Zin in Limburgse nonnevotten, maar is het nog lang geen carnaval? Met dit recept maak je ze gewoon in eigen keuken!
Porties: 16stuks
Ingrediënten
Nonnevottendeeg
14gramgedroogde gist
225mlmelklauwwarm
50gramwitte basterdsuiker
600grambloem
10gramzout
rasp van 1/2 citroen
125gramzachte boter
2eieren
Verder nodig
250gramfijne suiker
2tlkaneel
plantaardige olie om in te friturenzonnebloemolie of arachideolie
Instructies
Meng gist, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
Meng het gistmengsel met de overige ingrediënten: suiker, bloem, zout, citroenrasp, boter en eieren. Kneed met een staande mixer in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Ik kneedde het deeg hierna met de hand nog even door totdat ik een klein vliesje van een bolletje deeg kon trekken. Met een handmixer (of met de hand) zul je in totaal wat langer moeten kneden.
Leg de bal deeg in een lichtjes met olie ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
Maak bolletjes van het deeg met een gewicht van 60 gram per deegbal. Laat deze afgedekt onder folie nog een kwartier rusten.
Tijd om de nonnevotten te maken! Rol elk deegbolletje uit tot een lange deegsliert van ongeveer 35 cm lang. Je gaat er nu een soort knoop in leggen, waarbij je één uiteinde langer laat en nogmaals er doorheen haalt, zoals op de foto's te zien is.
De nonnevotten die klaar zijn, leg je op een vel bakpapier en die dek je af met plasticfolie. Ze moeten nogmaals 45 minuten rijzen voordat je ze kunt afbakken.
Meng ondertussen alvast de fijne suiker en de kaneel door elkaar en zet dit klaar in een wat breder laag schaaltje. Als de nonnevotten gebakken zijn wil je ze hier direct (gemakkelijk) doorheen kunnen rollen.
Verwarm de frituurpan op 175 graden en frituur de nonnevotten per stuk 4 - 5 minuten of tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten. Leg de nonnevotten die klaar zijn op een rooster en rol ze snel daarna door de kaneelsuiker. Geniet ervan want ze zijn ronduit zalig!
Bewaren
De nonnevotten zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Als je ze wil invriezen, rol ze dan nog niet door de kaneelsuiker, maar doe dit direct na het ontdooien en opwarmen.