Het lemon curd seizoen is aangebroken. En ik weet dat er geen specifiek seizoen voor is, maar bij mij vliegt de curd er zo in aanloop naar Pasen doorheen. Daarna blijf ik het gebruiken tot de herfst weer in aantocht is. Dat citroen en schuim een goede combinatie is wist ik al, de lemon meringue recepten zijn niet voor niets populair op het blog. Wie de combinatie al kent zal snappen dat deze lemon curd pavlova een fantastisch dessert is. Om hem extra speciaal te maken voor Pasen decoreerde ik hem met onder andere gevulde paaseitjes. die maak je heel eenvoudig zelf, ik leg het je uit in het recept.
Lemon curd pavlova
Lemon curd pavlova
Lekker fris en zo gedecoreerd met chocolade eieren is deze lemon curd pavlova perfect voor de paasdagen.
Porties: 8 personen
Ingrediënten
Voor de pavlova
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 1 tl citroensap
- 2 tl maïzena
Voor de vulling
- 125 ml slagroom
- 2 el vanille suiker
- 250 gram mascarpone
Voor de topping
- 4-5 el lemon curd
- holle chocolade paaseieren
- kleine chocolade paaseitjes (bijvoorbeeld M&M's)
Instructies
Voor de pavlova
-
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf.
-
Teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
-
Bak de pavlova in ongeveer 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte)
-
De pavlova is goed gebakken als het bakpapier loslaat van de pavlova. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat de pavlova breekt.
Voor de vulling en decoratie
-
Doe de mascarpone in een kom en roer even door. Voeg de slagroom met de suiker toe en mix tot een stevige room.
-
Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.
-
Spreid de mascarponeroom uit en doe hetzelfde met de lemon curd als tweede laag. Houd wat room en lemon curd over.
-
Neem de holle chocolade eieren. Dip een klein scherp mesje in heet water en druk dit voorzichtig tegen de eieren aan. Doe dit rondom zodat je het kopje eraf kunt halen.
-
Nu kun je de eitjes vullen met mascarponeroom en een beetje lemon curd. Het werkt het fijnst als je deze vullingen even in spuitzakken doet.
-
Versier de pavlova met de gevuld eieren en extra paasdecoratie.
Tips
In plaats van lemon curd kun je ook zelfgemaakte advocaat gebruiken.
Bewaren
De losse pavlova kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je het beste vers maken. Wanneer de pavlova af is bewaar je deze in de koelkast, niet langer dan 1-2 dagen. Houd er rekening mee dat de meringue langzaam zal oplossen (zachter worden) door het vocht in de koelkast en het vocht van de room.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dit recept heb ik ook gelijk even opgeslagen, wat heb je toch weer heerlijke recepten gedeeld (en gemaakt)
Aaah thanks 😀
Kun je in plaats van mascarpone ook iets anders gebruiken?
Waarom wil je het vervangen? Dan kan ik je beter helpen. Je kunt ook enkel slagroom gebruiken.
Ik hou zelf niet erg van mascarpone vandaar dat ik liever iets anders zou willen gebruiken?
Is slagroom dan een optie voor je? Dat kan heel goed!
Ik ga het proberen, bedankt voor je reactie.
Hallo Laura,
Het klinkt heerlijk en ziet er ook super lekker uit. Kan de mascarpone vervangen worden door iets zonder koemelk?
Groetjes Anniek
In de winkel kun je ook lactosevrije roomkaas vinden of je vervangt het door lactosevrije slagroom.
Oké dankjewel!
Ik heb hem gisteren gemaakt, hij was heerlijk (we hebben hem met z’n vieren al meteen helemaal opgegeten haha)!
Ik had in de pavlova nog wat citroensap + rasp ingedaan. En de chocolade eitjes had ik gevuld met jouw vulling van de witte chocolade slagroomtruffels (https://www.laurasbakery.nl/witte-chocolade-slagroomtruffels/). De truffeleitjes daarna een paar uur in de koelkast geplaatst. Heel lekker!
Wat goed zeg! Klinkt heeeeerlijk Belle.
Ik ben alleen dus deze pavlova is een beetje groot ;).
Kan ik ook 1 persoonsformaat kleintjes maken en zo ja, dus dan de oventemperatuur en de tijd in de oven gelijk?
Misschien is dit dan wat: https://www.laurasbakery.nl/mini-pavlovas-met-citroenroom-en-rood-fruit/
Hoi Laura,
Ik wil dit recept eigenlijk graag met kerst maken, maar dan passen de eitjes natuurlijk niet zo goed. Heb jij een idee van wat ik zou kunnen gebruiken als garnering?
Groetjes!
Hoi Laura, er klopt iets niet in de bereidingswijze want het blijft als een plakkerig goedje op de bodem van mijn kom liggen. Ik heb andere recepten erop nageslagen en daar klop je eerst het eiwit luchtig en dan voeg je pas suiker en maizena toe.
Het recept klopt zeker wel hoor, al vele malen deze pavlova gemaakt. Wanneer je suiker toevoegt maakt hierin niet uit. Ik denk eerder dat het aan (de stand van) je oven ligt, of het soort oven. Maar dat is zo van afstand lastig te zeggen.
Ik heb een ander recept gemaakt waarbij je eerst de eiwitten schuimig opklopt en daarna de suiker beetje bij beetje toevoegt. Bij jouw recept moet alles in 1 keer in de kom en dan wordt het nooit luchtig. De pavlova was prima gelukt.
Klop je dan wel lang genoeg? Ik krijg het altijd luchtig namelijk en heb geen verschil met in delen toevoegen.