Meergranen bagels

Gepost: 29 mei 2017 Laatst bewerkt: 28 mei 2023
Meergranen bagels

Tegenwoordig kunnen we de bagel niet meer wegdenken als broodje op de menukaart van verschillende lunchtentjes. Een bagel eet je eigenlijk altijd met roomkaas erop als basis, maar een simpel plakje kaas met een lik boter is net zo lekker op een bagel. Deze meergranen bagels passen in de huidige eetcultuur waarbij we toch graag brood met wat meer granen eten, zodat we ons minder schuldig hoeven te voelen over al die taartjes. 

Ik maakte de meergranen bagels met het broodmeel van Robèrt van Beckhoven die ik ook al besproken had in Foodnieuws #17. Ik vind het wel prettig dat er nu broodmeel in de supermarkt ligt. Gebruik namelijk geen broodmix voor deze bagels, want die mixen zijn meestal gemaakt voor de broodmachine zodat je alleen nog maar water hoeft toe te voegen. Broodmeel is gewoon een meel variant en om die reden moet je zelf nog alle overige ingrediënten toevoegen.

meergranen-bagels2
meergranen-bagels-SVS1
meergranen-bagels-SVS

 

Meergranen bagels uitgelicht1

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Meergranen bagels

Simpel maar érg lekker: meergranen bagels. Met roomkaas zijn ze erg lekker, maar je kunt ze natuurlijk met van alles beleggen!
Porties: 8 bagels

Ingrediënten

Instructies

  • Meng water en suiker in een kom en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de gist toe en laat dit een kleine 10 minuten staan.
  • In de kom van je standmixer doe je het meergranen meel en het zout. Nu het gist zijn tijd heeft gehad om te werken voeg je dit toe aan het meel en roer je dit door totdat je een kruimelig deeg krijgt. Kneed vervolgens tot een soepel deeg voor zo’n 10 minuten op een lage stand.
  • Haal het deeg uit de kom en vorm tot een bal. Vet de kom in met olie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en zet voor 2 uur weg op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen.
  • Na twee uur haal je de het gerezen deeg uit de kom en verdeel je dit in twee gelijke stukken. De twee deeghelften verdeel je vervolgens in vier kleinere stukken. Draai van ieder stukje een balletje, druk het plat en maak vervolgens een gat door met beide duimen door het midden van het balletje heen te prikken. Verruim het gat zoveel mogelijk totdat de vorm in de buurt komt van een bagel. Laat 10 minuten rusten.
  • Terwijl de bagels rusten breng je een pan water aan de kook. Doe de bagels één voor één, of als de pan groot genoeg is met z’n tweeën, in het kokende water en laat minimaal 45 seconden tot maximaal één minuut in het kokende water drijven. Draai de bagel om en laat de andere kant net zo lang koken. Zodra beide kanten zijn gekookt plaats je de bagel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de natte bagels in met het losgeklopte ei en strooi hier de sesamzaadjes overheen. Plaats de bagels in een voorverwarmde oven op 220 °C (boven- en onderwarmte) en bak in 20 minuten goudbruin. Laat de meergranen bagels afkoelen op een rooster of serveer terwijl ze nog warm zijn.
Tips

Bagels zijn het lekkerste als je ze doormidden snijdt en even roostert in een broodrooster. Serveer met roomkaas en gerookte zalm of ham.

Ondanks dat de stap met het koken in het water je misschien afschrikt vind ik dit juist het leukste aan het bakken van bagels. Deze stap moet je ook echt niet over slaan, want dit maakt juist de bagel. Een bagel is compacter dan gewoon brood, heeft een klein zoetje en een apart aanvoelende buitenkant.

Bewaren

In een afgesloten trommel op een droge en koele plek bewaren. De bagels blijven enkele dagen goed, maar worden zoals ieder ander brood wel taaier. Je kunt ze na het afkoelen ook invriezen. Bewaar ze dan niet langer dan drie maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. elmamma schreef:

    Toevallig dat je juist vandaag een bagelrecept post; vanmorgen dacht ik er juist aan om die eens te gaan bakken 🙂 die ga ik dus eens lekker uitproberen!
    Bedankt! En… Gefeliciteerd met je dochter!

  2. Margré schreef:

    Is het recept voor vier of acht nagels? 630 gr meel lijkt me erg veel voor vier

    1. Lian van Rens schreef:

      Ik was toevallig het artikel aan het lezen en zag de fout. Evengoed bedankt voor de oplettendheid. Het recept is voor 8 bagels, maar ik heb ‘m zelf inderdaad gehalveerd. Daardoor is de fout ontstaan. Nu klopt het allemaal weer 😉

  3. Gissie schreef:

    Dank je wel hoor , ik ben namelijk gek op Bagels en ben dan ook heel blij met je recept , deze week ga ik ze zeker maken en dan laat ik wel weten of het is gelukt , groetjes Gissie

  4. I love bagels, maar heb ze nog nooit zelf gemaakt. Leek mij erg moeilijk, maar dit fijne basisrecept klinkt super goed! Die ga ik even opslaan

  5. Nicole schreef:

    Heb je misschien een tip waarop de bagels het beste kunnen liggen tijdens het rusten na dat ze gevormd zijn? Ik had ze op een bakpapiertje gelegd maar kreeg ze er niet meer af, waardoor ze erg misvormd zijn (wel nog steeds erg lekker 😉 dus probeer het graag nog een keer)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek, ik leg ze ook altijd op een bakpapiertje.

  6. Stephanie schreef:

    Hey, super handig recept! De nagels zijn goed van vorm en dikte. Enkel vind ik de mijne heel flauw van smaak. Is dit normaal of kan dit aan het meel liggen?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weet niet wat voor meel je hebt gebruikt? Verder moeten bagels het natuurlijk ook vooral van het beleg hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept