Witte chocolade slagroomtruffels

Gepost: 9 december 2019 Laatst bewerkt: 26 november 2023
Witte chocolade slagroomtruffels

Deze prachtige witte chocolade slagroomtruffels waren het eerste recept dat ik maakte voor de advent van dit jaar. In februari al stond ik de eerste kerstfoto’s te maken. Ik maakte ze toen tegelijk met de gewone slagroomtruffels (die trouwens ook heerlijk zijn voor Kerst), al vind ik deze met witte chocolade misschien toch nog net iets lekkerder. Ik nam bij een kopje thee steeds twee slagroomtruffels. Een normale en eentje met witte chocolade, geen straf kan ik je vertellen. Wel vond ik het moeilijk om te kiezen welke ik nu het lekkerst vond. Vaak neigde ik naar de witte truffel, terwijl ik een andere keer weer voor de klassieke slagroomtruffel koos. Ik moet ze nog maar eens maken om het zeker te weten. Ik kan jullie ook zeker aanraden om beide soorten te maken!

BAKTIP: Voor het spuiten van deze slagroomtruffels gebruik ik een wegwerp spuitzak en een glad spuitmondje.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

 

Afbeelding
Witte chocolade slagroomtruffels-3a

 

WITTE CHOCOLADE SLAGROOMTRUFFELS

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Witte chocolade slagroomtruffels

Bij Kerstmis horen natuurlijk slagroomtruffels. Maak ze met witte chocolade en decoreer met kerstsprinkles. Ideaal om weg te geven of op tafel te zetten.
Porties: 40 stuks

Ingrediënten

  • 1-2 tl vanillepasta of het merg van 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram witte chocolade

Instructies

  • Breng in een steelpan de vanille, slagroom, suiker en het snuf zout aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zorg dat de boter ook op kamertemperatuur is en klop luchtig. Voeg het slagroommengsel in delen toe en blijf kloppen. Wanneer de slagroomvulling glad en romig is geklopt schep je het in een spuitzak met een rond spuitmondje (Vulling in de schift? Onderaan de receptkaart vind je enkele tips).
  • Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar en zorg dat deze in de vriezer past. Spuit truffels van zo’n 2x5cm en plaats direct in de vriezer. Laat de truffels minstens 4 uur of een nacht opstijven.
  • Smelt 2/3 van de witte chocolade au bain marie. Haal van het vuur en voeg de resterende chocolade toe. Laat weer afkoelen tot kamertemperatuur, terwijl je regelmatig door roert.
  • Pak steeds een paar truffels uit de vriezer, dat werkt het fijnst. Dip de bevroren truffels in de chocolade en plaats terug op een schoon en droog vel bakpapier. Strooi er gelijk wat kerstsprinkles over en laat dan de chocolade stollen.

Tips

  • Gebruik je het merg van een vanillestokje? Kook dan het vanillestokje ook mee en verwijder voordat je het mengsel toevoegt aan de boter.
  • Vulling in de schift? Pak er een gasbrander bij (zo’n crème brûlée brandertje) en terwijl je blijft mixen verhit je de (hittebestendige!) kom. Niet te lang, want je wilt ook niet dat de boter volledig smelt. Het enige dat je wilt bereiken is dat de ingrediënten op dezelfde temperatuur komen en zo één geheel gaan vormen.

  • Geen gasbrander in huis? Je kunt je (hittebestendige!) kom ook steeds even boven de vlam van het gasfornuis houden en daarna weer mixen. Op die manier heb ik ook al eens botercrème uit de schift gehaald, werkt prima! Geen hittebestendige kom? Een föhn of schaal met heet water zijn ook een prima oplossing.

Bewaren

De truffels bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast en kun je maximaal een week bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. marina schreef:

    hoi Laura, zou ik ook het laatste gedeelte over kunnen slaan , dat au bain marie gedoe met chocolade smelten en de truffels in doppen, , en alleen het hoofdrecept nemen en dan opspuiten zonder nog een chocoladelaagje over heen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het niet zeker weten, het lijkt me niet, maar ik heb het niet geprobeerd.

    2. Patricia schreef:

      Lijkt me niet, na het ontdooien wordt het geheel te zacht. Door de chocolade er omheen kan je je truffel oppakken.

  2. Anoek schreef:

    Kan je het ook met vanille extract doen want ze hadden geen pasta meer en stokjes ik heb wel exstract

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  3. Pascalle schreef:

    Lijkt me heerlijk voor de Kerst, dankjewel voor het recept!
    Ik zou het graag wat eerder willen maken, kan ik de vulling een aantal dagen in de diepvries laten zitten?

  4. Lindy schreef:

    Hi Laura,

    Het lijkt mij een heerlijk recept.
    Ik zie ook leuke versiering ‘rode balletjes en groene stukjes hulst’.
    Enig idee waar ik deze kan kopen?

    Alvast bedankt!
    Lindy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die heb ik alweer wat langer geleden gekocht. Vaak vind je ze rond deze tijd van het jaar bij kook- of bakwinkels, of bij taartdecoratie webshops.

  5. Pascalle schreef:

    Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Toefjes slagroomvulling ingevroren, later daar nog wat frambozenjam opgedaan. De andere dag alles door de melkchocolade gehaald en daarna druppels witte chocolade erop. Resultaat: overheerlijke ( vrije vorm) bonbons!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt geweldig 😀

  6. Angelina schreef:

    Laten ze nou geen vanille stokjes en pasta hebben.. vanillesuiker ook goed? Groetjes Angelina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan! Wel de hoeveelheid van de suiker vervangen die reeds in het recept staat.

      1. Angelina schreef:

        Top! Ze zijn gelukt en heerlijk!

  7. Petra schreef:

    Kun je nog iets met je mengsel wanneer alle boter gesmolten is bij het ontschiften??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je mengsel was dus eerst gaan schiften en is nu uit de schift? Hoe heb je dat gedaan dat je je afvraagt of je er nog wat mee kan? 😉

      1. Petra schreef:

        De kom boven heet water iets verwarmd. Alle boter smolt en was dus vloeibaar. Uiteindelijk heb ik alles een poos gemixt en stolde het wat. Heb het toen alsnog gebruikt voor de truffels. Vraag me alleen af of de smaak dan hetzelfde is…?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Voor de boter is het geen probleem, maar ik weet niet zeker of het geheel dan nog luchtig genoeg te kloppen is. Dat lukt sowieso niet als het warm was. Had je het idee dat het lukte?

          1. Petra schreef:

            Nou, ik denk idd dat dat niet geval was! Dank voor het meedenken; ik doe gewoon nog een poging. Fantastisch recept; iedereen smulde ervan!!

  8. Frederike schreef:

    Mijn mengsel bleef bij het mengen van de boter en de slagroom vloeibaar, wat heb ik verkeerd gedaan?

    Heb er trouwens heerlijke muffin’s van gemaakt ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je lang genoeg geklopt? Was alles wel weer afgekoeld naar kamertemperatuur?

  9. Marloes schreef:

    Super lekker recept die bij veel mensen in trek is in mijn omgeving.

    Bij mij gaat het bijna altijd in de schift.
    Heb gemerkt als ik rustig door blijf kloppen dat het dan vanzelf goed komt en uit de schift raakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept