten die wij soms gewoon veel te snel opeten zonder er op dat moment bij stil te staan. Daarom nu wel even :-)! Wij willen ook graag betaald worden voor ons werk wat we doen en dat is dus voor de cacaoboeren net zo belangrijk. Ik let zeker op het logo als ik chocola koop. Mijn voorkeur gaat uit naar de heerijke en eerlijke Tony Chocolonely repen en uiteraaard nu ook de letters. Als ik dit sinterklaaschocoadepakket zou winnen dan zou je mij enorm blij maken en zal ik deze chocola rustig opeten, genieten en uiteraard ook stil staan bij de herkomst van de chocola.
  Liefs,
  Geranda

 228. Martje schreef:

  Ik ben een echte chocoladefan. Mijn favoriete chocolade is van Tony Chocolony. En die is fairtrade. Heb met veel interesse het ontstaan van Tony gevolgd en me vooraf nooit gerealiseerd hoe oneerlijk die chocoladerepen nou bij mijn kopje koffie kwamen. Sindsdien ben ik een stuk bewuster in het aankopen van chocolade. Al betrap ik mezelf soms toch nog op het ondoordacht kopen van chocolade zonder fairtrade keurmerk (zoals gisteren als ik snel snel nog even wat chocoladeletters moet inslaan, want ja… daar draait het sinterklaasjournaal nu om).
  De intentie is er in ieder geval wel om fairtrade te kopen 😉

  Ons gezin zou erg blij zijn met dit te winnen chocoladepakket! Mijn kinderen zijn net als ik echte fans 🙂

 229. Annelies schreef:

  Hagelslag, chocopasta, pure, melk en (soms ook) witte repen: we hebben altijd chocola in huis. En eten het iedere dag. Mét keurmerk, en in recyclebare verpakkingen. Sinds -inderdaad- Teun van der Keuken zich aangaf als chocoladecrimineel. Althans, sindsdien nog strikter, zonder uitzonderingen. Zoals we ook bewust kleding kopen, zoveel mogelijk van merken die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, eisen stellen aan de productieketen en daarop controleren. Want kinderarbeid: dat mág gewoon niet. Dat kán niet. Mogen we als maatschappij niet accepteren. Als militair heb ik (en ook mijn man) het leven van kinderen in landen ver van de onze gezien, kinderen van dezelfde leeftijd van onze beide dochters. Zij verdienen ook een toekomst, een fijn en veilig leven. En als wij daar hier door bewuste keuzes te maken iets aan kunnen bijdragen (door in ieder geval de koosjere producenten te steunen en de twijfelachtige links te laten liggen), dan is dat in ieder geval een begin!

 230. Lisette schreef:

  Hoi Laura,

  Wat leuk om te lezen! En wat een toffe actie! Ik ben gek op chocola maar was me hier niet bewust van! Ik ga volgende keer eens in de supermarkt opzoek naar ‘eerlijke’ chocola! Ben benieuwd!!!

  Liefs Lisette

 231. Helen van Ingen schreef:

  hier ben ik van de inkopen. liever een goede en eerlijke chocolade en dan maar af en toe dan een berg chocolade voor weinig die ook nog eens niet te eten is. dus gewoon lekker genieten van goede chocolade.

 232. Wil schreef:

  Wat een interessant blog! Echt een eye-opener. Ga toch proberen met dit in mijn achterhoofd, meer voor fair trade te gaan, en niet alleen op de prijs te letten.

 233. Arris schreef:

  Wat een leuke actie.
  Ik let altijd op de chocolade die ik koop!
  Voor een eerlijke handel, maar ook simpelweg omdat de kwaliteit gewoon goed is en je altijd lekkere chocolade hebt.
  Vanaf nu ga ik zitten duimen en hopen dat ik bij de gelukkigen hoor???
  Heerlijk!!!

 234. Irene Troost schreef:

  Ik koop/gebruik alleen Verkade chocolade omdat ik deze het lekkerst van smaak vind. Ik weet dat Verkade het UTZ gecertificeerd cacao gebruikt, wat zorgt voor duurzame landbouw en daarmee o.a. een betere toekomst van de boeren. Een Win/Win wat mij betreft!

  Houd zelf het liefst van puur, maar ook voor de butterscotch kun je mij gerust wakker maken. Ik ben een enthousiaste thuiskok, die alles van scratch af aan zelf maakt. Geen pakjes, zakjes, blikjes of wat dan ook omdat ik dan weet dat ik geen onnodige extra rommel in mijn lijf stop.

  Als ik chocolade melk, chocolade fondue, chocolade slagroomsoesjes, sinaasappel chocolade brownies, chocolade muffins, chocolade mousse of chocolade frosting maak dan gebruik ik de Verkade chocolade.

  Omdat mij de smaak van Verkade chocolade zo goed bevalt, haal ik nooit iets anders in huis. Als ik de gelukkig ben die een van de 3 Sinterklaas Fairtrade chocoladepakketten van Max Havelaar zou ik winnen, dan zou ik hiermee direct aan de slag met mijn favoriete recepten. Nu ik dit zo schrijf zie ik mijn lieve man, vrienden en buren al gaan glunderen, want tja koken zonder proefkonijn(en) vind ik toch echt minder leuk!

 235. Jantine schreef:

  Hoi hoi, ik moet zeggen ik kan beter (voor mezelf ;-)) niet meedoen aan deze actie. Maar ja mijn liefde voor chocolade (en mijn 3 dochters die ook gek zijn van chocolade) maakt dat ik toch mee doe. Ik probeer met alle dingen die ik doe en eet rekening te houden met het milieu, mens en dier. Gelukkig is mijn favoriete chocolade van Tony chocolonely dus dan zit ik altijd goed. Ik moet zeggen dit pakket ziet er fan-tas-tisch uit en wij (ik en mijn meiden) zouden het heel graag winnen. Groetjes jantine

 236. TOOS schreef:

  eet niet gauw chocolade ( suiker ) maar als ik er van eet dan de goede en enige echte max Havelaar
  maar mijn man en kinderen zijn gek op chocolade en vind het heerlijk als ik hun zo zie smullen ervan

 237. Lisa Burggraaf schreef:

  …Ik beken… lette tot nu toe niet op de herkomst van chocolade!
  Dit zet me toch wel echt aan het denken. Iedereen verdiend eerlijke en goede omstandigheden en ik heb daar als consument invloed op.
  Thanks voor je blog Laura!

  Lieve groet,
  Lisa Burggraaf

 238. Nicolet schreef:

  Ik ken zeker het fairtrade keurmerk! Maar eerlijk gezegt is deze chocolade vaak ook een stapje duurder. En omdat onze portemonnee het niet toelaat koop ik toch vaak een een goedkoper huismerk chocolade. Al koop ik bij de Lidl ook wel chocolade en is deze regalmatig fairtrade, en daar is het beter betaalbaar dan bij de ah.

 239. Linda schreef:

  Mooi artikel! Een leuke winactie met een pakkend verhaal er achter. Ik ben zelf dol op chocola, maar moet toegeven dat ik nog niet erg bewust bezig ben geweest met het kopen van fairtrade chocola. Ga er vanaf nu meer op letten!! En nu maar duimen dat ik dit heerlijke fairtrade pakket win?

 240. Dianne schreef:

  Dag Laura, wat een leuke actie! Ik koop mijn chocolade hebt liefst bij de EkoPlaza. Mijn man en ik zijn allebei dol op de pure repen van het merk Kaoka. De repen van dit merk zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook verantwoord! Onder andere op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen 🙂

 241. Kim schreef:

  Ik let eigenlijk altijd wel op het fairtradelogo. Vind het dan ook wel erg fijn dat steeds meer chocoladeproducten het fairtradelgo hebben! Zeker als chocofanaat ??
  Dit fantastische pakket zou geweldig zijn ?

 242. Marjan schreef:

  Nou, heel eerlijk…. heb ik daar tot nu toe nooit echt op gelet. Maar dit is toch wel weer een stukje bewustwording. Ik ben al wel bezig met vega dagen, next up is het Fairtrade logo gaan spotten 🙂

 243. Serena schreef:

  Ik probeer altijd zo bewust mogelijk te kopen. Ik eet sowieso vegetarisch maar verder probeer ik alles Bio en fair-trade te halen. Dat is lang niet altijd even makkelijk op mijn budget. Ik vond het echter een kwestie van prioriteiten stellen. Ik koop liever minder spullen van betere kwaliteit waardoor ik in ieder geval weet dat er niets/niemand heeft geleden om mijn producten bij me thuis te krijgen. We zijn een rijk land en zelfs als student heb ik het miljoenen keren beter dan mensen op non fair trade cacao plantages. Maar omdat mijn centjes altijd vlug op zijn door bewust koop gedrag, zou zo’n pakket om uit te stallen op pakjes avond erg leuk meegenomen zijn!
  Top initiatief om mensen zo bewust te maken 🙂 ga zo door!

 244. jolanda schreef:

  Hoi Laura, ik ben net als de meeste ook gek op chocolade. nu ik ouder ben / word ben ik meer bewust van duurzame en eerlijke producten en natuurlijk het beter leven keurmerk . ik kijk er ook veel vaker naar de laatste tijd. ben er nog niet helemaal. maar waarom moeten de duurzame en beter leven producten altijd duurder zijn. als we dat nu eens goedkoper maken en het andere duurder is het volgens mij voor iedereen beter. zodat iedereen kan smullen van de goede en juiste producten. en natuurlijk beter voor de wereld.

 245. Marianne schreef:

  Hoi! Een tijd terug ben ik bewust geworden van de soms vreselijke omstandigheden op de cacao plantages. Sindsdien koop ik altijd fair trade chocolade, maar wel altijd van hetzelfde merk, een beetje saai.. Ik zie op de foto’s veel heerlijke dingen voorbij komen die ik nog niet ken en die ik dus heel graag een keer zou willen testen!

 246. Anita schreef:

  Hoi Laura, vorig jaar moest mijn zoon van 8 een werkstuk/spreekbeurt houden op school voor een apart project. Hij koos voor het onderwerp chocolade, omdat hij daar gek op is. Zijn hoofdvraag was; Wat is het verschil tussen gewone chocolade en fairtrade chocolade? Samen hebben we ons toen in het onderwerp verdiept. Ook hebben we toen Fairtrade cacao gekocht en daarmee met jouw recept een Fairtrade marmercake gemaakt voor de juffen!
  (Mocht je het leuk vinden om zijn werkstuk in te zien, laat het me weten en dan mail ik het naar je).
  Helaas was hij zo zenuwachtig en gespannen voor de presentatie (het was ook best heel moeilijk), dat het voordragen niet zo goed ging en hij helemaal dichtsloeg voor de klas :-(. Later heeft hij nog een spreekbeurt over een ander onderwerp gedaan en had hij gelukkig wel een succesvolle ervaring. Maar sinds dit werkstuk letten we zeker op fairtrade producten, niet alleen de chocolade! Voor hem, omdat ik zo trots op hem ben, zou ik graag een fairtrade pakket winnen. Groetjes Anita (en Tom).

 247. Maris schreef:

  Heel goed idee Laura om hier een artikel aan te wijden in deze ‘chocolade’-tijd! Ik denk dat menigeen zonder na te denken allerlei lekkere chocolade producten in de mond stopt!
  We hebben het hier in de westerse wereld erg goed en ik vind het daarom, zeker in de feestelijke tijd van het jaar november-december, goed om hier bij stil te staan! Ik probeer wat ik kan doen.
  Zelf koop ik veelal biologisch, het fairtrade merk is in een dorp helaas wat minder goed te verkrijgen. Dat is denk ik in veel andere kleinere plaatsen het geval en erg jammer. Want mensen kunnen zo niet altijd een steentje bijdragen.
  Super tof dat je met deze actie meer bekendheid eraan geeft en zou graag kennis maken met de producten, want hier moet ik eerst een stukje reizen helaas ):

 248. Bianca schreef:

  Hey Laura, wat fijn een zeer uitgebreid artikel over fair trade chocolade. Ik zal maar gelijk eerlijk zijn, ik let niet altijd even goed op of de chocolade die ik koop fair trade is. Ik merk wel dat ik hier steeds bewuster van word. Zo’n blog van jou maakt mij weer even bewust van het belang.
  Zelf ben ik groot fan van Tony Chocolonely. Niet alleen vanwege de heerlijke chocolade maar ook vanwege hun verhaal en visie achter de chocolade.
  Jouw winactie is echt geweldig. Als ik ergens blij van wordt naast mijn eigen baksels is het wel chocolade. Ik ga dan ook duimen dat ik een van de gelukkige ben om deze voor mij nieuwe chocolade te proberen!!!

 249. Jill schreef:

  Chocolade Heerlijk misschien wel te lekker. Ik kijk meestal naar de fairtrade! Net als de ongelijk verdeelde stukken in een tony reep. Dat vind ik zo een mooi initiatief! Ook altijd heerlijk om mee te bakken. Ik probeer er altijd op te letten maar soms schiet dat er ook wel eens bij in.

  Nu ik lees soms schiet het erbij in. Best slecht eigenlijk. Bij alleen een reactie typen maak je mij er al bewust van. Goede actie om mensen bewust te maken!
  Ik hou ervan! Ga zo door!

 250. Lindsey schreef:

  Hallo, ik doe graag mee aan de winactie. Fairtrade is wel iets waar ik mij al langere tijd bewust van ben. Ik vind het belangrijk dat er onder goede omstandigheden gewerkt kan worden en dat er een eerlijke prijs wordt betaald voor de producten. Voor ons betekent dat dan dat de producten in de winkel ook iets duurder worden. Dit vind ik niet erg en ik probeer ook altijd voor fairtrade chocolade te gaan. Mijn budget is niet zo ruim, dus dan koop ik liever iets minder vaak chocolade, zodat ik dan wel voor het fairtrade kan gaan. Want ik ben gewoon groot voorstander van een eerlijke wereld waarin iedereen onder gelijke en goede omstandigheden zijn werk kan uitvoeren en ook naar behoren daarvoor wordt beloond! Ik ken wel een aantal fairtrade merken, maar ik ben erg nieuwsgierig om er nog meer ontdekken.

 251. Hester schreef:

  Ik koop veel Fairtrade producten
  Omdat ik dat belangrijk vind en
  Gewoon omdat het lekkerder is. Ik gebruik veel de pure chocolade van chocolonely in mijn baksels, heerlijk!!!

 252. Mirjam schreef:

  wat een lekker wijnachtige maar wat kan het zien van zoveel menselijk leed ziekmakend zijn.Ja, ik let op het keurmerk maar ga er ook wel een s te snel vanuit dat alle chocolade Fairtrade is. Niet dus blijkbaar. Ik sta achter je mening dat Fairtrade producten de norm zouden moeten zijn. Geen heerlijk genieten onder de dwang en afpersing van anderen.
  Mocht ik winnen dan gaat het pakket op de post naar onze dochter die zich twee jaar inzet voor een organisatie die hulp, hoop en kennis brengt bij de minst bereikten op de aarde. Ze verblijft op een schip en vaart twee jaar langs plaatsen in Zuid Amerika. Ze is onderdeel van de bemanning. Onze sinterklaar lekkernijen moet ze missen en we sturen daarom pepernoten en kruidnootjes e.d. Op. Zodoende eet zij waarschijnlijk in februari nog kruidnootjes enzo. Maar chocolade gaat er altijd in. Of het nou in een lettercode is of in een reep. En chocolade kruidnoten zijn helemaal welkom! Zo krijgen zij een steuntje in de rug om te blijven helpen en helpen wij diegenen die er het hardst voor werken.

 253. Tessa schreef:

  Wat een leuke actie. Ik probeer het laatste jaar wat bewuster te leven. Fairtrade is een prachtig initiatief. Mensen eerlijk belonen om zo een betere wereld te creeeren. Voel ik me ook gelijk een stukje mindee schuldig als ik weeeeeeeeer aan de chocola zit 😉

 254. Ans schreef:

  Ik wil natuurlijk graag winnen!
  Ik probeer wel alleen Fairtrade te kopen, maar het is soms lastig dat als je zin hebt in een milka reep (liefst met oreo), dat dit niet onder Fairtrade chocola valt. Ik hoop dat dit gaat veranderen zodat je voortaan alleen hoeft te kiezen tussen wat je het lekkerst vindt!

 255. Yvonne schreef:

  Ik heb de documentaire van Tony ook gezien. Sinds die tijd koop ik bewust fair trade chocolade. Wij als gezin zijn gek op chocolade, dus laat maar komen dat smul pakket!!!!! ???

 256. Sabrina schreef:

  Hoi hoi,

  Ik ben een ontzettende fan van Tony Chocolonely, dat is ook de enige chocolade die (met een beetje moeite om vanaf te blijven) in mijn kast ligt.
  Ook als ik wat baksels maak is dit bijna altijd met Fairtrade repen. Ik probeer er altijd wel goed op te letten.

  Leuk dat je er op deze manier aandacht aan besteed en natuurlijk heerlijk om zo’n chocolade pakketje te kunnen winnen!

  Liefs Sabrina

 257. Doreth de Geus schreef:

  Ik gebruik altijd fairtrade chocolade,voor mijn bonbons truffels of andere lekkernijen waar chocolade in is verwerkt. De chocolade werkt nl. het beste

 258. Lindsay schreef:

  Oh wat ziet dat alles er heerlijk uit! Ik was eigenlijk beetje gestopt met chocolade, maar nu ik zwanger ben is de behoefte zo groot (buik-baby houd van chocolade denk ik) dat ik het niet kan weerstaan! Ik neem altijd Fairtrade chocolade, meestal is dat een lekkere reep Tony’s.
  Ik ga duimen….?

 259. Doreth de Geus schreef:

  Ik gebruik altijd fairtrade chocolade,voor mijn bonbons truffels of andere lekkernijen waar chocolade in is verwerkt. De chocolade werkt nl. het beste in bonbon vormen.

 260. Afke van den Berge schreef:

  Let daar niet altijd op eigenlijk. Wel van gehoord natuurlijk en soms kopen we het ook. We proberen dit wat vaker te gaan doen. Zou dus super tof zijn om dit te winnen!

 261. Els van Oers schreef:

  Ik probeer wel veel fairtrade producten te kopen, al bezwijk ik ook wel eens voor andere lekkere chocoladeproducten…. Bij mij thuis wonen ook nog 3 kleine snoepers die van dit pakket wel heel blij zullen worden…..

 262. Linda schreef:

  Eerlijk? Nee ik let bij het kopen van chocolade niet op fairtrade al ben ik wel gek op de chocoladerepen van Tonychocolonely. In de waan van de dag sta ik daar gewoon niet bij stil. Maar hopelijk helpt deze actie mij om er wel op te letten.

 263. Samantha schreef:

  Ik hoor er nu voor het eerst over in jou blog?. Hier eten mijn kinderen chocolade maar ik pak altijd gewoon wat repen. Ik doe altijd donderdags boodschappen dus nu ga ik er meteen opletten. Vind het wel heftig om te lezen allemaal. Is deze chocolade dan ook net zo lekker? Fijn dat jij er iig aandacht aan besteed. Liefs Samantha.

 264. Elisabeth schreef:

  Hmmm lekker! Ik probeer er wel op te letten maar soms klopt het niet en daardoor word ik wat ongemotiveerder. En ik vind het vrij prijzig…
  Ben heel benieuwd naar dit pakket.

 265. Jonne schreef:

  Ik vind het bij chocola heel makkelijk om voor fairtrade te kiezen, omdat het verhaal erachter door clubs als Max Havelaar zo duidelijk worden gemaakt. Maar merk dat ik er bij de andere boodschappen nog te weinig bij stil sta.

 266. Sylvana schreef:

  Wat een heerlijke give away!!! Ik ben gek op chocolade. Ik moet mezelf af en toe echt remmen ?. Vroeger keek ik er niet naar, ik was mezelf er ook niet van bewust. De laatste jaren let ik er wel op. Dat wil niet zeggen dat ik alleen maar Fairtrade koop, maar over het algemeen wel. Juist door merken als Tony komt dit onder ogen in de maatschappij en dat is een goed initiatief en ook nog eens super lekkere chocola, wat wil je nog meer??

 267. Hanneke schreef:

  Lieve Laura!
  Net zag ik je pagina op Facebook voorbij komen
  allemaal chocolade, komt alleen voor in mijn dromen
  Ja, ik koop het wel eens, de goede dan
  daar krijg je toch een veel beter gevoel van!
  Ook om mee te bakken
  kies ik fairtrade plakken
  Meneer Tony is hier erg geliefd
  dat is al aan veel mensen doorgebrieft
  Maar ook de andere soorten, groot of klein
  Het mag van ons altijd iets méér zijn
  Als het maar op de goede manier verbouwd wordt
  want zeg nou zelf (ik hou het kort)

  EERLIJK IS HÉÉRLIJK!

 268. Coralien schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet erg oplet of ik Fairtrade chocolade koop. Maar… ik hou van góede kwaliteitschocolade zoals Tony’s, en van mijn meest favoriete merken weet ik dat ze Fairtrade zijn. Wat me nóg een beter gevoel geeft over die heerlijk chocolade 🙂

 269. Shan schreef:

  Super lekker!!?? Gek van deze fairtrade chocolade❤️❤️

 270. Jorieke schreef:

  Haihai,
  Wat leuk zo’n winactie.
  Weet je ik ben nog niet zo oud dat ik mijn eigen boodschappen doe maar mijn moeder wel en mijn moeder let daar heel erg op. Zij vind dat het gemeen is als wij chocola kopen dat niet eerlijk is gemaakt. Mijn moeder is niet zo handig met de computer enzo. Dus ik vind dat zij het wel verdiend! Ooh en de chocola is gewoon superlekker!(helemaal als je weet dat het eerlijk gemaakt is!)

 271. Anita H. schreef:

  Ik koop best veel biologisch en vaak is het dan sowieso fairtrade.

 272. Juli schreef:

  Beste Laura, ik zou heel graag willen zeggen dat ik altijd Fairtrade chocolade koop. Helaas is dit niet het geval. Hoe graag ik ook zou willen, ik heb er het geld niet voor. Als ik al chocola kan kopen, dan moet ik dus meestal voor de goedkopere soorten gaan. Ik heb dus ook nooit een reep van Tony’s gegeten of echte goede kwaliteit chocola kunnen gebruiken in mijn baksels. Voor nu is het wachten en werken voor een goede baan, zodat ook ik kan meehelpen aan een betere cacao industrie!

 273. marja van Meurs schreef:

  Hoi Laura,
  Ik koop praktisch altijd fairtrade chocolade. Als ik weer eens op dieet ben koop ik bij de wereldwinkels kleine per stuk verpakte reepjes en daarnaast altijd de fairtrade melk bij de lidl of ah. Tony is natuurlijk ook een grote favroeg. Geniet met een goed gevoel ???

 274. Rosanne schreef:

  Ja, dit kenmerk kende ik zeker al wel! Zeker als het gaat om chocolade, mijn favoriete guilty pleasure, koop ik (bijna) altijd fairtrade chocolade! En zo duur hoeft het ook helemaal niet te zijn, ook goedkopere chocolade is soms fairtrade. Heel fijn dat zo’n kenmerk aangeeft dat boeren goed behandeld en betaald worden voor hun harde werk. Maakt dat genieten van heerlijke chocolade nóg beter

 275. Anoeska schreef:

  Wat een fijne actie! Goed voor iedereen:) Ik zou dit erg graag willen winnen. Dol op chocolade en als we er nog goed mee doen is het helemaal mooi!

 276. Celine schreef:

  Ik gebruikte vroeger altijd al de fairtraide producten. Toen ik samen met mijn moeder verschillende soorten baksels maakte. Zij was toen al van mening dat elk product fairtrade moet zijn. Ik gebruik het nu nog steeds en noem mijn baksels ook wel de fairtrade baksels!

 277. Nelise schreef:

  Koop regelmatig fairtrade chocolade, omdat het echt beter is voor de cacao boeren. Maar moet heel eerlijk zeggen soms te zwichten voor niet eerlijke chocolade. Ga er na het lezen van je artikel toch weer anders en beter naar kijken.

 278. Maaike de Vries schreef:

  Chocola koop ik (bijna) altijd Fairtrade. Bij de Wereldwinkel weet je zeker dat je chocola altijd fairtrade is. Tel daarbij op dat ik een enorme Tony fan ben, en je snapt dat dit wel goed gaat.

  Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er bij broodbeleg minder goed op let. En bij chocola op een koekje let ik er al helemaal niet op. kortom, er valt nog winst te behalen bij mij!

  Een duwtje in de goede richting met dit pakket helpt hierbij! 🙂

 279. Elsbeth schreef:

  Wauw wat een gave en heerlijke actie!! Natuurlijk doe ik mee om te winnen! Ik ga proberen het gewonnen pakket te bewaren tot we sinterklaas vieren, dan kan de hele familie meegenieten van fairtrade chocolade! Ik ken de docu van tony’s, ben op Madagascar geweest en ook daar zag ik de armoede en uitbuiting. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk fairtrade producten te kopen, maar ook ik ben geen heilig (cacao) boontje en zondig hier weleens in.

 280. Jacqueline schreef:

  Ik koop altijd fairtrade chocolade, omdat ik probeer mee te helpen om armoede te overwinnen, en omdat iedereen recht heeft op een eerlijk bestaan.
  ben elke week weer blij met je recepten, maar de win actie van deze week is wel heel erg leuk, zeker omdat ik in Zweden woon en het Sinterklaas feest hier niet gevierd word, Sinterklaas en natuurlijk koningsdag zijn de enige feesten wat ik hier na al die jaren nog steeds erg mis, Met Sinterklaas de vrolijk lachende en zingende kinderen, het lekkere snoep en vooral de chocola.
  Als ik zou winnen, zouden wij toch ook een klein beetje het Sint gevoel weer hebben.

 281. Eefje schreef:

  Wat een mooie actie! Ook dit geeft weer een extra stukje bewust wording! Ik vind fairtrade een prachtig initiatief, ik ben met je eens dat het geweldig zou zijn als alle merken en bedrijven zich hiervoor zouden inzetten. Dát zou helemaal verantwoord genieten zijn☺️!!

 282. jolanda Visser schreef:

  Graag wil ik dit winnen omdat (H)EERLIJK chocolade eten toch het lekkerst smaakt !!

 283. Patricia schreef:

  Wat een goede actie! Ik zal je eerlijk bekennen dat ik totaal niet op het fairtrade logo let als ik chocolade koop ?. Ik ben wel heel benieuwd of fairtrade chocolade net zo lekker (of lekkerder ?) is dan de chocolade die ik normaal koop, dus als ik zou winnen ga ik dit uitgebreid testen (vervelend hoor ???). Als de fairtrade chocolade goed uit de test komt, ga ik in de toekomst goed opletten op de verpakking en alleen nog fairtrade chocolade kopen! ✌?

 284. Lieke van Veen schreef:

  Ik kende het Fairtrade keurmerk al maar het is niet dat ik bewust iets koop met een keurmerk. Ik maak graag kans op dit chocoladepakketje.

 285. Mirjam schreef:

  Fairtrade betekent voor mij niet alleen chocolade. Dus ook voor andere producten probeer ik altijd op het fairtrade logo te letten. Lukt niet altijd, eerlijk is eerlijk. Voordeel is wel dat Tony chocolade wel favoriet is hier in huis.

 286. Toen ik een 7 jaar geleden bij de wereldwinkel ging werken werd ik me pas bewust van het feit dat chocola zo’n onderbetaald product is en vreselijke werkomstandigheden heeft. Sindsdien probeer ik alleen maar FT chocolade te kopen (en natuurlijk wel in de wereldwinkel?) Ja, het is wat duurder dan niet FT chocolade, maar zoveel eet ik toch niet? Als je iemand anders betere werkomstandigheden kunt geven heb ik dat er graag voor over!

 287. Adrienne schreef:

  Oeh wat lekker, daar worden mijn dochters en ik heel blij van! Ik probeer er ook steeds meer op te letten qua fairtrade, minder plastic, Nederlandse producten en seizoensproducten te kopen. Ik vind het soms nog best lastig. Maar het gaat steeds makkelijker en ik weet steeds beter waar je op kan letten. Het zou wel heel fijn zijn als fairtrade gewoon standaard is, iedereen verdiend een fijn leven 🙂

 288. Marieke schreef:

  Ik heb meteen de docu van Tony Chocolonely bekeken en nu pas sta ik er bij stil hoe er het er in de wereld soms aan toe gaat. Heel eerlijk, ik was wel bekend met het Fairtrade merk, maar kijk er eigenlijk nooit bewust naar en daarom wil ik dat vanaf nu wel gaan doen! Ik hoop dat ik het chocoladepakket win zodat ik de chocola uit kan delen en zo ook zorg dat anderen er mee bij stil gaan staan dat hij/zij ook zijn steentje kan bijdragen! ????

 289. Emma schreef:

  Ik probeer steeds meer fair trade producten te kopen. Dit geeft me een goed gevoel en het is nog lekker ook! Zoals de chocolade repen van Tony Chocoloney, in speciaal de smaak karamel zeezout.

 290. Patricia schreef:

  De lekkerste chocola is van Tony chocolonely. Ik probeer er wel is op te letten, maar het is zo zonde dat de chocola met oreo niet fairtrade is. Dus dan koop ik het wel als ik er zin in hebt.

 291. BakSTER⚡️ schreef:

  Wat een superleuke winactie! En vooral lekker natuurlijk? vooral als je weet dat het ‘eerlijke’ chocolade is! Het zou heel erg leuk (=lekker?) zijn als ik win maar het is vooral super dat iedereen er bewust van wordt dat er dus ook veel chocoladeproducten bestaan die niet Fairtrade zijn! Degene die deze winactie gaat winnen/gewonnen heeft eet smakelijk en het is je gegund!

 292. Marije schreef:

  Wat een goed item is dit. Nu ben ik al een enorme fan van Tony chocolony, net als mijn dochter van 11. Maar ik wil mijn kids niet alleen leren welke chocolade het lekkerste is, maar ook hoe we goed voor elkaar kunnen zorgen. Met dit pakket kan ik dit thema nog eens aansnijden (net als een stukje van die lekker chocolade natuurlijk).

 293. Jazzlynn schreef:

  Hoi! Dit valt dus echt precies in mijn straatje! Ik ben een echt chocolade liefhebber. Helaas want ik heb een dure smaak. Namelijk Tony chocolonely en Johnny Doodle chocolade. Wel fair-trade ik ben heilig overtuigd dat dat gewoon echt lekkerder smaakt ;P. Ik koop 1/2 repen per week, en heb helaas meer liefhebbers in huis. Daarom is de verstoppen: de vriezer!! Ik doe graag mee aan de winactie dan hoef ik eindelijk niks te verstoppen en kan ik ook is een keer uitdelen. Hahah!!

 294. Lynn schreef:

  Eerlijk is eerlijk, ik ken het keurmerk, maar trap toch wel eens in de valkuil bij een leuke aanbieding.
  Het liefst koop ik callets om mee te bakken en tony chocolony of handsoff chocolade. Deze laatste heeft overigens ook een keurmerk, maar niet deze (cocoa horizons foundation). Terwijl zij wel zeggen te staan voor eerlijke chocola. Weet je hoe dat zit?
  Het chocoladepakket zou heel welkom zijn om te delen op pakjesavond

 295. L Hamminga schreef:

  Het zou niet eerlijk zijn om te melden dat ik alleen maar Fairtrade
  Chocolade zou kopen
  De Tony repen wel die zijn heerlijk……vooral de caramel zeezout ?
  De hagelslag enzo is nog een dingetje om te veranderen
  Dat is vaak qua soort/merk een gewoonte
  Goed voornemen in het nieuwe jaar

 296. Erica schreef:

  Kort maar krachtig: LEUK en LEKKER, zo’n chocolade pakket en als het dan ook nog fairtrade is dan is
  dat helemaal super! Dan zou ik er extra van genieten 🙂

 297. Annemiek schreef:

  Ik gebruik altijd fairtrade chocolade! Raar eigenlijk dat het niet standaard is. Daarnaast vind ik fairtrade chocolade ook veel lekkerder en dat proef je ook in de baksels. Een toffe actie.

 298. Tamara D schreef:

  Net als vele andere denk ik ben ik verslaafd aan de Tony Chocolonely chocolade. Ik heb de documentaire toen gezien en vond dat heel boeiend! En het smaakt gewoon veel beter als je weet dat het een eerlijk product is! Het merk Fairtrade heeft ook hele goede producten!
  Daarbij ga ik altijd naar de plus supermarkt om daar de Fairtrade bananen van Max havelaar te kopen. Het lijkt me heel leuk om met me kinderen dit pakket te krijgen en ze te wijzen op het hele Fairtrade proces voor we lekker gaan smikkelen

 299. Ria schreef:

  Kinderarbeid en mishandeling vind ik vreselijk. Daarom alleen al kies ik voor fairtrade chocolade en het is nog lekker ook. Dus waarom zouden we er dan niet voor kiezen.

 300. Femke schreef:

  Oeh, dat zou heerlijk zijn! Wij genieten altijd van de (h)eerlijke Tony-repen, zelfs de jongste dochter van nog geen twee vindt chocola al lekker. Niet dat ze het zo vaak krijgt … 😉 Fairtrade/utz letten wij altijd op, ook voor koffie en dergelijke. Iedere ouder zou de kans moeten hebben om goed voor zijn kinderen te zorgen en ze naar school te laten en een eerlijk loon helpt daarbij!

 301. Leonieke schreef:

  Hi! Wat goed zeg, dat je hier aandacht voor vraagt. Ik ben sinds een tijdje ook wat bewuster gaan kopen door de docu van Tony’s. Maar herken inderdaad dat je door de lekkere trek soms toch ‘zondigt’. Of dat je bij het bakken van chocoladekoekjes toch een oogje dichtknijpt… of toch de goedkope hagelslag koopt. Dus goed als hier meer bekendheid voor komt en mensen bewuster gaan kopen! Gooi ik toch maar iets minder hagelslag op m’n brood 😉

  Nog een tip, sinds kort heb ik ontdekt dat het huismerk van de Dirk supermarkt ook Fairtrade chocolade is, echt een aanrader!

 302. Willeke van den berg schreef:

  Hoii, ik wist eerst niet precies wat fairtrade chocolade was, maar toen we het er op school over hadden zag ik pas hoe belangrijk fairtrade producten eigenlijk zijn voor andere mensen. Sinds dien koop ik meestal alleen maar fairtrade chocolade en niet meer automatisch het goedkoopste merk of het merk dat mij het lekkerst lijkt. Nu is fairtrade chocolade over het algemeen duurder dan gewone chocolade dus kan ik helaas niet meer zoveel chocolade eten (ik ben ook maar een arme scholier?)

  Groetjes Willeke

  Ps. Je recepten zijn altijd super? de meeste heb ik al een xtje geprobeerd ?

 303. Yvonne schreef:

  Ha Laura,
  O, wat een h(eerlijke) winactie.
  Ik ben ook dol op chocolade en let er ook op of de chocolade fairtrade is.
  Super graag zou ik dit willen winnen ?

 304. Sjanine van Wingerden schreef:

  Wat ziet het er allemaal weer heerlijk uit. Ik ben echt voor een eerlijke verdeling, daarom probeer ik daar ook op te letten met het kopen van bijvoorbeeld chocola. Maar ook met fruit, niet alleen de perfecte fruitstukken, maar ook de minder perfecte. En als ik eerlijk bent vind ik fairtrade chocola veel lekkerder.
  Ik ben benieuwd naar de volgende recepten!

 305. E. schreef:

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed!! Ik probeer er wel naar te kijken, maar geef ook meteen toe dat ik er in de Lidl wel eens voor zwicht en de goedkope repen koop voor mijn baksels.

  Ik ben nu wel benieuwd naar de documentaire die je noemt, aangezien we hier in de les wel eens spreken over wereldbewuste keuzes op het gebied van kleding en voedsel, dus ik zou hem graag eens laten zien.

 306. Samirah schreef:

  Hey!
  Toen ik deze winactie zag, dacht ik meteen die moet ik winnen! Ik HOU van chocolade?
  Ik let er eigenlijk bijna altijd op! Soms kom ik thuis en kom ik erachter dat ik een reep heb gekocht zonder keurmerk..
  Ik ga er nu zeker nog meer op letten!!
  Ik wist al wat het fairtrade-keurmerk was. Dit vind ik altijd al heel belangrijk, zodat de boeren betere omstandigheden krijgen.

 307. Annemieke schreef:

  Hmm chocolade en fairtrade zijn twee dingen waar ik gek op ben?. Gaaf dat je er een blog over schrijft. En ja ik doe graag mee met deze win actie!

 308. Rosalie schreef:

  Heel eerlijk gezegd ben ik er niet bewust mee bezig, al koop ik wel vaak Tony’s, omdat ik het verhaal er achter ken en proef dat het goede chocolade is. Ik zie op de site van Max Havelaar dat er nog veel meer merken zijn, leuk, ik ben er erg benieuwd naar!

 309. Jenny schreef:

  Hoi
  Ik ben echt dol op chocolade. Elke dag snoep ik er wel van.
  Ik probeer er wel op te dat ik veel fairtrade koop, ook bij de chocola..
  Alleen soms is er ergens zo’n lekkere chocolade reep in de aanbieding of ik zie een nieuwe smaak dan koop ik het toch ook al is het niet fairtrade.
  Ik krijg alweer spontaan zin in een stukje chocola, mmmmmm

 310. Hilda schreef:

  Hoi! Wij zijn niet eigenlijk niet heel erg bezig met fairtrade producten meer met biologisch we hebben wel fairtrade hagelslag maar ik zal het er thuis overhebben om ook om fairtrade producten te denken bedankt voor deze eye opener
  Groetjes

 311. Manon Zwinkels schreef:

  Altijd goed om een beetje op onze mooie wereld te letten en extra genieten van eerlijke chocolade! En genieten van chocolade lukt mij zeker!

 312. Rosa schreef:

  Ik koop zelf veel fairtrade. Zoals Tony chocolonely, dan heb ik tenminste een goede reden om tony’s te kopen ; ). Ik heb een verslag geschreven over het fair trade keurmerk, dus ik kende het al wel. Ik vind het een goed initiatief. Soms als ik bak, dan koop ik wel van die goedkope chocola, zonder het keurmerk, maar ik zou daar wel meer op kunnen letten natuurlijk. Ik hoop dat ik dit pakket win!!
  Groetjess

 313. Vivian schreef:

  Wat een super leuke actie!
  Zelf ben ik ook gek van chocolade, ik eet het alleen niet heel vaak. Maar als ik het eet ik wel vaak fairtrade chocolade dus daar probeer ik wel op te letten.
  Zou leuk zijn als ik win, lekker bank hangen met m’n vriendinnen met wat lekkers!??

 314. Stephanie schreef:

  Blij voor jou dat je over je allergie bent heen gegroeid!!! Zou toch jammer zijn als je zelf niet mee kon genieten van deze te lekkere winactie en er dan ook nog zo’n mooi verhaal bij brengen! Ik ben ook dol op chocolade en ik ken het keurmerk, ik kijk er zeker ook naar, maar als ik iets graag wil hebben en het keurmerk staat er niet op, laat ik mij zeker wel verleiden. Toch goed om er weer even aan herinnerd te worden goede keuzes te maken ??. Dank daarvoor. ♡

 315. Nicolien schreef:

  Ik heb je blog met veel aandacht gelezen en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nooit op let. En nu ik dit zo lees kan ik zeker wel me steentje bijdragen aan Fairtrade chocolade.
  Ik ben gek op chocolade vooral nu ik zwanger ben gaat chocolade er altijd in.
  Ik zou ook wel eens op een Cacao plantage willen kijken waar het nou echt precies vandaan komt. En hoe het gemaakt word! Lijkt me super interessant! ☺️

 316. Nadieh schreef:

  Dit pakket wil ik wel graag winnen! Ik kan wel een heel verhaal typen hoe bewust ik dingen koop maar eerlijk gezegd ben ik er nog niet zo mee bezig, maar deze blog zet me wel aan het denken. Het is voor ons een kleine moeite om er rekening mee te houden!
  Want een eerlijke prijs verdient iedereen!

 317. Marja schreef:

  Hoi,
  Ik zou dolgraag dit pakket willen winnen omdat ik als ik chocolade koop dat altijd Fairtrade chocolade is! Een enkele keer van Tony Chocolonely, maar hoofdzakelijk Max Havelaar. Omdat ik inderdaad ook van de misstanden op de plantages had gehoord. Maar wij hebben een kleine bijstandsuitkering en dan is chocolade geen prioriteit als je met heel weinig geld je boodschappen moet doen! Chocolade en zeker Fairtrade chocolade is behoorlijk prijzig! En hoewel ik heel graag bak met goede chocolade, hebben we al heel lang niets van chocola meer gegeten helaas. Terwijl we het beiden zo ontzettend graag lusten! Maar zoals ik zei…goede Fairtrade chocola is pittig aan de prijs en voor ons de eerstkomende 6 jaar nog niet weggelegd. Maar ja…wat in het vat zit… En die eerste reep, wat zal die dan lekker smaken zeg! Iets om naar uit te kijken. We doen ook niets met Sint of de Kerst om dezelfde redenen. Dus over 6 jaar hebben wij een super Decembermaand. Of misschien dit jaar….als we de chocolade winnen! Dat zou wat zijn…
  Maar met zovelen die meedoen wordt de kans steeds kleiner, dus ik reken er maar niet op. Kan het ook niet tegenvallen. Maar bij de foto’s liep het water me in de mond!
  Ik wens je veel suc6 met het kiezen van een winnaar en ik wens een hele fijne Sinterklaastijd toe.
  Hartelijke groetjes en tot een volgende keer,
  Marja

 318. Adine schreef:

  Mooi artikel en wat een fantastische winactie! Als echte chocoholic maak ik graag kans op dit pakket. Zelf koop ik bijna alleen Tony’s, mijn favorieten zijn caramel-zeezout (wie vindt die nou niet lekker?), 70% puur en donkere melkchocolade-pretzel-toffee.

 319. Moniek schreef:

  Ik probeer zelf steeds bewuster te eten als het gaat om vlees. Ik eet vaker vegetarisch. Op het gebied van chocolade moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet bewust let op fairtrade, al maak ik heel vaak de keuze voor Tony Chocolonely vanwege de heerlijke smaken. Je artikel heeft me wel aan het denken gezet over (h)eerlijke chocolade en om hier vaker voor te kiezen. Dit pakket voor de feestdagen winnen zou een hele leuke manier zijn om hier meer van te leren kennen. Hele leuke winactie!

 320. Samantha schreef:

  Heel eerlijk ben ik er nooit echt mee bezig geweest. Ik weet wel dat fairtrade bestaat en waar ze ongeveer voor staan.. Maar niet voldoende in verdiept om er bewuste keuzes over te maken.
  Heel fijn dat ik door deze blog iets meer inzicht heb. Ik ga me er zeker in verdiepen en bewustere keuzes maken. Een betere wereld begint bij jezelf 🙂

 321. Bente schreef:

  Ik ben echt verliefd op chocolade ?!
  Ik houd ook echt van de Fairtraid tony’s chocolonely chocolade! Die is echt de lekkerste en het is goed voor de cacao boeren. Daarom koop ik ook alleen maar chocolade van Tony.
  En op die chocolade ben ik dus echt verliefd en verslaafd ik kan er van blijven eten.

 322. Daniëlle schreef:

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Zelf probeer ik er vaak wel op te letten maar dat gaat niet altijd even goed. Soms vergeet ik het gewoon, bijvoorbeeld als ik nogal haast heb en alles wat ik nodig heb snel even bij elkaar sprokkel. Ook nu met sinterklaas met chocolade letters heb ik er ook niet helemaal opgelet realiseer ik me nu, etend van een keurmerkloze chocolade letter. Maar wel een goede reminder voor de chocolade letters die ik nog moet gaan kopen! Al met al dus: Soms wel, maar te vaak ook gewoon niet… En tja, als chocolade fan kan ik deze winactie natuurlijk niet laten lopen!

 323. Heleen schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een goed stuk over chocola! Sinds Tony’s Chocolonely koop ik vaak alleen nog maar dat. Wanneer ik ga bakken met chocola haal ik dat vaak bij de Lidl. Voornamelijk omdat ik daar dan toch al ben voor de rest van de boodschappen, maar ook daar hebben ze fairtrade dus dan neem ik het liefste die mee. Ik ben het met je eens dat het nog beter zou zijn als alle bedrijven zich hier voor zouden inzetten en het geen uitzondering meer is. Het liefst koop je toch fijne, eerlijke producten. Smaakt het soms toch net ietsjes lekkerder 🙂

 324. Marian B schreef:

  Een heerlijk pakket dat sla ik natuurlijk niet af 😉 Het fairtrade kenmerk kende ik zeker al wel. Ik koop ook regelmatig faitrade producten maar het is nog niet dat ik hier heel bewust naar kijk. Ik sta er niet altijd bij stil, een goed voornemen om hier bewuster mee om te gaan.

 325. Marilin schreef:

  Hi Laura,
  Allereerst; ontzettend tof dat je je hier zo in interesseert en mee bezig houdt. Ook heel leuk om je verhaal te lezen! Ik was me er al wel van bewust, en probeerde meestal fair trade chocolade te kopen. Maar dit spoort natuurlijk nog meer aan!
  Het lijkt me heel leuk om een pakket te winnen en op sinterklaas avond gezellig thuis te delen.? Ik geloof dat ik dan meer personen erg blij maak dan alleen mezelf.? De kans op winnen is meestal klein, maar een poging wagen is uiteraard de moeite waard.
  Daarnaast wil ik nog even kwijt dat ik het ontzettend leuk vind om je te volgen, en altijd erg blij wordt als er weer een blog verschijnt! Dus stop vooral niet!?

 326. Juliet schreef:

  Super actie! Ik ben zeker bekend met eerlijke cacao bonen en probeer er ook altijd op te letten wat ik koop. Gek genoeg smaakt het me ook altijd beter, maar misschien is dat ook mijn geweten haha.
  Ik hoop dat ik win! Ga duimen ??

 327. Elaine schreef:

  Ik moet zeggen dat ik er tot 2 jaar terug weinig aandacht aan gaf. Nu ik al lange tijd aan het verbouwen ben (alleen een airfryer als oven heb om te bakken) kijk ik nog meer uit om lekker uit te pakken in mijn nieuwe keuken en bewust om te gaan met eerlijke en natuurlijke producten!

 328. Claudia Wouters quaedvlieg schreef:

  Op zich koop ik redelijk bewust maar ben eerlijk dat de prijs ook soms doorslaggevend is

 329. Joyce van Breda schreef:

  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik koop voornamelijk Tony chocolonely of Johnny Doodle. Voelt goed om merken te kopen die Fairtrade zijn. Daarnaast zijn deze merken zo ongelooflijk lekker en het smaakt extra lekker dootdat het op een eerlijke manier bij de supermarkt terecht komt. Als ik er nu bij nadenk zou alle chocolade fair-trade moeten zijn. Maar goed beter iets dan niets. Er zullen steeds meer merken volgen. En als er meer bakkers als jij het promoten komt het vast goed! ♥

 330. Pieternel Borremans schreef:

  Ik ben onbewust fan van fairtrade chocolade. Het valt me op dat ik, zonder er op te letten, vaak producten in huis heb met het label op.
  Een heel dit van dit pakket zou ik natuurlijk met plezier bij mijn ‘stuutjes’ opsmullen, en het andere deel gebruik ik maar al te graag om (h)eerlijke chocomousse te maken voor mijn gezin.

  Fingers crossed!

 331. Willeke Jacobsen schreef:

  ik probeer alles bewust te kopen. Maar als ik nu dit artikel lees moet ik eerlijk bekennen dat ik daar met chocolade wel wat nauwkeuriger op mag zijn. En dat ga ik dan ook doen. ik vindt dat ieder mens een eerlijke kans verdiend.. we hebben maar wat geluk dat we in Nederland geboren zijn..zo slecht hebben we t hier niet en dan mogen we best wat meer aan onze medemens denken en er een beetje aan meehelpen dat zij ook een beter leven hebben/krijgen.❤

 332. Caroline schreef:

  Goed dat hier aandacht aan besteed wordt! Ik koop bewust Toný’s en vind het heel goed dat ze de reep in oneerlijke stukjes hebben verdeeld, want zo is het helaas nog steeds! Daarnaast vind ik deze chocola een stuk lekkerder, ook omdat ik me goed voel bij het opeten van een eerlijk product!

 333. Ruth schreef:

  Hier standaard van elke chocolade 2 repen in de kast liggen, zodat ik altijd aan de bak kan. Haha, en soms mis ik opeens een witte reep… #mannen
  Ik wil heel graag dit pakket winnen, want wij zijn dol op chocola en een eerlijke prijs voor de boeren!

 334. Linda van der Worp schreef:

  Hoi!

  Wat een super leuke en lekkere winactie! Ik heb een beetje hetzelfde als jij. Na mijn introductie met Tony’s en het bekijken van hun film besef ik me pas hoe het er aan toe gaat in de cacaoindustrie. Ik probeer er ook op te letten dat ik fairtrade producten koop en met chocola zeker! Ik gebruik voor het maken van bonbons en repen chocolade altijd Callebaut en vind Tony’s uiteraard ook geweldig lekker! Ik ga duimen, want ik heb nu al zin in al dit lekkers!

 335. Maaike schreef:

  Hoi Laura,

  Wat een heerlijke en mooie winactie ! Ik doe graag zeker mee! Sinds ik Fairtrade chocola ken ben ik mij wel bewuster! Ik bedoel halooo Tony , de lekkerste chocola ever! Maar om ook eventjes eerlijk te zijn, ik koop niet altijd Fairtrade . Want ik hou ook ontzettend veel van milka :). Ik hoop dat steeds meer merken Fairtrade worden! Kan dit heerlijke pakket ook gebruiken omdat mijn hele familie sinterklaas komt vieren in ons nieuwe huis (‘met surprises en al) dus dan hebben we wel lekkers nodig voor op tafel ! Duimen maar

 336. Bettina schreef:

  Wat een leuke actie!! Tot nu eet ik vooral Tony Chocolonely. Errug lekker!! ?? Maar ik ben wel benieuwd wat Max Havelaar te bieden heeft ?

 337. Mandy schreef:

  Mijn ultieme choco verslaving zijn de tony chocolonely repen. Door die repen ben ik meer bewust van fairtrade producten. Ik let er echt niet altijd op moet ik toe geven ook omdat je voor fairtrade natuurlijk meer betaald en het budget het niet altijd toe laat. Maar mijn chocola die moet goed zijn! En fairtade is dan ook echt kwaliteit. Voor mij als chocoholic zou het pakket echt geweldig zijn. De calorieën zullen we maar niet tellen haha.

 338. Anita schreef:

  Ik kocht niet altijd Fairtrade. Maar nadat ik mij laatst erin verdiept heb koop ik het wel bewuster.
  Dit pakket zou ik zeker willen winnen.. leuk!

 339. Lian schreef:

  Ook hier een chocolade liefhebber! Herkenbaar wat er geschreven wordt, ik heb ook documentaire van Tony Chocolonely gezien. En sindsdien kijk meer bewust naar eerlijk chocolade (sinds kort johnny doodle ontdekt, ook lekker!). En weet ik nu ook waarom repen van Tony Chocolonely in ongelijke stukjes gemaakt worden. Ik geniet ontzettend van chocolade, heerlijk bij een spannende film of een goed boek met kopje thee.

 340. Pascale Aay schreef:

  Wauw wauw wauw. Wat een geweldig pakket!
  En een pakkende tekst, wel heel fijn dat je niet meer allergisch bent voor chocolade! Ook al is het soms wel echt verslavend lekker.

  Ik koop vaak de fairtrade repen van Tony Chocolonely. Het mooie verhaal achter de repen vind ik ook erg belangrijk!

  En ik ben erg benieuwd naar het pakket van Max Havelaar. Misschien dat ik er ook heerlijk mee kan koken voor mijn taarten.

 341. Wat goed om aandacht te besteden aan het Fairtrade verhaal van chocolade, want laten we eerlijk zijn een reep chocolade van 0,99 cent? Wat kan dan de cacaoboer hier nog aan verdienen. Alle tussen personen moet er nog aanverdienen en is het dan nog eerlijke cacao. Nee want de cacaoboer krijgt een schijntje voor zijn cacao. Maar ook hij moet zijn gezin onderhouden, dus daar moet nog steeds veel veranderen. Zelf werk ik alleen maar met Fairtrade chocolade

 342. A. Koekoek schreef:

  Hallo Laura,

  Wat supergoed dat hier aandacht voor wordt gevraagd! Mijn ogen gingen open toen ik de binnenkant van de wikkel van Tony’s Chocolonely zag: ‘crazy about chocolate, serious about people.’ Ik vond het zo shocking dat er mensen zijn die lijden zodat ik van mijn chocola kan genieten. Daarom juich ik fairtrade-initiatieven van harte toe en let altijd op de keurmerken. Koffie, chocola en bananen bijvoorbeeld koop ik alleen nog met de welbekende sticker. Als ik dit pakket aan visite zou kunnen voorzetten, zou ik het verhaal weer kunnen doorgeven. Zo kunnen we gaan voor een fairtrade wereld!

 343. Trudy schreef:

  Wat een leuke en lekkere winactie. Ik doe graag mee, want chocolade daar zijn we gek op! Heel goed om te horen dat je zoveel aandacht besteedt aan eerlijke chocolade. Ik moet eerlijk zeggen dat wij meer kijken naar wat we lekker vinden dan naar de fairtrade. Milka of bonbons blijven toch favoriet;). Wellicht ontdekken we ooit een goede vervanger;) en erop letten zal zeker heel goed zijn.

 344. Marjan schreef:

  Wij zijn fan van Fairtrade chocolade?. Heerlijk zo’n pakket. Wij doen mee met deze winactie.

 345. Saskia schreef:

  Heerlijk! Ik koop chocolade altijd bij de chocolaterie! Zo weet ik zeker dat de kwaliteit én de omstandigheden goed zijn! Wel ontzettend jammer dat het zo extreem duur is, hierdoor kan ik er niet zo vaak van genieten.. ik ben benieuwd of deze chocolade net zo lekker is, dat zou betekenen dat ik het straks ook gewoon eens in de supermarkt kan kopen, ideaal!!

 346. Serena schreef:

  Hoi Laura,
  Wat goed dat jij hier zo bewust mee bezig bent. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er nog niet zo op let. Ik wist niet dat het er zo heftig aan toe kan zijn in het buitenland bij de cacao bedrijven welke geen fairtrade leveren.
  Deze blog zet mij wel aan het denken en ik wil er zeker iets mee doen. Wel koop ik qua chocola regelmatig tony chocolonely en ik weet dat zij fairtrade zijn.
  Ik ben nieuwschierig wat er allemaal in het Max Havelaar pakket zit.
  De volgende keer als ik in de winkel ben zal ik bewuster bezig zijn met het kopen van chocola en zal letten op het fairtrade merk erop.

 347. Roxanne schreef:

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Ik ken het keurmerk en let er wel op bij het boodschappen doen. Ik koop zelf zoveel mogelijk fairtrade chocolade. Mijn favoriet is tony’s donkere melk chocolade, een beetje een tussenweg tussen melk en puur.

 348. Nynke Dijkstra schreef:

  Chocolade is bijna iedere vrouw haar verlangen. Heerlijk een stuk laten smelten op je tong. Het bewust zijn van de chocolade in de zin van Fairtrade is pas begonnen toen Tony’s heel erg bekend werd. Ik heb me er hierdoor meer in verdiept en proef ook daadwerkelijk verschil.
  Heel erg tof van je dat je een stem laat horen op je blog voor dit onderwerp!
  Daarnaast hoop ik natuurlijk één van de pakketten te winnen, mmmm! ♥️

 349. Froukje schreef:

  Hoi Laura,
  Ten eerste super leuk blog! Ik maak regelmatig iets van je website! 🙂
  Hoe ik omga met eerlijke chocolade? Ik koop meestal de goedkoopste chocolade en ik weet dat dat niet het beste is, maar op dit moment ben ik nog student en dan kies ik meestal voor de goedkoopste varianten van vanalles. Ik heb er wel van gehoord en ik denk er ook zeker overna, maar over een dik jaar ben ik aan het werk en dan ga ik zeker fairtrade chocolade kopen, volgens mij is die smaak ook een stuk rijker! Ik ben benieuwd :)!

 350. Monique schreef:

  Wat een bijzonder lekkere winactie! Chocolade is er in alle vormen en maten. De laatste tijd streef ik er steeds meer naar te werken met fairtrade producten. Het zorgt ervoor dat ik er nog meer van kan genieten. Dit omdat ik weet dat er wordt gekeken naar de mensen achter de producten!

 351. Janneke schreef:

  Goede actie Dit! Ik wist vooral door Tony’s wel iets van eerlijke chocolade, maar sta er eerlijk gezegd niet echt bij stil. Met een studentenbudget is het lastig dat deze chocola altijd toch wat duurder is, maar aangezien het ook echt lekkerder is ben ik vaak wel bereid te kiezen voor eerlijke chocola!

 352. Mathilde schreef:

  Hey! Wat een leuke, eerlijke winactie. Ik ben dol op chocolade en koop als het even kan graag fairtrade chocolade. Die smaken soms ook gewoon lekkerder dan de oneerlijke chocolade. Misschien is dat een placebo effect, maar af en toe heb ik dat idee?.
  En daarbij wil ik ook nog even zeggen dat niet alleen deze winactie ontzettend tof is, maar veel van jouw recepten zijn echt geweldig!

 353. Marijke van dam schreef:

  Wat een goed idee,ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan,voortaan beter kijken!

 354. Judith Haasjes schreef:

  Chocolade is heerlijk. Vroeger was de prijs belangrijk dan de eerlijke handel. Nu moet ik er wel op. Ik bak vooral veel met chocola. Ook met cacao. Ook daar probeer ik een eerlijk product te kopen.

 355. Carijn Gering schreef:

  Ik heb deze week een chocolade workshop gehad en heb daarin beelden gezien van de uitbuiting van werkers op chocoladeplantages. Ze waren zo schokkend dat ik voortaan heel goed ga letten op het fair trade logo op mijn chocolade. Dan maar iets meer betalen voor goede, faire chocolade. Dan geniet niet alleen ik, maar ook de werkers van hun harde werk!

 356. Nikki schreef:

  Wat een (h)eerlijke actie! In mijn beroep als docent vind ik het belangrijk dat de leerlingen een beeld krijgen bij de eerlijke producten. Het keurmerk van Max Havelaar mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Zelf gebruik ik in mijn baksels altijd eerlijk verkegen cacao, al heeft een reep Tony het nog nooit gered… die is al op voordat ik begin. Oeps!

 357. Berdine schreef:

  Oeh… wat ziet dat er lekker uit!
  Bij vlagen ben ik een echte cholcolade-fanaat. Maar ik koop het niet zo vaak, kan beter niet te veel in huis hebben. Vaak ligt er nog wel iets wat we hebben gekregen.
  Maar áls ik het koop, ds liefst hele lekkere. En het fijne daaraan is dat dat meestal ook fairtrade is. Twee vliegen in een klap ?

 358. Francisca K. schreef:

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Uiteraard ken ik Tony en mede door hun verhaal (en oké, de overheerlijke smaken) triggert het me wel hier beter op te letten. En niet alleen bij chocolade! Toch moet ik eerlijk zeggen dat smaak voor mij uiteindelijk het belangrijkste is, dus zou graag eens meer fairtrade proeven!!

 359. Eline schreef:

  Ik weet wat het is, ik heb er zelfs een werkstuk over moeten maken. Ik weet eerlijk gezegd niet of cote d’or fairtrade is, maar eerlijk gezegd vind ik de chocolade van de oxfam lekkerder. Jammer alleen dat de winkel zover weg zit.

 360. Lianne schreef:

  Eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, als ik chocolade koop dan koop ik het omdat de smaak goed is (zeezout karamel van Tony is toch wel dingetje. Zo is de reep er nog en zo is ie weg?).
  Toch maar eens wat beter opletten in de winkel.

 361. Linsey schreef:

  Goed initiatief Laura. Goed om eens stil te staan bij wat het Fairtrade keurmerk inhoud. Ik ben er al mee bekend en koop vaker Fairtrade chocolade. Ook van Max Havelaar. Maar ik koop ook wel eens niet Fairtrade chocolade….

 362. Ilse schreef:

  Hi Laura! Wat een tof artikel! Ik ben sinds een aantal jaren bezig met duurzaamheid en zoek vele manieren om zelf steeds duurzamer te gaan leven. Zo probeer ik bijna geen vlees meer te eten, koop ik shampoo en zeep in blokken ipv flessen en koop ik voor zover mogelijk geen nieuwe kleding meer (alleen duurzaam of tweedehands). Ook in de supermarkt doe ik mijn best, en als student zijnde is de afweging tussen goedkoop en duurzaam soms nog wel lastig? Fan van Tony’s ben ik zeker, en ook het keurmerk kende ik al: voor mij geen chocolade zonder keurmerk. Mijn ultieme snack is by far chocolade, het liefste puur, en ik zou dit pakketje enorm op prijs stellen, om lekker mee te gaan bakken en te delen met vriendinnen!!

 363. Michelle schreef:

  Hoi Laura, ik sta er niet echt bewust bij stil als ik in de winkel voor het chocoladeschap sta te kwijlen welke soort ik ga nemen en dat ik denk, ja nu ga ik eens fairtrade nemen. Maar onbewust neem ik ook wel eens fairtrade mee waarschijnlijk. Is tony fairtrade? Wel slaafvrij.. maar mijn schoonmoeder let er wel echt op en ik wil best wel fairtrade gaan proberen. De chocolade is denk net zo lekker.

 364. Anny Eppink schreef:

  Geweldige actie!
  Onze dochter heeft een spreekbeurt gehouden over Fairtrade produkten .
  En uitgebreid vertelt over de cacaobonen en de klas getrakteerd op heerlijke Fairtrade chocola!!!

 365. Judith schreef:

  Sinds ik zwanger ben, ben ik alle soorten chocolade aan het proberen. Er is ontzettend veel verschil in smaak en consistentie. Sommige duurdere merken geven bijvoorbeeld een romige smaak maar veel maagzuur, terwijl een goedkoper merk “maagzuur-vrij” is.
  Ik zou dit pakketje ook graag willen uitproberen, kijken welke smaak dit geeft en of ik echt ontspannen kan eten!

 366. Fabiënne schreef:

  Ik vind dit wel een hele leuke samenwerking! En hoe graag zou ik dit pakket willen winnen…maanden mag ik geen harde dingen eten vanwege een operatie aan m’n mond. En zelfs de kruidnoten moet ik laten staan. In januari ga ik dik inhalen met de ingeslagen kruidnoten, want Sinterklaas-snoepgoed sla ik dus never-nooit over. Het fairtrade keurmerk ken ik zeker, en de chocoladerepen van de wereldwinkel waren altijd favoriete cadeaus voor familieleden. Zo genieten wij al heel lang van eerlijke chocolade!

 367. Silvia v dijk schreef:

  Ik heb er nooit echt bij stil gestaan maar nu ik dit gelezen heb zal ik dat zeker gaan doen !
  Ben gek op bakken en chocolade dus dat gaat zeker goed komen

 368. Hanneke schreef:

  Mijn zoontje heeft een T-shirt met daarop: Mum loves me more than chocolate. ?

  1. Hanneke schreef:

   …en Tony Chocolonely en Johnny Doodler zijn naast fair trade ook gewoon de lekkerste chocolade repen!

 369. Jente schreef:

  Hallo! Dit is idd een heel mooi initiatief. Ikzelf check ook altijd als er een label op de chocola (of andere producten) staat die ik koop. Iedereen kan iets doen voor de plaatselijke boeren in ontwikkelingslanden. Alle steun is welkom. Maar ik check niet alleen het fairtrade-keurmerk. Ik check ook altijd of ik een utz certified-keurmerk zie. Als dit label op een product staat, dan heeft de producent rekening gehouden met het milieu, de bomen in het regenwoud, cacao en koffiebonen…
  Ik vind het belangrijk dat we hiermee rekening houden, want als we dit niet doen is er een kans dat de volgende generatie deze producten niet meer kunnen kopen.

  Daarom wil ik iedereen oproepen om op deze labels te letten!!!
  En heel erg bedankt Laura voor het mooie initiatief!!

 370. Antoinette schreef:

  Ik ben nooit echt iemand geweest die lette op hoe dingen worden gemaakt en waar ze vandaan komen. Maar dit is sinds ongeveer een jaar geleden enorm veranderd. Ik ben veel bewuster gaan nadenken en probeer ook vaak dingen te eten die fairtrade of biologisch zijn. Ik eet al een tijdje niet heel vaak chocolade meer maar als ik eens zin heb in een reep ga ik altijd voor de tony’s! Enorm lekkere chocolade en dingen smaken toch ook gewoon lekkerder als je weet dat het op een eerlijke manier is gemaakt!

 371. Gerlinde schreef:

  Soms let ik er op,andere keren niet. Wanneer ik chocolade verwerk in taart of toetjes vind ik het jammer van een dure reep. Wel is en blijft het goed dat er aandacht is voor eerlijke prijzen aan boeren te betalen.

 372. Laura schreef:

  Wat goed dat dit onderwerp weer onder de aandacht gebracht wordt! ? Als ik een stukje chocolade eet koop ik altijd fair trade, maar eerlijk gezegd als chocolade gebruik voor het bakken kijk ik daar minder naar.. ?
  Je verhaal is helemaal niet te lang maar juist een mooi stuk, haha. Daarbij natuurlijk een toffe winactie! Komt goed van tijdens het dobbelen met vriendinnen ❤️

 373. juliette de haan schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit , gaaffe actie zeg! Ik ga regelmatig voor Tony’s maar soms toch ook voor de budgetversie…. Goed dat je ons weer even scherp houd!!

 374. Lotte schreef:

  Fairtrade smaakt nog lekkerder, misschien omdat je toch hoopt er een klein beetje goed mee te doen. Alle kleine beetjes helpen. Gelukkig worden er heel veel kleine beetjes chocolade gebruikt hier in de keuken, dus veel kleine stapjes de hoorde kant op. Zeker geen heilig boontje… in de haast vergeet ik soms te kijken, maar ook pak vaak hetzelfde, omdat ik weet wat lekker en goed is een daar graag bij blijf. Voor t weekend nu maar weer eens een lekker (chocolade) recept uitzoeken?

 375. Saskia schreef:

  Hey Laura, Ik kijk meestal wel of t Fairtrade is. Vind t ook lekkerder, je proeft chocolade en niet alleen de suiker. Dat heerlijke pakket is hier zeer welkom! Heerlijk genieten van eerlijke chocolade!

 376. Lisette schreef:

  Gave winactie! Door dit artikel geschrokken omdat ik me niet realiseerde dat er er nog zulke verschrikkelijke dingen gebeuren voordat wij ons chocola in het knuistjes hebben. Naïef! Af en toe koop ik van Tony een reep en ben dus blij dat dit fair trade is. Fijn dat je bewustwording wil brengen. Gelukt bij mij! En wij (gezin van 5) hebben geen moeite om het chocolade pakket te testen! 😉

 377. Florien schreef:

  Wat goed om hier als foodblogger ook over te schrijven! Mijn relatie met chocola is toch meerendeels liefde-liefde, misschien een beetje haat omdat het zo verslavend is.. 😉 Zelf koop ik in eerste instantie de chocolade die ik het lekkerst vind, maar toevallig had ik het net met een huisgenootje (ook chocolade-verslaafd) over dat als we dan toch goede chocola kopen (denk: Tony’s Chocolonely), we wel bereid zijn om net een beetje extra te betalen voor het eerlijke proces. Wel vroegen we ons af hoe ze, nu het zo’n groot bedrijf is geworden, nog steeds fairtrade zijn. Dat wordt de documentaire van Tony’s kijken dus, hopelijk met de (h)eerlijke chocolade erbij als bewijsmateriaal van hoe het hoort 🙂

 378. Lisanne schreef:

  Wat een (h)eerlijke winactie! Ik ben gek op chocola! Alleen.. koop ik (heel eerlijk gezegd) eigenlijk nooit de Fairtrade variant. Tenminste.. niet bewust. Dit artikel zet me wel aan het denken. Dat stukje chocola wordt toch ineens nóg lekkerder als je weet dat het Fairtrade is.

 379. Carina schreef:

  Wat een leuke actie! Vooral omdat je met dit artikel laat zien dat het snoepen hier in het Westen ten koste kan gaan van de kwaliteit van leven in andere delen van de wereld. We kopen zelf tegenwoordig altijd fairtade chocolade, maar in onze studententijd was daar helaas niet altijd genoeg budget voor… maar wie weet, hebben we straks alleen nog maar fairtrade chocolade?

 380. Barbara schreef:

  Goede actie! Ik let eerlijk gezegd zelden op het keurmerk bij chocola, terwijl ik wel bewust vegetarisch eet en sommige producten biologisch koop. Goed om hier ook eens bij stil te staan, en natuurlijk maak ik graag kans op zo’n (h)eerlijk pakket!

 381. Mariska schreef:

  Wat een leuke en goede actie! Steeds meer mensen om mij heen letten op het Fairtrade keurmerk bij het kopen van chocola, maar door jouw stuk ben ik zelf nu ook helemaal om. Niemand wil bijdragen aan zulke narigheid op de plantages toch? Het chocoladepakket zou een mooie start zijn van mijn beslissing om alleen maar Fairtrade chocola te kopen! En uiteraard ken ik de Tony’s al, mmmm..

 382. Renata van Maanen schreef:

  Wat een gave actie! Ik ben dol op chocolade en kan me er dan ook écht misselijk aan eten … oeps! Ik ben eigenlijk nooit echt bewust bezig geweest met Fairtrade chocolade. Ik pakte altijd de reep waar ik het meeste zin in had. Soms was dit dan toevallig Fairtrade. Bovenstaande artikel heeft me wel aan het denken gezet! De volgende keer zal ik beter opletten als ik weer een reep uit de schappen snaai! Want bij de Fairtrade chocolade voel je dan dubbel goed ?

 383. Nadja schreef:

  Toevallig vandaag letterlijk gezegd: dat ik in mijn eentje de wereld niet kan redden, hoe graag ik ook zou willen. Niet alleen met de fair trade chocolade te kopen ,maar ook de eerlijke prijs van vlees en groente ed te willen betalen. Ook boeren in ons eigen land hebben het niet makkelijk….. Maar als iedereen bij zichzelf begint, kunnen we de wereld samen wel redden.

 384. Tamara Schepens schreef:

  Het water komt hier spontaan in de mond bij het zien van al die lekkere chocolade!! Het Fairtrade merk ken ik via mijn man zijn werk, bij allerlei gelegenheden (waar chocolade aan te pas komt) gebruiken ze chocolade van het merk Fairtrade. Dus pluspuntje voor het werk van mijn man. Zelf let ik hier niet op, als het maar lekker is… dus misschien moet ik een voorbeeld nemen aan het werk van mijn man.

 385. Edith schreef:

  Wat een top actie! Eerlijke chocolade. Zo vaak denk je daar niet aan. Grijp je wat je kent uit het vak… maar goed om er eens bewust van te zijn! Eigenlijk wil je altijd de beste chocolade voor niet teveel geld. Maar wat zijn die paar rotcenten eigenlijk waard tegenover Fairtrade!
  Hoe heerlijk zou het zijn voor de familie als het pakket met chocolade deze kant op mag komen….

 386. Marielle schreef:

  Heerlijk, chocola!
  Maar ik vind het belangrijk dat niet alleen ik ervan kan genieten, maar dat het voor degene die ervoor gezorgd heeft dat ik van de chocola kan genieten het ook goed heeft. Daarom probeer ik er wel op de te letten om chocola met het fairtrade tekentje te kopen. Al moet ik ook eerlijk bekennen dat ik dit niet altijd doe. Toch ben ik wel van plan om hier op te blijven letten, en misschien nog wel meer op te gaan letten.

 387. Peggy schreef:

  Mn dochter heeft laatst dr spreekbeurt gehouden over chocolade en dus ook de teelt van cacao en eerlijke chocolade
  Superinteressant om hier ons samen in te verdiepen
  Als we dit pakket winnen gaan we samen nog ff genieten van eerlijke en lekkere chocolade

 388. Ingrid schreef:

  Wat een topactie! Dat een blog met zoveel volgers ook aandacht besteed aan de andere kant van bakken!
  Ik zweer al jaren bij Tony’s chocolonely: in het voorjaar met hun héérlijke paaseitjes, in het najaar van de repen en nu in de sinterklaastijd uiteraard hun letters. De pure met pepernoten is super. Wat mij betreft liever wat minder maar wel op een eerlijke manier gemaakt.

 389. Susan schreef:

  Goede actie :). Samen met een buurtgenoot beheer ik op FB een lokale marktplaats, om spullen een duurzaam tweede leven te geven. En het betaalmiddel is ook duurzaam, de meeste spullen gaan van de hand in ruil voor 1 of 2 Tony’s.
  Daarnaast bak ik veel (ook regelmatig jouw recepten) en zoveel mogelijk met eerlijke ingrediënten. Ik zou graag een foto van de Sint-chocoladeganachetaart delen, helemaal Fairtrade op 1 ding na…ik kon voor de decoratie geen Fairtrade chocolademunten vinden ?.

 390. Sabine Mons-van der Waal schreef:

  Wat een goed initiatief! Heel eerlijk gezegd sta ik er niet zo bij stil als ik een reep chocola koop (mijn enige gedachte is dan: chocolaaaaaa ??), maar tegenwoordig zie je steeds meer de verhalen van hoe zwaar de boeren het hebben.
  Op zn tijd koop ik wel Tony’s chocola, ik mag graag denken dat ik dan toch een beetje bijdraag (al kan het natuurlijk altijd meer).
  Dit pakket zal zeker goed terecht komen bij ons ?)

 391. Sabine Mons schreef:

  Wat een goed initiatief! Heel eerlijk gezegd sta ik er niet zo bij stil als ik een reep chocola koop (mijn enige gedachte is dan: chocolaaaaaa ??), maar tegenwoordig zie je steeds meer de verhalen van hoe zwaar de boeren het hebben.
  Op zn tijd koop ik wel Tony’s chocola, ik mag graag denken dat ik dan toch een beetje bijdraag (al kan het natuurlijk altijd meer).
  Dit pakket zal zeker goed terecht komen bij ons ?)

 392. Anke schreef:

  Wat een leuke actie! Ik zou graag het pakket winnen om met de jongeren waarmee ik werk te delen. Sinds een aantal jaren heb ik de keuze gemaakt luxe producten, waar voor mij alles onder valt wat ik niet perse nodig heb, alleen nog maar Fairtrade te kopen. Dus ook chocolade. Toen ik eenmaal had gehoord van alle misstanden kon ik het ook niet meer over mijn hart verkrijgen dit anders te doen.

 393. Mia Van de Velde schreef:

  Leuk, ik ben fan van fairtrade producten

 394. Brechje Buijs schreef:

  Hoi Laura! Ik bak ook ontzettend graag. Ik ben sinds een paar maanden nieuw op je blog en je doet echt hele leuke dingen. Ik zelf bak altijd met Fairtrade chocolade, ik wist niet precies wat het inhield maar nu helemaal. Ik ben blij dat ik die altijd gebruik! Alvast een fijne Sinterklaas❤️

 395. Zoë schreef:

  Ik hoorde van Fairtrade nog niet zo lang geleden, maar ik vond het meteen een heel goed idee! Vooral omdat ze het toepasten op producten als chocolade. Mensen willen misschien iets goed doen, maar weten vaak niet hoe. Dus als ze zoiets lekkers willen kopen als chocolade, hebben ze toch een mogelijkheid om iets goeds te doen. Anders onbewust. Daarom vind ik het een heel goed idee en vind ik dat ze er vooral mee door moeten gaan

 396. Demy schreef:

  Hele leuke actie.
  Zelf kijk ik meestal wel of het keurmerk er opstaat.
  Maar heel soms heb ik bijvoorbeel zin in een snicker en dat is zonder keurmerk ?
  Maar ik koop heel vaak tony Chocolonely.
  Zeker omdat het een keurmerk heeft en omdat het ook gewoon heeeel lekker is. Maar ik vind het echt tof dat je hier een stuk overschrijft.
  Want vaak denken mensen niet aan de boeren als ze chocolade kopen.
  Het moet vaker bespreekbaar worden❤️

 397. Maud schreef:

  Super leuke en goede winactie! Zelf heb ik lang niet geweten van het Fairtrade keurmerk totdat ik bij economie alleen maar vragen en informatie kreeg over Fairtrade en Tony Chocolonely. Harstikke goed van deze merken dat ze dit doen ! Zelf wil ik dan meer gaan opletten op dit keurmerk.

 398. Iris schreef:

  Wat een leuke, lekkere en ontzettend goede (win)actie! Zelf kende ik Fairtrade alleen via Tony’s. Vind het heel mooi dat ze de blokjes chocolade ook anders hebben verdeeld dan dat je bij de meeste andere chocolademerken ziet. Het lijkt me heel leuk om dit pakket te winnen! Deze winactie heeft me in ieder geval bewuster gemaakt!
  Liefss!

 399. Dre schreef:

  Fairtrade Max Havelaar, bekend maar niet zo bekend Tony Chocelony?, uiteraard wel heel benieuwd naar. Leuk voor het Sint dobbelspel 1 december met vrienden. Er zal om gevochten worden is de verwachting?

 400. Marjolein schreef:

  ” Een dag zonder chocola is een dag niet geleefd” is zo’n beetje mijn motto naast die van: “ieder probleem is met chocola op te lossen”. Oei als echte chocoholic zou ik dus eigenlijk beter moeten weten en moet ik dus met schaamte bekennen dat ik niet bewust let op het fairtrademerk. Ik heb er gewoon nooit zo bij stil gestaan. De volgende keer zal ik toch eens naar de verpakking kijken voordat ie alweer als sneeuw voor de zon is gesmolten óf ik moet dat overheerlijke pakket winnen, dan zit ik zeker weten goed. ?

 401. Vera schreef:

  O, wat een heerlijke actie! Ik ben gek op chocola en mijn dochter van 4 ook. Tot voor kort moest ze niks hebben van snoep zoals goubeertjes of fruittoffees, maar chocola heeft ze al lang geleden ontdekt!

  Maar je vroeg naar mijn ervaring met fairtrade… en eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik er nog nooit op heb gelet. Ik had heus wel eens van Fairtrade gehoord, maar me er eigenlijk nog nooit in verdiept. Je artikel is dus eigenlijk wel een ware eye-opener voor mij. Ik ga vanaf nu wel degelijk even kijken of het fairtrade-logo op de verpakking staat, tenslotte maar een kleine moeite!

 402. Dineke schreef:

  Wat een leuke acties. Ik ken fairtrade wel maar sta er vaak niet bij stil… dit is dan weer even een stimulans om er beter op te letten!

 403. Elisa Bilijam schreef:

  Ik ben er ook zeker mee bezig geweest. In de loop der jaren ben ik steeds beter gaan proeven. Ik was echt van de zoete chocolade, eigenlijk cacaofantasie. Totdat ik een paar jaar geleden, in de chocoladefabriek in Keulen kwam en daar de historie van chocolade en de slavernij die daar mee samen ging en helaas nog gaat, zag op filmpjes. Nu let ik eigenlijk altijd op een keurmerk en proef ik ook dat de duurdere chocolade ook veel lekkerder is! En of dat met het goede gevoel te maken heeft, dat ik een eerlijke prijs betaal, of omdat het echt lekkerder is, dat maakt mij niet zoveel uit. Ze hebben recht op een goed loon en dat wil ik graag betalen als ‘rijke Nederlander’.

 404. Mirte schreef:

  Dol op chocolade! Voor mijn zwangerschap het liefst zo puur mogelijk, maar nu heeft melk mijn voorkeur. Meer vet en suiker… Zal met de vermoeidheid te maken hebben 😉 Moet eerlijk zeggen dat ik niet heel bewust chocolade koop en dus ook niet per se let op het Fairtrade logo. Moet ik toch maar wel gaan doen, maar koop eigenlijk meestal de repen van Tony, dus dan zit ik goed 🙂

 405. Ilse de Kreij schreef:

  Tuurlijk ken ik Fairtrade! Jaren in een wereldwinkel gewerkt waar we heerlijke witte chocolade met gepofte rijst bij de thee aten!! Wat ik met chocolade doe? Delen met m’n gezin en dus opeten 🙂

 406. Annelies schreef:

  Ik en mijn gezin zijn bewuste consumenten, kritisch op wat er in producten zit en hoe het geproduceerd wordt. Biologisch en Fairtrade zijn daar een groot onderdeel van. En zeg nou zelf: hoe veel lekkerder smaakt je even-tijd-voor-mezelf-momentje op de bank met een grote kop thee en melk-caramel-zeezout chocolade als je weet dat degene die de cacao geproduceerd heeft daar ook beter van geworden is?

 407. Anja schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een superleuke (lekkere!!) winaktie!!
  Eerlijkgezegd ken ik de fairtrade chocolade al zeker 10 jaar heel goed. Sinds ik een kerstpakket kreeg wat mijn werkgever bij de wereldwinkel had besteld. Er zat ook achtergrond info bij over de cacoaindustrie en die heeft er goed ingehakt. Nooit meer andere chocola gekocht!!! Kei-goed dat jij hier ook aandacht aan besteed!!!

 408. Rianne van Pelt schreef:

  Ten eerste wat goed onderwerp om bij stil te staan in je blog! Het Fairtrade keurmerk was mij zeker wel bekend. Ik bak erg graag, bijna ieder weekend staat de oven wel aan. En dan vooral jouw recepten! Het liefste maak ik dan ook iets met chocolade er in! Ik probeer er zo veel mogelijk op te letten dat ik dan ook chocolade koop met her Fairtrade keurmerk! Dat vind ik wel een prettige gedachte dat de boeren er dan in ieder geval een goede prijs voor hebben gekregen. Maar vanaf af nu zal ik er voor zorgen dat ik altijd chocolade koop ket het Fairtrade keurmerk! Dat is toch het minste wat je kan doen tenslotte…

 409. Janneke Bos schreef:

  Wij eten thuis de hagelslag van fairtrade, en die vind ik ook echt lekkerder dan de zoetere hagelslag. Verder is onze chocolade wel UTZ gecertificeerd, maar ja, dat gaat niet over eerlijke handel… Toch maar wat beter op gaan letten dus.

  1. Ilse schreef:

   Ja! Ik ben absoluut vóór fair trade. Maar hier in Nepal waar we wonen is dat niet verkrijgbaar. Sowieso is de chocolade hier echt niet lekker, eigenlijk geen chocola te noemen..
   In december komt mijn moeder over en dan vraag ik zeker of ze weer wat uit Nederland mee wil nemen. Van dit chocoladepakket zouden we héél erg gaan genieten!

 410. Anja schreef:

  heerlijk, krijg al zin in heerlijke chocolade.
  natuurlijk ken ik het fairtrade keurmerk, zat vorig jaar in mijn kerstpakket, heeeeerlijk, maar moet bekennen ik let(te) er niet op. ga t zeker doen.

 411. Natasja Vos schreef:

  Hoi!
  Wat een leuke blog ? ook ik heb echt een chocoladeverslaving. Vroeger noemde ik cacao sasa-oo zo grappig, dat hoor ik nog steeds vaak terug op familiefeestjes ?. Ik probeer altijd op de fairtrade logo’s te letten. Maar wijk er soms nog wel vanaf (toch best wat duurder) maar nu ik jouw verhaal lees: WAUW dat wist ik nog niet!
  Voortaan voor mij alleen nog maar Fairtrade! En hopelijk natuurlijk een goede start met zon lekker pakket van jou!

 412. Ingrid schreef:

  Dat ziet er lekker uit allemaal. Ik ken Fairtrade chocolade wel en ken uiteraard een aantal merken zoals Tony’s en Max Havelaar. Ik moet eerlijksheidshalve zeggen dat er niet zo vaak op let, maar daar komt na jouw verhaal toch verandering in en ik hoop net als jou dat alle chocolademerken zich aansluiten bij deze organisatie zodat alle kinderen in goede omstandigheden kunnen leven. Als juf vind ik dit erg belangrijk en ik zal als ik dit pakket zou winnen dit samen met mijn collega’s delen en jou verhaal vertellen om iedereen te laten weten hoe belangrijk het is om eerlijke chocolade te kopen, te beginnen bij mijzelf. Dank.

 413. Michelle schreef:

  Ik ken het keurmerk van Fairtrade wel, maar eerlijk gezegd kijk ik meer naar welke smaak chocola ik wil hebben dan dat ik kijk naar het keurmerk.

 414. Duanne schreef:

  Chocola eet ik veel, maar sinds de docu van Tony Chocolonely koop ik altijd Fairtrade. Het is t minste wat je kunt doen, zeker als groot afnemer ?

 415. Iris schreef:

  Mijn favoriete smaak is puur (ja ik weet het, dat hoor je niet heel vaak). Ik merk dat er steeds meer merken op de markt komen die alleen pure chocolade verkopen en dit ook op een eerlijke manier gemaakt hebben en vervolgens op een eerlijke manier weer verkopen. Ik koop dan ook altijd fairtrade chocolade voor mezelf, maar zodra ik chocolade voor iemand anders haal, merk ik dat ik toch snel terug val op de bekende merken wat amper nog chocolade te noemen is. Na het lezen van jouw verhaal word ik toch weer even wakker geschut dat ik hier voortaan best een verandering in kan maken. Door van merken als Milka en Kinder Chocolade af te stappen en een goed, fairtrade altenatief te zoeken!

 416. Christianne schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Qua chocola heb ik als standaard voor mezelf genomen dat ik geen andere chocola zelf koop dan Fairtrade chocola. Het is dan misschien iets duurder maar dat maakt het tegelijkertijd specialer omdat ik minder snel chocola koop. Ik vond de docu echt shocking en ik probeer het ook aan anderen uit te leggen hoe wreed de industrie is. Het klinkt zo bizar dat ze het niet eens echt bevatten als ze de docu niet hebben gezien. Ik hoop echt dat we overgaan naar slaafvrij chocolade voor iedereen!

 417. Marilyn schreef:

  Chocolade,… tja vaak is het een antwoord op alle vragen. Alleen de vragen rondom chocolade zelf, dat blijft toch vaak een mysterie. Waar komt het vandaan? Door wie wordt het gemaakt? Ontvangen de boeren een eerlijke prijs? Vragen waarover je bij het kopen van een reep vaak niet stilstaat. Toch vind ik het belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. De fair-trade producten en hun filosofie dragen hier zeker een steentje aan bij, dus super Laura dat je de samenwerking bent aan gegaan. Zo krijgen deze initiatieven eindelijk eens een breder podium!
  De interesse in het onderwerp is bij mij zo’n 15 jaar geleden ontstaan, toen ik een spreekbeurt hield over chocolade, cacao en de herkomst daarvan. Ondanks dat de informatie toen nog in Jip en Janneke taal stond, ben ik er sindsdien wel bewuster mee bezig. Dit pakket zou een uitgelezen kans zijn om ook mijn omgeving in aanraking te laten komen met deze mooie (en laten we eerlijk zijn, vooral ook lekkere) producten. Mocht ik één van de gelukkigen zijn, dan wil ik het graag met hen delen. Ik heb al leuke ideetjes voor bakrecepten, dus met dat delen komt het zeker goed!

 418. Arda schreef:

  Aah wat een fijne win-actie!
  We zijn hier dol op chocolade! Maar zijn eigenlijk nooit zo bezig met Fairtrade..
  We kennen de namen wel maar wisten niet precies hoe en wat.
  Hopen hier dus wat mee te doen en hopen dat we winnen

 419. Nicole schreef:

  Waaaauwww dit is de hemel en helemaal als het fairtrade is. Dat maakt de chocolade nog lekkerder omdat je het kan eten met de gedachte dat alles op een eerlijke manier is bereidt. ? Tegenwoordig verkopen ze bij de liddl ook heerlijke fairtrade producten, echte aanraders! Ik ben herstellende van een eetstoornis anorexia, mijn liefde voor chocola is altijd gebleven, ik gunde het mezelf alleen nooit. Nu durf ik het weer te eten en jouw pakket ziet er heerlijk uit, met veel uitdagingen! Ga zo door met alles want je bent een inspiratie!

 420. Femke schreef:

  Inspirerend. Het zou inderdaad zo moeten zijn dat alle chocolade fairtrade is.
  Ik probeer er ook op te letten. In ieder geval de repen die ik voor mezelf koop.
  De kinderchocolade moet ik bekennen let ik veel minder op. Nu met sinterklaas is er zoveel te koop en het ziet er prachtig uit en dan neem je zo wat mee zonder er op te letten.
  Maar, ik heb die documentaire van Tony’s ook gezien en sindsdien draag ik ze een warm hart toe. Eigenlijk al voordat ik die gezien had. Ik vond het al een mooi idee dat de reep van Tony ongelijk verdeeld was.
  En ik moet bekennen dat eerlijke chocolade toch lekkerder eet dan de rest.
  Dus voortaan ook met de snelle sint chocolade beter kijken en kopen.

 421. Kim Wijntjes schreef:

  Hoi Laura!!

  Special voor de sinterklaastijd heb ik mijn reactie verwerkt in een gedichtje 🙂

  Eerlijk gezegd ging ik vroeger altijd voor de goedkoopste reep en dacht hier niet bij na. Het enige wat mijn maag wilde was chocola!

  Later leerde ik Tony’s kennen, aan die smaak karamel zeezout kon ik wel wennen!

  Een duurdere reep dan ik altijd kocht.
  Maar stiekem wel een stuk lekkerder dan dat andere gedrocht.

  Naar aanleiding van jouw blog keek ik de documentaire en wat vond ik het interessant! Ik wist helemaal niet dat het er zo aan toe ging in dat verre land..

  Nu koop ik niks anders meer nee, het welzijn van die kinderen en boeren zijn belangrijker dan maar wat extra euro’s uit mijn portemonnee!

  Laura, bedankt voor het openen van mijn ogen! Ik hoop dat alle niet fairtraide chocoladerepen binnenkort de winkels voorgoed uit mogen!

  Nu duimen voor dat heerlijke pakket met chocola..
  Succes met het lezen van alle reacties Laura! 🙂

  Groetjes, Kim

 422. Mirjam zomer schreef:

  Oooh ooh een pakket klinkt goed! Een chocolade pakket nog beter. Deze zoetekauw is toch wel het meest verzot op chocolade. Fairtrade super dat ze het nu bij veel meer supernarkten verkopen dan alleen de fairtraidshops. Wij maken graag een fairtrade kans op een chocolade pakket daar kunnen we met de hele familie lekker van snoepen. Enne wie weet kunnen wij het wel volhouden tot sinterklaasje komt 😉 😉

 423. Willemijn schreef:

  Fairtrade
  Wel bekend mee, maar nooit de link gelegd met chocolade.
  Vaak let ik in de winkel wél op diervriendelijke producten en ook verbouwen wij veel zelf( kippetjes;eitjes, groente etc). Maar jouw artikel qua fairtrade chocolade is dus een eye-opener en zeker iets om vaker op te letten! ?

 424. Laura schreef:

  Ik werk sinds 3 jaar bij een zorgorganisatie met veel zusters/nonnen en broeders. Zij zijn erg actief in barmhartigheid uitdragen naar de medemens en de natuur. Sindsdien zijn er regelmatig goede acties waarbij fairtrade of mensenrechten doelen worden gesteund. Zo ook in ons laatste kerstpakket waar fairtrade koekjes, chocolade en andere lekkere dingen zaten. Sindsdien ga ik er bewuster mee om. De prijs is alleen soms nog iets wat me tegenhoudt dus dit prijzenpakket zou weer een extra stimulans zijn om het vaker aan te schaffen. Leuk initiatief! Veel succes gewenst en bedankt voor alle lekkere receptjes, kijk altijd weer uit naar jullie nieuwe berichten 🙂

 425. Mariska schreef:

  Ik ben er mee bezig om steeds mens- en milieuvriendelijker te leven. Het blijft echter lastig welke labels je kunt vertrouwen. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed!

 426. M. Akerboom schreef:

  Eerlijk gezegd dacht ik dat alle chocolade te koop in Nederland inmiddels fairtrade zou zijn of zou moeten zijn! Ik betaal liever iets meer zodat de kleine chocoladeproducent ook kan mee profiteren van de hogere prijs. Maar ik weet niet goed of dat wel zo is. Ik zou dit pakket gebruiken om iets lekkers te bakken voor de afdeling waar mijn moeder verblijft.

 427. Marlies Boer schreef:

  Hallo…..
  Waarom ik dit pakket graag zou willen winnen…..?!
  In de zomervakantie in huize Boer de knop om gegaan….al dat eten …gezond / ongezond/ veel/ vet/ vol met suiker ….enz enz ….
  Zo ging het al jaren…..
  We wisten het wel…..maar deden er weinig aan.
  Maar ik liep in Frankrijk op een( biologische) markt en zag de puurheid van de producten…..ik werd er erg door getrokken…..de rest van het gez in nog niet zo….( helaas) dus moest allemáál snel.snel….
  Maar terug in ons vakantie huisje…..zeg ik tegen mijn man… we gaan het anders doen. ….en zo is het gegaan ..
  Vanaf eind augustus….
  Eten we heel bewust…..
  Kijken we waar we het kopen…..eten we veel minder…. sporten we veel meer… en vinden we het belangrijk … dat de mensen waar het vandaan komt .. eerlijk betaald krijgen!!!! Zo belangrijk….
  Nu volg ik je al een tijdje en geniet enorm van je enthousiasme en je recepten…..gezond en af en toe iets minder gezond? .
  En zag je actie voorbij komen …..
  En dacht… dat is echt een kroon op onze maanden waarin we allemáál in het gezin enorm zijn afgevallen en veel meer conditie hebben gekregen en we veel bewuster kiezen voor dingen!!!!
  En omdat het ohhh zo lekker is!!!?
  Groetjes Marlies

 428. Anna schreef:

  Ik had er eerlijk gezegd niet zo echt bij stil gestaan.. Nou probeer ik meestal ook zo min mogelijk chocola in huis te halen (maar dat is meer zelfbescherming… ;)). Ik zou wel eens de fair trade chocolade willen proberen om met (1) schuldgevoel minder te kunnen snoepen! Dan zal ik er in de kerstgedachtes en goede voornemens rekening gaan houden met jou boodschap van deze actie!

 429. Simone Biemond schreef:

  Wat een superleuke (en lekkere:)) winactie! Ik probeerde vaak al eerlijke chocolade te kopen, bijvoorbeeld Tony Chocolonely, ook omdat ik die gewoon heeeel lekker vind!
  Als ik heel eerlijk ben geef ik toe dat ik soms niet heel goed op FairTrade keurmerken let, hoewel ik dat zeker zou moeten doen. Afgelopen zomer ben ik drie weken in Afrika geweest. Dit zette me wel echt stil bij het feit dat er zoveel armoede in de wereld is. Daarom helpt het ook zeker om op deze keurmerken te letten!
  En natuurlijk vind ik chocola gewoon superlekker en kan je er heerlijke dingen mee bakken.
  -X- Simone

 430. Marlène schreef:

  O wat een geweldig artikel lees ik hierboven! Ik heb Fairtrade chocoladeproducten altijd al geweldig gevonden. Ik probeer er echt bewust op te letten. Eigenlijk moet ik eerlijk zeggen dat ik die Fairtrade producten het lekkerst vind? Ik ben hierom ook heel benieuwd of ik in het pakket nog lekkere nieuwe dingen zal aantreffen? Ik vind het echt geweldig van je dat je hier ook aandacht aan besteed??

  Veel liefs

 431. Sanne schreef:

  Wat een (h)eerlijke actie! Ik ben chocolade verslaafd en koop dus nogal wat chocolade.. Oók Fairtrade chocolade. Het is mij opgevallen dat de afgelopen tijd best veel Fairtrade chocolade is. Ik koop vaak Fairtrade, maar (helaas) niet altijd.

 432. Emily Pitlo schreef:

  Ohh wat leuk!! (En vooral erg lekker)
  Ik ken fairtrade chocolade wel en ik koop het ook wel eens, niet teveel natuurlijk want dan zijn die repen etc zo op ?
  Ik zou graag willen winnen voor mijn dochter, ze is in herstel van een eetstoornis en ze houd heel erg van chocolade dus dit zou haar zeker kunnen helpen om weer aan te gaan komen ipv dat ze blijft afvallen..

 433. Antje schreef:

  Hé Laura, ik ben wel bekend met het fairtrade-keurmerk, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet altijd bewust koop. Waarom weet ik niet. Gelukkig koop ik onbewust vaak Tony Chocolonely, omdat ik het die chocola het lekkerst vind, gelukkig heeft deze het keurmerk. Je tekst heeft me wel aan het denken gezet en neem ik het mee in mijn keuzes.
  Groetjes, Antje

 434. Anne schreef:

  Dag Laura,

  Ook ik heb de documentaire gezien en was er erg onder de indruk. Maar ook hiervoor kochten wij thuis alleen maar Fairtrade chocolade en zijn gigantische Tony liefhebbers maar ook een lekker chocoletter is zeer welkom hier! ?

 435. Gitte schreef:

  Voor de film van Tony chocolony kocht ik af en toe Tony chocolade. Na de film heb ik alleen nog maar repen van Tony chocolony in huis. Gelukkig viel de film samen met student af zijn en gaan werken. Dus was duurdere chocolade ook een optie geworden. De fairtrade industrie is er nog niet, maar hoe meer mensen deze producten kopen des te meer het merk kan doen aan de arbeidsomstandigheden.

 436. Anouk schreef:

  Ik ben bekend geworden met fair trade chocolade door een chocoladeproject dat ik volgde met mijn eigen klasje. Sinds dien heeft het me wel wakker geschud en eet ik eigenlijk alleen nog maar Tony Chocolonely chocolade! Maar dit pakket zou ik graag eens uitproberen om met wat meer verschillende fair trade chocola in aanraking te komen!

 437. Lynn schreef:

  Heyy, wat een superleuke winactie. Ik was me al wel bewust van het keurmerk. Door tony chocolonely dat super lekkere chocolade is. Ik merk meestal wel het verschil maar of dat ik er nou bewust elke keer naar kijk moet ik ook bekennen dat ik dat niet doe.

 438. Marith schreef:

  Oooooh jeetje wat ziet dat er lekker uit? en doe graag een poging om dit te winnen. ?Wij eten hier thuis heel veel tony, dus zeker fair trade. Verder eten wij ook heel graag de delicate chocola van de appie, vooral diegene met stroopwafel. Die zijn UTZ gecertificeerd. En heel soms moet ik toch even toegeven aan de milka chocola met biscuit. ?

 439. Dorien schreef:

  Wat een leuke actie!
  Het fairtrade keurmerk kende ik al, niet alleen van de chocolade, maar ook bij fruit en koffie!
  Ik probeer zoveel mogelijk erop te letten dat ik of seizoensgebonden producten koop die in Nederland, Duitsland of België geteeld zijn óf dat ik producten met een fairtrade keurmerk haal.
  Dat lukt niet altijd, helemaal niet toen ik student was (iets met bijna lege rekening en nog een week tot studiefinanciering), maar ik probeer het zoveel mogelijk.
  Mijn favoriet is toch wel de chocolade van Tony’s

 440. Marina postma schreef:

  Ik heb zeker wel van fair trade gehoord en weet dat er dan aan de boeren eerlijke prijzen worden gegeven maar ik wist niet dat er op die andere plantage zo met mensen/kinderen word omgegaan, echt vreselijk!
  Nog meer een stimulans voor mij om vaker voor fair trade te gaan. En ja ik wil dolgraag kans maken op dit lekkere chocolade pakket! ‘T zal dan wel snel op zijn denk ik want ik heb hier thuis twee chocoholic dochters ?

 441. Marjolein schreef:

  Oh Laura, ik heb geen verhaal…..
  Ik wil gewoon héel graag chocola!

  Je mag mij er ’s nachts voor wakker maken.
  Ik hou van alle chocola, maar mijn voorkeur gaat uit naar de ‘echte’ intense smaak van pure chocolade.

  (Ik let niet heel erg op Fairtrade, maar ik moet zeggen dat ik die 9 vd 10 keer wel onbewust koop.)
  En dan onbewust tijdens het naar binnen werken van de chocola achterop de verpakking kijken (nooit doen!), vandaar dat ik weet dat ik Fairtrade koop..

  Groetjes!

 442. Sandra Edelenbos schreef:

  Ik ben al wel bekend met het merk, moet wel eerlijk toegeven dat ik daar vaak niet bewust mee omga. Dat komt misschien ook wel omdat het duurder is. Nu ik dit lees moet ik wel zeggen dat we er bewuster mee om moeten gaan. Wel is het zo hoe duurder de chocola hoe beter je de kwaliteit natuurlijk ook proeft.

 443. Annet schreef:

  Wat een leuke winactie! Ik probeer de laatste tijd steeds meer te letten op het kopen van fairtraide chocolade en merk dat ik van deze chocolade een stuk meer kan genieten dan van niet fairtraide geproduceerde chocolade! Helaas gaat het nog steeds net zo snel op, dus dit pakket zou geweldig zijn om van te genieten, en misschien zelfs wel een beetje te delen 😉

 444. Eva Negerman schreef:

  Oeh… wat een leuke, maar vooral lekkere winactiehihi. Ik moet eerlijk zeggen, ik wist er wel van, maar kijk niet altijd ontzetten bewust naar of het keurmerk ook op de verpakking staat. Nu ben ik best wel merkvast en koop ik vaak dezelfde soort chocolade maar nu ik erover nadenk weet ik niet zeker of het Fairtrade is.. Goeie om de volgende keer in de winkel dus even naar te kijken.. Na het lezen van je artikel zijn mn oren gespitst, ik vraag me af of die heerlijke chocolade pepernoten ook Fairtrade te vinden zijn… 🙂

 445. Miriam Korevaar - Langendam schreef:

  Wat een heerlijk pakket! Eerlijke Fairtrade chocolade eten en dat geeft je toch ook een goed gevoel! Ik ken het keurmerk en let er meestal wel op, ook met Koffie en kruiden!

 446. Isa de Boer schreef:

  Normaal doe ik niet mee met win acties maar na het zien van dit chocoladepakket kon ik het niet laten. Ik was nog niet zo bekend met het merk maar ga hierdoor wel bewuster nadenken, ik denk dat je dan ook veel meer van chocolade gaat genieten. Ik hoop een lekker pakketje op mijn werk bij de koffie neer te kunnen zetten! ?

 447. Jaimie schreef:

  Mooi geschreven over de Fairtrade chocolade Ik was er al bekend mee. Wij eten thuis best veel chocolade en dan voornamelijk puur en melk. Proef zeker verschil in een goedkoper merk dan in een duurdere. Mocht ik het pakket winnen dan zijn er hier in huis nog twee kinderen er erg blij mee!

 448. Marjolein schreef:

  Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog nooit op het fairtrade logo heb gelet bij het kopen van chocola. Bij het lezen van bovenstaande zet je me wel aan het denken, kinderen aan het werk zetten, en erger, ze neerschieten als ze willen ontkomen? Het lijkt wel middeleeuws! Een hele goede reden om op te gaan letten wat ik in m’n kar leg! Wordt de chocola vast nóg lekkerder van!

 449. Elise schreef:

  Wat goed dat u onder de aandacht brengt hoe goed Fairtrade Chocolade is! Ik kende Fairtrade al wel, maar ik moet zeggen dat ik er niet altijd op let. Uw artikel helpt me dan ook wel om er wel weer bewust bij stil te staan en Fairtrade chocolade te gaan kopen! Bedankt! Ik zou het pakket ontzettend graag winnen om samen met mijn geliefden ervan te genieten!? Op naar een fijne Sinterklaas!

 450. Merel schreef:

  Fairtrade ken ik zeker en ik probeer van meer producten te kijken of ik de fair-trade variant kan kopen. Bij chocolade is het voor mij vrij simpel. Ik ben gek op Tony dus ik koop alleen nog maar Tony chocolade! Dat is ook fair trade dus 2 vliegen in 1 klap! Daarnaast verkoopt de lidl alleen maar fair trade Sint chocola dus daar koop ik de choco kruidnoten e.d. Ik probeer er dus zeker van bewust te zijn! Zeker in de dingen als chocola die ik niet standaard koop.

 451. Dominique schreef:

  Hoi Laura,

  Ik koop alleen van tony chocolonely, En ook met fairtrade, is fair trade niet altijd even fair. Althans volgens de documentaire van Tony chocolonely. Ik schrok wel echt van de documentaire en daardoor kies ik nu wel bewust voor tony chocolonely. Het eet ook wel lekkerder voor mijn gevoel als je weet dat het slaafvrij is. Vooral waar ze voor staan maakt het een mooi merk. Ik denk altijd maar dat een betere wereld bij jezelf begint.

 452. Irene van Echtelt schreef:

  Ja, hier let ik zeker op! Tony is mijn favoriet, maar ook bij andere chocolade let ik erop… En niet alleen bij chocolade maar ook andere producten zoals bijvoorbeeld koffiebonen.
  Lijkt me heerlijk dit pakket te winnen en een mooie plank te maken voor pakjesavond met de hele familie!

 453. Renate schreef:

  Hi! Ik probeer er zeker op te letten, naar ook ik ben geen heilig (cacao) boontje als ik zou zeggen dat het altijd lukt. Om zelf op te snoepen, vind ik Tony Chocolonely heerlijk! En dat ze fairtrade zijn juich ik toe. Maar voor het bakken pak ik soms ook wel andere merken. Iets met macht der gewoonte denk ik.
  Als ik dit pakket zou winnen, ga ik dat delen met collega-vriendinnetjes. Die hebben met al gesmeekt om jouw pepernotentaart ?

 454. Brenda Plug schreef:

  Hoi Laura, Wat een mooi artikel over fairtrade chocolade. Ik kende fairtrade chocolade vooral van de Tony repen en het voorbij komen in de media. Inmiddels koop en gebruik ik steeds vaker deze chocolade. Ik zou het heel leuk vinden om dit pakket te winnen om te delen met mijn collega’s op het werk op 5 december.

 455. Judith schreef:

  Om eerlijk te zijn, let ik hier te weinig op. Er gaat niks boven een tony-reep (nou, een stukje daarvan dan. Of een groter stukje…;)) bij mijn kopje koffie. Maar als ik chocola of cacao nodig heb voor het bakken, kies ik toch vaak een goedkopere variant. Goed om hier weer eens bij stilgezet te worden, dankjewel.

 456. Marina schreef:

  3 jaar geleden deed ik met mijn klas een project over chocolade. Omdat je dan niet alleen de kinderen leert, maar als zelf ook veel leert, kwam ik er ook achter hoeveel impact Fairtrade heeft. Net als jou bij in geen heilig (cacao)boontje, maar denk ik er wel altijd over na voordat ik de keus maak.

 457. Marieke schreef:

  Jazeker mijn man en zoontje eten Tiny Chocolony en ik eet 72% biologische chocolade van de Jumbo is die. Heerlijk. Zou graag dit mooie pakket willen winnen dan kan ik het delen als we Sinterklaas vieren en iedereen enthousiast maken om fairtrade te kopen.

 458. Martine schreef:

  Hoi Laura,
  Ik vind het goed dat hier steeds meer aandacht aan wordt besteed! Het is toch vaak een stukje bewustwording. Ik zou er zelf ook beter op moeten letten, het is soms goed om even verder na te denken voordat je iets koopt. Een betere wereld begint immers bij jezelf……!

 459. Joke schreef:

  Ik let er soms nog te weinig op. Ik denk dat jullie er in Nederland al verder mee staan dan in België. Al beginnen hier ook een paar supermarkten op de fairtrade-kar te springen.

 460. Evelin schreef:

  Ik ben me wel bewust van Fairtrade chocolade. Vroeger op school hebben we eens een korte documentaire gezien over de cacaoboeren. Ik vind het belangrijk dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun werk en inzet. Ik vind het dan ook heel goed dat er organisaties zijn die ervoor zorgen dat die boeren eerlijk worden behandeld. De discountprijzen op chocolade in de supermarkt zijn aanlokkelijk, maar dat kleine bedrag dat ik meer betaal voor Fairtrade chocolade heb ik er graag voor over. Wetende dat een cacaoboer een eerlijk loon krijgt als ik Fairtrade chocolade eet, dan smaakt dat stukje chocolade dubbel zo lekker!

  Groetjes
  Evelin

 461. Kim schreef:

  Ik probeer wel te letten op Fairtrade chocolade. Helaas zijn etiketten nog niet altijd even duidelijk, maar het wordt steeds transparanter. Goed! Ik koop daar waar mogelijk bewust en niet alleen chocolade ? nu duimen voor dit pakket!! ??????

 462. Liesbeth Barto schreef:

  Ondanks dat ik dol ben op echte (h)eerlijke chocolade koop ik hem alleen maar als er een Fairtrade keurmerk op staat.

 463. Celia schreef:

  Ik probeer zoveel mogelijk erop te letten en moet ook zeggen dat de winkelketens er ook steeds vaker voor zorgen dat het duidelijker wordt welke producten je dan moet hebben. Wel moet ik toegeven dat ik dit pas sinds een jaar echt doe en daarvoor koos voor de chocolade die in de aanbieding was en voor het grijpen lag. Maar na verdieping en tv-programma’s te hebben gezien ben ik overgeschakeld naar fairtrade. Verder ben ik erg benieuwd naar dit pakket en daarbij chocolade verslaafd haha

 464. Anne schreef:

  Ik kende het Fairtrade keurmerk al! Vind het voor mezelf een heel goed streven om juist luxeproducten zoals chocolade Fairtrade te kopen. Ik heb mezelf daarom voorgenomen om – met kleine stapjes – steeds meer Fairtrade producten te kopen.. Ben begonnen met hagelslag! Tony’s vind ik ook heerlijk, dus daarbij is het makkelijk om Fairtrade te kopen 😉 Koekjes e.d. met chocolade vind ik nog lastiger!

 465. Juliët schreef:

  Hey Laura,

  Veel mensen hebben niet door dat er aan de cacao industrie een behoorlijk donkere kant zit. Ik ben zelf een persoon die die heel erg is gericht op gelijke rechten van de mens, en dit onderwerp staat zeker niet in dat lijstje. Op school heb ik een paar keer een documentaire moeten kijken over dit onderwerp en het grootste deel van de tijd zat ik met afschuw te kijken naar hoe kinderen daar werden behandeld. Een moment, bijna 2 jaar geleden, kan ik me ook nog goed herinneren: er kwam een organisatie op school waarmee we een project gingen doen, hier moesten we onder andere een film kijken over de cacaoindustrie. Ik kan al vrij snel niet tegen het beeld van mensen of dieren die het zwaar hebben, dus toen het voor mij te erg werd, legde ik mijn hoofd op tafel omdat ik het niet meer aan kon zien. Nadat de film was afgelopen vroeg een van de mensen die bij de organisatie hoorde waarom ik hier niet naar kon kijken. Mijn antwoord was vrij duidelijk, ik kreeg tranen in mijn ogen en zei ‘ik kan dit gewoon niet aanzien’.

  Hier heel mijn verhaal over hoe ik met dit onderwerp op school mee in aanraking kwam. Sindsdien ben ik meer gaan kijken naar fairtrade chocolade producten. Ik hou van chocolade en kan het ook vaak niet weerstaan, daarom gaat het fairtrade kopen soms nog wel eens mis. Er zijn een aantal merken die ik wel van mijn lijstje met producten die ik wil kopen heb geschrapt, maar waarbij ik wel aan het wachten ben totdat ze eindelijk iets gaan doen aan de kinderarbeid en niet-fairtrade omstandigheden.

  Het lijkt me daarom ook heel leuk om dit pakket te winnen, dan kan ik er hopelijk zelf beter achter komen welke merken ook fairtrade zijn, en dan kan ik mijn vrienden trakteren op chocolade en ze uitleggen waarom dit onderwerp nou zo belangrijk is!

  Groetjes
  Juliët

 466. Janneke schreef:

  Hoi Laura, wat een toffe actie. Ik ken en ben me bewust van het belang van fairtrade, maar geef eerlijk toe dat ik er niet altijd op let. Soms (lees helaas: vaak) vind ik de prijs te belangrijk, en ga ik voor een goedkope variant. Soms niet, en dan kies ik meestal voor Tony’s. Zo hee, wat is die lekker! Vaak al op voordat ik er erg in heb ;).
  Als fairtrade net zo duur zou zijn als niet-fairtrade, weet ik 100% zeker dat ik voor s fairtrade-variant zou gaan.
  Dank voor je opscherping!

 467. Sanne schreef:

  Hallo Laura ,
  Wat een super leuke winactie!
  Om eerlijk te zijn heb ik het zelf niet heel breed dus de mogelijkheid om de ‘luxere’ fairtrade chocolade te kopen zit er helaas niet altijd in , zelf koop ik daarom om me extra te verwennen en toch fairtrade chocolade te kopen af en toe de tony chocolonely chocolade ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *