Pistache is altijd een van mijn favoriete smaken bij de ijssalon, dus een zelfgemaakt recept kon niet langer uitblijven. Met dit makkelijke recept maak je in no-time heerlijk roomijs van pistachenoten met slechts vier ingrediënten.

Zo maak je pistache roomijs

Heb jij mijn vanille roomijs al eens geprobeerd? Dan weet je dat er niet veel voor nodig is om zelf lekker ijs te maken. Onlangs deelde ik mijn recept voor pistachepasta – dé smaakmaker van dit pistache ijs. Ik leg je iets meer uit over de ingrediënten:

  • Slagroom. Gebruik altijd volvette slagroom en geen light-variant. Het vet zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan.
  • Gecondenseerde melk. Omdat dit al gezoet is, hoef je geen extra suiker toe te voegen.
  • Vanillepasta. Dit kan eventueel ook vervangen worden door dezelfde hoeveelheid vanille-extract.
  • Pistachepasta. Als je het niet zelf maakt, gebruik dan bij voorkeur een ongezoete variant (liefst met 100% pistachenoten).

Pistache ijs met ijsmachine

Dit recept voor pistache ijs is ontwikkeld zodat je er geen ijsmaker voor nodig hebt. Met een ijsmaker kun je wel sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie. 

Pistache ijs zonder ijsmachine

Pistache roomijs

Pistache ijs bewaren

Zelfgemaakt pistache ijs moet je in een goed afsluitbare diepvriesdoos bewaren. Bij voorkeur in een aparte vriezer en niet in het vriesvak, want daar is de temperatuur constanter. Het kan handig zijn om een ondiepe diepvriesdoos te gebruiken, dan is het ijs sneller op temperatuur als je het wilt serveren. Ik gebruik graag deze glazen diepvriesdozen.

Hoelang blijft pistache ijs goed?

Je kunt pistache ijs tot drie maanden bewaren. Als je het eenmaal (gedeeltelijk) hebt ontdooid, kun je het beter niet opnieuw invriezen.

Meer makkelijke ijsrecepten

Ben je dol op zelfgemaakt ijs, maar wil je liever geen ingewikkelde recepten of een ijsmachine nodig hebben? Dan zit je hier goed! Ik heb namelijk nog veel meer makkelijke ijsrecepten verzameld die je in een handomdraai maakt. Perfect voor warme dagen of gewoon als je trek hebt in een lekker en verfrissend toetje.

Hieronder vind je een overzicht van mijn favoriete eenvoudige ijsrecepten:

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: pistache ijs

Wel of geen stukjes pistachenoten door je ijs

Om dit pistache roomijs te maken heb ik mijn zelfgemaakte pistachepasta gebruikt. Ik heb de pasta wat grover gelaten, zodat je kleine stukjes pistachenoot in het ijs proeft. Je kunt de pasta ook heel fijn malen, dan krijgt het ijs nog meer kleur en blijft de structuur helemaal glad.

Je kunt zelfs een beetje pistachepasta door de bovenste laag met ijsmengen voor een mooi swirl-effect (zodra je het in de bak voor de vriezer hebt geschept). Dat is een mooi gezicht en geeft een extra sterke pistachesmaak!

Waar kan ik pistachepasta kopen?

Als je de pistachepasta niet zelf wilt maken, kun je ook een kant-en-klare variant kopen. Die vind je tegenwoordig bij steeds meer supermarkten of online in webshops. De kleur en structuur kunnen per merk verschillen, maar kies bij voorkeur een variant die voor 100% uit pistachenoten bestaat.

Pistache ijs maken zonder ijsmachine

Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig — je maakt het gewoon zonder. Wil jij zo snel mogelijk van jouw ijs genieten en liever wel een ijsmachine gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

Wat is vanillepasta?

Vanillepasta is te koop bij kookwinkels en webshops, of je kunt het gemakkelijk zelf maken. Je kunt het 1:1 vervangen door vanille-extract, want dat is net zo sterk van smaak. Ik koos dit keer voor pasta, zodat je de vanillepuntjes mooi in het ijs ziet. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een vanillepeul gebruiken, dan heb je genoeg aan één vanillestokje. Lees hier meer over de verschillende vanillesmaakstoffen.

Pistache ijs bewaren

Het pistache ijs is tot drie maanden in de vriezer te bewaren.

Pistache ijs maken
Pistache ijs maken
Zelf pistache ijs maken

 

Pistache ijs recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Pistache ijs recept

Voor dit pistache ijsrecept heb je maar vier ingrediënten nodig — en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Simpel én heerlijk!
Bereiding10 minuten
Koeltijd6 uur
Porties: bak vol (1,4 L)

Ingrediënten

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom. Zet dit even opzij.
  • Neem een schone kom en meng hierin de vanillepasta en pistachepasta door de gecondenseerde melk. Spatel dit mengsel rustig door de opgeklopte slagroom.
  • Giet het mengsel in een afsluitbare bak en plaats de deksel erop. Zet de bak minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Dat is het! Nu is het alleen nog wachten tot je ijs hard genoeg is. Haal het ijs 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer zodat je er makkelijker bolletjes van kunt scheppen.
Bewaren

Tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Milan schreef:

    5 sterren
    Dit is echt zo ontzettend lekker! Ik hoop dat er nog meer ijsrecepten erop komen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kans is vrij groot Milan! Dankjewel!

  2. Dora schreef:

    Met gecondenseerde kokosmelk is dit nog lekkerder vind ik

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een prima alternatief!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept