-
Begin met het maken van de biscuit. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
-
Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt. Het beslag is klaar als al het bloem is opgenomen.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk hier het biscuitbeslag op uit tot een dikte van 1-2 cm. Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte)oor 20 minuten. Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert.
-
Laat de biscuit afkoelen onder een theedoek zodat deze niet uitdroogt. Maak ondertussen de banketbakkersroom.
-
Doe de suiker en eierdooier en custardpoeder in een kom en mix met een garde tot een glad geheel. Laat even staan als deze te dik lijkt om te vermengen. Het mengsel zal vloeibaarder worden als je het even laat staan.
-
Doe de melk in een (steel)pan en breng rustig aan de kook. Zodra je belletjes aan de buitenkant ziet zet je het vuur uit. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe aan het eimengsel. Dit kan gietend of met een grote soeplepel. Blijf met de garde mixen terwijl je de melk toevoegt.
-
Wanneer alle melk is toegevoegd en vermengd met het eimengsel, giet je alles weer terug in de pan. Breng het mengsel opnieuw boven een matig vuur aan de kook terwijl je blijft roeren met de garde. Zodra de crème begint te koken en in te dikken haal je de pan van het vuur. Roer nu nog 1 minuut goed door, de banketbakkersroom zal nog verder indikken.
-
Giet de room op een bord en trekt er vershoudfolie overheen. Laat afkoelen.
-
Snijd het afgekoelde biscuit in een rechthoek van 18x30cm. Snijd deze vervolgens doormidden in twee rechthoeken van 15x18cm. Besmeer nu één van de helften met aardbeienjam.
-
Maak de botercrèmevulling voor de mergpijpjes door de boter met het poedersuiker te mixen. Wanneer dit gemixt is voeg je de banketbakkersroom toe. Laat de botercrème zo’n 10 minuten draaien en schraap tussendoor de zijkanten schoon.
-
Doe de botercrème in een spuitzak en spuit zo’n 2/3 van de créme op de andere helft van het biscuit. Plaats nu de twee helften met de vulling op elkaar zodat de vullingen tussen de lagen bisuit zit. Duw lichtjes aan en zet de gevulde biscuit in de koelkast om op te stijven. Plaats de resterende botercrèmevulling ook in de koelkast.
-
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol het marsepein uit tot een lange lap van ten minste 20cm breed en 60cm lang. Haal de gevulde biscuit uit de koelkast en snijd in 6 gelijke stukken van 9x5cm. Doe dit met een scherp mes met een zagende beweging, zodat je geen druk zet en de vullingen eruit perst.
-
Smeer de lap marsepein in met de resterende botercrème en deel de lap in de lengte doormidden. Je hebt nu twee lange lappen van ten minste 60 cm in lengte en ten minste 10cm in breedte. Snijd een klein stukje van de onderkant van de lap af, zodat je een recht beginpunt hebt voor het rollen. Rol ieder gevulde stukje biscuit strak in de marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Snijd het marsepein per mergpijpje van de lange lap af, zodat je zeker bent dat je voldoende marsepein om ieder cakeje hebt zitten.
-
Nu komt de truc. Vind je het rollen te lastig, vouw dan alleen marsepein om de boven- en zijkanten van het mergpijpje, je laat de onderkant dan kaal. Zodra de chocolade over de uiteinden zit, ziet niemand het tot je ze optilt. Ook een tip als je niet zoveel marsepein wilt eten.
-
Voor de laatste stap smelt je 120 gram van de chocolade au bain marie. Als de chocolade bijna gesmolten is haal je deze van het vuur. Voeg de resterende chocolade toe en blijf roeren tot de chocolade niet meer warm aanvoelt op de binnenkant van je lip.
-
Dip nu één uiteinde van ieder mergpijpje in de chocolade en laat uitharden op een stukje bakpapier. Zodra je de laatste hebt gedaan, begin je het rondje weer opnieuw maar dip je nu de andere uiteinde in de chocolade. Op deze manier werk je het schoonst. Laat de mergpijpjes uitharden alvorens je deze serveert.
Goede tip om de onderkant ‘kaal’ te houden, ik vind het al gauw teveel marsepein en zo is het precies genoeg.Niet voor het makkelijke maar voor mij voor het te zoete ervan, misschien in de herfstvakantie is aan wagen.
Dank je wel voor dit leuke recept. Ik vind de uitleg heel duidelijk en ga ze binnenkort zeker maken!
Goed om te horen, dankjewel!
Hoelang ben je hier ongeveer mee bezig?
Ligt heel erg aan hoe snel je werkt en hoe snel alles is afgekoeld. Ik zou er toch wel een middagje bakken voor inplannen.
Laura, hoe groot is de bakplaat die jij gebruikt?
Je wilt een plak biscuit die net wat groter is dan de 18×30 cm die je uiteindelijk nodig hebt, dus zeg zo’n 24x36cm aan bakplaat.
Eindelijk uitgeprobeerd. Je bent er even mee bezig maar het is zo leuk om te doen. Ik had moeite met het u uitrollen van de marsepein. Veel verschil in dikte. Volgende keer probeer ik om dit per portie uit te rollen.
Ik had ook nog niet eerder met chocola gewerkt, en dat ging erg goed met jouw uitleg. Bedankt voor weer een leuk en lekker recept.
mijn bakplaat is 36cm bij 36cm kan ik dat er dan gewoon opdoen?
Zeker, je hoeft alleen dus niet het hele oppervlak te gebruiken.
Kan je mergpijpjes ook invriezen en later opeten?
Ja hoor, dat kan prima.
Is het gewone patisserie bloem die je gebruikt voor het biscuit of zelfrijzende?
Gewoon bloem (als ik zelfrijzend bakmeel gebruik dan zet ik dat in de ingrediënten).
Hallo, ik heb de biscuit laten afkoelen onder een theedoek maar nog steeds was hij zo hard dat het net lange vingers deeg was, dus weet je misschien hoe dat komt?
Dat is heel gek! Kwam het ook al zo hard uit de oven?
Nee hij kwam wel als een cake uit de oven, maar ik heb te vroeg gepaniekt ?want ik heb hem toen een hele poos in de koelkast laten staan en nu is het weer een cake dus helemaal top, en dankjewel voor je reactie!
Haha gelukkig! Thanks voor je update.
Hoi,
Hoe kan ik ze het best bewaren zodat ze niet uitdrogen of minder lekker worden?
Ik zou ze graag overmorgen meenemen naar familie.
Groetjes!
Je kunt ze het beste in een luchtdichte koelkastdoos, in de koelkast bewaren.
Combinatie van mascarponeroom en mergpijpjes.
De mascarponeroom volgens het recept, echter behoorlijk veel zoeter maken met poedersuiker.
(Tijdens het kloppen gewoon proeven en naar smaak toevoegen).
Stroken van 1,5 cm doorsnee spuiten op bijv. een kleine snijplank en invriezen.
Marsepijn uitrollen en stroken snijden van 5 cm breed en om stukjes bevroren room van 5 cm breed rollen. Onderkant kan je dichtplakken met een klein beetje eiwit.
Chocolade tempreren en mergpijpje aan de twee open kanten in de chocolade dopen.
Hard laten worden op een vel bakpapier. Wedden dat je succes hebt!
Super leuk om te maken! Ondertussen kotsmisselijk van het “proeven”🤢 maar ze zijn wel echt super lekker! Ik heb de afmeting iets anders gedaan en om ze netjes recht te krijgen na het inpakken in de marsepein heb ik aan de de uiteinden het marsepein afgesneden. De vulling loopt er dan niet uit maar heb je een mooi vlak kantje om in de chocolade te dippen!
Afgelopen week samen met mij vriend dit recept gemaakt. Was leuk om te doen! Mijn vriend vond ze perfect, ik zelf vond de cake een beetje hard/droog. Misschien nog luchtiger maken (geen idee hoe) of minder lang in de oven?
Verder misten we in de instructies wanneer we de vanillesuiker er bij moesten doen voor de vulling, die stond wel bij de ingrediënten. Dus die hebbende we uiteindelijk niet gebruikt maar het was opzich al zoek genoeg haha
Binnekort maar weet eens maken maar dan ga ik ze proberen minder groot te maken, kijken of dat lukt!
In dit artikel vind je tips voor de biscuit: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/. Ah ja ik snap je verwarring, maar die mag samen met de andere suiker.
Leuk! Dank je!
Lijkt me heerlijk! Maar 500g marsepein voor 6 mergpijpen. Ik wil even niet denken aan de calorieën …
Het zijn dan ook wel echt grote mergpijpen. 😉
Hoihoi.
Klopt het dat er nergens zout word toegevoegd?
Dat klopt, maar je kunt dat natuurlijk toevoegen als je dat wel wil.