mergpijpjes

194

Door Lian – Laura heeft gisteren onze themaweek afgetrapt met heerlijke jan hagel en vandaag ga ik jullie proberen te overtuigen om ook de bekende mergpijpjes een kans te geven. Van oorsprong niet een Nederlands koekje, maar zoals die in Nederland gemaakt en gegeten wordt is dan weer wel Nederlands eigen. Ik zal heel eerlijk zijn dat het maken van mergpijpjes best wel een werkje is en ik mij kan indenken dat het de beginnende thuisbakker doet afschrikken. Toch is een mergpijpje wel echt de moeite waard om zelf eens te maken en ik zal ook een trucje delen om het makkelijker te maken. Dus maak je agenda voor de komende middag leeg en ga lekker aan de bak met als resultaat heerlijk verse mergpijpjes.

Mergpijpjes

Mergpijpjes zijn heerlijke koekjes die je zeker eens zelf kunt proberen te maken. Erg makkelijk is het niet, maar wel veel lekkerder dan uit de winkel!
Porties: 6 grote mergpijpen

Ingrediënten

  • 3 eieren (m)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 6 gram vanillesuiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maïzena

Voor de vulling

  • 100 ml melk
  • 1 eidooier
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • aardbeienjam
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram poedersuiker

Voor de decoratie

  • 500 gram marsepein
  • poedersuiker
  • 180 gram pure chocolade

Instructies

  • Begin met het maken van de biscuit. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
  • Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt. Het beslag is klaar als al het bloem is opgenomen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk hier het biscuitbeslag op uit tot een dikte van 1-2 cm. Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte)oor 20 minuten. Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert.
  • Laat de biscuit afkoelen onder een theedoek zodat deze niet uitdroogt. Maak ondertussen de banketbakkersroom.
  • Doe de suiker en eierdooier en custardpoeder in een kom en mix met een garde tot een glad geheel. Laat even staan als deze te dik lijkt om te vermengen. Het mengsel zal vloeibaarder worden als je het even laat staan.
  • Doe de melk in een (steel)pan en breng rustig aan de kook. Zodra je belletjes aan de buitenkant ziet zet je het vuur uit. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe aan het eimengsel. Dit kan gietend of met een grote soeplepel. Blijf met de garde mixen terwijl je de melk toevoegt.
  • Wanneer alle melk is toegevoegd en vermengd met het eimengsel, giet je alles weer terug in de pan. Breng het mengsel opnieuw boven een matig vuur aan de kook terwijl je blijft roeren met de garde. Zodra de crème begint te koken en in te dikken haal je de pan van het vuur. Roer nu nog 1 minuut goed door, de banketbakkersroom zal nog verder indikken.
  • Giet de room op een bord en trekt er vershoudfolie overheen. Laat afkoelen.
  • Snijd het afgekoelde biscuit in een rechthoek van 18x30cm. Snijd deze vervolgens doormidden in twee rechthoeken van 15x18cm. Besmeer nu één van de helften met aardbeienjam.
  • Maak de botercrèmevulling voor de mergpijpjes door de boter met het poedersuiker te mixen. Wanneer dit gemixt is voeg je de banketbakkersroom toe. Laat de botercrème zo’n 10 minuten draaien en schraap tussendoor de zijkanten schoon.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit zo’n 2/3 van de créme op de andere helft van het biscuit. Plaats nu de twee helften met de vulling op elkaar zodat de vullingen tussen de lagen bisuit zit. Duw lichtjes aan en zet de gevulde biscuit in de koelkast om op te stijven. Plaats de resterende botercrèmevulling ook in de koelkast.
  • Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol het marsepein uit tot een lange lap van ten minste 20cm breed en 60cm lang. Haal de gevulde biscuit uit de koelkast en snijd in 6 gelijke stukken van 9x5cm. Doe dit met een scherp mes met een zagende beweging, zodat je geen druk zet en de vullingen eruit perst.
  • Smeer de lap marsepein in met de resterende botercrème en deel de lap in de lengte doormidden. Je hebt nu twee lange lappen van ten minste 60 cm in lengte en ten minste 10cm in breedte. Snijd een klein stukje van de onderkant van de lap af, zodat je een recht beginpunt hebt voor het rollen. Rol ieder gevulde stukje biscuit strak in de marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Snijd het marsepein per mergpijpje van de lange lap af, zodat je zeker bent dat je voldoende marsepein om ieder cakeje hebt zitten.
  • Nu komt de truc. Vind je het rollen te lastig, vouw dan alleen marsepein om de boven- en zijkanten van het mergpijpje, je laat de onderkant dan kaal. Zodra de chocolade over de uiteinden zit, ziet niemand het tot je ze optilt. Ook een tip als je niet zoveel marsepein wilt eten.
  • Voor de laatste stap smelt je 120 gram van de chocolade au bain marie. Als de chocolade bijna gesmolten is haal je deze van het vuur. Voeg de resterende chocolade toe en blijf roeren tot de chocolade niet meer warm aanvoelt op de binnenkant van je lip.
  • Dip nu één uiteinde van ieder mergpijpje in de chocolade en laat uitharden op een stukje bakpapier. Zodra je de laatste hebt gedaan, begin je het rondje weer opnieuw maar dip je nu de andere uiteinde in de chocolade. Op deze manier werk je het schoonst. Laat de mergpijpjes uitharden alvorens je deze serveert.

omen.

Naar mijn gevoel was het schrijven van dit artikel misschien nog wel ingewikkelder dan het maken van de mergpijpjes zelf. Doordat ik handen tekort kwam heb ik geen foto’s van het rollen van de mergpijpjes in de marsepein. Mocht je daar nog vragen over hebben zal ik mijn best doen daar een zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven in de reacties hieronder. Veel plezier met het maken van de mergpijpjes.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

21 reacties

  1. Arja schreef:

    Goede tip om de onderkant ‘kaal’ te houden, ik vind het al gauw teveel marsepein en zo is het precies genoeg.Niet voor het makkelijke maar voor mij voor het te zoete ervan, misschien in de herfstvakantie is aan wagen.

  2. Sam schreef:

    Dank je wel voor dit leuke recept. Ik vind de uitleg heel duidelijk en ga ze binnenkort zeker maken!

    1. Lian van Rens schreef:

      Goed om te horen, dankjewel!

  3. Nadine schreef:

    Hoelang ben je hier ongeveer mee bezig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ligt heel erg aan hoe snel je werkt en hoe snel alles is afgekoeld. Ik zou er toch wel een middagje bakken voor inplannen.

  4. Pauline schreef:

    Laura, hoe groot is de bakplaat die jij gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je wilt een plak biscuit die net wat groter is dan de 18×30 cm die je uiteindelijk nodig hebt, dus zeg zo’n 24x36cm aan bakplaat.

  5. Pauline schreef:

    Eindelijk uitgeprobeerd. Je bent er even mee bezig maar het is zo leuk om te doen. Ik had moeite met het u uitrollen van de marsepein. Veel verschil in dikte. Volgende keer probeer ik om dit per portie uit te rollen.
    Ik had ook nog niet eerder met chocola gewerkt, en dat ging erg goed met jouw uitleg. Bedankt voor weer een leuk en lekker recept.

  6. sira schreef:

    mijn bakplaat is 36cm bij 36cm kan ik dat er dan gewoon opdoen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, je hoeft alleen dus niet het hele oppervlak te gebruiken.

  7. Maud schreef:

    Kan je mergpijpjes ook invriezen en later opeten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  8. Pamela schreef:

    Is het gewone patisserie bloem die je gebruikt voor het biscuit of zelfrijzende?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon bloem (als ik zelfrijzend bakmeel gebruik dan zet ik dat in de ingrediënten).

  9. Leah schreef:

    Hallo, ik heb de biscuit laten afkoelen onder een theedoek maar nog steeds was hij zo hard dat het net lange vingers deeg was, dus weet je misschien hoe dat komt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is heel gek! Kwam het ook al zo hard uit de oven?

      1. Leah schreef:

        Nee hij kwam wel als een cake uit de oven, maar ik heb te vroeg gepaniekt 😉want ik heb hem toen een hele poos in de koelkast laten staan en nu is het weer een cake dus helemaal top, en dankjewel voor je reactie!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha gelukkig! Thanks voor je update.

  10. Marijke schreef:

    Hoi,

    Hoe kan ik ze het best bewaren zodat ze niet uitdrogen of minder lekker worden?
    Ik zou ze graag overmorgen meenemen naar familie.

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze het beste in een luchtdichte koelkastdoos, in de koelkast bewaren.

  11. Rob Metz schreef:

    Combinatie van mascarponeroom en mergpijpjes.

    De mascarponeroom volgens het recept, echter behoorlijk veel zoeter maken met poedersuiker.
    (Tijdens het kloppen gewoon proeven en naar smaak toevoegen).
    Stroken van 1,5 cm doorsnee spuiten op bijv. een kleine snijplank en invriezen.
    Marsepijn uitrollen en stroken snijden van 5 cm breed en om stukjes bevroren room van 5 cm breed rollen. Onderkant kan je dichtplakken met een klein beetje eiwit.
    Chocolade tempreren en mergpijpje aan de twee open kanten in de chocolade dopen.
    Hard laten worden op een vel bakpapier. Wedden dat je succes hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *